30 Cele mai sănătoase rase de câine cu durată lungă de viață

Adresați-vă unui iubitor de câine și vă vor spune că singura parte proastă de a deține un animal de companie este că ei nu trăiesc atâta timp cât facem. Noi toți dorim ca tovarășii noștri canini să trăiască pentru totdeauna, dar, din păcate, ei îmbătrânesc mai repede decât noi. Mai jos sunt unele dintre cele mai sănătoase rase de câine cu cele mai mici probleme de sănătate care trăiesc mai mult decât alte rase.

Durata medie de viață printre rasele cele mai sănătoase de câini

Îmbătrânirea la câini și speranța de viață este direct asociată cu sănătatea rasei, deoarece afectează abilitățile lor fizice și bunăstarea generală. Au fost o mulțime de cercetări făcute în domeniul speranței de viață canine, în special pe câinii din America de Nord și Anglia (Fleming, și colab. 2011; O`Neill și colab. 2013). Multe ipoteze au fost făcute cu privire la motivele pentru diferite durate de viață și existența unor rase de câini sănătoase acolo, dar câteva răspunsuri clare.

Cel mai mare studiu de longevitate de câine până în prezent (Michell, 1999) a găsit vârsta medie a morții datorită cauzelor naturale 12 ani și 8 luni. Un număr mare de câini mor de boală sau sunt eutanasiați (68%) și există doar aproximativ 8% dintre câinii care trăiesc Mai mult de 15 ani.

Multe decese de câine sunt asociate cu susceptibilitatea rasei la cancer și alte probleme de sănătate. Îngrijirea corectă, exercițiile și calitatea alimentelor pot avea un impact asupra modului în care va trăi un câine, dar unele dintre cele mai sănătoase rase de câine sunt, de asemenea, predispuse genetic pentru a fi mai sănătoase și au o durată mai lungă de viață.

Dimensiunea câinelui joacă un factor important. Cu cât câinele este mai mare, cu atât mai repede devin geriatrii și, prin urmare, este mai scurtă durata de viață a câinelui (Selman și colab. 2013). Rasele gigantice devin geriatrice la 7 ani, rase mari la 8 ani, rase medii la 10 ani și rase mici la 11 ani. Nu au fost încă studii pe cele mai sănătoase rase de câine printre aceste grupuri, sau durata lor medie de viață.

Câine

Câine

Datele din studiile de mai sus servește ca dovezi greșite că rasele mari de câine vor muri mai repede de cauze naturale, deoarece cheltuiesc mai mult și # 8220 de energie "# 8221; prin viața lor (care provoacă daune de bază celulelor lor) și după începerea senecenței, acești câini mari vor fi îmbătrâniți mult mai repede decât rasele mirosului (Inoue, și colab. 2018).

Altele decât dimensiunea, de ce unele rase trăiesc mai mult decât altele?

Știm că cu cât câinele este mai mare, cu atât mai repede se îmbătrânește, deci este mai scurtă durata de viață. Cu toate acestea, în această zi, oamenii de știință nu au un răspuns clar de ce unele rase în același grup de dimensiuni sunt mai sănătoase și trăiesc mai mult decât altele. Au fost câteva studii de ADN de câine care încearcă să răspundă la această întrebare (Mcaloney, și colab. 2014; Proiectul de îmbătrânire a câinelui).

Într-un studiu care analizează Tellomeraza Transcriptaza inversă (TERT), o enzimă responsabilă de îmbătrânire, au descoperit că homozigous cromozomii pot avea efectul negativ asupra câinilor și, astfel, făcând viața lor mai scurtă; Cu toate acestea, acest lucru este încă neclar. Același studiu, folosind date din cercetarea anterioară (Chase, și colab. 2009) propune, de asemenea, cromozomul canin 7 (CFA7) și 15 (CFA15) poate fi responsabil pentru rasele având speranța de viață diferită, dar încă nu vedem dovezi concludente.

Poate crește speranța de viață a câinelui?

Din punct de vedere tehnic, nu - nu avem dovezi dure că acțiunile proprietarilor de animale de companie pot contribui la creșterea duratei de viață a unui câine dincolo de ceea ce este în ADN-ul Caninei. Există o anumită corelație între steriling / spaying și speranța de viață la câini, dar fără răspuns clar (studiile au constatat că femeile fixe au trăit mai mult, în timp ce bărbații fixați au trăit o viață mai scurtă).

În general, câinii vor muri la vârsta lor ADN-ul le-a predispus, cu condiția ca acestea să nu aibă probleme de sănătate care să pună ca amenințate. Există câteva excepții de la regula în care un câine va depăși speranța de viață medie a rasei, cum ar fi cazul cu unele dintre cele mai vechi câini din lume (Martie 1984 Articol). Astfel de cazuri sunt rare. Acestea fiind spuse, mulți câini, chiar și cele mai sănătoase rase de câine, au o viață mai scurtă decât au trebuit, deci ce pot face proprietarii este asigurați speranța maximă de viață pentru câine.

Studiile au descoperit că proprietarii de câini pot extinde durata de viață la câini prin dieta și capacitatea corespunzătoare de a evalua cu precizie câinii lor "greutatea corporală. Asigurați-vă că câinele dvs. nu este prea subțire și nu supraponderal și primește o dietă bine echilibrată, este probabil să aducă cele mai bune rezultate în ceea ce privește speranța de viață, după cum se arată în cel mai recent studiu (Wallis și colab. 2018):

Speranța vieții câinilor și dieta

Pe scurt, învățați cum să evaluați corect forma, dimensiunea și greutatea corporală folosind diagrama de stare a scorului caninului (cum ar fi Aceasta), ajustați dieta pentru câine pentru a primi toate substanțele nutritive necesare fie prin mese de hrană pentru câini de casă, fie prin mese alimentare Top branduri de alimente pentru câini, și să furnizeze suplimente suplimentare (dacă este necesar), cum ar fi omega-3s. Exercițiile zilnice adecvate și stimularea mentală nu ar trebui să fie ignorate nici pentru cele mai sănătoase rase de câine.

Pentru proprietarii de animale de companie care doresc să adopte, cele mai sănătoase rase de câini care sunt cel mai puțin probabil să experimenteze problemele de sănătate sunt mai puțin susceptibile de a vă costa mai mult în îngrijirea VET. Cu toate acestea, unele dintre cele mai sănătoase rase de câini mai sănătoase sunt o întreținere ridicată în alte departamente, cum ar fi îngrijirea. Noi "vom discuta despre avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre cele mai sănătoase rase de câine de mai jos. Doar amintiți-vă că chiar și cel mai sănătos câine ar putea avea un accident sau să coboare cu o boală gravă care va necesita o îngrijire veterinară scumpă, așa că nu-l numărați complet.

LEGATE DE: 15 rase de câine care au cea mai lungă durată de viață

30 cele mai sănătoase rase de câine cu durată lungă de viață

cele mai sănătoase rase de câine1. Beagle

Speranța de viață: 13-15 ani

Această rasă sănătoasă și-a găsit drumul în inimile multor. Un câine tradițional de vânătoare, mulți oameni premiază Beagle doar pentru prietenia sa. Beagle-ul poate fi găsit în case cu copii din întreaga lume. Acești puii iubesc la coajă și urlă și vor avea nevoie de antrenament pentru a-l hush. Câinii acestei rase trăiesc aproximativ 15 ani.

Shiba Inu este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

2. Shiba inu

Speranța de viață: 14-16 ani

Un câine de dimensiuni medii, Shiba Inu a provenit din Japonia. În timp ce acești câini frumoși sunt foarte sănătoși, ei nu fac bine în casele cu copii și alte animale de companie. Ei au nevoie de un instruire puternică de masterat și de socializare devreme pentru a deveni agresivi. O rasă curată, acești canini se curăță ca pisicile. Neobișnuit pentru rasele mai mari, Shiba Inu este de așteptat să trăiască aproximativ 16 ani.

Siberian Husky este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

3. Siberian Husky

Speranța de viață: 12-14 ani

Acești bebeluși afectivi sunt prietenoși și ieșiți. Siberian Husky este de inteligență medie, dar ele sunt, de asemenea, independente și rău. Această combinație face ca un câine să aibă nevoie de un antrenor experimentat. Câinii din această rasă sunt acoperite dublu și preferă o climă ușoară până la rece. Ca una dintre cele mai sănătoase rase de câine, Huskies Siberiană trăiesc să aibă aproximativ 12 ani.

Alaskan Malamute este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

4. Alaskan Malamute

Speranța de viață: 13 ani

O altă rasă care preferă temperaturile mai reci, malamutul din Alaska este prietenos și jucăuș. Dacă vă plac câinii care vorbesc ", atunci malamutul este pentru dvs. Doar asigurați-vă că aveți o incintă puternică și înaltă. Aceste pooches iubesc să se plimbe și să urce. În timp ce prietenos cu copiii, această rasă nu-i place, de obicei, alte animale. Acești pui trăiesc aproximativ 13 ani.

Similar: 4 rase de câine care necesită cea mai mare grijă, întreținere și bani

cele mai sănătoase rase de câine

5. Bergamasco

Speranța de viață: 14 ani

Dacă vizionați spectacole de câini, ați văzut această cantină blocată. Nu numai că sunt sănătoși, dar haina lor mată nu are nevoie de periaj după primul an. Bergamascos sunt minunate cu copiii împreună cu faptul că este una dintre cele mai sănătoase rase de câine. Popularitatea a dus la o reproducere fără scrupule care poate duce la probleme de sănătate. Asigurați-vă că obțineți puii dvs. de la un crescător de reputație. Aceste câini ușor de observat trăiesc aproximativ 14 ani.

Păstorul german este unul dintre cele mai sănătoase rase de câine

6. Ciobănesc german

Speranța de viață: 10-11 ani

Suspicios de străini, această rasă face un câine de ceas mare. Acești canini prietenosi de copil sunt energici și excelenți pentru familia activă. Păstoriștii germani sunt câini de lucru inteligenți, deci sunt incredibil de ușor de antrenat. Această rasă încearcă să-și afirme autoritatea, așa că proprietarul "pachetului lider" va face acest câine cel mai bun pe care îl poate fi. Acești câini nu au o durată de viață foarte lungă în comparație cu alți câini pe această listă, dar poate fi sporită cu hrănirea păstorului german Tipul de mâncare pentru câini care este potrivit pentru această rasă și furnizând alte îngrijiri necesare. Ei doar în jur de 11 ani.

Shepherd australian este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

7. Shepherd australian

Speranța de viață: 15 ani

Acești câini de lucru sunt ușor de antrenat. Ei pot aborda formarea mai dificilă de agilitate și inteligență. Păstorul australian este prietenos și jucăuș. Dacă sunteți în căutarea unei rase mai mari, care iubește să fie un câine activ, în aer liber, atunci aceasta poate fi rasa pentru dvs. Acest câine are o durată lungă de viață de aproximativ 15 ani.

Câinele de bovine australiene este una dintre cele mai sănătoase rase de câini

8. Câine de bovine australiene

Speranța de viață: 13-14 ani

Această rasă energetică este bine cunoscută pentru inteligența, agilitatea și stamina. La fel ca păstorul australian, este prietenos și jucăuș. Câinele de bovine australiene este grozav pentru familiile active în mișcare - bine, numai dacă intenționați să vă luați puii cu dvs. Ele sunt una dintre cele mai sănătoase rase de câine care trăiesc să fie de aproximativ 13 ani.

Engleză Foxhound este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

9. Engleză Foxhound

Speranța de viață: 13 ani

Foxhounds iubesc să joace. Ei fac minunat cu copii și alte animale de companie. Ca majoritatea câinilor din rasele de câine, acest câine îi place să se rătăcească și să-și urmeze nasul. Pentru a evita un animal de companie lipsă, păstrați întotdeauna câinele de câine. Exercitarea și o dietă adecvată vor extinde durata de viață a acestui câine, așa cum va fi cu majoritatea mamiferelor. Foxhounds sunt similare în aparență la beagles și trăiesc să fie în jur de 13 ani.

LEGATE DE: Cele mai prietenoase rase de câine din lume

cele mai sănătoase rase de câine10. Engleză Springer Spaniel

Speranța de viață: 13 ani

Energetic și iubitor, această rasă va dori să fie cu familia 24/7. De fapt, ei nu vor face un câine mare de gardă, deoarece doresc doar să se joace cu toată lumea. Acest câine ascultător este ușor de antrenat și ar iubi jocurile nesfârșite de Frisbee și Apa Fetch. Această rasă sănătoasă poate trăi cel puțin 13 ani.

Chihuahua este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

11. Chihuahua

Speranța de viață: 15-16 ani

Nu se crede, de obicei, ca una dintre cele mai sănătoase rase de câine, acești puii sunt de fapt extrem de sănătoși. Orice reputație proastă pe care o are se datorează încrucișării, așa că asigurați-vă că obțineți-vă de la un crescător de reputație. Chihuahua este un mic, Câine portabilă care face un câine grozav. Acești canini au una dintre cele mai lungi vieți din lumea câinilor care trăiesc să fie de aproximativ 16 ani.

Azawakh este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

12.Azawakh

Speranța de viață: 11 ani

Aceste canini elegante sunt aproape fără bar. Ei au, de asemenea, o manieră ușoară și o deformare calmă. În timp ce nu-i plac pisicile și copiii înfricoșători, ei sunt afectuosi cu membrii familiei lor. Azawakh poate părea aloof, dar este de fapt foarte atașat proprietarilor săi și face mai bine ca un câine interior. Un alt câine sănătos, cu o durată de viață mai mică, acești câini trăiesc să aibă aproximativ 11 ani.

Greyhound este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

13. Ogar

Speranța de viață: 13 ani

O rasă grațioasă, Greyhound este unul dintre cei mai sănătoși câini acolo. Canini în această rasă nu tolerează foarte bine frigul. Acești puii sunt foarte afectuosi și fac bine în familii cu copii, pisici și alți câini. Foarte inteligent și loial, acești câini sunt ușor de antrenat. Energic, acești câini au nevoie de o mulțime de exerciții fizice. Câinii din această rasă trăiesc să aibă aproximativ 13 ani.

Pinscherul german este unul dintre cele mai sănătoase rase de câine

14. Pinscherul german

Speranța de viață: 14 ani

Aceasta este o rasă care are a Reputația de a fi agresivă. În timp ce foarte intimidarea, acești câini nu sunt agresivi decât dacă sunt instruiți să fie. Vigilența și aloofitatea lor îi fac mari vegheri. În timp ce ele pot fi una dintre cele mai sănătoase rase de câine, Pinscherul german îi place să aibă și un timp singur. Ei fac mai bine în casele cu copii mai mari sau fără copii. Canini de la această rasă trăiesc de asemenea circa 14 ani.

Pointerul german de scurtă durată este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

15. Pointerul german de scurte

Speranța de viață: 12-13 ani

Acești câini afectuosi au scurt, ușor de îngrijit pentru haine. De asemenea, au vărsat foarte puțin. Pozițiile scurte sunt prietenoase și jucăușă. Ei au nevoie să-și facă fericiți proprietarii. Acest lucru combinat cu inteligența le face ușor să se antreneze. Această rasă activă trăiește să fie de aproximativ 13 ani.

RECOMANDAT: 25 cele mai multe rase de câine prietenoase de călătorie

cele mai sănătoase rase de câine

16. Belagian Malinis

Speranța de viață: 14 ani

Dacă aveți copii adulți (sau aproape) și fără alte animale de companie, nu excludeți această rasă. Această rasă este în clasa câinilor de lucru. Dacă sunteți activi și doriți un câine pe care îl puteți învăța tot felul de trucuri și locuri de muncă, atunci acesta este cel pentru dvs. Canini în acest grup sunt Câini foarte inteligenți și ușor de antrenat. Acești pui trăiesc să aibă aproximativ 14 ani.

Basenji este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

17. Basenji

Speranța de viață: 12 ani

Această rasă este o rasă veche are reputația de a fi crescută de natură. Acești câini mici tolerează că sunt singuri foarte bine. Cunoscut sub numele de câine "fără barcare", sunt minunate pentru viața apartamentului. Acest pup de mare energie are păr scurt care rareori găzduiește și este ușor de întreținut. Basenjis trăiește aproximativ 12 ani.

Labrador Retriever este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

18. Labrador Retriever

Speranța de viață: 12-13 ani

Împreună cu a fi una dintre cele mai sănătoase rase de câine, Labrador Retriever este unul dintre cei mai prietenoși câini pe care îl veți întâlni vreodată. Ele sunt, de asemenea, foarte inteligente și iubesc să vă rog. Din acest motiv, ele sunt ușor de antrenat. Aceste pooches jucăuș sunt pui de viață. Ele sunt minunate în case care includ copii și alți câini. Retrieverii labrador au o durată medie de viață de 13 ani.

Poodle este una dintre cele mai sănătoase rase de câini

19. Pudel

Speranța de viață: 12 ani

Această rasă este prietenoasă cu alte animale, străini și copii. Inteligența Poodle îi face foarte adaptabilă și ușor de antrenat. Acești câini sănătoși sunt, de asemenea, sănătoși pentru dvs. Ei au vărsat foarte puțin și sunt considerați a fi hipo-alergeni, au o lungă durată de viață mai ales dacă vă hrăniți Puneți mâncarea potrivită. Doar asigurați-vă că sunteți până la sarcina de a vă îngriji sau de a aduce la un groomer. Poodle trăiesc să fie în jur de 12 ani.

Similar: Cele mai scumpe rase de câine din întreaga lume

cele mai sănătoase rase de câine20. Collie de frontieră

Speranța de viață: 13 ani

Cunoscut pentru inteligența lor, acești canini sunt sensibili la nevoile proprietarului lor. Aceste calități le fac excelent pentru primii proprietari de câini și formatori neexperimentați. Nu numai că această rasă este sănătoasă, dar tolerează și schimbările de temperatură. Colonele de frontieră sunt ideale pentru climate calde sau reci. Colonele de frontieră au o durată mai lungă de viață, făcându-l la aproximativ 13 ani.

Bichon Frize este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

21. Bichon Frise

Speranța de viață: 13 ani

Câinii din această rasă arată la fel ca animalele puțin umplute. Acești pui nu sunt cunoscuți face bine în jurul copiilor și alte animale de companie, dar sunt loiale și afectuoase cu maeștrii lor umani mai în vârstă. Friza Bichon nu este, de asemenea, un barker și nu se rătăcesc. Ei preferă să rămână aproape de persoana lor. Timpul mediu de viață pentru aceste bile de puf este de 13 ani.

Pembroke Welsh Corgi este una dintre cele mai sănătoase rase de câini

22. Pembroke Welsh Corgi

Speranța de viață: 13 ani

Acest câine Sassy este, de asemenea, liniștit. Dacă nu-i dai "locuri de muncă", el va face deseori propriile sale lucrări să rămână copii și alte animale. Corgis sunt câini robust, excelent în tot felul de climă, împreună cu faptul că sunt una dintre cele mai sănătoase rase de câine. Pembroke Welsh Corgi este, de asemenea, ușor de antrenat și ascultător. Această rasă populară trăiește să fie de aproximativ 13 ani.

Faraon Hound este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

23. Faraon Hound

Speranța de viață: 13 ani

Houndul Faraon nu este la fel de bine cunoscut ca unele dintre celelalte rase, dar ele sunt cunoscute a fi una dintre cele mai sănătoase rase de câine. Pooches în această rasă antică face bine în căldura extremă, dar nu sunt făcute pentru climate mai reci. Ei sunt câini deșert și preferă încă să trăiască în acest fel. În timp ce inteligența, această rasă este Foarte independent și voința puternică, făcându-i un pic mai greu de antrenat. Ca o mulțime de câini sănătoși, acești câini tind să trăiască în jur de 13 ani.

Rottweiler este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

24. Rottweiler

Speranța de viață: 10 ani

Acești giganți ai comunității de câini sunt calme și curajoase. Ele nu sunt o rasă de hiper, în fața ta. În ciuda reputației lor, ele sunt prietenoase și familiei, dacă nu sunt instruite să fie altfel. Rottweilerele sunt de obicei recomandate pentru proprietarii experimentați din cauza dimensiunii lor. De obicei cântăresc aproximativ 130 de lire sterline. Rottweilerul are o durată medie de viață de 10 ani.

 RECOMANDAT: 30 de rase care sunt câini de casă buni și perfecți pentru familii

cele mai sănătoase rase de câine

27. Shetland Sheepdog

Speranța de viață: 13 ani

Acești câini sănătoși au părul lung și aruncați cu ușurință. Dar pentru a depăși acest lucru, ele sunt rezolvatoare de probleme foarte inteligente. Sheetland Sheepdogs, de asemenea, lătrat puțin și nu se știe că vor să izbucnească din garduri. Combinați aceste trăsături cu o reputație de a nu mesteca totul, și acest lucru este un mare în jurul câinelui. Dacă primiți unul dintre acești bebeluși, așteptați-l să trăiască aproximativ 13 ani.

Brittany Spaniel este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

26. Brittany Spaniel

Speranța de viață: 12 ani

Acești izvoare sunt lumină de picior și musculară. Ele sunt foarte iubitoare și sunt mari în jurul copiilor și altor animale de companie, provenind dintr-un fundal de lucru și fiind unul dintre Cel mai bun câini de vânătoare din istorie. Dacă acest lucru nu a fost suficient, ele sunt, de asemenea, inteligente și ușor de antrenat. Nivelurile lor de energie și jocul înseamnă că au nevoie de mai mult decât o plimbare în jurul blocului pentru a fi sănătoși din punct de vedere fizic și mental. Bretania trăiește să fie de aproximativ 12 ani.

Havanezii este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

27. Havanese

Speranța de viață: 13 ani

Această rasă era făcut să fie un lapdog - nu un câine de vânătoare, nu un câine de lucru. Ei au slujba lor jos pat. Havanul este afectuos, curios, distractiv și unul dintre cele mai sănătoase rase de câini. Acești mici puii au nevoie foarte puțin de exerciții fizice pentru a fi sănătoși. Va trebui să spălați acest haină de matasos de pui pentru ao păstra la cea mai bună. Acești bebeluși trăiesc să aibă aproximativ 13 ani.

Whippet este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

28. Whippet

Speranța de viață: 13 ani

Un alt câine "fără barc", Whippetul este liniștit pentru a trăi în jur. Acești câini rapizi și agili sunt prietenoși și sociali. Cu toate acestea, ei au nevoie de o mulțime de exerciții și fac cel mai bine cu familia activă, în aer liber care iubește exercitarea, mergând afară pentru o alergare și cheltuielile activ timp împreună cu câinele. Acești câini inteligenți sunt ușor de antrenat. Nu vor nimic mai mult decât să fie înconjurați de oameni fericiți. Durata medie de viață a acestor canini este de aproximativ 13 ani.

Canaan câine este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

29. Canaan Dog

Speranța de viață: 13 ani

Canaanul teritorial este o rasă excelentă pentru un ceas de supraveghere. Ele sunt afectuoase cu proprietarii lor, dar ei Nu-i plac străinii. Aceștia sunt câini calzi care nu le place să fie în jurul unor copii mici sau alte animale de companie. Cu aproape nici o vărsare, și nu este nevoie să periați, acești pui sunt ușor de întreținut. Pooches în această rasă trăiesc să aibă aproximativ 13 ani.

Ibizan Hound este una dintre cele mai sănătoase rase de câine

30. Ibizan Hound

Speranța de viață: 12 ani

Aceste câini raționalizate, de curse sunt minunate cu copiii. Ei au, de asemenea, scurt, ușor de îngrijit pentru haine care le păstrează sănătoși în vreme caldă. Dacă acesta este câinele pentru dvs., asigurați-vă că aveți un gard înalt și robust. Ibizan Hounds place să fugă și să sară și poate scăpa cu ușurință de cele mai multe incinte. Rasa noastră finală a listei trăiește aproximativ 12 ani.

Citiți următorul: 20 cele mai bune rase de câine de păr scurt, care sunt ușor de mire

Video de primele 10 rase de câini sănătoase

PIN-ul și împărtășiți cu alți proprietari de câini:

Cele mai sănătoase rase de câine care trăiesc cele mai lungi

>
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » 30 Cele mai sănătoase rase de câine cu durată lungă de viață