De ce unele pisici au două ochi colorate diferite?

De ce unele pisici au două ochi colorate diferite

Pisica sunt renumite pentru grația lor elegantă și frumusețea și un element special pe care fanii felini au tendința de a găsi cel mai frapant este ochii lor. Cu siguranță nu este greu de văzut de ce; ochii pisicii sunt uimitoare, vibrante și piercing. Ei vin într-o gamă largă de nuanțe, cum ar fi argint, galben și chiar roz. Dar ați întâlnit vreodată o pisică care are două ochi colorați diferiți? Dacă v-ați întrebat vreodată de ce acești ochi de pisici speciale sunt nepotrivite, citiți!

Deci, ce-i cu ochii?

Aceste pisici curioase cauzate de fapt au o condiție rară cunoscută sub numele de heterochromia iridis, care înseamnă literalmente "irise colorate diferite" în limba greacă. Această condiție este, de asemenea, cunoscută ca ochi ciudați.

Puneți pur și simplu, înseamnă că ambii ochi sunt colorați diferit, cel mai adesea apar ca albastru și verde, dar uneori se pot manifesta ca galben și maro. Există două tipuri diferite de heterochromie iridis găsite în pisici, prima fiind heterochromia completă, ceea ce înseamnă că ambii ochi sunt complet diferiți. Al doilea este cunoscut sub numele de heterochromie sectorială, adică doar unul dintre ochii lor este vărsat între două culori. Această condiție genetică, în timp ce neobișnuită să se uite, este surprinzător de comună în feline.

Ce cauzează heterochromia la pisici?

Această condiție este cea mai frecvent observată în pisici sau cele care au cel puțin o blană albă pe corpurile lor, cum ar fi frac și pisici bi-colorate. Defectele cu ochii ciudați este rar văzut la pisici cu blană mai întunecată și este extrem de neobișnuită în pisici negre.

Gena care provoacă blana lor de culoare albă este aceeași care dă ochilor colorarea lor unică. Totul începe cu pisoi - toate pisicile sunt născute cu ochi albaștri, iar culoarea lor adevărată a ochiului nu este vizibilă până la 7 până la 12 săptămâni după naștere. În această perioadă, pigmenții, cunoscuți sub numele de melanină, în ochii lor încep să se schimbe. Când o pisică adultă este lăsată cu ochii lor albastri de pisoi, aceasta înseamnă absența melaninei.

Aceasta este scena în care lucrurile sunt complicate. Gena care creează blănuri albe împiedică granulele de melanină să ajungă la unul dintre ochi în timpul dezvoltării pisoiului. Din cauza acestei obstrucții, melanina se dezvoltă și se schimbă într-un singur ochi, ducând la două irisi de culoare diferită. La pisicile care au heterochromie sectorială, melanina nu reușește să se răspândească complet printr-un ochi, lăsându-l parțial albastru.

Dacă faceți o fotografie folosind un bliț de o pisică cu heterochromie, ați putea vedea o nuanță roșiatică în ochiul lor albastru. Acest lucru se datorează faptului că, în timp ce ambii ochi au un reflector special cunoscut sub numele de tapetum lucidum, care face ca ochii să strălucească, stratul de melanină în ochiul albastru îndepărtează unele dintre culorile luminii reflectate înapoi, ducând la nuanța roșie.

Ochiul nu permite o pisică cu orice problemă de sănătate?

Răspunsul scurt la acest lucru este nu, heterochromia nu provoacă însăși efecte adverse în Sănătatea pisicilor afectate de defect. În timp ce pisicile albe cu două ochi albaștri au un risc mai mare de a dezvolta surzenie decât majoritatea, acest lucru nu urmează pentru pisicile cu ochii ciudați. În majoritatea cazurilor, o pisică cu heterochromia va trăi o viață sănătoasă și fericită fără probleme. De fapt, 70% din pisicile cu această afecțiune nu vor avea probleme auditive în timpul vieții lor. De asemenea, pot vedea cu claritate perfectă, deci nu este nevoie să ne îngrijorați privirea.

Cu toate acestea, dacă dvs ochii pisicilor încep să schimbe culoarea În timpul adultului, va trebui să le verificați imediat la veterinari. Schimbările într-o culoare oculară pe deplin matură pot fi cauzate de sânge în ochi, depozite de fier, uveită sau inflamație.

În plus față de aceasta, dacă observați că ochii pisicii dvs. s-au transformat complet alb, nu presupuneți că acesta este heterochromia. Ochii albi în pisicile mai în vârstă sunt foarte des un simptom al glaucomului și trebuie să fie văzute de un veterinar cât mai curând posibil. Acționarea rapidă este crucială în aceste situații, deci asigurați-vă că rezervați o întâlnire de îndată ce observați semnele.

Este oase ciudat doar în anumite rase de pisică?

Deși această condiție este mai frecventă în unele rase decât altele, poate să apară în aproape orice pisică. De fapt, chiar și unele rase de câine, cum ar fi huskies sau coloanele de frontieră, pot fi, de asemenea, născuți cu heterochromia. S-ar putea să fi văzut chiar și unii oameni cu o condiție asemănătoare ochilor! Cu toate acestea, spre deosebire de pisicile, heterochromia este mult mai rară la om, care apare în doar 1 din 1000 de persoane. Heterochromia la om este adesea numită ochi pisici.

Rasele de pisică care sunt cele mai predispuse la ochi ciudați sunt:

Aceste pisici frumoase sunt de fapt extrem de venerate în Turcia - de fapt, guvernul țării a luat chiar și pași pentru a proteja și a păstra angorale turcești cu condiția cu ochii ciudați. Din 1917, guvernul turc a lucrat cu Zoo din Ankara pe un program meticulos de reproducere pentru a păstra aceste pisici prețioase în jur. Ei sunt atât de îndrăgit de faptul că ambasadorul brandului pentru turneul din 2010 FIBA ​​Mondială a fost un van turcesc cu ochii ciudați numit Baskat! Și, potrivit islamului, profetul Muhammad a avut o pisică cu heterochromia ca un animal de companie. Se pare că aceste pisici unice sunt iubite și admirate în întreaga lume în multe culturi diferite!

Deci, data viitoare când veți întâlni un prieten felin cu această estetică intrigantă, veți putea acum să educați pe cei din jurul vostru în starea genetică. Pisicile cu ochiuri ciudate sunt, de obicei, la fel de sănătoase ca cele obișnuite și sunt deosebit de frumoase - așa că nu mergeți de una dintre aceste pisici adorabile ca adăpost local, vor face o nouă adăugare nouă familiei dvs. și sunt sigur că vor întoarce capete! Toate pisicile sunt unice, drăguțe și iubitoare în felul lor, iar acești oameni speciali speciali moggii nu sunt excepții! Ați întâlnit vreodată o pisică ciudată?

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » De ce unele pisici au două ochi colorate diferite?