Heterochromia la câini: de ce câțiva câini au două ochi colorate diferite?

Heterochromia la câini: De ce câțiva câini au două ochi colorate diferite?

Ați observat că un număr mic de câini au ochi care sunt culori diferite? Este un aspect fascinant și frumos. Cauza este o afecțiune medicală numită heterochromie și nu se întâmplă doar la câini. David Bowie târziu a avut, de asemenea, această condiție uimitoare!

Majoritatea câinilor au ochi maro, dar unii au o variație a culorii maro. Acest lucru poate apărea ca o culoare de aur sau ca o culoare de chihlimbar. O mică parte din Câinii au ochi albaștri și un număr și mai mic are unul din fiecare. Această condiție se numește heterochromia iridis. În trecut, acest fenomen uimitor a fost foarte prețuit și venerat. Oamenii nativi americani au crezut că câinii cu heterochromia puteau vedea toate lucrurile pe cer și pe pământ. Ei au numit condiția "ochii fantomă". Citiți mai departe pentru a afla tot ce ați vrut vreodată să știți despre această condiție fascinantă.

Puppy australian Shepherd situată în parc

Ce cauzează heterochromia la câini?

Partea colorată a ochiului se numește irisul și pleuralul este irid. Este o structură subțire și circulară care controlează cât de mare este elevul și, prin urmare, este esențial pentru moderarea cantității de lumină care intră în ochi.

Există o mulțime de pigment (culoare naturală) în iris și nuanțele pot fi maro, alune, verde, gri sau albastru. Chiar dacă gama de culori este largă, singurul pigment implicat este melanina. Cantitatea de melanină și tipul de melanină în ochi, determină ce culoare va fi irisul. La câinii care au ochi de culori diferite, este cel mai adesea cauzată de o variație a melaninei între ochi. Dacă este prezentă prea multă melanină, se numește hiperchromic și dacă este prezent prea puțin melanină, se numește hipocromic

Majoritatea câinilor au ochi maro și acestea au o mulțime de pigment. Câinii cu ochi albaștri au de fapt o mutație genetică care scade cantitatea de melanină și schimbă culoarea irisului de la maro până la albastru.

Heterochromia este cel mai adesea o afecțiune genetică care înseamnă că este cauzată de ADN-ul câinelui și nu este declanșat de o vătămare sau o boală. Oamenii de știință nu înțeleg încă în mod complet cum se întâmplă acest lucru, dar nu se limitează la canini. Veți găsi cai, pisici și oameni cu două ochi colorate.

În cazul în care heterochromia este cauzată de genetică, starea va fi prezentă de la naștere. Aceasta se numește heterochromia congenitală. Ocazional, o vătămare sau o boală poate provoca modificarea pigmentării și aceasta se numește heterochromia dobândită.

Există grade diferite de heterochromie. Dacă ochii sunt complet diferite culori se numește heterochromia completă. Uneori, există doar o parte a unuia dintre ochii care este o culoare diferită, dar aceștia împărtășesc o culoare. Aceasta se numește heterochromia parțială, incompletă sau sectorială. Un exemplu tipic este acela de a fi atât de albastru, dar unul cu un loc brun în ea. Într-o versiune a afecțiunii care se numește heterochromia centrală, irisul arată ca și cum ar avea spițe în ea sau ca și cum ar avea un halo. Acest lucru pare uimitor!

Heterochromia și rasele de câine

Există mai multe rase de câine cu ochi colorați diferiți - se pot întâmpla în orice rasă, dar este mai frecventă în unele. Cresterii câinilor sunt conștienți de acest lucru și experții genetici sprijină această concluzie. Este obișnuit să vedem această trăsătură care trece prin mai multe generații de aceeași familie de câine, deoarece este trecut de-a lungul. Dacă vă decideți să reproduceți de la câinele heterochromic, este mai probabil să aveți pui heterochromic!

Heterochromia completă este observată cel mai adesea în câinii australieni de bovine, Dalmații, Shepherds australieni și Huskies siberiană. Întrucât heterochromia sectorială și centrală este adesea văzută în coloana de frontieră, Chihuahuas și Câini Leopard Catahoula. Se vede, de asemenea, în Dachshunds, Huskies siberiană, Dalmații, Marele Danes, Sheetland Sheepdogs și Shih Tzus. Este, de asemenea, destul de comună în malamutele din Alaska, Beagles și Welsh Corgis.

Husky Heterochromia este deosebit de comună și există o sugestie că este legată de problemele de vedere, deoarece aproximativ 8-10% din populația husky are și condiții ereditare ale ochilor. Puii Husky au o schimbare în culoarea ochilor în timp ce cresc și se maturizează. Toți sunt născuți cu ochi albaștri și unii rămân în acest fel. Alții au o schimbare la ochii maro la aproximativ cinci până la opt săptămâni de vârstă. Cei mai mulți pui vor avea o culoare ochi stabilită până la trei până la patru luni, dar în unele pot fi amânate până la vârsta de până la șase luni.

Există cercetări în curs de desfășurare pentru a încerca să stabilească dacă rasele de câine cu ochi colorați diferiți au mutații genetice speciale, dar încă nu există răspunsuri definite. Se crede că există o legătură cu culoarea stratului și, eventual, cu afecțiuni genetice, cum ar fi surditatea.

Mituri și adevăruri despre heterochromie

Este de înțeles că este preocupat de vederea unui câine cu heterochromie, dar aceste preocupări sunt în mare parte nefondate. După ce a spus că, este important să precizați că, dacă observați că culoarea ochilor câinelui dvs. sa schimbat sau dacă câinele dvs. pare să aibă disconfort sau durere în jurul ochilor lor, ar trebui să le verificați după veterinarul dvs.

Există multe mituri care înconjoară heterochromia canin; Unele sunt prostii complete, iar unele se bazează pe adevărul parțial. Iată cele mai populare pe care le-ați întâlni.

Husky câine cu heterochromie

Heterochromia se poate dezvolta ca un câine devine mai în vârstă

Există câteva probleme medicale care pot provoca schimbări de culoare în ochi și acestea includ cataractă, glaucom și uveita. Alți vinovați potențiali sunt distrofia corneană și scleroza nucleară. De asemenea, poate fi cauzată de displazia retinei și de un nerv optic subdezvoltat. Toate acestea se pot dezvolta pe măsură ce câinele dvs. devine mai în vârstă. VET dvs. va fi capabil să vă sfătuiască cu privire la cel mai bun tratament și despre cum să aveți grijă de un câine cu aceste condiții.

În unele rase, atât culoarea ochiului, cât și stratul se poate schimba ca un catelus crește. Puii născuți cu ochi albaștri pot deveni adulți cu ochi maro. Aceasta nu este heterochromia, deoarece ambii ochi sunt aceeași culoare.

Heterochromia este un semn de probleme genetice într-o rasă

Există unele preocupări că prezența heterochromiei canine poate indica faptul că există o lipsă de diversitate genetică într-o rasă. Aceasta înseamnă că prea mulți câini au gene care sunt prea asemănătoare. Practica câinilor de reproducere pură a condus la o piscină genetică limitată în multe cazuri și acest lucru poate duce la defecte genetice și la problemele asociate de sănătate. Se știe că rasele cel mai adesea afectate de heterochromia au piscine genetice limitate, astfel încât este probabil ca să fie un adevăr în acest sens. Interesant, în rasa dalmată, femelele sunt afectate mai des decât bărbații.

Heterochromia este legată de modelul de strat

Câinii care au un model de culoare piebald sau merle pe hainele lor au o distribuție neregulată a melaninei. Ele au, de asemenea, o incidență mai mare a heterochromiei. În timp ce acest lucru nu provoacă probleme de sănătate, este o asociere interesantă și poate duce la cercetări ulterioare a cauzelor heterochromiei.

Câinii cu heterochromia sunt surzi

Există un mit pe care toți câinii cu două ochi colorați sunt Surd și acest lucru nu este deloc adevărat. Cu toate acestea, există unele dovezi care sugerează că dalmații care au heterochromia parțială sau sectorială au mai multe șanse de a avea auzul afectat. Se crede că gena care determină culoarea piebald sau merle controlează, de asemenea, surditatea și heterochromia astfel încât cele trei lucruri sunt conectate.

Câinii cu heterochromia sunt orbi

Viziunea câinilor cu heterochromia nu este afectată, ei pot vedea încă perfect din ambii ochi. Cu toate acestea, există o condiție numită heterochromia dobândită, în cazul în care un leziune oculară sau un corp străin a provocat o pierdere de vedere și o schimbare a culorii irisului.

Heterochromia apare numai în ochi

Alte părți ale corpului pot fi afectate. Este posibil să observați că câinii cu această afecțiune au, de asemenea, două culori diferite pe nas, dar acest lucru nu afectează deloc sănătatea lor. Există, de asemenea, o conexiune cu culoarea stratului. Crediții au observat că câinii cu un strat de merle, dapple sau albă și cei cu o creștere a modelelor albe din jurul capului sunt mai susceptibile de a avea condiția.

Heterochromia este dureroasă

Câinele dvs. nu va suferi durere deoarece au heterochromie. După ce au spus că există unele cercetări care indică faptul că câinii cu heterochromia au o sensibilitate mai mare la lumină. Acest lucru este deosebit de pronunțat în ochiul mai deschis, deoarece va avea mai puțin melanină. Mai puțină lumină poate fi blocată și va ajunge la retină unde poate provoca daune. Acest lucru se poate simți destul de incomod pentru pooch-ul tău.

Puteți face multe pentru a ajuta acest lucru. Puteți să vă păstrați câinele în zilele foarte luminoase și dacă ei pleacă, păstrați-le departe de lumina puternică a soarelui. Poate că le puteți scoate la o plimbare în zori și amurg, mai degrabă decât la amiază.

Alternativ, le-ați putea cumpăra niște ochelari de protecție împotriva câinelui sau ochelari de soare care sunt proiectați doar pentru câini. Ei vor arăta, de asemenea, atât de cool!

Câinii cu heterochromia au suferit o leziune oculară

Acest lucru nu este adesea adevărat deoarece majoritatea cazurilor sunt genetice. Cu toate acestea, poate fi adevărat cu unele vătămări. Când se întâmplă acest lucru se numește heterochromia dobândită. Trauma cauzată de ochi sau la zona delicată din jurul ochiului, poate provoca sângerări și umflături în interiorul structurii ochiului. Acest lucru, la rândul său, poate duce la o schimbare a culorii irisului și, din păcate, acest lucru poate fi permanent. Dacă câinele dvs. este suficient de ghinion pentru a obține un obiect străin blocat în suprafața ochiului, acest lucru poate duce, de asemenea, la heterochromia, precum și probleme de vedere. Este important să vedeți un veterinar imediat.

Boala provoacă heterochromia

Este adevărat că unele boli și condiții sunt conectate cu heterochromia dobândită. Acestea includ toxicitatea internă, inflamația și infecția. Bolile care pot schimba culoarea ochilor câinelui includ glaucomul, melanomul ochiului, tumorile oculare, ectropionul iris, boala oculară, boala oculară, hipoplazia nervului optic, displazia retinei, microftalmia, colobomul uveal și diabetul. Dacă ochii câinelui încep să dezvolte o încălcare albastră, poate fi un semn de cataractă sau distrofie corneană și trebuie să vă vedeți veterinarul.

Este, de asemenea, adevărat că unele medicamente pot determina culoarea unui ochi să se schimbe și pentru ca un câine să dezvolte heterochromia. Cel mai probabil vinovat este un medicament folosit pentru a trata glaucomul la câini.

Câine cu ochi diferiți

Ultimul cuvant

Având un câine cu ochi colorați diferit este foarte special. Ele sunt unice frumoase și nu veți putea să vă opriți să priviți la ei. De cele mai multe ori este cauzată de o mutație genetică și nu provoacă alte probleme de sănătate. Este posibil să trebuiască să fiți atenți cu ei în lumina puternică a soarelui și să vă uitați la probleme de auz, dar majoritatea câinilor vor fi absolut bine.

Situația este diferită dacă câinele dvs. dezvoltă o schimbare a culorii ochilor într-un singur ochi atunci când sunt mai în vârstă. Acest lucru poate însemna că au o vătămare sau o boală și pot fi în disconfort sau durere. Puteți observa alte simptome pentru a indica faptul că câinele este în dificultate. Dacă se întâmplă acest lucru, este esențial să vă luați pooch-ul la veterinar imediat pentru a obține problema investigată.

Ați putea, de asemenea, să vă placă articolul din partea de sus 10 Tricolor câine rases.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Heterochromia la câini: de ce câțiva câini au două ochi colorate diferite?