Heterochromia în pisici: ce cauzează?

Acest articol își propune să explice detaliile heterochromiei la pisici: acesta este termenul care este folosit pentru a descrie varianta anatomică atunci când ochii pisicii sunt o culoare diferită una de cealaltă. Pisicile afectate sunt, de asemenea, cunoscute ca pisici cu ochi ciudați sau pisici cu ochi ciudați. Diferitele culori ale ochilor dau pisicilor, indiferent dacă sunt pisici domestice sau animale pedigree, un aspect distinctiv: sunt deosebit de populare pe site-uri de împărtășire PIC ca Flickr sau Instagram.

Ce înseamnă, cu precizie, heterochromia?

Heterochromia înseamnă că irisurile fiecărui ochi este o culoare diferită. În majoritatea exemplelor, un ochi este albastru, iar celălalt este verde, galben sau maro.

Care este irisul în ochiul unei pisici, oricum?

Când te uiți la ochii unei pisici, irisul este partea colorată a ochiului: elevul este zona neagră în mijlocul ochiului, care, în realitate, este gaura din centrul irisului care permite lumina să ajungă la spate a ochiului.

Elevul se schimbă în funcție de nivelurile luminii ambientale, ca răspuns reflex al ochiului.

  • Pe măsură ce lumina devine dimmer, irisul se relaxează, făcând elevul mai mare, pentru a maximiza cantitatea de lumină care ajunge la spatele ochiului. Irisul pare mai mic, ca o jantă îngustă în jurul elevului mare, negru, dilatat. Acest lucru face mai dificil de văzut culoarea ochiului.
  • Pe măsură ce lumina devine mai strălucitoare, contractele de iris, făcând elevul să pară mai mici și mai mici, pentru a reduce cantitatea de lumină care ajunge la spatele ochiului. Culoarea completă a ochiului este ușor de văzut, cu doar o fantă verde îngustă de elev negru în centru.

Deci este mai ușor să vezi culoarea iriselor unei pisici în condiții luminoase mai luminoase, când elevul este la cel mai mic.

Cât de comună este heterochromia la pisici?

Heterochromia este rară la om (există unele cazuri celebre, inclusiv David Bowie), dar este relativ obișnuit la animale, inclusiv pisici, câini, cai, bovine, iepuri și dihori.

Care sunt diferitele tipuri de heterochromie?

Există două tipuri de heterochromie:

  1. Heterochromia completă sau "iridele heterochromia" ("Irizele diferite" în latină) descrie când o pisică are ochi care sunt două culori diferite (e.G. un ochi albastru, un ochi verde. Aceasta este versiunea clasică a heterochromiei pe care oamenii o gândesc în mod normal la utilizarea termenului.
  2. Heterochromia parțială / heterochromia sectorială sau "heterochromia iridis" / & # 8220; heterochromia iridum & # 8221; ("Iris unic diferit" în latină): Irisul unui ochi are mai mult de o culoare, e.G. patch-uri care sunt portocalii și albastru într-un singur ochi.

De ce heterochromia completă înseamnă întotdeauna că există un ochi albastru?

De ce heterochromia provoacă un ochi albastru

Deoarece ochii albaștri sunt cauzați de absența pigmentului, pisicile cu heterochromia au întotdeauna un ochi albastru.

Punctul cheie este acesta: Dacă pigmentul este prezent în ochi, sunt văzute culori cum ar fi verde, maro și galben. Dacă nu există pigment în ochi, culoarea ochiului este albastră. Deci, albastru înseamnă "nici un pigment este prezent".

Cum primesc pisicile heterochromia?

Colorarea cu ochii ciudați este cauzată de machiajul genetic al unei pisici individuale, cauzată de combinația de gene care influențează pigmenții peste corpul unei pisici.

Din punct de vedere tehnic, se întâmplă în două situații:

  1. Când este prezent gena dominantă albă (aceasta domină toate celelalte gene de culoare, făcând o pisică complet alb)
  2. Când gena de spotting alb este prezentă (aceasta este gena responsabilă pentru pisicile cu două culori, inclusiv pisici de tuxedo alb-negru)

Dacă una dintre aceste gene sunt prezente, ei împiedică pigmentul (granulele de melanină) să ajungă la un ochi în timpul dezvoltării timpurii ale pisicii. Aceasta înseamnă că un ochi rămâne culoarea albastră a ochilor tinerilor pisoi, în timp ce celălalt ochi este o culoare variabilă (verde, maro sau galben).

Heterochromia foarte rar apare la pisicile care nu au una dintre aceste două gene.

Deci, dacă o pisică are o haină albă sau dacă este prezentă o blană albă, este mai probabil ca o pisică să aibă heterochromie.

Ar putea heterochromia să indice că se întâmplă ceva îngrijorător?

Nu. Heterochromia este doar o constatare incidentală la pisici și nu înseamnă că există ceva de îngrijorat deloc. La om, dacă un copil are heterochromie, se recomandă ca un oftalmolog să examineze copilul, să confirme apariția heterochromiei și să caute orice cauze subiacente.

În majoritatea cazurilor, la fel ca la pisici, nu este nimic de îngrijorat, dar există unele boli umane rare care pot provoca acest lucru, motiv pentru care este important să luați acest lucru în serios.

Sunt câteva rase de pisică mai multe șanse de a avea heterochromie?

Ca o condiție cu o cauză genetică, nu este o surpriză faptul că heterochromia este mai frecventă în anumite rase, deoarece, prin definiție, fiecare rasă de pisică are o colecție specifică și unică de gene.

În general, heterochromia este mai frecventă în rasele de pisică care produc adesea pisici albe.

Ratele specifice cu o incidență mai mare includ:

  • persană
  • siamez
  • Britanic Shorthair
  • Sphynx
  • Cornish Rex
  • Devon Rex
  • Van turcă
  • Turcia Angora
  • Munchkin
  • Bobtail japonez
  • Khao Manee

Heterochromia este extrem de rară în pisicile negre.

Diagnosticarea heterochromiei

O simplă examinare fizică a ochiului pisicii dvs. este suficientă pentru a identifica heterochromia completă. Dacă pisica dvs. are heterochromie parțială sau sectorială, puteți vedea și dumneavoastră, dar un medic veterinar DVM vă va putea oferi mai multe informații despre el.

Examinarea ochiului folosind iluminare și mărire (e.G. Utilizarea unui oftalmoscop) permite unui medic veterinar să vadă mai multe detalii ale irisului, inclusiv vizualizarea pigmentării mai clar.

Tratament pentru heterochromia

Nu există tratament și nu este nevoie de nici un tratament, de heterochromie, deoarece nu există niciun impact asupra sănătății pisicilor.

Surzenie la pisici cu heterochromie

Surzenie la pisici cu heterochromie

Contrar credinței populare, heterochromia la pisici nu provoacă surditate într-o ureche. Care a spus că pisicile albe cu ochi albaștri sunt mai probabil să se nască surd.

Există un miros neaderat că toate pisicile cu ochi ciudați se nasc cu surzenie într-o ureche. De fapt, aproximativ două treimi din pisicile cu ochi ciudați au auzul normal.

Este adevărat că pisicile albe cu ochi albaștri au o incidență mai mare a surzeniei genetice, deoarece celulele din urechea interioară care permit auzul sunt, de fapt, celule de pigmentare specializate. Deci, dacă nu există celule de pigment în organism (așa cum este cazul cu pisici albe cu două ochi albaștri), pisica este întotdeauna complet surdă.

Dacă un pisoi albă are un singur ochi albastru sau ochi verde, galben sau maro, incidența surzeniei este mult mai mică, deoarece acest lucru indică faptul că există unele celule de pigment în organism.

Concluzie

Heterochromia, sau ochi colorați diferiți, este o anomalie comună și interesantă, dar inofensivă la pisici, cauzată de machiajul lor genetic și legată de producția de pigment în organism.

întrebări frecvente

Este heterochromia comună în pisici?

Da, este obișnuit și inofensiv pentru pisici să aibă un ochi albastru sau un patch de albastru într-un singur ochi. Acest lucru este cel mai frecvent văzut la pisicile care au patch-uri albe de blană pe corpul lor.

Sunt pisici cu doi ochi diferiți de ochi surzi?

În timp ce o pisică albă cu două ochi albaștri este aproape întotdeauna complet surdă, o pisică cu un ochi albastru sau cu ochi colorați diferiți nu este mai probabil să fie complet surd decât o pisică cu ochi de aceeași culoare.

Sunt pisici ochi diferite culori rare?

Nu. Așa cum este obișnuit ca pisicile să aibă culori pline de acoperire, deci este obișnuit ca pisicile să aibă ochi care sunt culori diferite. Acestea sunt adesea privite ca pisici deosebit de frumoase din cauza aspectului lor distinctiv.

Care este cea mai rară culoare ochi pentru pisici?

Majoritatea pisicilor au ochi care sunt verzui-galben la lumină-portocaliu (sau chiar un "ochi de aur"), ceea ce înseamnă că au conținut relativ scăzut de pigment (melanină). Este mai rar ca pisicile să aibă un nivel mai ridicat de pigment în ochii lor și, dacă se întâmplă acest lucru, sunt văzute ochi maro sau portocalii întunecați.

Când puteți spune ce culoare, ochii lui Kitten va fi ca o pisică adultă?

Majoritatea pisicilor au ochi albastri palide atunci când ochii lor se deschid la vârsta de 10 - 14 zile, iar în următoarele 4 - 8 săptămâni, culoarea ochilor se schimbă la culoarea permanentă pe care pisica o va păstra pentru viața lor adultă.

Pisicile pot dezvolta heterochromia la o vârstă mai înaintată?

Heterochromia este o condiție de dezvoltare care depinde de genele unei pisici, astfel încât acest lucru nu se poate dezvolta într-un animal mai vechi. Cu toate acestea, există unele condiții rare ale ochilor în care inflamația irisului (uveita) poate duce la schimbări de pigmentare într-un ochi. În astfel de cazuri, un oftalmolog veterinar ar trebui să fie consultat pentru o analiză detaliată a ceea ce se întâmplă și tratamentul poate fi indicat în unele cazuri.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Heterochromia în pisici: ce cauzează?