10 Boli zoonotice puteți obține de la animalul dvs. De companie

Bolile zoonotice pe care le puteți obține de pe animalul dvs. de companie

Bolile zoonotice sunt bolile infecțioase la animalele care pot fi transmise oamenilor.

Multe boli zoonotice sunt răspândite prin contact direct sau indirect cu animalele afectate. Unele sunt transmise prin vectori cum ar fi purici, căpușe și țânțari. Alții pot fi alimente sau apă.

Copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu sisteme imunitare compromise sunt cel mai expus riscului de boli zoonotice. Lucrătorii de îngrijire a animalelor au, de asemenea, un risc crescut de expunere.

Cea mai bună modalitate de a preveni răspândirea acestor boli este prin spălarea corespunzătoare a mâinilor, curățarea mediului, practicarea siguranței în jurul animalelor pentru a evita mușcături și zgârieturi, prevenirea mușcăturilor de insecte, spălarea în mod corespunzător a fructelor și legumelor, gătite temeinic alimente și de a bea numai apă potabilă. Proprietarii de animale de companie ar trebui să ia măsuri pentru a-și păstra animalele sănătoase și pentru a-și respecta sfaturile pentru testele de rutină, cum ar fi proiecțiile de parazitare. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă dvs. sau un membru al familiei dezvoltă simptome neobișnuite.

Sunt o serie de boli zoonotice care pot afecta atât animalele de companie, cât și oamenii. Unele sunt mai grave decât altele, dar majoritatea pot crea o amenințare gravă a sănătății dacă nu sunt controlate.

01 din 10

Boala de zgârieturi a pisicilor

Numită frecvent "Febra de zgârieturi de pisică", această boală este cauzată de bacterii numite Bartonella Henselae. Pisicile contractează în mod obișnuit bacteriile din purici. Bartonella Henselae În general, nu provoacă boli la pisici.

Oamenii pot contracta boala de zgârieturi de pisică după obținerea unei mușcături de pisică sau zgârieturi care încalcă pielea. Ei pot obține, de asemenea, dacă o pisică infectată linge o rană deschisă asupra omului. Câinii pot obține boala în aceleași moduri.

Bartonella Henselae adesea cauzează umflarea la locul de vătămare, împreună cu mărirea ganglionilor limfatici din apropiere. Alte semne comune de infecție includ febră, letargie, pierderea apetitului și durerea de cap. În cazuri rare, boala de zgârieturi de pisică poate deveni foarte gravă, afectând ochii și alte organe majore. Din fericire, majoritatea oamenilor și câinilor sunt capabili să facă o recuperare completă, deși pot fi necesare antibiotice în unele cazuri.

  • 02 din 10

    Giardiaza este o boală cauzată de Giardia, un grup de paraziți cu un singur celulă microscopic care pot infecta un număr de animale, inclusiv câini, pisici, rozătoare și oameni. Ele formează chisturi dure care le permit să supraviețuiască în medii dure până când pot infecta o nouă gazdă.

    Infecția are loc atunci când Giardia parazitul este ingerat, adesea provocând diaree și uneori vărsături. Animalele cele mai frecvent infectate prin mersul pe solul contaminat și lingându-l de pe labe sau prin consumul de apă contaminată. Deși este posibil ca oamenii să obțină giardiază direct de la un animal infectat, este relativ mai puțin frecvent. Oamenii primesc cel mai adesea giardiasis de la consumul de apă contaminată.

    Animalele tratate pentru giardiasis ar trebui să fie scăldate în mod regulat. Chisturile din Giardia sunt vărsate în scaun și pot rămâne pe corpul animalului. Ridica imediat fecalele imediat de fecale. Oamenii care intră în contact cu animalele infectate ar trebui să-și spele bine mâinile după.

    Din fericire, giardiaza poate fi tratată cu medicamente adecvate. Pacienții grav afectați pot avea nevoie de îngrijiri de susținere și simptomatice, cum ar fi medicamentele anti-diaree și fluidele pentru a menține hidratarea.

  • 03 din 10

    Vârful este a Parazitul intestinal comun la câini și pisici care pot provoca diaree, pierderea apetitului și anemia. Puii pot obține viermi de la mamele lor atunci când alăptează, dar orice câine sau pisică se poate infecta după ce a ingerat larvele de viermi din mediul înconjurător, consumând pradă infectată sau când larvele de viermi se penetrează pielea lor.

    Larvele hookworm poate, de asemenea, să pătrundă pe pielea oamenilor, care duce în mod obișnuit la o reacție localizată a pielii care este umflată și mâncărime. În cazuri rare, larvele pot pătrunde în țesuturi mai profunde și pot provoca probleme mai severe.

    Preveniți expunerea accidentală prin purtarea mănușilor în timp ce manipulați solul sau intrarea în contact cu mediile contaminate, apoi spălând bine mâinile. Evitați să mergeți desculți în zonele în care animalele pot fi defecate. Asigurați-vă că vă înregistrați animalele de companie cel puțin anual pentru viermi și alți paraziți.

    Din fericire, infecțiile Hookworm pot fi tratate cu medicamente antiparazitare. Cele mai afectate animalele și oamenii afectați vor face o recuperare completă.

  • 04 din 10

    Leptospiroza este o boală bacteriană cauzată de bacteriile genului Leptospira. Thebacteria sunt adesea transportați în urina rozătoarelor și a altor animale infectate. Animalele și oamenii care vin în contact cu apa contaminată, noroiul și solul pot contracta boala. Ele pot obține, de asemenea, prin contact direct cu urina unui animal infectat sau prin consumul unui animal infectat.

    Câinii, animalele și oamenii sunt toate sensibile la leptospiroză. Boala este rară la pisici, dar pot purta și transmite bacteriile. În timp ce unele animale și oameni vor lupta împotriva bacteriilor și nu vor fi niciodată bolnavi, alții se îmbolnăvesc. Leptospiroza la oameni începe adesea cu simptome asemănătoare gripei. Dacă progresează, poate afecta organele majore, în special ficatul și rinichii.

    Tratamentul implică antibiotice și îngrijire de susținere. Ajuta la prevenirea expunerii prin obținerea câinelui vaccinat împotriva leptospirozei. Evitați să intrați în contact cu urina animalelor afectate și cu corpuri potențial contaminate de apă.

    Continuați la 5 din 10 de mai jos.
  • 05 din 10

    Rabies este o boală virală mortală care afectează mamiferele și este una dintre cele mai periculoase boli zoonotice cunoscute.

    Rabies este transmis în primul rând prin saliva, cel mai frecvent după o mușcătură sau zgârietură de la un animal infectat. Orice mamifer poate contracta rabie, inclusiv câini, pisici și oameni.

    Rabiile încep adesea cu simptome asemănătoare gripei care progresează la disfuncția neurologică. Poate duce la schimbări de comportament, dezorientare, convulsii și agresiuni.

    Oamenii expuși la rabie pot fi tratați cu o serie de vaccinări post-expunere și rabie umană imună globulină. Cu toate acestea, este aproape întotdeauna fatală odată ce simptomele se dezvoltă.

    Dacă sunteți mușcat de un animal, este esențial să vă vedeți imediat medicul dumneavoastră. Toți câinii și pisicile ar trebui să fie în mod regulat vaccinat împotriva rabiei pentru a preveni răspândirea acestei boli fatale.

  • 06 din 10

    În ciuda numelui său, pecingine nu este un vierme. Este numit astfel datorită apariției asemănătoare viermilor pe pielea oamenilor. Numit si Dermatofitoză, Ringormul este o infecție fungică a pielii care poate afecta cele mai multe animale, inclusiv câini, pisici, iepuri, rozătoare și oameni.

    Ringormul este răspândit prin contactul cu un animal sau persoană afectată sau cu un mediu contaminat. La oameni, ciupercile cauzează adesea leziuni roșii, scalabile, circulare pe piele. Aceasta duce la căderea părului în zonele în care părul crește în mod normal.

    Ringormul este destul de ușor de tratat cu medicamente antifungice. Din fericire, aceasta nu este, în general, o condiție gravă. Cu toate acestea, poate fi o neplăcere pentru a scăpa de odată ce începe să se răspândească la animale și la om în gospodărie. Persoanele tinere, vârstnice și compromise imune sunt la cel mai mare risc.

  • 07 din 10

    Viermii rotunzi este altul Parazitul intestinal comun La câini și pisici, în special căței și pisicilor. Viermii rotunzi cauzează în mod obișnuit greutatea de a câștiga greutate, blană scârbă și un aspect pobilit la animalele tinere. Câinii și pisicile primesc de obicei viermi rotunzi dintr-un mediu contaminat, deși puii pot fi de asemenea infectați in uter.

    Oamenii, în special copiii, pot fi, de asemenea, afectați de viermii rotunzi dacă au ingerat accidental ouăle rămase în mediul înconjurător de către animalele infectate. După ingestie, larvele migrează prin organism, care afectează ochii și organele interne. Din fericire, acest lucru este relativ mai puțin frecvent.

    Evitați expunerea prin purtarea mănușilor în timp ce manipulați solul sau intrarea în contact cu animalele infectate. Întotdeauna spălați-vă bine mâinile după aceea. Asigurați-vă că vă screați animalele de companie cel puțin anual pentru viermii rotunzi și alți paraziți.

    Din fericire, infecțiile rotunde pot fi tratate cu medicamente antiparazitare. Cele mai afectate animalele și oamenii afectați vor face o recuperare completă. Cu toate acestea, atunci când viermii rotunjeni afectează un ochi, inimă sau creier, de exemplu, boala poate fi mai gravă.

  • 08 din 10

    Numite în mod obișnuit scabies, sarcoptic mange este o afecțiune a pielii cauzată de Sarcoptes scabiei Mite. Acarienii se învârte în piele și cauza mâncărime intense, pielea îngroșată și pierderea părului.

    Scabie poate afecta cele mai multe animale, inclusiv oameni. Cu toate acestea, diferite soiuri de acarieni sunt adaptate pentru a trăi pe diferite specii de animale. Contactul cu varietatea "greșită" de acarieni va duce adesea la simptome mai blânde decât vor fi văzute cu o infestare plină.

    Oamenii pot obține scabie prin contactul strâns cu animalele afectate, dar erupția de mâncărime care se dezvoltă poate rezolva fără tratament. Oamenii cu scabie pot, de asemenea, să treacă acarienii altor oameni. Sarcoptic Mange la animale poate fi tratată și împiedicată cu utilizarea de rutină a mai multor tipuri de purici și bifați medicamente.

    Continuați până la 9 din 10 de mai jos.
  • 09 din 10

    Căpușele pot purta mai multe boli, inclusiv febra stâncoasă de munte, boala Lyme și Ehrlichioza. Multe boli suportate de bifină afectează atât oamenii, cât și animalele. Cu toate acestea, aceste boli nu sunt transmise direct de la animale la om. În schimb, căpușele sunt necesare pentru a purta bolile dintre gazde.

    Semnele multor boli suportate pot dura ceva timp pentru a apărea și variază în funcție de boală, dar majoritatea simptomelor asemănătoare gripei la început. Unele boli vor provoca o erupție cutanată și / sau dureri articulare.

    Diagnosticul și tratamentul bolilor biciclete pot fi complicate. Recuperarea depinde de boala implicată și de specificul cazului pacientului.

  • 10 din 10

    Toxoplasmoza este o boală cauzată de parazitul protozoan Toxoplasma Gondii. Acest parazit poate fi transmis majorității animalelor și oamenilor, în mod obișnuit prin ingestia de carne sau fecale de pisică necorespunzătoare.

    Toxoplasmoza este adesea asimptomatică la pisici. Cei mai sănătoși oameni cu parazitul sunt, de asemenea, fără simptome. Cu toate acestea, toxoplasmoza poate provoca probleme grave de sănătate pentru persoanele cu sisteme imunitare compromise. Poate provoca, de asemenea, defecte de naștere, avort spontan sau naștere în cazul în care o femeie este infectată pentru prima dată în timp ce este însărcinată. Acesta este motivul pentru care este atât de important pentru femeile însărcinate să utilizeze prudență în jurul cutiilor de gunoi de pisici și să evite alimentele necorespunzătoare sau brute.

    În cazurile rare, oamenii sunt bolnavi de toxoplasmoză, simptomele pot fi vagi. Febră ușoară, dureri de cap și dureri musculare sunt semnele inițiale cele mai probabile. În cazuri grave, parazitul poate deteriora creierul sau ochii. Tratamentul implică de obicei antibiotice și îngrijire de susținere.

  • Skicka ett socialt nätverk:

    Springa
    » » 10 Boli zoonotice puteți obține de la animalul dvs. De companie