Adevărul despre vaccinuri și câinele tău

VET-INJ-DOG-DOG-ANDREWBRETWALLIS-GETTY-115793904.JPG

Imunizarea, numită și vaccinarea, este unul dintre subiectele cele mai dezbătute în îngrijirea sănătății animalelor de companie. Vaccinurile vă pot proteja câinele de la contractarea unei varietăți de boli, dintre care unele pot fi fatale. Ele sunt adesea administrate de medicul veterinar în timpul unei vizite de bunăstare de rutină.

Controversa asupra vaccinurilor PET pare să reflecte dezbaterea asupra vaccinurilor în medicina umană. Dar adevărul este că vaccinurile reprezintă o parte importantă a Sănătatea generală a câinelui. Ce este un proprietar de câine în cauză să facă?

Pentru a vaccina sau a nu vaccina

Ar trebui să vă vaccinați câinele sau nu? O parte din problemă aici este întrebarea însăși. Mai degrabă decât alegerea între a oferi vaccinuri și a sări peste vaccinuri, este mai înțelept să se gândească la cale Câinele dvs. este vaccinat. Skipping Vaccinurile cu totul nu este o alegere înțeleaptă. Vaccinurile cu adevărat protejează împotriva bolii. Animalele de companie nevaccinate sunt la un risc mult mai mare de a contracta bolile mortale și de a le răspândi în jur. Bolile care sunt considerate acum rare ar putea deveni din nou răspândite. Pe scurt, nu vaccinând câinele dvs. deloc este, în general, rău pentru câinele dvs. și pentru lumea caninului. Gândiți-vă doar la câți copii au fost afectați de Focare de rujeolă în perioada 2014-2015.

Cum să vă vaccinați corect câinele

Vaccinurile împiedică boala, permițând sistemului imunitar să creeze apărare împotriva bolilor. Un vaccin are antigene de boală care stimulează ușor sistemul imunitar fără a infecta câinele. Sistemul imunitar creează apoi anticorpi pentru a lupta împotriva bolii reale dacă câinele dvs. este vreodată expus la el.

Nu cu mulți ani în urmă, practica standard a fost vaccinați puii tineri de mai multe ori, apoi mutați adulții la un program anual de vaccinare. Cu toate acestea, au fost stabilite orientări mai noi în 2011 și apoi actualizate în 2017 de Asociația Americană de Spitalul Animal (Vizualizați PDF). Aceste orientări menționează că vaccinurile de bază pot fi acordate câinilor adulți în intervale de trei ani sau mai mult decât anual. Desigur, Puppy Vaccinuri ar trebui să fie efectuate în continuare la fiecare trei săptămâni între vârsta de aproximativ șase și 16 săptămâni. Mulți veterici și-au adaptat protocoalele pentru a urma programul de trei ani al lui Aaha pentru câinii adulți. Anumite vaccinuri non-core sunt încă recomandate anual pentru câinii adulți.

În plus, mulți veterici sunt acum personalizând protocoalele de vaccin non-core pentru a se potrivi unui stil de viață al unui câine. În primul rând, VET solicită proprietarului despre mediul câinelui pentru a determina riscul de expunere a câinelui. Apoi, un protocol de vaccinare este conceput pentru a proteja câinele în timp ce minimizează riscul.

Vaccinuri de bază pentru câini

Următoarele vaccinuri canine sunt recomandate pentru toți câinii din Statele Unite:

  • Canin distemper, un virus adesea fatal care începe în sistemul respirator; Foarte contagios câinilor nevaccinați
  • Canin parvovirus, Un virus extrem de contagios, care amenință viața provoacă efecte gastrointestinale severe
  • Canin de tip 2 adenovirus, un virus legat de hepatită (nu contagios pentru oameni) - poate cauza tuse de canisa
  • Rabies, O boală zoonotică care este întotdeauna fatală la câini - această boală este zoonotică

Vaccinuri non-core pentru câini

Următoarele vaccinuri pot fi recomandate de către medicul veterinar pe baza regiunii dvs. și a mediului câinelui (risc de expunere):

  • Bordetella, o bacterie cunoscută pentru a provoca tuse de canisa
  • Gripă canină, un tip de gripă canină care a apărut în jurul anului 2005
  • Canin parainfluenza, Un virus respirator care este, de asemenea, cunoscut pentru a provoca tuse de canisa
  • Leptospiroza, O boală infecțioasă gravă cauzată de o bacterie, uneori găsită în urina vieții sălbatice și rozătoare în climatul cald, umed

Vaccinurile nu sunt fără risc

Deși veterinari subliniază că vaccinurile sunt în general sigure pentru câini, știu că vaccinurile nu sunt fără risc. Potrivit lui Ahaa: "În general, toate vaccinurile canine sunt destul de sigure și doar un procent mic de câini vaccinați, indiferent de tipul de vaccin, să dezvolte reacții adverse severe."

Dacă doriți să luați măsuri de precauție pentru a minimiza riscul de complicații ale câinelui dvs., există câteva lucruri pe care le puteți face.

  1. Alegeți un medic veterinar care urmează orientările actuale privind vaccinurile și acordă atenție tipurilor de vaccinuri utilizate. Veterinările bune aleg cele mai sigure, cele mai eficiente vaccinuri disponibile. Acesta este motivul pentru care achiziționarea de vaccinuri pentru a da acasă nu este o idee bună. VET dvs. are educația și resursele pentru a găsi cel mai bun vaccin posibil, nu cel mai ieftin.
  2. Dacă câinele dvs. a reacționat la vaccinuri înainte, VET dvs. va recomanda pre-tratarea cu un antihistaminic și, eventual, un steroid. Acest lucru face ca reacția să fie mai puțin severă (dacă câinele chiar reacționează deloc). Desigur, este, de asemenea, o idee bună să observați îndeaproape câinele dvs. pentru primele 12 ore după administrarea vaccinului (chiar mai mult dacă sunteți în cauză).
  3. Dacă sunteți preocupat de stresul asupra sistemului imunitar, puteți opta pentru a răsturna vaccinurile pentru câinele dvs. Aceasta înseamnă că ați adunat veterinarul dvs. un vaccin la un moment dat, apoi așteptați cu 3 sau mai multe săptămâni înainte de a da următorul tip de vaccin.
  4. Puteți alege o veterinar holistic / homeopatică dacă doriți opțiuni naturale pentru a susține sistemul imunitar al câinelui după vaccinare. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că puteți sări peste total vaccinurile. Un bun veterinar holistic vă poate ajuta să alegeți cele mai naturale opțiuni pentru câinele dvs., reducând în același timp riscul de evacuare a bolii la câinele dvs. și populația canină.
  5. Unii veterici efectuează titruri de vaccin pentru a măsura imunitatea câinelui împotriva unei anumite boli. Dacă titrurile arată imunitate adecvată, poate fi posibilă amânarea vaccinării. Cu toate acestea, nu toate veterinarii sunt de acord cu utilizarea corectă a titrurilor de vaccin. În plus, testarea titerului este, de obicei, semnificativ mai scumpă încât vaccinul însuși.

Când aveți îndoieli, faceți propria dvs. cercetare, dar amintiți-vă să luați ceea ce citiți cu un bob de sare. Există un număr de site-uri web acolo cu informații nesigure scrise de indivizi neinstruiți, neimprimați. Dacă vedeți afirmații de "pericole de vaccinare oribile" și așa-numitele "mituri de vaccin" care nu sunt susținute de dovezi științifice, probabil că ar trebui să lași acest site. În schimb, căutați opinia unui medic veterinar de încredere și păstrați canalele de comunicare deschise.

Dacă câinele dvs. are o reacție de vaccin?

Vaccinurile stimulează sistemul imunitar, deci nu este neobișnuit să observați o ușoară letargie și somnolență pentru aproximativ o zi după aceea. Unii câini vor fi și la locul de injectare.

Vaccinurile pot provoca reacții alergice la câini, deși acest lucru este relativ neobișnuit. Mulți reacții de vaccinuri sunt minore și auto-limitative. Unele reacții pot fi foarte grave și necesită o atenție medicală imediată.

Mergeți la cea mai apropiată clinică veterinară imediat dacă observați una sau mai multe dintre următoarele:

  • Umflarea facială
  • Urticarie
  • Respiratie dificila
  • Colaps
  • Convulsii

Contactați-vă medicul veterinar pentru sfat dacă câinele dvs. pare stabil, dar are unul sau mai multe dintre următoarele semne:

  • Febră peste 103.5˚
  • Pierderea apetitului care durează două sau mai multe zile
  • Repetat vărsături
  • Diaree pentru mai mult de o zi
  • Durere sau lamerie care durează două sau mai multe zile
  • Umflarea, roșeața sau iritarea severă la locul injectării
Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Adevărul despre vaccinuri și câinele tău