Bolile zoonotice și modul în care sunt răspândite

Câine de companie care se află pe teren, privindu-se

A zoonoza este o boală care Animalele pot transmite oamenilor. Aceste boli pot fi răspândite prin viruși, bacterii, paraziți sau ciuperci. Forma și severitatea bolii pot fi diferite la om decât în ​​animale. Poate fi ușoară sau chiar nu produce simptome într-un animal, ci produce o boală gravă la om și invers.

Cum se răspândesc bolile zoonotice

Agenții infecțioși care provoacă boli zoonotice sunt răspândite în multe moduri diferite. Iată cele mai frecvente metode de răspândire:

  • Contact direct: Puteți obține germenul prin contact fizic, fiind mușcat sau zgâriat sau intrați în contact cu urină, fecale sau alte fluide de corp de la un animal care este infectat.
  • Contact indirect: Germenii pot fi răspândiți de la animal în mediu, suprafețe contaminante, apă sau sol. Achiziționați germenii prin contactarea a ceea ce animalul este contaminat.
  • Vector-borne: Vectorii includ rozătoare, țânțari, purici și căpușe care transmit germenul când te mușcă.
  • Foodborne: Sunteți expuși la germeni prin consumul de produse de origine animală care sunt contaminate sau alimente care sunt contaminate cu fecale / urină a animalelor infectate.

Exemple de boli zoonotice

Bolile zoonotice au o istorie lungă. Ciuma de la Atena a avut loc la 430 î.Hr. și există referiri la plagii din Vechiul Testament al Bibliei. Numărul de boli potențiale zoonotice de astăzi este impresionant. Probabil ați auzit despre Rabies, pecingine, și boala Lyme, dar multe alte boli reprezintă o amenințare la adresa oamenilor. Acestea sunt exemple de boli zoonotice și animalele care le pot transmite oamenilor:

  • Ciumă: Ciuma este cauzată de Yersinia pestis bacterii și pot fi răspândite de rozătoare, pisici, iepuri, veverițe și animale asemănătoare. Bacteriile sunt transmise de fapt de purici care trăiesc pe pielea animalelor de transport. Acesta poate fi transmis prin manipularea animalelor afectate. De asemenea, se poate răspândi prin inhalarea aerosolului.
  • Boala de zgârieturi a pisicilor: Această boală este cauzată de o bacterie, Bartonella Henselae. Puteți contracta această boală dacă este zgâriată de o pisică internă sau ferată infectată, sau, eventual, atunci când a mușcat de un purtător infectat.
  • Hantavirus: Hantavirus se răspândește prin urină, excremente și saliva rozătoarelor infectate și pot produce un sindrom pulmonar de hantavirus fatal.
  • Bifați paralizia (diverse animale afectate): răspândirea acestei boli necesită ca bifarea să fie atașată la om și pentru căputarea de eliberare a neurotoxinei.

Care este expus riscului de boală zoonotică?

Orice om în contact cu un vector de animale sau boli infectați este în pericol. Un vector este un purtător de boală, cum ar fi o insectă sau rozătoare care răspândește boala de la un animal infectat la un om neinfectat. Incidența bolii variază foarte mult cu regiunea. Riscul dvs. de a contracta o anumită afecțiune zoonotică depinde de locația dvs.

Unii oameni sunt mai expuși riscului decât alții:

  • Copiii și copiii mici sunt în pericol din cauza sistemelor imune imune și a igienei sărace, cum ar fi plasarea mâinilor în gură.
  • Femeile gravide sunt expuse riscului deoarece sistemele lor imunitare sunt mai sensibile și există pericole suplimentare pentru făt.
  • Persoanele în vârstă sunt expuse riscului deoarece sistemele lor imunitare pot fi afectate.
  • Persoanele imunocompromise, cum ar fi cele care suferă terapia cancerului și pacienții cu HIV / SIDA sunt la un risc crescut.
  • Veterinarii și alți lucrători din domeniul sănătății animale au mai multă expunere la animale și, prin urmare, sunt la un risc mai mare.

Diagnosticarea bolilor zoonotice

Atunci când un medic veterinar vede sau suspectează o boală zoonotică, este responsabilitatea medicului veterinar de a alerta proprietarul potențialului de boală răspândită la oameni.Veterinarii nu pot oferi un diagnostic sau tratament pentru oameni, ci trebuie să îndemne proprietarul să contacteze propriul medic pentru consultare.

Găsirea mai multor informații despre bolile zoonotice

Veterinarul animalului dvs. este o primă sursă bună pentru informații. Aflați despre boală și, cel mai important, cum să aveți grijă de animalul dvs. și să preveniți răspândirea la oameni. Majoritatea medicilor veterinari au broșuri profesionale și materiale pe bolile zoonotice comune pentru zona dvs.

Departamentul dvs. de stat, județ sau al orașului este o altă resursă bună pentru informații. Centrul pentru controlul bolii are un a Datele de stat de stat Harta pentru informații specifice de stat.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Boli zoonotice Centre de control și prevenire a bolilor

  2. Cat Scratch Boala FAQCentre de control și prevenire a bolilor, 2020

  3. CDC - Sindromul pulmonar Hantavirus (HPS) - HantavirusCDC.Gov, 2020

  4. Zoonoze și siguranța umanăAmerican Animal Hospital Association

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Bolile zoonotice și modul în care sunt răspândite