Leptospiroza la câini

Examinarea veterinarului

Leptospiroza poate afecta multe animale, de la sălbăticie la domestici. Este rar în pisici, dar mai frecvent la câini. Leptospiroza este A boală zoonotică, ceea ce înseamnă că poate fi trecut de la animale la oameni. Leptospiroza la om poate provoca simptome asemănătoare gripei și chiar progrese la o boală severă cu insuficiență renală sau hepatică sau meningită.

Ce este leptospiroza?

Leptospiroza este o boală bacteriană cauzată de un grup complex de bacterii strâns legate de gen Leptospira. Există mai multe tulpini care apar în locații diferite și tind să afecteze anumite specii mai mult decât altele. Leptospira Bacteriile supraviețuiesc deosebit de bine în zone calde, umede și sunt adesea găsite în apă stagnantă ca iazuri. Animalele sălbatice, inclusiv viața sălbatică din oraș, pot purta Leptospira. Prin urmare, câinii cu un potențial mai mare de expunere la apa contaminată și expunerea la animalele sălbatice și urina lor sunt la un risc mai mare. Acestea includ câinii care trăiesc în zonele rurale sau câinii care petrec mult timp în aer liber ca câinii de vânătoare. Au avut loc, de asemenea, focare în orașe cum ar fi Boston și NYC.

Semne și simptome de leptospiroză la câini

Severitatea simptomelor variază și depinde de câine (vârsta, răspunsul imun, statutul de vaccinare), tulpina Leptospira, și alți factori. Cazurile severe pot fi fatale. Semnele și simptomele pot include:

  • Febră
  • Durere articulară sau musculară (acest lucru se poate manifesta ca o reticență de a se deplasa)
  • Reducerea apetitului și letargiei
  • Greaţă
  • Băutură excesivă
  • Urină frecventă, uneori, urmată de lipsa de urinare
  • Galbenirea gingiilor, membranelor din jurul ochilor și pielea (icter)

Cauzele leptospirozei

Leptospiroza canină nu este limitată la câini de rasă mare, câini de sex masculin sau câini cu un stil de viață predominant în aer liber. Atât câinele rural, cât și cainele urbane pot fi în pericol din cauza faunei sălbatice urbane, cum ar fi rozătoarele care pot purta bacteriile. Cele mai multe infecții se întâmplă în vara și toamna timpurie, iar focarele urmăresc uneori precipitațiile sau inundațiile. Leptospira bacteriile sunt vărsate în urina animalelor infectate, deși pot fi găsite în alte fluide și țesuturi corporale. Câinii pot deveni infectați prin expunerea la apă contaminată (atât prin ingestie, fie prin contactul cu membranele mucoase sau pielea ruptă), expunerea la urină de la un animal infectat (e.G. alimente contaminate, așternut, sol, etc.), răni mușcătoare și ingestie de țesuturi de la animalele infectate.

O singura data Leptospira bacteriile intră în organism, s-au răspândit la multe tipuri de țesuturi. Sistemul imunitar poate șterge bacteriile din cea mai mare parte a corpului, dar bacteriile se pot "ascunde" în rinichi, iar bacteriile pot fi vărsate în urină timp de mai multe luni după infecție. Tratamentul cu antibiotice poate ajuta la prevenirea vărsării pe termen lung în urină.

Diagnosticarea leptospirozei

Cea mai obișnuită modalitate de a diagnostica leptospiroza este găsirea unor niveluri crescânde de anticorpi la Leptospira în timp prin utilizarea unui test numit MAT (testul de aglutinare microscopică). Un singur test de anticorpi poate fi pozitiv datorită expunerii trecute la Leptospira bacterii (E.G. o infecție fără simptome) sau vaccinare. De multe ori, testul se repetă la 2 până la 4 săptămâni după susținerea suspectată a leptospirozei. VET dvs. poate sugera, de asemenea, un test de fixare PCR sau lepto.

De asemenea, este important să rețineți că Leptospiroza poate arăta ca o mulțime de alte boli, deci vor fi necesare o varietate de diagnostice pentru a ajuta la excluderea alte cauze posibile ale semnelor clinice ale animalului dvs. Aceasta poate include radiografii, diverse teste de sânge și urină și ultrasunete.

Tratament

Antibioticele sunt folosite pentru a ucide Leptospira bacteriile și sunt adesea date în două etape: un tip de antibiotic pentru a trata infecția inițială a urmat cu un alt tip de antibiotic pentru a combate vărsarea bacteriilor în urină. Tratamentul anterior este pornit, cu atât mai bine.

Cele mai multe cazuri de leptospiroză necesită un tratament agresiv de fluid intravenos, antibiotice și medicamente pentru a reduce vărsăturile și a trata alte efecte ale insuficienței renale și a hepatice. În funcție de severitatea bolii, tratamentul nu este întotdeauna de succes atunci când este prezent eșecul organului. Odată rinichi sau Eșecul hepatic este prezent, prognosticul pentru recuperare este mai rău.

Cum de a preveni leptospiroza

Vaccinurile împotriva leptospirozei sunt disponibile și recomandate în zone în care leptospiroza este comună. Vaccinurile sunt produse doar pentru câteva soiuri specifice de Leptospira și nu oferă imunitate de lungă durată, deci trebuie să fie repetată anual.

Deși vaccinurile nu sunt 100% eficiente și nu protejează împotriva tuturor tipurilor de Leptospira, Vaccinarea este încă recomandată pentru a preveni o boală potențial gravă care poate fi transmisă oamenilor. Vaccinurile recomandate și programele de vaccinare trebuie discutate cu VET pe baza factorilor de risc ai câinelui. Măsurile de control al rozătoarelor reduc șansele de infectare, iar în zonele în care leptospiroza este comună, prevenirea câinilor de la înot în iazuri și apă în mișcare lentă poate, de asemenea, să ajute.

Transmisia umană

Leptospiroza poate provoca simptome asemănătoare gripei la oameni, care, în unele cazuri, pot progresa la o boală gravă. Dacă vreunul în contact cu un câine diagnosticat cu leptospiroză se îmbolnăvește, asigurați-vă că menționați boala câinelui către furnizorii de servicii medicale (ca regulă de bază, este întotdeauna o idee bună să menționăm expunerea la animale de companie la furnizorii de servicii medicale atunci când oamenii în familie sunt bolnavi sau au un sistem imunitar compromis).

Cu toate acestea, dacă animalul dvs. de companie a fost diagnosticat cu leptospiroza, pașii pentru prevenirea infecțiilor includ următoarele:

  • Evitați contactul cu urina, dacă este posibil, purtați îmbrăcăminte de protecție (mănuși etc.) dacă aveți nevoie să vă ocupați de urină.
  • Practicați o bună igienă, inclusiv spălarea atentă a mâinilor.
  • Suprafețele de dezinfectare în care animalele de companie infectate au urinat (dezinfectante antibacteriene sau soluție de înălbire diluată).
  • Urmați sfaturile VET pentru tratament și asigurați-vă că toate medicamentele sunt date conform instrucțiunilor.
Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. LeptospirozaAsociația medicală veterinară americană, 2020

  2. Leptospiroza la câiniManualul veterinar, 2020

  3. LeptospirozaCentre de control și prevenire a bolilor, 2020

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Leptospiroza la câini