Toxoplasmoză la pisici

Pisica neagră de lungă durată care iese dintr-o cutie de gunoi acoperită

Toxoplasma Gondii (T. Gondii) este un parazit celulat care infectează cele mai multe animale cu sânge cald, inclusiv pisici și oameni. Este un parazit că, în timp ce o preocupare reală pentru anumite grupuri din populație este adesea înțeleasă greșit când vine vorba de tovarășii noștri felini.

Ce este toxoplasmoza?

Toxoplasmoza este un proces de boală care este cauzat de organismul parazitar T. Gondii și, în timp ce este una dintre cele mai comune boli parazitare, nu provoacă de obicei simptome clinice la pisici (sau persoane). T. Gondii are un ciclu de viață destul de complex. Aceasta implică diferite forme chistice, gazde definitive (cele în care parazitul se pot reproduce prin formarea ouălor, numite și oochii, care sunt apoi vărsate în fecalele gazdei), precum și gazdele intermediare (cele în care parazitul trebuie să se reproducă clonarea însăși și apoi clustering acele clone în chisturi). Pisicile domestice și sălbatice sunt gazdele definitive ale T. Gondii și va vărsa oochistele în scaunul lor. Orice alt animal a T. Gondii Infectarea organismului este o gazdă intermediară.

Cauze

Pisicile devin infectate de vânătoare Animale care sunt infectate cu parazitul. Când se infectează o gazdă intermediară T. Gondii Organismul replică și chisturile care se dezvoltă vor colecta în diferite părți ale corpului animalului gazdă. Animalul gazdă va purta aceste chisturi pe parcursul vieții sale. Dacă animalul gazdă este consumat vreodată, fie de un prădător care o ucide sau de un agent de curățare care îl consumă după moarte, acei chisturi apoi infectează animalul care mănâncă gazda. Orice prădător, inclusiv pisici, este în pericol de infecție T. Gondii Prevalența exactă a pisicilor nu este pe deplin cunoscută, dar se crede că oriunde de la 15-40% din pisici au devenit infectate cu toxoplama ca un anumit punct.

Trebuie remarcat faptul că cu popularitatea în creștere a hrănire brută, alimentele contaminate este un alt traseu prin care pisica dvs. poate deveni infectată cu parazitul. Dacă aveți inima dvs. pusă la hrănirea mâncărurilor crude de pisică, există mărci uscate de înghețare comercială care suferă pasteurizare de înaltă presiune (HPP) pentru a ucide în mod eficient orice agendă patogeni care, fără a găti efectiv alimentele. Desigur, este întotdeauna mai ușor să evitați problema cu totul și să vă hrăniți pisica dvs. o dietă gătită, indiferent dacă este comercială sau de casă.

Când o pisică ingeră T. Gondii Organismul dintr-o gazdă intermediară infectată, parazitul este eliberat din chisturi care au fost formate în gazda intermediară și în tractul GI. Odată ce acest lucru se întâmplă, parazitul poate începe să reproducă prin formarea oochisturilor care sunt vărsate în scaunul pisicii. Pisicile pot începe să vărsa oochistele în cât mai puțin de 3 zile după ingestie și pot continua să le scoată oriunde de la 1 săptămână de până la 3 săptămâni. Pisicile infectate nu au vărsat continuu oochistele.

În plus, un OOCIST nu este imediat infecțios la excreție într-o bucată de scaun. OOCIST trebuie să sporinteze mai întâi un proces care poate dura între 1 și 5 zile, în funcție de condițiile de mediu. Oocystiturile pot supraviețui și unui timp foarte lung în mediul înconjurător. Uneori de peste un an, în funcție de condițiile.

T. Gondii este dificil, totuși. Când un organism infectează o gazdă de pisică definitivă, nu toți parazitul va rămâne tractul GI al pisicii. Unii se vor încorpora profund în pereții intestinali ai pisicii și se vor înmulți acolo. Încă alții vor migra și mai departe în cat. Indiferent de locul în care acestea T. Gondii se termină, totuși, sistemul imunitar al pisicii va forța aceste organisme specifice într-o formă latentă, chistică. Aceste chisturi sunt la fel de infecțioase pentru un prădător ca chisturi formate într-o gazdă intermediară.

Puteți obține toxoplasmoză de la pisica ta?

Pisicile sunt cele mai populare animale de companie de uz casnic din SUA. Abilitatea lor de a vărsa oochistele de zile până la săptămâni la un moment dat pare să facă acest parazit o preocupare de sănătate publică în creștere. Sunt proprietarii de pisici mai semnificativ la risc de infecție decât proprietarii non-pisici? Ei bine, aceleași căi de infecție la pisici dețin adevărate în oameni. Consumul de carne crudă sau subacvatică contaminată și / sau nu spălarea adecvată a produselor care a fost cultivată în solul contaminat sunt, de asemenea, modalități în care oamenii pot deveni infectați. Bineînțeles, dacă pisica dvs. este, de fapt, infectată și în mod activ a ochilor atunci când curățați cutia de gunoi și apoi nu reușiți să vă spălați mâinile după, acesta este și o cale de infecție.

Deci, da, având o igienă slabă după curățarea casetei cat este o singură cale o persoană poate deveni infectată cu T. Gondii, Nu este singura cale.

Oamenii au, de asemenea, de obicei același risc de boală ca pisici. Majoritatea oamenilor care contractează T. Gondii nu se va îmbolnăvi de parazitul. Cu toate acestea, dacă o femeie este infectată în timp ce ea este însărcinată, există un risc de 20-50% de infecție fetală. Majoritatea acestor lucruri vor rămâne asimptomatice, dar dacă un copil devine infectat în utero, dacă o face la termen, poate avea defecte congenitale, defecte neurologice și / sau probleme oculare.

Diagnostic

Pisica poate fi testată pentru toxoplasmoză de către medicul veterinar. Testul este un test sanguin special care va trebui cel mai probabil să fie trimis la un laborator extern, astfel încât să nu obțineți rezultate pentru câteva zile. Dacă testele dvs. de pisică pozitive pentru toxoplasmoză decât pisica dvs. a fost expusă la parazitul la un moment dat în viața ei, dar care nu reflectă dacă pisica dvs. va vărsa în mod activ oochistele la acel moment. Dacă testele dvs. de pisică negative pentru toxoplasmoză decât pisica dvs. nu a fost expusă parazitului.

Tratament

Toxoplasmoza este ușor tratată cu un curs simplu de antibiotice. Dacă pisica dvs. are o inflamație semnificativă asociată cu infecția ei, VET dvs. poate prescrie și un curs de corticosteroizi.

Majoritatea pisicilor nu primesc clinicile de la infecție T. Gondii, deşi. Ocazional, totuși, dacă sistemul imunitar al pisicii nu este suficient de puternic pentru a lupta împotriva organismelor care migrează de la tractul GI, pisica va începe să prezinte semne clinice ale bolii. Acestea pot include febră, pierderea poftei de mâncare, și letargie, dar pot include și o multitudine de alte simptome. În funcție de locul în care se migrează parazitul, aceste alte simptome pot include pneumonie sau probleme de respirație, probleme de ochi inflamatorii, icter și boală hepatică și chiar tremoruri / convulsii. Dacă pisica ta face începeți să expunem semne, totuși, tratamentul este un curs simplu de antibiotice. Dacă există inflamație asociată cu ochii sau sistemul nervos, VET dvs. poate adăuga, de asemenea, într-o rundă de corticosteroizi.

Toxoplasmoza la pisici este ceva pe care toți proprietarii de pisici ar trebui să fie conștienți, dar nu neapărat ceva de care au nevoie pentru a pierde somnul. Beneficiul de a fi o gazdă definitivă a parazitului este că nu beneficiază de parazitul pentru a face ca animalele gazdă să fie bolnav clinic. Deci, risc de boală clinică dacă pisica dvs. devin infectată este scăzută. Dacă aveți îngrijorări cu privire la contractare T. Gondii de la pisica ta, fiți siguri că o igienă bună de bază vă poate împiedica să deveniți infectați. Dacă sunteți gravidă, purtați mănuși în timpul curățării casetei CAT este o protecție adăugată. Desigur, puteți, de asemenea, să vă strângeți pur și simplu pisica în timp ce altele semnificative curăță caseta pisică pentru dvs. Din punct de vedere istoric a existat o mulțime de dezinformare cu privire la toxoplasmoză și pisici. Dacă sunteți preocupat de faptul că pisica dvs. ar putea fi expusă riscului de toxoplasmoză, medicul veterinar vă poate ajuta să descifrați de fapt de la ficțiune.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Toxoplasmoză la pisici