Myxomatoza la iepuri

Un iepure cu mixomatoză

MyXomatoza, uneori menționată ca MyXi, este o condiție gravă care poate apărea cu mai multe tipuri diferite de Simptome în iepurii de companie. Este uneori greșit diagnosticată ca pasteurelloză, o infecție bacteriană care poate fi tratată cu succes cu antibiotice, dar spre deosebire de această infecție, mixomatoza nu este la fel de ușor de tratat și poate fi fatală.

Ce este MyXomatosis?

MyXomatoza este cauzată de virusul Myxoma, un fel de virus de pox care afectează numai iepuri. Există, de asemenea, tulpini diferite ale acestui virus de pox care variază în virulența lor (practic capacitatea de a provoca boli), dar atât iepurii sălbatici, cât și de domestici pot obține mixomatoză.

Simptomele mixomatozei la iepuri

Iepurii pot deveni brusc foarte bolnavi și de a obține ochi roșii (conjunctivită), dezvoltă o febră mare (o temperatură rectală de peste 103 grade Fahrenheit), își pierde apetitul și a devenit letargic. Dacă un iepure arată aceste simptome, nu este neobișnuit ca acesta să moară în 48 de ore.

Uneori, boala durează mai mult și membranele mucoase și alte țesuturi, inclusiv ochii, nasul, gura, urechile (care devin droopie dacă sunt de obicei în picioare), organele genitale și zone anale, devin umflate. Întreaga față poate deveni, de asemenea, foarte umflată și puroi gros poate fi evacuată din nas.Datorită umflăturii și descărcării și faptului că iepurii pot respira numai prin nasul lor, iepurele pot începe să aibă dificultăți în respirația cu o infecție cu mixomatoză. Majoritatea iepurilor, din păcate, mor în termen de 14 zile de la debutul acestor simptome.

În cazuri mai cronice (în funcție de tulpina virusului și de imunitatea iepurei), bulgări și noduli (Myxomas) se pot dezvolta pe corp. Iepurii cu această formă ciudată de mixomatoză pot supraviețui și devin imuni la virusul MyXomatosis. Acest lucru este observat în mod obișnuit în iepurii sălbatici din bumbac, dar, din păcate, pare a fi un curs mai puțin probabil al bolii în iepurii domestici (Oryctolagus Cuniculus). În schimb, majoritatea iepurilor de companie care sunt diagnosticate cu mixomatoză sfârșesc suferințele de formele acute ale bolii și, eventual, mor.

Cauzele mixomatozei

Acest virus de pox este răspândit prin insecte de sugere a sângelui, cum ar fi purici, țânțari, acarieni, păduchi, și muște. Este neobișnuit, dar posibil, pentru ca virusul să se răspândească prin contactul direct între iepuri, contact indirect (prin articole cum ar fi mâncăruri alimentare sau haine care transportă virusul de la iepure la iepure) și transmisia aerului. Rabbit Flea este de obicei insecta de vină pentru mixomatoza în iepurii de companie.

Tratament

Există, din nefericire, nici un tratament specific pentru mixomatoză, astfel încât doar o îngrijire de susținere (fluide, antibiotice pentru a preveni infecțiile secundare și medicamentele durerii) pot fi oferite de VET dvs. Deoarece iepurii domestici tind să fie foarte susceptibili la virus și suferă în timp ce prezintă simptome ale bolii, eutanasia este adesea recomandată. În unele cazuri, totuși, îngrijirea paliativă poate permite un iepure sănătos să se recupereze.

Cum de a preveni mixomatoza

Singurul mod sigur de a preveni este să vă asigurați că nici un bug-uri sau paraziți nu pot ajunge la iepure. Ca și în cazul bolilor umane răspândite prin insecte, tot ce puteți face este să evitați mușcături de bug-uri și să mergeți la zone în care sunt cunoscute bug-uri și virusul.

  • Evitați țânțarii: Stați departe de zonele infestate de țânțari și, dacă este posibil, păstrați-vă iepurele în interior.
  • Utilizați o preventivă de purici: O preventivă de purici sigură, cum ar fi Selamectin pentru iepurii de companie (discutați acest lucru cu VET dvs., deoarece aveți nevoie de o rețetă) poate fi o idee bună chiar dacă iepurele dvs. nu iese niciodată în afara. Din moment ce insectele pot găsi întotdeauna o cale înăuntru, nu doriți să riscați iepurele de iepure de purici.
  • Nu lăsați iepurile să socializeze cu alți iepuri: Evitați târgurile, emisiunile sau alte locuri în care iepurii sunt reuniți (mai ales dacă se produce un focar de mixomatoză în regiunea dvs.).
  • Iepuri bolnavi de carantină și iepuri expuși: Luați pașii pentru a preveni transmisia directă prin haine, alimente și alte consumabile și plasează plasa de țânțari peste o cușcă de iepure infectată. Carantină orice iepuri care au fost expuși la un iepure bolnav timp de 14 zile și să le monitorizeze pentru simptomele de mixomatoză.
  • Vă vaccinați iepurele: Dacă locuiți în Regatul Unit, vă puteți vaccina iepurele pentru MyXomatoză. Este posibil ca aceasta să nu fie afectată în întregime boala, dar reduce severitatea bolii, iar iepurii vaccinați pot și se recuperează. Vaccinul poate fi dat iepurilor odată cu vârsta de 6 săptămâni (imunitatea se dezvoltă în termen de 14 zile) și repetată anual sau la fiecare șase luni în care mixomatoza este comună. Acesta a fost disponibil ca vaccin combinat cu vaccinul de boală hemoragică de iepure din 2012.

Vaccinul de mixomatoză nu este disponibil în Statele Unite sau în Australia - un motiv pentru această preocupare că virusul în vaccin se poate răspândi în populația de iepure sălbatică. Dacă acest lucru a avut loc, populația de iepure sălbatică ar putea dezvolta o imunitate la mixomatoză, ceea ce duce la o explozie la populația de iepure. De fapt, mixomatoza a fost la un moment dat introdus în mod deliberat în populația de iepure din Australia pentru a reduce populația de iepure - rezultatul a fost o imunitate sporită față de boală și, pe termen lung, o creștere a populației de iepure.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Bolile virale ale iepurilorManualul veterinar, 2020

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Myxomatoza la iepuri