Calicivirusul felinar la pisici

Pisica domestică se află într-un coș cu o pătură tricotată, privind camera. Fotografie colorată

Problemele respiratorii superioare apar destul de frecvent în pisici și sunt adesea cauzate de boli infecțioase. Calicivirusul felinar este un virus comun care de obicei cauzează Infecții respiratorii superioare la pisici. Această boală extrem de contagioasă se poate răspândi cu ușurință pe parcursul unei populații de pisici, făcându-l o problemă majoră în mediile de adăpost pentru animale.

Ceea ce este calicivirusul felinar?

Feline Calicivirus este un agent patogen viral extrem de contagios care afectează pisicile. Face parte dintr-o familie de viruși ARN numiți Caliciviridae. Unele tipuri de calicivirus pot afecta oamenii și alte animale, dar tulpinile de calicivirus feline vor afecta numai pisicile.

Calicivirusul felinar afectează cel mai frecvent un sistem respirator superior al pisicii și cavitatea orală. Cu toate acestea, virusul poate afecta alte sisteme din organism.

Semne de calicivirus feline

  • Descărcarea nazală
  • Descărcarea ochilor
  • Conjunctivită
  • Strănut
  • Tuse
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Pierdere în greutate
  • Ulcere în și în jurul gurii (limba, gingiile, palatul dur, buzele, nasul)
  • Saliva/ Excesul saliva (datorită ulcerelor orale)
  • Febră
  • Lameness
  • Leziuni de piele și ulcere (în cazurile de infecție sistemică virulentă)

Pisicile cu calicivirus dezvoltă cel mai frecvent semne de infecție respiratorie superioară, inclusiv descărcarea din ochi și / sau nas, strănut și tuse. Infecțiile respiratorii superioare severe pot progresa la pneumonie.

Calicivirusul felinar poate provoca, de asemenea, pisici să dezvolte ulcere în gură, în special pe limbă. De asemenea, poate provoca stomatită, care se caracterizează prin inflamație semnificativă a gurii și buzelor.

Lamele și febra apar în unele cazuri de calicivirus feline. În plus, unele pisici pot contracta o tulpină mai gravă care provoacă o infecție sistemică virulentă. Acest lucru poate afecta organele majore și poate duce la probleme mai grave, cum ar fi leziunile pielii și ulcer, pierderea apetitului, febra și icterul.

Infecțiile legate de calicivirus feline pot fi cronice în unele pisici. Ele pot experimenta periodic flare-up-uri de simptome.

Este posibil ca unele pisici să fie purtători de calicivirus feline. Aceste pisici nu pot arăta semne de boală, dar pot transmite încă virusul la alte pisici.

Cauzele calicivirusului la pisici

Există mai multe tulpini de calicivirus feline, toate fiind extrem de contagioase. O CAT CONTRACTS CALICIVIRURUS FELINE prin contact direct cu o salivă a pisicii infectate, descărcare ochi / nazală sau picături aerosolizate de la strănuturi. Virusul intră într-un corp de pisică prin nas, gura sau ochii. Pisicile feminine infectate pot, de asemenea, să treacă virusul pe pisoi.

Feline Calicivirus este cel mai frecvent răspândit în medii multi-pisici. Adăposturile animalelor, magazinele de animale de companie, casele și facilitățile de îmbarcare sunt considerate spații de risc ridicat.

Pisicile care au primit toate boosterele FVRCP vaccin poate avea o anumită imunitate ca "C" în acest vaccin reprezintă calicivirus. Cu toate acestea, deoarece există mai multe tulpini diferite de calicivirus feline, nu toate sunt acoperite în vaccin. Pisicile vaccinate pot încă să contracteze calicivirus feline, dar pot experimenta simptome mai blânde.

Feline Calicivirus Tratament

Nu există nici un tratament pentru calicivirusul felinar, nici nu există un tratament specific. Dacă veterinarul dvs. suspectează că pisica dvs. are calicivirus felină, poate fi recomandat un test de sânge pentru confirmare. Cu toate acestea, tratamentul este de susținere și specifică semnelor pisicii.

Pisicile cu infecții respiratorii superioare ușoare până la moderate pot fi tratate cu medicamente și au fost trimise acasă sub îngrijirea dvs. VET dvs. poate prescrie decongestionanți nazali, medicamente pentru ochi și medicamente antiinflamatoare. Antibioticele pot fi prescrise pentru a preveni tratamentul infecțiilor secundare. Picăturile nazale sau nebulizarea pot fi necesare pentru pisicile cu congestie nazală.

Pisicile cu infecții respiratorii superioare își pierd adesea apetitul, deoarece nu pot gusta sau miros atât de obicei. Ulcerele orale pot face să mănânce foarte confortabil pentru unele pisici. Un stimulent de apetit poate fi recomandat dacă pisica dvs. nu mănâncă bine. Este important să se hrănească alimente puternice care fac apel la pisica dvs. și alimentele moi sunt cele mai bune dacă s-au dezvoltat ulceruri orale.

Pisicile cu semne moderate până la severe pot necesita spitalizare pentru îngrijirea de susținere. Aceste pisici primesc de obicei fluide intravenoase pentru a sprijini hidratarea și medicamentele injectabile pentru a gestiona simptomele. Tratamentele de respirație pot fi necesare în cazul în care pisica dezvoltă pneumonie. Poate fi necesar ca pisica dvs. să nu mănânce.

Cum de a preveni calicivirusul felinar la pisici

Cea mai bună modalitate de a vă proteja pisica de la calicivirusul felinar este de a vaccina în mod regulat. În timp ce vaccinul calicivirus nu va împiedica pe deplin contracția virusului, acesta va ajuta pisica dvs. să lupte împotriva infecției și va experimenta simptome mai blânde.

Pisicile cu calicivirus feline trebuie păstrate separate de alte pisici pentru a preveni răspândirea bolii. Mediile multi-pisică ar trebui curățate cu atenție și în mod obișnuit cu dezinfectanți în siguranță pentru animale de companie pentru a minimiza expunerea accidentală.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Calicivirusul felinar la pisici