Cat de infecție respiratorie superioară

CAST Funcția de infecție a respirației superioare

Infecțiile respiratorii superioare sunt frecvente la pisici, în special printre pisicile găzduite îndeaproape în astfel de medii, ca adăposturi de animale, casteri de reproducere și facilități de îmbarcare. Infecțiile respiratorii superioare de pisică sunt, de asemenea, comune printre ferme care trăiesc în grupuri mari în aer liber (colonii de pisici ferate).

Pisicile pot dezvolta infecții ale tractului respirator superior sau inferior. Infecțiile respiratorii superioare (URI) afectează pasajele nazale, sinusurile, cavitatea orală, faringe și laringele (cutia vocală).

Feline infecții respiratorii inferioare afectează traheea, bronhiile și plămânii. Pisicile cu infecții respiratorii superioare pot avea, de asemenea, infecții respiratorii inferioare.

Vizualizați sub diagrama tractului respirator superior și inferior al unei pisici, furnizate de Cornell Feline Health Center.

Infecțiile respiratorii superioare la pisici apar atunci când un virus contagios, bacterii sau ciuperci intră în corpul pisicii, provocând o infecție în una sau mai multe regiuni ale tractului respirator superior.

Pisicile pot contracta infecții virale sau infecții bacteriene de la contactul direct cu alte pisici infectate sau din elemente contaminate din mediul înconjurător, cum ar fi boluri alimentare și mâncăruri de apă, cutii de gunoi, așternuturi și jucării. Pisicile pot ridica infecții fungice atunci când merg în aer liber. Uneori, o pisică care inițial are o infecție virală poate dezvolta o infecție bacteriană secundară.

Mulți agenți patogeni diferiți pot provoca infecții respiratorii superioare la pisici. Unele dintre cele mai frecvente includ:

Feline Herpesvirus (FHV-1)

Aproape toate pisicile vor fi expuse la herpesvirus feline la un moment dat în timpul vieții lor. Pisicii sunt cel mai expuși riscului de a deveni bolnavi. Feline Herpesvirus provoacă infecții respiratorii superioare, precum și febră și ulcere corneene (keratită). Feline Herpesvirus tip 1 este citată ca fiind responsabilă de cât mai multe 80% până la 90% a tuturor bolilor respiratorii superioare infecțioase. Un vaccin este disponibil pentru Herpesvirus Feline (parte a unui vaccin combinat care protejează și împotriva calicivirusului felinar și a virusului felinar panleukopenia).

Feline Calicivirus (FCV)

Acest virus este extrem de comun și extrem de contagios. Cele mai multe pisici cu calicivirus feline suferă simptome respiratorii superioare, dar unii continuă să dezvolte simptome respiratorii inferioare, inclusiv pneumonie virală. A Vaccinul este disponibil Pentru calivirusul felinar (parte a unui vaccin combinat care protejează și împotriva herpesvirusului felinar și a virusului felinar panleukopenia).

Chlamydophila felis (c. felis)

Această bacterie (care a fost cunoscută anterior ca Chlamydia psittaci) cauzează în principal conjunctivita, care este inflamația conjunctivei (membranele mucoase găsite pe ochi și capacul ochiului) și descărcarea ochilor. Chlamydophila afectează mai frecvent pisicile și pisicile tinere. Este disponibil un vaccin, dar nu este recomandat în mod obișnuit.

Bordetella

Pisicile expuse la bacterie Bordetella Bronchiseptica poate dezvolta infecții respiratorii superioare. Pentru un vaccin este disponibil pentru B. Bronchiseptica, Cu toate acestea, este un vaccin non-core, ceea ce înseamnă că nu este recomandat pentru toate pisicile, dar ar putea fi recomandat pentru pisicile care prezintă un risc ridicat de a contracta boala. Infecția Bordetella este mai puțin frecventă în pisicile de companie.

Infectii fungice

Deși o varietate de ciuperci pot provoca infecții respiratorii la pisici, cel mai frecvent vinovat este Cryptococcus Neoformans. Pisicile care inspiră sporii acestei ciuperci pot prezenta simptome ale tractului respirator superior și inferior. Alte ciuperci, cum ar fi Aspergillus fumigatus, histoplasma capsulă și Blastomyces dermatită, În general, provoacă simptome respiratorii inferioare cum ar fi pneumonia.

CAT Simptomele de infecție respiratorie superioară

Simptomele unei infecții de respirație superioară felină seamănă cu cele ale unei friguri umane sau a gripei, incluzând tuse, strănut, inflamație a ochilor, letargie și multe altele.

Pisicile cu infecții respiratorii superioare pot avea unul sau mai multe dintre următoarele semne clinice:

  • Tuse
  • Strănut
  • Congestie nazala
  • Descărcare nazală (nas curbat, poate fi limpede sau tulbure)
  • Descărcare de ochi (limpede sau tulbure)
  • Conjunctivită (inflamație sau umflarea membranelor mucoase ale ochilor)
  • Squinting (blefarospasm)
  • Ulceratii bucale
  • Vocea răgușită (miau sună ciudat)
  • Febră
  • Letargie (lipsa de energie, somnul excesiv)
  • Anorexie (pierderea apetitului)
  • Ganglionii limfatici mărită

Pisicile cu simptome respiratorii superioare pot, de asemenea, să experimenteze unul sau mai multe dintre următoarele simptome de infecție a tractului respirator inferior:

  • Tuse
  • Letargie (lipsa de energie, somnul excesiv)
  • Anorexie (scăzut sau fără apetit)
  • Febră
  • Cianoză (buze albastre sau gri, gume și gură)
  • Dificultate de respirație (respirație superficială, lucrată sau rapidă)

Tratament și recuperare

CAT Recuperarea infecției respiratorii superioare

Tratamentul unei infecții respiratorii superioare de pisică depinde de originea și simptomele infecției.

Tratamentul pentru o infecție respiratorie superioară depinde de ceea ce a cauzat infecția și ce simptome se confruntă cu pisica. În funcție de cât de bolnav este pisica, ar putea avea nevoie doar de medicamente date la domiciliu sau ar putea necesita medicamente și îngrijire de susținere cum ar fi fluidele și terapia nutrițională. În general, URI la pisici poate fi tratat cu unele dintre următoarele:

  • Antibiotice
  • Corticosteroizi
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
  • Medicamente antivirale
  • Droguri anti-fungice
  • Fluide intravenoase sau subcutanate
  • Decongestitari nazali
  • Suport nutrițional

Prognosticul pisicii depinde de ceea ce a provocat infecția respiratorie superioară. În general, pisicile cu URI ușoară până la moderată răspund bine la tratamentul veterinar rapid.

Infecțiile respiratorii superioare la pisici pot fi cauzate de mulți agenți patogeni diferiți, astfel încât tratamentul depinde de ceea ce provoacă infecția, fie că este vorba de virus, bacterie sau ciupercă. Din acest motiv, este important să căutați îngrijirea veterinară dacă pisica dvs. afișează simptome ale unei infecții respiratorii. Nu încercați să vă tratați pisica cu remedii acasă sau să utilizați medicamente fără îndrumări explicite de la medicul veterinar.

întrebări frecvente

Ce pot da pisicii mele pentru infecția respiratorie superioară?

Dacă infecția respiratorie superioară a pisicii dvs. a fost cauzată de ceva contagios, medicul veterinar vă poate instrui să vă păstrați pisica separată de alte pisici până când simptomele au dispărut. VET vă poate spune, de asemenea, să vă curățați și să vă dezinfectați zonele de locuit ale pisicii, bolurile de alimente și apă, cutii de gunoi, așternut și alte obiecte lavabile cu o soluție de înălbire diluată. 

Cât durează ca o pisică să treacă peste o infecție respiratorie superioară?

Cu tratament veterinar adecvat și prompt, infecțiile respiratorii virale și bacteriene clare în general în decurs de câteva săptămâni. Infecțiile fungice pot fi mai înalte pentru a trata. În unele cazuri, tratamentul pentru infecții fungice ar putea dura luni. În cazul infecțiilor respiratorii superioare cauzate de herpesvirusul felinar, virusul rămâne în organism pentru restul vieții pisicii, pisicile pot experimenta flare-up-uri ocazionale de uris recurenți.

Poate o infecție respiratorie superioară ucide o pisică?

Infecțiile respiratorii superioare pot fi ușoare sau grave. Unele URI conduc la infecții ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonie, care poate fi amenințarea vieții. Chiar și fără pneumonie, pisicile pot deveni extrem de bolnavi sau chiar mor dintr-un URI, mai ales dacă pisica nu mănâncă sau nu bea destul. Nu întârziați niciodată să căutați tratament veterinar dacă pisica dvs. prezintă semne ale unei infecții respiratorii. 

Poate fi răspândită infecția respiratorie superioară la om?

Cele mai frecvente virusuri și bacterii care provoacă infecții ale respiratorii superioare de feline nu pot infecta oamenii, așa că, în general, pisicile nu pot trece infecțiile respiratorii la om. 

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Cat de infecție respiratorie superioară