Rinotraheita virală felină: cauze, simptome și tratament

Pisicile nu primesc exact frigul comun, dar cu siguranță au cota lor echitabilă de boli respiratorii, care pot fi cauzate de viruși, bacterii sau ciuperci. Rinotraheita virală vie (FVR), cunoscută și sub numele de herpesvirus felină, este o boală respiratorie comună felină.

Vom explica tot ce trebuie să știți despre FVR.

Cât de comună este rinotraheita virală felină?

FVR este cauzată de virusul Feline Herpesvirus Type-1. Aproape toate pisicile de companie vor fi expuse acestui virus la un moment dat în viața lor. Și, aproximativ 80% din pisicile expuse vor dezvolta o infecție de-a lungul vieții (mai mult pe partea "de-a lungul vieții mai târziu).

Cum este transmis FVR FVR?

Feline Herpesvirus se găsește în saliva, precum și de evacuare din ochi și nas. Majoritatea pisicilor devin infectate prin contact direct cu aceste secreții.

Feline Herpesvirus se găsește în saliva și descărcarea de la ochi și nas. Cea mai comună traseu de transmisie pentru virus este contactul direct cu aceste secreții de la o pisică infectată. De exemplu, o pisică poate fi infectată dacă vin în contact direct cu saliva de la o pisică infectată.

Mai puțin frecvent, virusul este transmis prin contact direct cu un obiect inanimat (e.G., Bowl alimentar, jucărie) care este contaminat cu virusul.

Virusul poate supraviețui în mediul înconjurător, dar numai atâta timp cât suprafața pe care o aterizează este umedă. Când suprafața se usucă, ceea ce ar putea dura oriunde de la 30 de minute până la câteva ore, virusul moare.

Care pisici sunt expuse riscului pentru FVR?

Pisicile tinere, în special pisicile, sunt deosebit de susceptibile la rinotraheita virală felină. Sistemele lor imunitare nu sunt suficient de puternice pentru a le proteja de infecție.

Aproape toate pisicile, indiferent de vârstă, sunt expuse riscului pentru FVR. Cu toate acestea, unele categorii de pisici au un risc deosebit de ridicat de a deveni foarte bolnavi de boală.

Pisicile tinere, în special pisoi, sunt foarte susceptibile la FVR, deoarece sistemele lor imunitare nu sunt complet uptate. În primele câteva săptămâni de viață, pisoii primesc anticorpi de protecție prin laptele mamei lor. Odată ce acești anticorpi de protecție au dispărut, dar pisoiul pot deveni foarte bolnavi dacă sunt expuși la herpesvirus.

Dacă mama are herpesvirusul felinar în sistemul ei, ea poate trece virusul pe pisicile ei.

Pisicile mai vechi cu boli cronice și pisici nevaccinate sunt, de asemenea, foarte susceptibile la FVR.

Pisicile care trăiesc în sferturi apropiate, cum ar fi la îmbarcare sau de reproducere, sunt expuse riscului FVR.

Care sunt simptomele FVR?

Pisicile infectate cu FVR prezintă simptome legate de sistemul respirator superior, inclusiv descărcarea ochilor și a nasului, strănut, tuse și multe altele.

FVR afectează sistemul respirator superior, care include nasul, sinusurile și cavitatea orală. Simptomele unei infecții FVR sunt enumerate mai jos:

  • Strănut
  • Tuse
  • Descărcarea de la ochi și nas care progresează de la limpede și apoase la groase și asemănătoare cu PU
  • Ulcere corneene
  • Excesiv clipește
  • Cruciş
  • Keratită (inflamație a corneei)
  • Conjunctivită (inflamația conjunctivei, care liniază pleoapele interioare și acoperă partea din față a ochiului)

Simptomele încep aproximativ 2 până la 5 zile după expunerea la virus. În cazurile ușoare de FVR, simptomele durează aproximativ 5 până la 20 de zile. În cazuri severe, simptomele pot dura aproape 6 săptămâni.

Pisicile care sunt grav bolnave de la FVR au semne sistemice de boală, cum ar fi febra, depresia, apetitul și pierderea în greutate și ganglionii limfatici umflați. Aceste pisici necesită spitalizare pentru a obține mai bine.

Amintiți-vă că pisicile care sunt expuse la herpesvirusul felinar dezvoltă o infecție pe tot parcursul vieții. După ce simptomele încep să se ducă după prima expunere la virus, virusul devine latent, ceea ce înseamnă că acesta rămâne liniștit în organism.

Cu stres, totuși, virusul se trezește și se reactivează, provocând o flare de simptome.

Cum este diagnosticată rinotraheita virală felină?

Un medic veterinar poate diagnostica pisica cu FVR prin revizuirea istoricului medical și efectuarea unui examen fizic pentru a identifica orice simptome.

Bolile respiratorii superioare la pisici au simptome similare, astfel încât s-ar putea să nu fie imediat evident că o pisică are FVR.

Un medic veterinar se va baza mai întâi pe istoria medicală a pisicii, simptomele și rezultatele examinării fizice. Leziunile corneei, cum ar fi ulcere cornee, ridicând suspiciunea FVR, în special la pisicile tinere sau nevaccinate care au alte simptome respiratorii superioare.

La pisicile mai mari, leziunile corneene recurente sau conjunctivita spre FVR.

Pentru a confirma diagnosticul, medicul veterinar va colecta un eșantion, cum ar fi saliva și va efectua un test molecular pentru a identifica virusul din eșantion.

Veterinarul va efectua, de asemenea, unele teste de ochi. Un astfel de test este testul de lacrimă Schirmer, care măsoară producția de lacrimi. Pisicile cu FVR au uneori reducerea producției lacrimogene, care ar putea fi cauzate de conjunctivită. Un alt test este testul fluorescein, care implică plasarea unui colorant verde pe cornee pentru a căuta ulcere.

Cum se tratează FVR FVR?

După ce pisica dvs. a fost diagnosticată cu FVR, medicul veterinar va recomanda un plan de tratament care abordează simptomele pisicii dvs. și oferă o îngrijire de susținere.

În general, FVR este tratat prin tratarea simptomelor și asigurarea unei îngrijiri de susținere. Dacă pisica dvs. are FVR, medicul veterinar va dezvolta un plan de tratament în funcție de simptomele pisicii dvs. și de sănătatea generală.

Ulcerii corneeni sunt tratați agresiv cu medicamente antivirale de ochi antivirale. Acest lucru se datorează faptului că ulcerele corneene netratate se pot extinde adânc în ochi și pot provoca daune permanente.

Agenți antiinflamatori, cum ar fi corticosteroizi, reduc keratita și conjunctivita.

Antibioticele sistemice tratează infecțiile bacteriene secundare cauzate de herpesvirus.

Exemple de măsuri de îngrijire de susținere sunt enumerate mai jos:

  • Ștergerea descărcării de la ochi și nas
  • Umidificare (o baie aburită) pentru a ameliora congestia nazală
  • Minimizarea stresului
  • Administrarea stimulentelor apetitului

Pisicile care necesită spitalizare vor avea nevoie de tratamente intensive suplimentare, cum ar fi terapia cu fluid intravenos.

Cum a împiedicat rinotraheita virală felină?

Vaccinarea pisicii dvs. este cea mai bună modalitate de a apăra împotriva FVR.

Vaccinarea este cea mai bună linie de apărare împotriva FVR. Vaccinul Feline Herpesvirus-1 (FHV-1), care protejează împotriva FVR, este o vaccinare de bază (necesară) pentru pisici. Deși nu oferă 100% protecție împotriva bolii, reduce semnificativ severitatea bolii și a vărsarii virale.

Citeste mai mult: Vaccinul RVRCP pentru pisici: Ce trebuie să știți

Vaccinul FHV-1 trebuie să fie booster pentru a oferi o protecție optimă. Este dat ca o serie de fotografii la începutul vieții, începând cu aproximativ 6 săptămâni. Pisicile vor avea nevoie de un rapel regulat conform unui program determinat de un medic veterinar.

Pe frontul de acasă, o pisică infectată care îndepărtează în mod activ virusul poate infecta alte pisici din gospodărie. Prin urmare, că pisica infectată trebuie să rămână izolată. După ce vă păstrați pisica infectată sau tind la nevoile lor (e.G., Reîncărcarea castronului de apă), spălați-vă bine mâinile cu săpun și apă înainte de a atinge sau îngriji celelalte pisici.

Dacă intenționați să vă urcați pe pisica dvs. înainte de o excursie, discutați cu medicul veterinar despre pisica dvs. care primește un Booster FHV-1 împușcat înainte de îmbarcare.

Aducându-l împreună

Verificările regulate și vaccinările vă pot ajuta să vă păstrați pisica sănătoasă și să împiedicați boala respiratorie superioară.

Aceasta este o mulțime de informații pentru a lua despre FVR. Nu este nevoie să vă faceți griji! Veterinarul dvs. este disponibil pentru a aborda orice întrebări sau preocupări pe care le puteți avea despre această boală și cum vă poate afecta pisica.

Monitorizați-vă pisica pentru orice semne respiratorii superioare și rămâneți la curent cu vaccinările lor de bază.

Dacă pisica ta are FVR, ai grijă de ei, minimalizați stresul lor și asigurați-vă că nu infectează alte pisici din casa dvs.

Întrebări frecvente despre rinotraheita virală felină

Cum tratați rinotraheita virală la pisici?

Pisicile de rinotraheită virală felină este tratată prin tratarea simptomelor bolii și oferind îngrijire de susținere. Tratamentul simptomatic include medicamente antivirale topice pentru ochi pentru a trata ulcerații corneeni. Îngrijirea de susținere include ștergerea descărcării de la ochi și nas și plasarea pisicii într-un mediu umed (e.G., o baie aburită) pentru a ameliora congestia nazală.

Cât timp rinotraheita durează în pisici?

Rinotraheita virală felină este o infecție pe tot parcursul vieții la pisici. Când infecția este activă, o pisică poate prezenta simptome timp de 5 până la 20 de zile în cazuri ușoare și până la 6 săptămâni în cazuri severe.

Simptomele ceară și sâmbătă. Ei vor dispărea când infecția activă se termină și virusul devine latent (inactiv) în organism. Simptomele se vor întoarce când o pisică este stresată și virusul este reactivat.

Cum este transmis rinotraheita virală felină?

Feline Herpesvirus-tip 1, care cauzează rinotraheita virală felină, este transmisă în primul rând prin saliva și evacuarea din ochi și nasul unei pisici infectate. Contactul direct cu aceste secreții infectate va expune o pisică neinfectată la virus.

Mai puțin frecvent, virusul este transmis prin contact direct cu un obiect inanimat (e.G., Alimentare alimentară) care este contaminată cu virusul.

Pisicile feminine infectate pot trece virusul pe pisicile lor.

Cât timp durează virușii în pisici?

Herpesvirusul felinar rămâne într-un corp de pisică pe durata vieții pisicii.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Rinotraheita virală felină: cauze, simptome și tratament