Înțelegerea modului în care văd caii

Cherestea de castan cautata din stabile

Este ușor să credeți că caii și alte animale percep lucruri exact așa cum facem. Nu există nicio modalitate de a ști exact cum văd caii, pentru că nu putem vedea lumea cu ochii și creierul unui cal, dar studiind componentele individuale ale ochiului calului, oamenii de știință pot obține o înțelegere a ceea ce este capabil de. Structura și poziția ochilor lor sunt oarecum diferiți decât oamenii ", ceea ce face o diferență în distanța, culoarea, vivacitatea și câmpul vizual a cal Experiențe.

Percepția culorii

Mulți oameni cred că animalele, inclusiv caii, sunt colorblind și doar văd în nuanțe de gri. Nu este adevarat. Caii văd culoarea, dar pot să nu o vadă la fel de viu ca și noi. Acest lucru se datorează faptului că ei pot vedea doar două dintre cele trei lungimi de undă vizibile în spectrul de lumină, care este oarecum similar cu modul în care se văd colorblind oamenii. Calul tău nu vadă culoarea roșie, dar poate vedea blues și verdeață, așa că mărul roșu sau morcovul portocaliu strălucitor pe care îl oferiți ca un tratament pot să apară de fapt maroniu sau verzui la calul tău.

Vedere nocturnă

Dacă v-ați chemat vreodată caii dintr-o pășune în întuneric, veți fi îndoieli că ați fost surprinși când s-au bătut spre tine la o sălbăticie galop, dar a sosit fără să se împiedice pe terenul dur. S-ar putea să nu vadă culoarea, cât și noi, dar ei văd mult mai bine în întuneric decât putem pentru că ochii lor au mai multe structuri care ridică lumină. Dacă ați făcut o imagine a unui cal cu un bliț de cameră, puteți vedea că calul are ochi de culoare albă fantomă. Acest lucru este cauzat de tapetum lucidum, o membrană din spatele ochiului care reflectă lumina și îi ajută, de asemenea, viziunea de noapte. Condiții care ne-ar lăsa să se rostogolească pentru comutatorul de lumină sau lanterna sunt mai puțin îngrijorătoare pentru un cal.

Dacă ați intrat vreodată în hambar noaptea și ați răsturnat brusc lumina, probabil că ați observat că caii clipește de mult timp după aceea. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de mai mult timp pentru ca acestea să se adapteze la nivelurile de lumină care se schimbă rapid. Acest lucru poate explica, de asemenea, de ce unii cai sunt ezitanți să intre în remorci întunecate, unde trebuie să meargă de la lumina soarelui strălucitoare la o umbră remorcă. Modificările bruște ale nivelului luminii oferă mai puțin timp pentru ca ochii lor să se adapteze.

Percepția spațială

Ca animale de pradă, viziunea cailor a jucat un rol esențial în a fi capabil să vadă prădătorii și să ia zbor înainte de a ajunge ca cină. Ochii așezați pe partea laterală a capului lor - mai degrabă decât pe front ca a noastră - permite calului să aibă aproape 360 ​​de grade. Ei nu sunt în măsură să vadă o distanță scurtă direct în fața lor și direct în spatele lor, motiv pentru care unul dintre Reguli de siguranță pentru lucrul cu caii este să le vorbească când se mișcă în spatele lor. Deoarece un cal are dificultăți în a vedea lucrurile direct în fața lor, atunci când negociază salturi, un pod îngust sau alte obstacole, ei pot face pe scurt, în timp ce este efectiv orb. Cu toate acestea, deoarece retinele ochilor lor sunt foarte mari, caii au o viziune periferică foarte bună. O întoarcere subtilă a capului permite unui cal să se concentreze asupra unui obiect.

Caii pot vedea în distanța mai bună decât noi. Este, de asemenea, probabil ca ei să poată vedea mișcarea cu o sensibilitate mai mare decât putem, ceea ce este foarte important pentru a observa prădătorii înainte de a deveni o amenințare reală. Caii par a fi, de asemenea, capabili să vadă lucrurile în detaliu decât multe alte animale.

Culoarea ochilor

Caii pot avea ochi maro sau albastri, cu ochii maro sunt mult mai frecvente. Appalooss, Vopsele, Pintos, și alți cai cu o mulțime de alb pe fețele lor vor avea uneori ochi albaștri. Nu există nicio diferență în viziunea acestor cai, deși unii oameni pot simți că arată mai probabil Spook.

Protecția ochilor naturali

Stratul de protecție din colțul ochiului unui cal, numit membrana de nicritting, ajută la prevenirea iritației din praf și obiecte, cum ar fi semințele de iarbă și tulpinile. Veți vedea adesea un pic de rupere și murdărie în această zonă care poate fi șters cu un burete sau o cârpă umedă moale ca parte a dvs îngrijirea rutină.

Gândindu-se că caii văd același lucru, vom fi o greșeală. Este important să înțelegeți cum percep lumea, de ce reacționează modul în care fac la umbre și schimbări în lumină și întinderea vederii lor apropiate și la distanță. Când facem lucruri cum ar fi proiectarea de grajduri, Încărcarea caii pe remorci, sau să călătorească pe traseu, ajută la înțelegerea a ceea ce arată acele lucruri din punctul de vedere al calului.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Înțelegerea modului în care văd caii