Velvet: identificarea și vindecarea bolii de pește acvariu

Velvet Boala - Oödinium

Numele sună frumos, dar nu fi păcălit. Catifea este una dintre bolile mai frecvente din peștele de acvariu și poate lovi pe fiecare locuitor în rezervor, înainte ca proprietarul nefericit să-și dea seama de ceea ce are de-a face cu el. De asemenea, cunoscut sub numele de rugină sau boală de praf de aur, este cauzată de una dintre cele mai multe specii de un parazit mic cunoscut sub numele de Oödinium (de asemenea cunoscut ca si Piscinoodinium). Oödinium este un dinoflagelat, o creatură clasificată de unii ca protozoan și de alții ca alge, deoarece conține clorofilă. Oödinium nu-i pasă cum este clasificat - este un parazit de șanse egale care lovește peștele proaspăt și de apă sărată.

  • Nume: Catifea, rugina, boala de aur, Oödinium
  • Tipul bolii: Piele parazitare și infestare la Gill
  • Cauză / Organism: Oödinium pilonis, Oödinium Limin

Cauză

În peștele de apă dulce, catifea este cauzată de oricare dintre ele Oödinium pilularis Or Oödinium Liminontum. În pește marin, Amyloödinium ocellatum provoacă temut Coral Boala de pește. Toate cele trei specii au simptome și cicluri de viață similare cu parazitul bine cunoscut, Ich.

Oödinium Dinospore (Tomite) înotă folosind flagella pentru a găsi un pește și se atașează cu pseudopodia care pătrunde în piele, aripioare și branhii. Pseudopodia distruge celulele și furajele de trothont pe substanțele nutritive din interior. După hrănire și maturare, trophonul scade pe pește și formează un chist de reproducere (Tomont), care se împarte în câteva sute de tomite care sunt eliberate în apă pentru a căuta gazde. Ei trebuie să găsească o gazdă în decurs de 24 de ore sau să moară.

Oödinium produce pete de aur pe peștele care sunt mult mai fine decât petele observate în ICH. De fapt, ele sunt atât de bune încât sunt adesea văzute înainte ca peștele să pătrundă. La fel ca ICH, Oödinium poate fi prezent în majoritatea acvariilor comerciale, dar devine doar o problemă atunci când peștele sunt stresați de apă slabă de calitate, schimbări în temperatura apei sau fiind transportate.

Simptome

  • Corpul de zgâriere împotriva obiectelor dure
  • Pește este letargic
  • Pierderea apetitului și pierderea în greutate
  • Rapid, respirație lucrată
  • Aripile fixate împotriva corpului
  • Film fin galben sau ruginit pe piele (oferind un aspect catifelat)
  • În stadii avansate, coaja de piele oprită

Inițial, peștele se freacă împotriva obiectelor grele care încearcă să dezlănțuie paraziții. Pe măsură ce boala progresează peștele devine letargic, aripioarele sunt ținute aproape de corp, apetitul este redus, iar peștele pierde greutatea. Un simptom cheie este dificultatea respirației, rezultând rapid.

Poate că simptomul cel mai indicator este apariția unui film catifelat pe piele care seamănă cu praful de aur sau de rugină. Filmul poate fi dificil de văzut, dar poate fi detectat mai ușor prin direcționarea unui fascicul de lanternă pe pește într-o cameră întunecată. Parazitul este cel mai adesea văzut pe aripioare și piele, dar poate, de asemenea, să infesta branhii. Catifea atacă toți peștii și chiar va afecta Fry care sunt doar câteva zile. Anabantoizi, Zebra Danios, Goldfish și KillIfish sunt deosebit de susceptibile la boala de catifea.

Tratament

  • A ridica temperatura apei
  • Lumini slabe timp de mai multe zile
  • Adăugați sarea de acvariu
  • Tratați cu sulfat de cupru timp de zece zile
  • Întrerupeți filtrarea carbonului în timpul tratamentului

Deoarece catifea este extrem de contagioasă și, de obicei, mult mai avansată înainte de a fi diagnosticată, este important să luați măsuri pentru ao trata cât mai curând posibil. Tratamentul este vizat la etapa de înot liber (Tomite) a parazitului.

Sulfatul de cupru este tratamentul alegerii. Ar trebui să fie utilizat în conformitate cu instrucțiunile producătorului pentru o perioadă de zece zile pentru a se asigura că parazitul este complet eradicat. Atabrina (clorhidratul de chinacrină) este un alt medicament care poate fi utilizat pentru a trata catifea.

Deoarece Oödinium depinde de lumină, diminuarea luminilor acvariului ajută la eliminarea infestării. Creșterea temperaturii apei la 82 de grade F va accelera ciclul de viață al parazitului, făcându-l mai repede la tratarea și infestarea. Adăugarea de sare în apă (1 până la 3 lingurițe pe galon de apă) va crește producția de mucus a peștelui pentru a determina parazitul și va reduce stresul osmotic în apă. Ori de câte ori adăugarea oricărui tratament la apa acvariului, carbonul activat trebuie îndepărtat din filtru, deoarece va elimina medicamentele din apă.

Prevenirea

  • Carantină pește nou timp de două săptămâni înainte de a le pune în acvariu
  • Mențineți în mare măsură calitatea apei
  • Furnizați pește cu o nutriție dieta echilibrata

Velvet apare, de obicei, atunci când predomină condițiile de acvariu proastă și este foarte infecțioasă. Carantină de pește nou timp de două săptămâni va reduce foarte mult probabilitatea de a contamina un acvariu sănătos stabilit. Orice pește care pare să fie bolnav ar trebui să fie imediat îndepărtat din acvariu și păstrat într-un rezervor de spital pentru a evita răspândirea parazitului.

Simptome, tratament și prevenire a bolii de coloană în peștele de acvariu
Cum să tratați o tulburare a vezicii urinare în peștele de acvariu
Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Lieke, Thora și colab. Acvacultura durabilă necesită strategii de tratament ecologice pentru bolile de peșteRecenzii în acvacultură, vol 12, nu. 2, 2019, pp. 943-965. Wiley, DOI: 10.1111 / RAQ.12365

  2. Boli parazitare de peșteManualul veterinar

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Velvet: identificarea și vindecarea bolii de pește acvariu