Chartreux: profil de rasă de pisică

Adulți gri Charreux pisică situată pe podea, uitându-se la cameră

Pisica Chartreux este o felină franceză cu origini incerte, dar un comportament plăcut care a făcut-o pisica neoficială a Franței și un animal de companie iubit în străinătate. Rasa este notabilă pentru stratul său solid albastru-gri, cu o textură ușor lână, cu ochi strălucitori sau ochi portocalii și o natură liniștită, dar prietenoasă.

Musculos și bine construit, Chartreux are picioare aparent mici, cu buzunare fină pentru dimensiunea corpului său. Lungimea corpului este adesea mai mare decât înălțimea sa. Dar, în ciuda aspectului disproporționat, pisica este o șorț mai puternică și legenda are că călugării apropiați de caartușii francezi s-au bazat pe aceste pisici pentru controlul rozătoarelor în mănăstiri.

Astăzi, Chartreux este o rasă rară în Statele Unite, dar o potrivire perfectă pentru familiile care caută un partener de pisică liniștit și prietenos. Ei rareori fac cereri vocale, dar cei familiarizați cu rasa le descriu încă ca comunicatori excelenți, cu o manieră angajată. Când are ceva de spus, Chartreux poate să se observe. Fața rotundă cu botul ascuțit face ca pisica să apară ca și cum ar zâmbi, și proprietarii de pisici Happy, Friendly, prietenoase, găsesc acest lucru ușor de crezut.

Privire de ansamblu de rasă

Greutate: 12 la 16 kilograme

Lungime: 9 până la 11 inci lungime

Palton: Mic de statura

Culoarea stratului: Solid albastru-gri, variind de la cenușă ușoară până la tonurile de ardezie gri

Culoarea ochilor: Cupru sau portocaliu

Speranța de viață: 11 până la 15 ani

Caracteristicile Chartreux

Nivelul de afecțiuneÎnalt
PrietenieÎnalt
Copil prietenosÎnalt
Prietenos cu animalele de companieÎnalt
Nevoi de exercițiiMediu
JucăușăMediu
Nivel de energieMediu
InteligențăÎnalt
Tendința de a vocalizaScăzut
Cantitatea de vărsareMediu

Istoria carreuxului

Originea timpurie a Chartreux este dificil de urmărit, deși este bine stabilit că rasa datează cel puțin până la al 15-lea sau al XVI-lea. Stratul unic de lână a acestor pisici arată înapoi la rădăcinile siriene și se crede că cruciații care se întorceau din Siria în Franța au adus strămoșii timpurii ai Chartreux de-a lungul.

Odată ajuns în Franța, pisicile s-au dovedit a fi un mijloc excelent de control al populațiilor de rozătoare. Multe conturi ale istoriei lui Chartreux indică mănăstirile din cartierele franceze, păstrând aceste pisici ca o apărare împotriva șobolanilor și a șoarecilor. În timp ce nicio înregistrări carartușii nu confirmă acest fapt, este o poveste mult repetată, care se spune că explica natura liniștită a acestor pisici aproape silențioase.

Mergând înainte în istorie, istoria pisicii Charreux devine mai ușor de urmărit. Ceva timp în anii 1920, Surorile Christine și Suzanne Leger au întâlnit o colonie de pisici albastru-gri care trăiesc pe o insulă mică de pe coasta Franței. Pisicile erau notabile pentru aspectul lor izbitoare și haina unică de lână și surorile legante au început să domnească și să le repare. În 1931, pisicile se aflau pe un spectacol de pisică din Paris, iar Pisica Charreux modernă a devenit recunoscută.

La fel ca multe rase, existența Charreux a fost amenințată de cel de-al doilea război mondial. Cu toate acestea, încrucișarea selectivă cu albastru rus, shorthair britanic și pisicile persane au asigurat că această pisică veche de secole nu a dispărut.

Rasa a crescut în popularitate în Franța. În timp ce prima apreciată pentru priceperea vânătoarei, Charreuxul modern a devenit apreciat pentru haina sa frumoasă, inteligența și calmul și prietenul prietenos. Nu este surprinzător că au luat notă crescătorii de pisici din întreaga lume. În 1970, John și Helen Gamon au adus primele pisici Charreux în Statele Unite. Aceasta a pregătit calea pentru acceptarea deplină a rasei în Asociația lui Cat Fancier în 1987.

Astăzi, cu toate acestea, Chartreux este ceva de comori naționale franceze. Iubiți de poporul Franței, rasa este greu de găsit în afara Europei. Multe programe de reproducere din Statele Unite și-au întors acțiunile în Franța, ceea ce face dificilă găsirea unui pisoi de rasă pură aici în Statele Unite.

Chartreux îngrijire

Chartreux este un portar ușor, care este relativ autosuficient, dar se va angaja fericit Joaca. Veți găsi că aceste pisici fac tovarăși simpli și se bucură de compania copiilor sau a altor animale de companie, dar nu necesită o atenție constantă. Ei fac totuși afecțiunea de bun venit și sunt deseori descrise ca pisici de la.

Această rasă de pisică este extrem de inteligentă, deci provocați-vă Chartreux cu trucuri de învățare sau rezolvarea puzzle-urilor pentru tratamente. Unele pisici curioase Chartreux au fost chiar cunoscute de dulapuri deschise, deci păstrați Kitty tratează ascuns și ia în considerare instalarea încuietorilor de copii pe ușile dulapului dacă aceasta devine o problemă.

Vă veți bucura de textura moale, lână din blana lui Chartreux. Pentru a păstra haina pisicilor să fie cea mai bună, asigurați-vă că îl piepați săptămânal. Mulți experți avertizează împotriva periajului blănii, deoarece textura sa unică este mai potrivită pentru acțiunea unui pieptene pe o perie de păr. În timp ce Chartreux face o treabă excelentă de îngrijire, atenția suplimentară va păstra covorașul să formeze și să servească drept timp bun de legare pentru tine și prietenul tău felin. De mai multe ori pe an, Chartreux își va vărsa subsolul. În acest timp, veți dori să îl combinați în fiecare zi pentru a păstra blănca care zboară sub control.

Nu trebuie să aveți nevoie Împingeți pisica ta foarte des. Cu toate acestea, dacă trebuie să oferiți Chartreux un scrub de săpun, să vă dați seama că este posibil să depuneți un efort pentru a satura haina dublă rezistentă la apă.

Un comportament calm este o caracteristică esențială a Chartreux, deci sunt o rasă de pisică populară pentru familii. Doar asigurați-vă că copiii sau alte animale de companie sunt învățate să trateze ușor pisica și cu respect. Aceste pisici sunt, de asemenea, cunoscute a fi adaptabile, iar mulți se bucură de călătorii cu proprietarii lor.

Probleme comune de sănătate

Chartreux are relativ puține probleme de sănătate și este o rasă puternică și robustă. Cu toate acestea, există câteva preocupări potențiale de sănătate pentru a fi în căutarea:

  • Boala de rinichi cu chisturi multiple: O condiție în care chisturile umplute cu lichid afectează funcția normală a unuia sau a ambelor rinichi.
  • Cristale Struvite: Pietre mici care se formează în vezica urinară ca urmare a unei hidratări prea mici sau a unei diete excesiv de alcaline. Pietrele pot irita vezica urinară, blochează uretra și duc la insuficiență renală.
  • Patella de lux: Knestaps alunecările sunt uneori o problemă care plăguiască această rasă de pisică.

Dieta și nutriția

Dartaxul ar trebui să fie hrănit cu o dietă nutritivă, iar îngrijirea ar trebui să fie luată să nu depășească. Cu o tendință spre dezvoltarea cristalelor struvite, asigurați-vă că alegeți un aliment care nu este prea alcalin (multe alimente bazate pe plante contribuie la niveluri ridicate de alcalinitate) și, de asemenea, asigurați-vă că pisica dvs. are acces ușor la apa potabilă proaspătă la toate timpurile.

Dacă pisica dvs. nu ia suficientă apă, urina devine mai concentrată și se pot dezvolta cristale struvite. Dacă acesta este cazul cu pisica dvs., luați în considerare încorporarea unei alimente umede pentru a adăuga umiditate la dietă.

PROS
  • Prietenos, dar independent

  • Bine cu copiii și animalele de companie

  • Foarte liniștită și nu exirată prea mult

Contra
  • Greu de găsit un ameliorator sau salvare

  • Predispus la problemele de rinichi

Unde să adoptați sau să cumpărați o diagramă

Găsirea unei pisici Chartreux pentru a vă apela propriul dvs. poate fi cel mai greu lucru despre această rasă de pisică unică. Păcătorii de pisici Chartreux din Statele Unite sunt extrem de puțini și departe între. Cu toate acestea, verificarea cu CFA consiliul de rasă ar fi un loc bun pentru a începe căutarea.

Iată câteva resurse pentru a începe:

Deoarece aceste pisici sunt o astfel de comoară, este rară să le găsească într-un adăpost sau într-o salvare de rasă desemnată. Cu toate acestea, se întâmplă-proprietarii renunță la animalele iubite de mai multe motive. Este o idee minunată să începeți întotdeauna căutarea cu salvați locali și să vedeți dacă vă puteți deschide casa într-o charteux în nevoie înainte de a lua în considerare un crescător.

Mai multe rase de pisică și cercetări suplimentare

Este carreux pisica potrivita pentru tine? Cercetarea este cea mai bună modalitate de a vă educa despre această rasă. Luați în considerare vorbirea cu crescătorii experimentați și grupurile de salvare, dacă există în zona dvs.

Dacă nu găsiți o carreux pentru a vă apela propria dvs., există încă o mulțime de alte rase prietenoase și calme pentru a lua în considerare.

Verificați aceste pisici similare și frumoase:

Cele mai inteligente rase de pisici
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Chartreux: profil de rasă de pisică