Boala de rinichi polichistică la pisici

Pisica persană maro relaxantă pe covor

Pisicile sunt de obicei născute cu două rinichi complet funcțional, în formă de fasole, care ajută la filtrarea toxinelor din sânge. Aceste organe mici sunt foarte importante pentru sănătatea pisicii dvs., astfel încât atunci când ceva este în neregulă cu ei, ca într-o pisică cu boală de rinichi polichistică, este o chestiune serioasă. Proprietarii de pisici ar trebui să știe ce semne de vizionat pentru a-și monitoriza cel mai bine sănătatea pisicii și pentru a putea ajuta la capturarea PKD în stadiile incipiente.

Ce este boala rinichi polichistică?

PKD, deoarece boala de rinichi polichistic este adesea menționată, este o boală care formează buzunare mici de fluide numite chisturi pe rinichii pisicii. Aceste chisturi sunt de obicei prezente de la naștere și pot crește încet sau rapid. Pe măsură ce chisturile devin mai mari și multiplică, ei o fac din ce în ce mai dificilă pentru rinichi să-și facă treaba și în cele din urmă provoacă rinichii să nu reușească. PKD poate avea un număr mare de chisturi sau doar una mare.

Semne de boală de rinichi polichistică la pisici

Simptome

  • A crescut setea
  • Creșterea urinării
  • Greaţă
  • Vărsături
  • Scăderea apetitului
  • Pierdere în greutate
  • Letargie
  • Sânge în urină
  • Tensiune arterială crescută

Este imposibil să se distingă simptomele bolii de rinichi polichistic din alte boli de rinichi, dar aceste semne sunt încă importante pentru a căuta. Un Creșteți în sete și urinare, o scădere a apetitului, pierderea în greutate, vărsăturile, tensiunea arterială crescută, sângele în urină și letargia generală pot fi simptome ale PKD. Orice schimbări de la ceea ce este normal pentru că o pisică ar putea fi o indicație a bolii și ar trebui discutată cu medicul veterinar.

Cauze de boală de rinichi polichistică

Boala de rinichi polichistică este o boală moștenită în pisici, deci este trecută de la pisică la pisică la naștere. Se crede că aproximativ 40% din Persanii au această formă de tulburare renală, dar poate afecta, de asemenea, Himalayan, britanic defectuos și alte rase de pisică care au fost inițial crescute din persani. Este rar în pisici care nu au strămoșii persană. PKD se datorează unei gene mutante numită PKD1, dar ce cauzează exact această mutație genică este necunoscută.

Tratament

Nu există nici un tratament pentru boala de rinichi polichistică, dar puteți gestiona simptomele. În funcție de cât de devreme a progresiei bolii, PKD este identificat, planul de tratament și longevitatea pisicii vor varia. Antibiotice, antiinflamatori, acizi grași omega-3, medicamente pentru durere, stimulente de apetit, terapie fluidă, planuri alimentare și alte tratamente pot fi utilizate. Drenarea chisturilor poate fi efectuată, dar acest lucru este doar un răspuns temporar, deoarece chisturile vor pur și simplu să se umple cu lichid.

Monitorizarea progresiei bolii se poate face cu utilizarea razelor X, ultrasunete, a reformelor din sânge, a măsurătorilor tensiunii arteriale și a observării simptomelor. Odată ce a apărut insuficiență renală, decizia de a eutaniza o pisică cu boală de rinichi polichistică este adesea discutată cu medicul veterinar.

Cum să preveniți boala de rinichi polichistică

Cea mai bună modalitate de a preveni boala de rinichi polichistică la pisici este de a practica reproducerea selectivă. Screening-ul persanilor și alte rase la risc pentru prezența PKD1 trebuie efectuate înainte de reproducere, iar pisicile care testează pozitive pentru această genă nu ar trebui să fie crescute.

Monitorizarea regulată a funcției renale este, de asemenea, recomandată pentru persani și pisici care au strămoșii persană. Chiar dacă nu puteți împiedica pisica dvs. să dezvolte boală de rinichi polichistic, este posibil să fiți capabil să încetinească progresia bolii prin gestionarea simptomelor.

Procese de diagnosticare

Cea mai bună modalitate de a diagnostica definitiv bolile de rinichi polichistice este prin utilizarea ultrasunetelor. Acest lucru va permite unui medic veterinar să vizualizeze chisturile asupra rinichilor pisicii. În PKD avansat, chisturile sunt uneori capabile să fie resimțite în timpul unui examen fizic, dar în stadiile anterioare ale bolii nu vor fi palpabile. Pisicile sunt de obicei în jur Șapte ani Când încep să prezinte simptome de PKD, dar vor fi avut-o de la naștere, iar semnele bolii pot apărea în orice moment în timpul vieții lor.

Testele de laborator poate, de asemenea, să ajute la diagnosticarea unei pisici cu boală renală, dar aceste teste nu vor identifica că există chisturi, numai probleme cu funcția renală. Testele de sânge pot măsura deșeurile și alte niveluri pentru a verifica cât de bine funcționează rinichii, măsurătorile tensiunii arteriale pot verifica hipertensiunea și pot fi efectuate raze X pentru a se uita la dimensiunea rinichilor. Acestea sunt toate instrumentele utile pentru a ajuta la gestionarea bolii.

Un test genetic special este, de asemenea, disponibil de la Universitatea din California din Davis pentru a examina o pisică pentru boală de rinichi polichistică. Acest test utilizează tampoane de bumbac pentru a colecta ADN-ul din interiorul gurii unei pisici și apoi caută gena PKD1. Acest test oferă doar un rezultat pozitiv sau negativ și nu vă spune severitatea sau progresia bolii, totuși.

Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Boala de rinichi cu chisturi multiple. Cornell Feline Health Center

  2. Noori, Z și colab. Prevalența bolii de rinichi polichistic la pisicile persane și persane se referă la spitalul de animale mici, Universitatea din Teheran, IranulJurnalul iranian al Cercetării Veterinare vol. 20,2 (2019): 151-154.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Boala de rinichi polichistică la pisici