Pisici și șoareci: potențial pentru boală și alte pericole

Pisica care se joaca cu mouse-ul gerbil mic pe catable

Pisica ta a prins vreodată un șoarece sau un șobolan? Pisicile iubesc să vâneze o pradă mică și vor aduce adesea acasă ceea ce ele prind. Uneori își mănâncă prada în timp ce alteori ei lăsați-l ca un "cadou" pentru dvs. La fel de tulburatoare, așa cum se simte, acest lucru este complet normal de feline. Cu toate acestea, rozătoarele pot reprezenta un risc pentru pisicile să le vâneze.

De ce Hunts Hunt

Pisicile supraviețuiesc în sălbăticie prin vânătoarea pradă mică. Au evoluat în vânători ideali cu stealth, agilitate și simțuri interesante. În ciuda domesticirii, majoritatea pisicilor au încă o forță de pradă puternică și o dorință instinctivă de a vâna.

Pisicile de multe ori vânează pentru o bucurie cu ea. Puteți vedea că pisica ta aduce acasă pradă vii, joacă cu ea, dar niciodată nu o mănâncă.

Deoarece acest instinct de supraviețuire rămâne, este important ca pisicile să aibă o priză pentru această energie. Jucăriile și jocurile vă pot ajuta pisica să-și îndeplinească nevoile de vânătoare fără a fi nevoie să prindă pradă vii. Cu toate acestea, majoritatea pisicilor vor împiedica și vor prinde pradă vii dacă au fost oferite ocazia, indiferent cât de bine sunt hrăniți acasă.

Folosind pisici pentru a scăpa de rozătoare

De-a lungul istoriei, oamenii au folosit pisici pentru a păstra rozătoarele departe. Deși prevenirea verminului poate fi un frumos perk de a deține o pisică, nu ar trebui să fie niciodată principalul motiv pentru care obțineți o pisică. Pisicile sunt domestice animale de companie care au nevoie de medii de acasă sigure, stabile. Din păcate, pentru pisici, rozătoarele pot reprezenta riscuri semnificative de sănătate care afectează atât pisicile, cât și oamenii.

Există mai multe moduri în care pisica dvs. poate fi afectată de expunerea la rozătoare. Șoarecii și șobolanii pot purta viruși, bacterii, paraziți și chiar toxine care vă pot afecta pe dvs. sau pe pisica voastră.

Toxoplasmoză

Toxoplasmoza este una dintre cele mai comune boli parazitare la pisici. Această infecție este cauzată de Toxoplasma Gondii parazit. Toxoplasmoza poate afecta multe animale, inclusiv oameni. Cu toate acestea, pisica este gazda ideală pentru Toxoplasma Gondii deoarece este singurul animal în care acest parazit microscopic își poate completa ciclul de viață.

Pisicile devin infectate de Toxoplasma Gondii prin ingerarea chisturilor acestui parazit. Cel mai adesea, acest lucru se întâmplă atunci când pisicile mănâncă șoareci sau șobolani infectați cu parazitul. Cu toate acestea, ei pot ingera și-o în timpul îngrijirii după intrarea în contact cu solul sau fecalele infectate.

Pisicile infectate cu toxoplasmoză vor arăta adesea simptome. În cazuri rare, pisicile vor dezvolta letargie, probleme gastrointestinale sau chiar probleme respiratorii. Multe pisici vor rămâne purtători tăcuți întreaga lor viață.

Oamenii pot contracta toxoplasmoza după manipularea așternutului de pisici care conține parazitul și ingestind accidental chisturile microscopice. Ei pot obține, de asemenea, după ce mănâncă carnea contaminată. Simptomele de toxoplasmoză la om includ febră, cefalee, letargie și dureri musculare. Toxoplasmoza poate provoca de fapt simptome la om.

Avertizare

Cu toate acestea, poate provoca grave Complicații pentru femeile însărcinate și oamenii cu sisteme imunitare slăbite.

Paraziți intestinali la pisici

Mulți rozătoare sunt infectați cu intestinul comun paraziți ca viermii rotunzi. Paraziții intestinali pot provoca diaree, vărsături și pierdere în greutate. Unii paraziți intestinali pot fi transferați la alte animale de companie sau la om în casă.

Dacă pisica dvs. merge în aer liber sau este cunoscută pentru a prinde vermin, testarea fecală de rutină este recomandată pentru a verifica prezența paraziților intestinali. Medicul veterinar poate prescrie medicamente anti-parazitare pentru a vă deplasa pisica. În plus, unele medicamente lunare lunare și medicamente preventive de purici vă vor depune pisica cu fiecare doză.

Bacterii de ciumă în pisici

Unii rozătoare poartă ciumă, o infecție cauzată de bacterii Yersinia pestis. Aceasta este, în esență, aceeași bacterie responsabilă pentru a provoca infamul "Black Blague" din Evul Mediu. Ciuma este adesea transmisă de purici, dar pisicile pot fi infectate prin consumul de carne de animale infectate (adesea mici mamifere).

Pisicile infectate cu Yersinia pestis poate să experimenteze letargie, depresie, pierderea apetitului, vărsăturile, diareea, tusea, durerea musculară și febra. Pisica poate dezvolta extinderea nodurilor limfatice, leziuni in gura si pierderea in greutate.

Tratamentul implică utilizarea antibioticelor și oferind îngrijire de susținere. Tratamentul mai devreme poate începe, cu atât mai bine cotele de supraviețuire.

Este neobișnuit ca oamenii să contracteze ciuma. Când se infectează, este de obicei printr-o mușcătură de purici. Simptomele și tratamentul sunt relativ similare cu cele din pisici.

Leptospiroza la rozătoare

Unele rozătoare poartă o bacterie numită Leptospira. Deși leptospiroza este rară la pisici, oamenii sunt destul de susceptibili la boală. Pisica ta poate aduce un rodent infectat, expunându-vă și alte animale de companie la boală. Leptospiroza provoacă simptome asemănătoare gripei și poate duce la o boală hepatică la câini și la oameni.

Infecții cu Hantavirus

Mai multe tipuri de rozătoare sunt cunoscute ca transportă Hantavirus. Pisicile pot fi infectate de Hantavirus, dar nu vor arăta simptome, prin urmare virusul nu este periculos pentru ei. În plus, pisicile nu pot transmite Hantavirus oamenilor.

Cu toate acestea, oamenii pot fi expuși prin contactul cu rozătoarele infectate. Deși complicațiile grave de la Hantavirus sunt mai puțin frecvente la om, expunerea poate duce la o afecțiune gravă numită sindromul pulmonar Hantavirus.

Toxicitatea rodenticidului

Rodenticidul este foarte toxic pentru pisici. Pisicile pot mânca otravă de șobolan care a fost plasată în și în jurul casei. Mai frecvent, pisicile sunt expuse după ce a consumat totul sau o parte dintr-un rozătoare care a ingerat otravă de șobolan. Există mai multe tipuri de otravă de șobolan, deci simptomele și tratamentele vor varia. Expunerea la rodenticid este foarte gravă chiar și în cantități mici.

Rodenticidele pot provoca semne ca letargie, supărat gastrointestinal, gingii palide, beția, convulsii și multe altele. Dacă bănuiți că pisica voastră a fost expusă la otravă de șobolan, căutați imediat tratamentul veterinar. Tratamentul agresiv este adesea necesar.

Cum să vă protejați pisica și pe voi înșivă

Dacă vă vedeți pisica cu un rozător mort sau pe moarte, nu este nevoie să fiți imediat îngrijorați. Cu toate acestea, cel mai bine este să scoateți rozătoarele pentru a preveni ca pisica să o mănânce.

Avertizare

Purtați întotdeauna mănuși când manipulați rozătoarele. Ca un strat suplimentar de protecție împotriva lui Hantavirus, este de asemenea recomandată o mască.

După expunerea la un rozător, este important să vă urmăriți îndeaproape pisica de câteva zile. Contactați-vă medicul veterinar imediat dacă pisica dvs. prezintă orice semne de boală. Dacă pisica dvs. este un regulat de rozătoare-catcher, este posibil să fie nevoie să vizitați mai frecvent VET pentru a ecran pentru boli și paraziți.

Toate pisicile ar trebui să fie la prevenirea puricii pe tot parcursul anului, dar acest lucru este și mai important dacă pisica dvs. este cunoscută pentru a prinde pradă. Luați în considerare și prevenirea bifați.

Evitați utilizarea rodenticidelor în jurul casei dvs. Acest lucru poate reduce riscul de expunere la otravă de șobolan.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a minimiza expunerea este la Păstrați pisica în interior. Da, rozătoarele pot intra în casa dvs., dar există multe mai multe în aer liber.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Toxoplasmoză la pisiciColegiul Universitar din Cornell din Medicina Veterinară

  2. ToxoplasmozăCentre de control și prevenire a bolilor, 2020

  3. Paraziți gastrointestinali ai pisicilorColegiul Universitar din Cornell din Medicina Veterinară

  4. Ciuma pentru medicii veterinariCentre de control și prevenire a bolilor

  5. Prezentare generală a leptospirozeiManualul veterinar

  6. HantavirusCentre de control și prevenire a bolilor

  7. Prezentare generală a intoxicațiilor de rodenticidManualul veterinar

  8. FleasColegiul Universitar din Cornell din Medicina Veterinară

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Pisici și șoareci: potențial pentru boală și alte pericole