Nasul sângeros în pisici

Close-up de nas cat cu sânge

Sângele nasului sunt, de asemenea, cunoscute ca epistaxis și pot apărea într-o pisică din mai multe motive, dar poate fi înfricoșătoare dacă vedeți brusc sânge care iese din nasul pisicii tale. Oprirea acestei sângerări este primul lucru pe care majoritatea proprietarilor de pisici vor dori să o facă, dar odată ce este sub control, este utilă pentru proprietarii de pisici să cunoască motivele pentru care se poate produce o sângerare a nasului și modul în care aceste motive pot fi tratate sau prevenite.

Ce să faceți dacă nasul pisicii dvs. este în mod activ sângerarea

Dacă vedeți că sângele ieșind din nasul pisicii dvs., luați o cârpă umedă și încercați ușor și ștergeți-o. Urmăriți îndeaproape nasul dacă vă puteți spune unde vine sângele, deoarece acest lucru vă va ajuta să determinați ce să faceți în continuare. Dacă sângerarea vine din exteriorul nasului din cauza unei vătămări, încercați să aplicați o presiune blândă la rană fără obstrucționarea nărilor. Încercați să vă păstrați calmul de pisică și dacă îl va permite, aplicați un mic pachet de gheață sau cub de gheață înfășurat într-o cârpă de spălare în zona de sângerare pentru ao încetini. Dacă este prezentă o rană mare, atenția veterinară este justificată.

Dacă sângerarea este, de fapt, ieșind dintr-unul sau ambele nostri, veți dori să căutați îngrijire veterinară, dar încercați metode similare pentru a încetini sângerarea. Păstrați-vă calmul calm și aplicați un cub de gheață sau un pachet de gheață la podul nasului pentru a încetini sângerarea. Aveți grijă să nu obstrucționați nările, mai ales dacă aveți o pisică persană sau o altă rasă cu un nas smuat. Chiar dacă sângerarea vine din interiorul nasului, înghețarea zonei generale a nasului poate ajuta la scăderea dimensiunii vaselor de sânge și, prin urmare, încetinește cât de multă sânge iese din nările.

Cauzele sângerilor nasului în pisici

Sângele de nas pot fi minore sau grave în funcție de ceea ce le provoacă. Cauzele sunt clasificate ca fiind fie coagulopatii (boala care afecteaza sangele si / sau factorii de coagulare), vasculara (care afecteaza vasele de sange) sau sistemic (care afecteaza intreg corpul) si cateva exemple sunt dupa cum urmeaza:

  • Trauma: O leziune a capului, a gurii sau a nasului poate provoca sângerări interne sau externe într-o pisică. Cade, fiind lovite de un vehicul, lupte cu alte animale și alte tipuri de traume pot duce la o sângerare a nasului. Unele tipuri de traume sunt mai grave decât altele, mai ales dacă pot sângera internă.
  • Poizons: Diverse otrăvuri pot fi, de asemenea, toxice pentru pisici dacă le mănâncă și pot provoca sângerări din nas datorită sângerării interne pe care o creează. Aceste cauze sunt de obicei coagulopatii.
  • Medicamente: Unele medicamente, cum ar fi antibiotice, medicamente pentru chimioterapie, antifungice și hormoni pot avea efecte secundare care includ sângerări ale nasului.
  • Cancerul: Cancerul poate provoca o varietate de probleme într-o pisică, inclusiv sângele nasului dacă cancerul afectează capul sau sângele. Uneori se datorează modificărilor din sânge, presiunea unei tumori se pune pe vasele de sânge sau o tumoare de sângerare în pasajele nazale care determină această sângerare.
  • Eșecul hepatic: Problemele cu un ficat al pisicii pot duce la sângerări din nas datorită cauzelor sistemice sau vasculare.
  • Insuficiență renală: Problemele renale, inclusiv tensiunea arterială ridicată, pot avea ca rezultat sângele nasului în pisici datorită cauzelor sistemice sau vasculare.
  • Virusuri: Ocazional unele infecții virale, cum ar fi FIV și Felv poate provoca sângerări la nas în pisici.
  • Probleme de coagulare a sângelui: Dacă pisica dvs. are o boală cum ar fi trombocitopenie mediată imunitar sau o altă problemă care afectează cât de bine formează cheaguri, atunci sângele nasului pot apărea. Acestea sunt cauze de coagulopatie.
  • Căpușe: Unele căpușe pot provoca probleme de coagulare a sângelui și, prin urmare, sângele nasului și în pisici.
  • Infectii fungice: Infecții fungice, cum ar fi Cryptococcus Neoformans Infecții, În cavitățile sinusale și pasajele nazale pot irita și inflama vasele de sânge. Acest lucru poate duce la sângele nasului în pisici.
  • Probleme dentare: Dacă se infectează o rădăcină dinte sau există alte probleme orale, atunci se poate produce o sângerare a nasului într-o pisică.

În ciuda acestei liste lungi, există și alte cauze ale sângerărilor nasului.

Ce va face medicul dumneavoastră pentru o sângerare a nasului?

Pentru a controla sângerarea acută, sedarea, gheața pe nas și chiar cantități mici de epinefrină pentru a contracta vasele de sânge pot fi necesare.

Odată ce sângerarea este sub control și pentru a găsi motivul pentru sângerarea nasului, vor fi recomandate diferite teste de laborator după efectuarea unui examen fizic complet de către medicul veterinar. Testele de sânge și urină, razele X și pot fi recomandate scanările CT pot fi recomandate pentru a determina motivul sângerării nasului dacă nu se datorează traumei evidente. Diferite medicamente, intervenții chirurgicale, ablații / calizări, fluide IV și chiar transfuzii de sânge pot fi justificate în funcție de severitatea și motivul sângerării nasului. Dacă cauza este ceva ce nu este capabil să fie corectat imediat, pisicile cu probleme cronice de sângerare a nasului pot beneficia de o plantă orală chineză numită Yunnan Baiyo pe care medicul veterinar vă poate prescrie pentru animalul dvs. de companie.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Nasul sângeros în pisici