Ce să faci despre o sângerare a nasului

Ce să faci despre o sângerare a nasului

Nimic nu poate fi mai înspăimântător decât să-ți vezi iubitul Feline are un nas sângeros sau a eliberat sângele din nas. Și în timp ce sângele este destul de comun printre oameni, nu este într-adevăr acea comună printre pisicile noastre blană. Sau cel puțin asta credem noi. Noaptea în pisici poate indica o problemă minoră sau una cu adevărat gravă care necesită o atenție veterinară imediată. Este întotdeauna cel mai bine să ne echipați cu cele mai bune cunoștințe despre o astfel de afecțiune, inclusiv ce să facem în continuare, așa că vom fi mai bine pregătiți.

Anatomia nasului unei pisici

Înainte de a merge în detaliu despre pisica nazală, cel mai bine este să avem o înțelegere a structurii acestei părți a corpului Kitty. Nasul felinar nu este atât de diferit de nasul altor mamifere, oameni și câini incluși. Este compus dintr-o pereche de găuri numite nares sau nările în care aerul intră. Aceste deschideri se conectează la pasajele cunoscute colectiv ca cavitatea nazală și se termină în partea din spate a gâtului unde se numește Nasofarynx. Această combinație de nările, pasaje nazale și nasofarynx care alcătuiesc nasul de mamifere.

pisică nazală

Nările conțin turbinete sau cartilaje care servesc la încălzirea aerului care este inhalat în timp ce îndepărtează umiditatea în timpul expirării. În cadrul pasajelor nazale este o membrană mucoasă. Această membrană conține nervi și vase de sânge. De asemenea, servește drept prima linie de apărare a nasului împotriva corpurilor străine și a bacteriilor. Pasajele nazale au, de asemenea, o căptușeală epitelială exterioară care este umplută cu receptori. Acești receptori iau un miros din aer și transmise prin nervi situați în membrana mucoasă.

Există numeroase vase de sânge în cadrul pasajelor nazale. Acestea sunt importante deoarece furnizează substanțele nutritive și oxigenul necesare de diferitele celule găsite în nas. Fără aceste vase de sânge, receptorii, turbinele nazale și ramurile nervului olfactiv nu vor putea funcționa corect.

Din păcate, orice problemă din pasajele nazale poate duce la o rupere a acestor vase de sânge, provocând scurgerea sângelui și a fi interpretată ca nazală în pisici.

Gestionarea nasului de pisică sângeră acasă

Epistaxia Feline nu ar trebui niciodată privită ca o problemă minoră pentru pisica dvs. decât dacă a fost deja diagnosticată ca atare de către un medic veterinar. Scopul dvs. imediat este de a determina cauza exactă a sângerării. Puteți face acest lucru numai prin aducerea pisicii dvs. la VET, astfel încât să se poată efectua o examinare mai cuprinzătoare. Cu toate acestea, deoarece va dura ceva timp pentru a ajunge la Clinica Vet, este important să aplicați măsurile de prim ajutor pentru a opri sau a minimiza sângerarea.

Nu panică. Acesta este ultimul lucru pe care ar trebui să-l faceți vreodată atunci când este prezentat cu pisica nazală. Panicking acum nu va ajuta, deoarece nu veți putea să vă gândiți clar despre pașii importanți pe care trebuie să o luați pentru a gestiona pisica nazală acasă.

Există un alt motiv pentru care ar trebui să rămână calm pe tot parcursul acordării primului ajutor felinar. Dacă sunteți anxios, acest lucru vă poate face ca pisica să fie într-adevăr anxioasă sau stresată. Cu stresul vine o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Acest lucru mișcă sângele mult mai repede în vasele de sânge ale pisicii. Când se întâmplă acest lucru, cu atât mai mult veți vedea sângerarea din nasul animalului dvs. de companie.

O abordare mai bună este să încercați să vă liniștiți pisicile în jos. Cu cât puteți să vă simțiți relaxați cu atât mai bine va fi pentru a gestiona epistaxisul. Din păcate, acest lucru poate fi destul de complicat, deoarece va trebui, de asemenea, să aplicați presiune pe partea de sus a botului pisicii dvs. Dacă pisicile dvs. este deja aclimatizată să o atingeți sau să o loviți, atunci nu ar trebui să fie nici o problemă. Alternativ, puteți aplica o compresă rece în aceeași zonă. Fie apăsând sau aplicarea unei comprese reci peste nasul pisicii dvs., poate ajuta la reducerea cantității de sânge care iese din nas. Compresa rece este deosebit de eficientă, deoarece îngustă diametrul vaselor de sânge. Încă vor exista sânge, dar cel puțin fluxul va fi redus. Cu toate acestea, acordați atenție modului în care plasați pachetul de gheață astfel încât să nu blocheze nările pisicii voastre, ca să nu fie capabil să respire în mod corespunzător.

Încercați să ștergeți cât mai mult sânge cum puteți de la nările pisicii voastre. Acest lucru vă va ajuta, de asemenea, să vă asigurați că pisicile dvs. vor putea să respire.

Nu ar trebui să dați niciodată medicamente sau niciun alt "tratament" pentru pisica dvs., cu excepția cazului în care VET vă sfătuia să faceți acest lucru. Dacă în cazul în care vi se oferă instrucțiuni prin veterinarul dvs. despre ceea ce trebuie să faceți, este imperativ să-i aderăm la litera.

Dacă sângerarea sa diminuat și nu există nici un rezultat nemaipomenit pe pisica dvs., este posibil să nu fie nevoie să vizitați VET. Cu toate acestea, în cazul în care sângerarea persistă chiar și după aplicarea presiunii sau a pachetului de gheață, este cel mai bine să aduceți pisica la clinica VET simultan.

Ați putea dori, de asemenea: Este sângele tău strănut?

Pisica bolnavă cu nas de sângerare

Cauzele posibile ale sângelui de pisică

Aducându-ți pisica în veterinar după un episod de sângerare nazală necontrolată, poate ajuta la determinarea cauzei posibile. Acest lucru poate pune bazele tratamentului mai adecvat. Există multe cauze posibile de nazale în pisici. Acestea pot include următoarele.

  • Rănire

Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale epistaxei la pisici. Orice formă de rănire a nasului felină poate duce întotdeauna întotdeauna la sângerări din cauza stratului foarte subțire de țesut care acoperă vasele de sânge din interiorul membranei mucoase nazale. Acestea se pot rupe cu ușurință într-un accident sau chiar în timpul Cat lupte. Pisicile pot, de asemenea, să-și bată din greșeală nasul în ceva greu, ceea ce poate trauma țesuturile nazale delicate.

  • Infecții

Virușii care provoacă infecții respiratorii superioare, precum și bacterii care provoacă munte stâncoase, febră spotted și ehrlichioză sunt cunoscute ca provocând sângerări în cavitatea nazală a pisicilor. Virusul de imunodeficiență a felinelor și infecțiile cu virusul leucemiei feline, precum și anumite infecții fungice, s-au dovedit, de asemenea, că provoacă o astfel de sângerare.

  • Prezența obiectului străin

Pisicile iubesc să se miște. Unele dintre lucrurile altfel inofensive pe care le pot "mirosi pot intra în interiorul nasului lor și în pasajele nazale. Ca mecanism de apărare, pisica va încerca să strănută. Din păcate, deoarece obiectul străin este expulzat din cavitatea nazală, poate răni membrana mucoasă subiacentă și poate expune vasele de sânge. Strălucirea repetată a fost, de asemenea, cunoscută pentru a împiedica coagularea mai eficientă a sângelui. Acest lucru duce la sângele care se aruncă din vasele de sânge.

  • Tulburări de sânge

Anemia infecțioasă de felină și leucemia felină au fost implicați atât în ​​apariția epistenței feline. În timp ce aceste condiții au ceva de-a face cu capacitatea de transport de oxigen a sângelui și capacitatea sa de a elimina infecțiile, pot fi afectate și alte componente ale sângelui, ceea ce poate crește riscul de a dezvolta nazale. Boala von Willebrand, coagularea intravasculară diseminată, trombocitopenia, hemofilia mediată imunitar și boala măduvei osoase pot provoca, de asemenea, sângerări nazale în pisici.

  • Cancer

Hemangiosarcom și tumori ale craniului pisicii și pasajelor nazale pot produce, de asemenea, epistaxis în pisici. Prezența tumorilor în pasajele nazale poate comprima vasele de sânge, determinându-le să se rupă. În alte cazuri, tumoarea poate stimula o reacție inflamatorie prin care pisica își zgârie nasul și duce la rănirea membranei mucoase nazale.

  • Otrăvire

Otrava de șobolan este aproape întotdeauna o cauză a epistaxei. Alte substanțe potențial toxice pe care pisica le poate "mirosi" pot irita membrana mucusului deja sensibilă a pasajelor nazale, ducând la traume și sângerări.

  • Infestarea parazitară

Persoanele nazale frecvente sunt adesea asociate cu puriciul și introduceți infestarea în pisici. Acești paraziți pot reduce capacitatea sângelui pisicii de a forma cheaguri. Acest lucru duce la sângerări necontrolate. În cazuri foarte severe, acest lucru poate duce la moartea pisicii.

Există și alte motive posibile pentru pisicile nazale. Poate fi din cauza unei probleme în ficat sau rinichi sau chiar sub tensiune arterială necontrolată. Ulcerațiile în pasajele nazale pot provoca, de asemenea, epistaxis felină. Anumite medicamente, cum ar fi estrogen, metimazol, clasa sulfa de antibiotice și chiar medicamente chimioterapeutice au fost, de asemenea, implicate în pisica nazală. Chiar și abcesele dentare pot produce sângerarea clasică din nasul pisicii. Factorii de mediu, precum și rolul alergenilor, sunt considerați, de asemenea, ca potențiali vinovați.

sângeros în pisica

Diagnosticarea epistaxei feline

Având în vedere că există o multitudine de cauze posibile pentru o felină nazală, VET dvs. va trebui să efectueze o evaluare cuprinzătoare a pisicii dvs. pentru a determina cauza exactă. O sănătate și o istorie medicală aprofundată va fi obținută și poate include medicamente, toxine, alergeni, dăunători și alte substanțe pe care pisica le-a fost expuse în zilele anterioare nazale. Orice alte observații, cum ar fi scaune de cafea sau vărsături sau mamă neobișnuite, umflături sau bulgări neobișnuite în pisică, trebuie remarcat, de asemenea.

Odată ce istoricul medical a fost evaluat, pisica va fi supusă unei examinări fizice aprofundate, care, în general, se va concentra mai mult pe anatomia și funcția nasului pisicii, precum și pe organele corpului asociate. Nasul va fi inspectat pentru orice anomalii anatomice care pot fi suficiente pentru sângerarea în nas. Acțiunile traumatice trebuie să fie evaluate cu atenție pentru a determina amploarea și severitatea acestora.

Pentru a contribui la îmbunătățirea diagnosticului, VET poate comanda un număr de sânge complet care ar trebui să stabilească orice anomalii de sânge. Biochimia sângelui poate fi, de asemenea, evaluată pentru a exclude posibilele probleme cu rinichiul sau ficatul. Alte teste de diagnosticare care pot fi comandate pot include urineză, radiografii, teste de coagulare a sângelui, culturi fungice, determinarea tensiunii arteriale și testarea culturii și sensibilității. Unele veterinarii pot dori, de asemenea, să se uite în interiorul nasului pisicii printr-o procedură numită rinoscopie. Acest lucru va ajuta VET vizualizarea a ceea ce se întâmplă în mod clar în interiorul nasului pisicii.

Tratamentul pentru sângele de pisică

Gestionarea nazală în pisici depinde în mare măsură de două lucruri: prezența manifestărilor clinice, altele decât sângerarea și cauza reală a sângerării în sine.

Dacă cauza principală se datorează infecției, atunci agentul antimicrobian adecvat trebuie administrat pisicii. În funcție de organismul cauzal, VET poate comanda antibiotice, antiparazitici sau chiar medicamente antifungice. Este imperativ ca recomandarea corectă de dozare să fie respectată astfel încât efectele secundare ale acestor medicamente să poată fi reduse la minimum.

Dacă cauza epistaxei feline este traumă, prezența obiectelor străine sau chiar o masă tot mai mare în pasajele nazale este adesea necesară ca acestea să fie îndepărtate chirurgical. Vasele de sânge rupte trebuie să fie cauterizate pentru a le opri. Tumorile trebuie să fie cu atenție excizate, în timp ce obiectele străine vor trebui să fie îndepărtate chirurgical, de asemenea. Din păcate, orice intervenție chirurgicală poate purta riscuri. Pisica ta va trebui, de asemenea, să se recupereze pentru câteva zile în spital.

Fluidul intravenos este de obicei administrat în special pentru pisicile care sunt prea slabe. Acest lucru poate contribui, de asemenea, la restabilirea echilibrului fluidului și electroliților. Dacă există anemie severă, atunci vă puteți aștepta ca VET să administreze o transfuzie de sânge. Dacă problema este un tip specific de componentă sanguină, atunci trebuie administrată numai acea componentă a sângelui. Deoarece transfuzia de sânge este un tip de procedură de transplant, este esențial ca să se respecte corectarea corectă. Protocolul de transfuzie ar trebui, de asemenea, să fie strict respectat.

Alte tratamente potențiale pot include administrarea medicamentelor anti-anxietate doar pentru a ajuta la reducerea nivelurilor de stres ale pisicii și pentru a deschide calea pentru o reducere atât a ritmului cardiac cât și a tensiunii arteriale. Dacă pisica are tensiune arterială crescută, poate fi administrat și un medicament antihipertensiv.

Îngrijirea pisicii dvs. care are nasul de sângerare necesită o abordare metodică a rezoluției sale. Rămas calm, păstrând pisica relaxată și încercând să oprească sau să minimizeze sângerarea în timp ce se pregătește să aducă pisica dvs. în veterinar poate ajuta la gestionarea epistaxei feline.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Ce să faci despre o sângerare a nasului