Cancerul nasului la pisici: cauze, simptome și tratament

Nasul cancer la caracteristica pisicilor

În timp ce cancerul nasului (cancerul nazal) este relativ neobișnuit, poate scădea în mod semnificativ calitatea vieții afectată a vieții. În multe cazuri, semnele timpurii ale cancerului nazal sunt indistinguizabile de alte boli.

O pisică cu cancer nazal timpuriu poate arăta că are doar o infecție ușoară ușoară a căilor respiratorii sau un scab mic pe nas.

În momentul în care pisica dezvoltă semne suficiente sau prelungite, că este luată în considerare o altă prelucrare a cancerului, poate face o mulțime de deteriorări la pasajele nazale și chiar și craniul. Acest lucru face cancerul nazal să provoace tratamentul.

Ceea ce este cancerul nazal (nas) la pisici?

Cancerul nazal se referă la orice tumoare care apare pe planul nazal (suprafața exterioară a nasului) sau în cavitatea nazală. Unele tumori nazale sunt vizibile pe suprafețele exterioare ale nasului, în timp ce altele sunt situate adânc în pasajele nazale sau în sinus.

Tumorile nazale sunt relativ neobișnuite la pisici, reprezentând 1-5% din toate tipurile de cancer feline. Cu toate acestea, aceste tumori pot provoca o boală semnificativă. Aproximativ 90% din tumorile nazale sunt maligne, ceea ce înseamnă că se pot răspândi.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, totuși, tumorile nazale nu tind să metastaze la site-urile îndepărtate. În schimb, ele provoacă daune locale semnificative țesuturilor din jurul tumorii. În unele cazuri, aceste tumori pot invada craniul și pot afecta chiar și creierul.

Cancerul nazal este de obicei diagnosticat în pisicile de vârstă mijlocie, la opt până la zece ani. Cu toate acestea, poate apărea și la pisicile mai tinere și mai mari.

Cauzele cancerului nazal

Diluate Calico pisică așezată în fața fundalului gri

Limfomul sau cancerul limfocitelor, este cea mai frecventă cauză a cancerului nazal la pisici.

Cea mai frecventă cauză a cancerului nazal felinar este limfomul. Limfomul este un cancer al limfocitelor, care sunt celule albe din sânge care funcționează ca parte a sistemului imunitar. Poate afecta multe regiuni diferite ale corpului, dintre care una este pasajele nazale.

Există o serie de factori care cresc probabilitatea unui limfom de dezvoltare a pisicii, inclusiv infecția virusului de leucemie felină (FELV), infecția cu virusul imunodeficienței feline (FIV) și expunerea la fum. De asemenea, este suspectat că inflamația cronică poate juca un rol în limfom, deși acest lucru nu a fost definitiv dovedit.

Cel de-al doilea cel mai frecvent tip de cancer nazal la pisici este carcinomul, care este o tumoare care apare direct din celulele care line pasajele nazale. Carcinoamele nazale comune la pisici includ adenocarcinomul și carcinomul celular scuamos (SCC). Aceste tumori se pot dezvolta pe suprafața interioară sau exterioară a nasului.

Pisicile pot dezvolta, de asemenea, sarcoame, cum ar fi fibrosarcom, care afectează nasul.

Simptomele cancerului nazal

Semnele de cancer nazal felinar nu pot fi distinse de semnele unei infecții respiratorii superioare sau a altor tulburări nazale. Prin urmare, este adesea numai atunci când semnele persistă în ciuda tratamentului pe care o tumoare nazală este suspectată.

Semnele clinice ale cancerului nazal pot include:

  • Excesiv sau frecvent străzii
  • Descărcarea nazală
  • Sângerări nazale
  • Snoring într-o pisică care a fost întotdeauna un dormitor liniștit
  • Vizibilitate nazală nazală sau deformitate facială
  • Pasărea la fața sau frecarea feței pe obiecte
  • Pierdere în greutate
  • Scăderea poftei de mâncare sau anorexie

Dacă pisica dvs. arată aceste semne, iar semnele persistă mai mult decât se așteaptă ca o simplă infecție a tractului respirator superior, medicul veterinar poate dori să înceapă procesul de a exclude o tumoare nazală.

Diagnosticarea cancerului nazal la pisici

Persoana șterge o pisică

Medicul veterinar poate diagnostica cancerul nazal, începând cu o examinare fizică și în mișcare în testarea sângelui și mai mult.

Examinare fizică

Veterinarul dvs. va începe prin efectuarea unui examen fizic aprofundat. În plus față de evaluarea stării generale a sănătății și a corpului pisicii, el sau ea va examina cu atenție nasul pisicii, căutând semne de descărcare și asimetrie.

Fluxul de aer din nări va fi evaluat și medicul veterinar poate privi în pasajele nazale ale pisicii dvs. folosind o lumină strălucitoare.

Testarea sângelui

Următorul pas în prelucrarea unei pisici cu semne respiratorii superioare cronice este testele de sânge. Se va efectua un test complet de celule sanguine și un test de biochimie serică pentru a căuta boli interne care pot predispune pisica la problemele respiratorii. În plus, medicul veterinar vă poate testa pisica pentru virusul leucemiei feline și virusul imunodeficienței feline.

Acești viruși pot juca un rol în semnele respiratorii superioare în mai multe moduri; ei pot face pisicile mai predispuse la infecțiile respiratorii superioare prin suprimarea sistemului lor imunitar, dar pot face, de asemenea, pisicile mai predispuse la dezvoltarea limfomului.

După efectuarea acestor teste de bază, medicul veterinar va recomanda probabil testarea suplimentară.

Există o serie de teste care sunt susceptibile de a fi recomandate într-o pisică cu o tumoare nazală suspectată, deși ordinea exactă a acestor teste poate varia.

Testele recomandate pot include:

  • Radiografiile craniului (raze X)
  • Tomografie computerizată (scanare CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) a craniului
  • Nazal flush, în care o cantitate mică de soluție salină este spălată în nas și recuperată pentru evaluare sub microscop
  • Rinoscopia, în care o cameră mică este introdusă în pasajele nazale
  • Aspirația fină a acului sau biopsia masei, folosită pentru a colecta celule de la o masă pentru evaluarea microscopică
  • Aspirația ganglionilor limfatici, folosită pentru a căuta semne de metastaze

Sunt adesea necesare mai multe teste pentru diagnosticul definitiv al cancerului nazal la pisici.

Cancer nazal la tratamentul pisicilor

Opțiunile de tratament pentru tumorile nasului variază, în funcție de tipul de tumoare, de dimensiunea tumorii și de locația tumorii. În general, tumorile nazale nu pot fi eliminate chirurgical. În majoritatea cazurilor, nu există suficient țesut prezent în zonă pentru a obține "margini curate" cu chirurgie.

Limfomul nazal la pisici este tratat în principal cu chimioterapie, la fel ca alte forme de limfom felină. În unele cazuri, terapia cu radiații poate fi recomandată în plus față de chimioterapie. Acest lucru poate ajuta la micșorarea tumorii, îmbunătățind calitatea vieții pisicii și permițând chimioterapiei să fie mai eficientă.

Alte tumori nazale feline sunt tratate în principal cu radioterapie. În unele cazuri, radioterapia poate duce la un tratament complet al cancerului nazal. Chiar dacă radioterapia nu este curativă, radiația poate reduce leziunile și poate îmbunătăți calitatea vieții pisicii.

Atât chimioterapia, cât și radioterapia au efecte secundare. Oncologul pisicii tale vă va vorbi despre ce să vă așteptați cu tratamentul pisicii dvs. Dacă pisica dvs. nu este un bun candidat la tratamentul oncologic sau dacă refuzi acest tratament, medicul veterinar vă poate vorbi despre opțiunile de îngrijire paliativă (Hospice).

 Concluzie

Semnele nazale cronice la pisici pot fi frustrante deoarece există întotdeauna o întrebare dacă este o infecție a respirației superioare inofensive sau ceva mai sinistru.

Dacă pisica dvs. are probleme respiratorii superioare severe sau în curs de desfășurare, cum ar fi strănutul sau descărcarea nazală, discutați cu medicul veterinar cu privire la diagnosticarea adecvată. În timp ce cancerul nazal este relativ neobișnuit la pisici, poate apărea. Diagnosticul precoce și tratamentul precoce se vor traduce în rezultate mai bune pentru pisica dvs!

întrebări frecvente

Cât timp va trăi pisica mea cu o tumoare nas?

Prognoza pisicii tale va depinde de tipul de cancer care este prezent în nas. Timpii de supraviețuire pentru limfom, cel mai comun cancer nazal malign, variază de la câteva luni la câțiva ani.

Ce arata cancerul de piele pe nasul unei pisici?

Aspectul cancerului de piele pe nasul unei pisici poate varia. Un carcinom de celule scuamoase pe nasul unei pisici poate începe să privească ca un mic scab sau abraziune, dar în timp, masa va începe să crească și să se umfle.

Cât de repede crește cancerul nazal la pisici?

Fără tratament, cancerul nazal la pisici poate crește rapid. În funcție de tipul de cancer prezentat, radioterapia și / sau chimioterapia pot ajuta la punerea în remisiune a tumorii.

">
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Cancerul nasului la pisici: cauze, simptome și tratament