Felv (leucemie felina)

Cat de dormit

FELV (virusul leucemiei feline) și FIV (virusul imunodeficienței felinei) sunt ambii în categoria retrovirus, același tip de virus responsabil pentru HIV și unele forme de leucemie umană. Deși oarecum similară, nici FELV, nici FIV nu sunt considerate a fi Boli zoonotice, I.E. Oamenii nu pot contracta HIV sau leucemie de la pisici cu FIV sau FELV, (nici pisicile nu pot contracta formele feline ale celor din urmă boli de la un om cu HIV sau leucemie).

Potrivit AAHA (Asociația Americană a Spitalului Animal) "Leucemie Feline (FELV), un virus incurabil, care suprimă în mod obișnuit sistemul imunitar al pisicii, este cea mai frecventă cauză a cancerului la pisici. FELV este specific speciilor, astfel încât oamenii și câinii nu sunt în pericol."

Din moment ce FELV + și FIV + pisicile pot purta mai multe boli contagioase, se recomandă ca anumiți oameni care sunt imunocompromiși să evite contactul cu acele pisici.

Cum se răspândește FELV

Deși virusul FELV are o durată de viață limitată în afara corpului de numai două sau trei ore, aceasta poate fi în continuare răspândită în mai multe moduri:

  • La fetușii din uterul pisicii mamei
  • La asistență medicală Kittens, prin laptele mamei
  • Prin saliva (mușcături, îngrijirea reciprocă și, uneori, mâncăruri alimentare comune)
  • Prin secreții nazale - gunoi de frecare sau prin îngrijire reciprocă
  • Uneori prin urină și fecale prin cutii de gunoi partajate sau prin utilizarea acelorași zone în aer liber pentru a lăsa deșeurile corporale

Prevenirea virusului leucemiei feline

Deși este disponibil un vaccin al FELV, nu este considerat a fi a Vaccinul de bază. Se încadrează într-o categorie specială, iar AAFP (Asociația Practicanților Feline) o face nu recomandă-o în mod obișnuit, dar recomandă o fotografie inițială pentru toți pisoii și o recomandă pentru pisici la risc crescut (pisici în aer liber). Motivul acestor recomandări este posibilitatea ca VAS (Sarcov asociat cu vaccinul), care poate apărea la locul injectării. Mai mult, protocolul pentru acordarea vaccinului FELV este "în piciorul din spate stâng", pentru a permite amputarea în cazul VAS.

Simptomele FELV

Unele dintre simptome sunt similare cu alte alte boli și, dacă nu sunt diagnosticate devreme, pot deveni progresiv mai rău pe o perioadă de luni sau chiar ani. Acestea includ, dar nu se limitează la:

  • Letargie
  • Plictisitor, grosolan
  • Boala orală dureroasă, inclusiv gingivită și stomatită, ceea ce duce la:
  • Apetitul sărac, rezultând o pierdere în greutate lentă, dar constantă
  • Gingii palide, datorită anemiei

Diagnosticarea FELV

Există două teste de sânge pentru a diagnostica FELV:

  1. ELISA
    Testul ELISA se poate face în clinica dvs. veterinară și va determina dacă există virusul FELV în sânge. Starea inițială a FELV este numită "Viremia," literalmente ", în fluxul sanguin."Unele pisici cu sisteme imunitare sănătoase pot lovi cu piciorul FELV în acea scenă și rămân libere de FELV, cu virusul lăsându-și sângele de sânge. Veterinarul dvs. va solicita probabil un al doilea test ELISA câteva luni mai târziu. Dacă testul respectiv rămâne clar, pisica dvs. va rămâne probabil liberă de la felva de viață.
  2. Testul IFA trebuie trimis la un laborator, iar medicul veterinar ar putea dori să-l ordone pentru a confirma rezultatele pozitive ale unui al doilea test ELISA. Testul IFA va detecta numai stadiul VIREMIA al virusului. Prin urmare, o pisică care testează pozitivă cu IFA va fi probabil infectată pentru viață.

Tratamentul pisicilor FELV +

Cum ar fi FIV, FELV atacă sistemul imunitar, iar moartea apare adesea dintr-o boală "de hitchhiker", cum ar fi infecția, mai degrabă decât de la retrovirusul în sine.

Potențialul "Boli Hitchhiker:

  • FIP (peritonita infecțioasă felină)
  • Cancer, cum ar fi Limfom
  • Alte infecții secundare, care ar putea fi destul de benigne atunci când sunt diagnosticate și tratate prompt la pisici sănătoase normale, inclusiv URI (infecții respiratorii superioare, infecții ale tractului urinar, cum ar fi Flutd), infecții fungice, ringworm sau toxoplasmoză, aceasta din urmă în mod normal destul de ușoară la pisici până la punctul de a fi nedetectibile.

Deoarece nu există nici un tratament cunoscut pentru FELV, tratamentul normal va fi limitat la bolile secundare care au atacat sistemul imunitar slab al pisicii.

Terapie experimentală:

Unii medic veterinari sunt dispuși să prescrie anumite homeopatice sau "terapii naturale" pentru pisici cu virusul FELV. Vă rugăm să nu medicați-vă pisica fără consultări cu propriul dvs. medic veterinar și vă așteptați ca medicul veterinar să monitorizeze cu atenție aceste terapii. Două dintre cele mai frecvente terapii prescrise sunt:

  • Interferonul uman alfa:
    O prescripție veterinară este furnizată, iar lichidul este administrat oral. Există efecte secundare potențial dăunătoare, iar eficacitatea poate fi pierdută într-o perioadă de săptămâni.
  • L-lizina:
    Disponibil supra-the-contor la unele magazine alimentare pentru animale de companie sau online. L-lizina vine într-o formă de pulbere care urmează să fie amestecată cu alimente - ca un gel și ca tratamente aromate. În prezent, dau una dintre pisicile mele L-Lysine tratează zilnic pentru o condiție independentă. Cu toate acestea le-am primit de la medicul veterinar și vă îndemn să consultați medicul veterinar înainte de a cumpăra L-Lysine în orice formă.

Prognosticul final

În timp ce unele tratamente pot cumpăra timp prin vindecarea bolii secundare, iar altele pot face viața de zi cu zi a pisicii mai confortabilă, adevărul trist este că, în prezent, Felv este considerat o boală fatală și pisica va muri mai devreme sau mai târziu. Acest lucru este dificil de acceptat, dar nu există garanții în viață, nici nu pot nici unul dintre noi să prezică viitorul.

Disclaimer: Autorul acestui articol nu este un medic veterinar. Veterinarul dvs. propriu ar trebui să fie întotdeauna prima dvs. sursă de consiliere pentru tratament și îngrijire pentru o pisică bolnavă, indiferent de natura bolii. Acest articol este destinat doar de a vă oferi un loc de plecare pentru a vă face propriile cercetări, astfel încât să puteți lua o decizie în cunoștință de cauză, ar trebui să devină vreodată necesar.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Felv (leucemie felina)