Boala columnaris în peștele de acvariu

Platy Fish

Columnaris este o infecție bacteriană care poate fi externă sau internă și poate urma un curs cronic sau acut. Adesea confundate cu o infecție fungică din cauza leziunilor sale asemănătoare matriței, bacteriile Columnaris (Flavobacterium Colecking) pot fi tratate cu antibiotice și prevenite cu întreținerea rezervoarelor de bază.

Ce este Columnaris?

Columnaris este o infecție bacteriană comună în peștele de acvariu, în special Living de pește și somn. Numele său este derivat din bacterii în formă de coloană, care sunt prezente în aproape toate mediile de acvariu, deși a fost, de asemenea, menționată ca boală de vată de bumbac, boala de șa, boala guppy sau boala de gura de bumbac.

Simptomele coloanelor în pește

Leziunile în cazurile cronice progresează încet, luând multe zile înainte de a culmina cu moartea peștelui. În cazuri acute leziunile s-au răspândit rapid, adesea ștergând populațiile întregi de pește în câteva ore. Temperatura ridicată a apei accelerează progresia bolii - totuși, scăderea temperaturii apei nu va afecta rezultatul bolii.

Majoritatea infecțiilor din Columnaris sunt externe și prezente mai întâi ca pete albe sau cenușii sau patch-uri pe cap și în jurul aripioarelor sau a branhilor. Leziunile pot fi mai întâi văzute doar ca o zonă de palide care nu are aspectul obișnuit strălucitor al restului peștelui. Pe măsură ce leziunea progresează, poate deveni gălbuie sau maroniu în culori, iar zona din jurul ei poate fi roșie.

Leziunile de pe spate se extind adesea pe laturi, dând aspectul unei șa, ducând la șaua de nume, care este adesea folosită pentru a descrie acest simptom. Pe gură, Leziunile pot arăta mucegai sau bumbac, iar gura va deveni în cele din urmă mâncată. Aripile vor eroda și vor avea un aspect frayed, deoarece infecția progresează. Gills pot fi afectate și, deoarece bacteriile le invadează, filamentele se vor dezintegra, ducând la respirație rapidă sau gasing din cauza lipsei de absorbție a oxigenului. Mai puțin frecvent, infecția va lua un curs intern fără simptome externe. În aceste cazuri, doar o necropsie și culturi bacteriene vor indica adevărata cauză a morții.

Cauzele Columnaris

Bacteriile Columnaris sunt cel mai probabil să infecteze peștii care au fost stresați de condiții, cum ar fi sărace calitatea apei, Dieta inadecvată sau stresul de la manipulare și transport. Columnarisul poate intra pe pește prin gura, gura sau prin mici răni pe piele. Boala este extrem de contagioasă și poate fi răspândită prin plase contaminate, containere de specimene și chiar alimente. Din acest motiv, este important să se utilizeze tehnici sterile pentru a evita contaminarea altor rezervoare. Tratamentul profilactic al tuturor celorlalte rezervoare este înțelept și este obligatoriu dacă împărtășesc un sistem comun de filtrare.

Tratament

Infecțiile externe ar trebui tratate cu antibiotice, substanțe chimice în apă sau ambele. Sulfat de cupru, Actiflavina, Furan și Terramycin pot fi utilizați în apă pentru a trata coloanaarisul. Terramycin sa dovedit a fi destul de eficient atât ca o baie, cât și atunci când este utilizată pentru a trata alimentele pentru infecțiile interne. Sarea poate fi adăugată la apa (1 până la 3 lingurițe pe galon de apă) pentru a reduce stresul osmotic asupra peștelui de la deteriorarea epiteliului peștelui cauzat de bacterii. LiveBearers, în special, vor beneficia de adăugarea de sare - cu toate acestea, de precauție atunci când tratați somnul, deoarece mulți sunt foarte sensibili la sare. Când aveți îndoieli, errizați pe partea de prudență atunci când utilizați sarea.

Cum de a preveni Columnaris

Deoarece bacteriile prosperă pe deșeurile organice, potențialul de focare de coloană poate fi controlat prin modificări regulate de apă și întreținerea rezervorului, inclusiv aspirarea pietrișului. Dieta și menținerea corectă O calitate bună a apei, În general, va păstra peștele să fie stresat și, prin urmare, mai susceptibil la infecție. Plasând pește noi în carantină și în mișcare promptă a unui pește bolnav la un rezervor de carantină va ajuta la prevenirea introducerii și răspândirii bolii.

Pentru a evita răspândirea bacteriei la alte rezervoare, plase, recipiente de specimene și alte echipamente de acvariu trebuie dezinfectate înainte de fiecare utilizare. Preparatele comerciale ale soluției de clorură de benzalconiu (scăderea netă sau net) sunt disponibile pentru utilizarea pe plase și alte elemente sau elementele pot fi, de asemenea, înmuiate într-o soluție de 3% peroxid de hidrogen.

Cum să tratați o tulburare a vezicii urinare în peștele de acvariu
Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Declecq, Annelies Maria și colab. Boala Columnaris în pește: o revizuire cu accent pe interacțiunile de bacterie-gazdăCercetare veterinară, vol 44, nu. 1, 2013, p. 27. Springer știință și business media LLC, DOI: 10.1186 / 1297-9716-44-27

  2. Boli bacteriene de pește - Animale exotice și de laborator - Manual veterinarManualul veterinar, 2020

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Boala columnaris în peștele de acvariu