Epulidele la câini

Epulisul fibros care înconjoară dintele caninului din dreapta jos într-un câine de boxer

Epulidele (Epulis pentru singular) sunt cele mai comune orale benigne Tumorile la câini. Există două tipuri de Epulide: fibrom odontogenic periferice și ameloblastom acanthomatous. Epulidele sunt benigne - nu se răspândesc în alte zone ale corpului. Cu toate acestea, acestea au tendința de a regla după excizia incompletă și pot fi invazive locale / distructive.

Ce este un epulis?

Un epulis este o tumoare situată în țesutul gingiilor din jurul dinților câinelui. Tumoarea provine din țesutul care leagă dinții la osul maxilarului. Aceste tumori sunt benigne. Ele tind să invadeze țesutul oral din apropiere și vor necesita îndepărtarea creșterii tumorii și a țesutului înconjurător. Poate duce chiar la îndepărtarea întregii sau a unei părți a maxilarului.

Ce cauzează răni de buze la câini?

Semne de epuliide la câini

Epulidele sunt creșteri care formează între dinții câinelui. Ele sunt de obicei ferme, netede și similare în culoarea gingiilor. Epulidele sunt mai frecvente la câinii de vârstă mijlocie. Câinii medii și mari sunt afectați cel mai frecvent. Un câine cu un epulis poate arăta unul sau mai multe dintre următoarele semne:

Tipuri de epulizii

Determinarea care tip de epulis are câinele dvs. va ajuta la determinarea cursului specific de acțiune. Opțiunile de tratament variază în funcție de tipul de tumoare orală.

  1. Fibromul odontogenic periferic (cunoscut anterior fie ca epulinale fibroase sau osificante.) Acest epulis provine din ligament care atașează dintele la osul maxilarului. Ei nu invadează în osul subiacent. Ele apar similare cu hiperplazia gingivală focală. Ele sunt, de obicei, creșterea lentă și fermă și găsită în partea frontală a maxilarului superior, direct sub nas.
  2. Ameloblastomul acanthomatous (cunoscut anterior sub numele de epulisii acanthomatous) provine, de asemenea, din ligamentul parodontal care deține dintele în maxilar. Această formă de epulizii este agresivă la nivel local și invadează frecvent osul subiacent. Ele sunt cele mai frecvent găsite pe partea frontală a maxilarului inferior.

Diagnosticarea epulizii

Dacă observați o masă, miros sau alte modificări ale gingiilor sau gurii câinelui sau dacă există vreunul dintre semnele enumerate mai sus, o vizită la medicul veterinar este în ordine. Veterinarul dvs. va examina gura câinelui tău. Acest lucru ar putea implica administrarea unui sedativ ușor pentru a vă ajuta medicul veterinar să pară un aspect bun, deoarece mulți câini se împotrivesc gurii examinate. Dacă se vede o masă, se recomandă o biopsie să excludă alte tipuri de cancer. Radiografiile (raze X) pot identifica dacă există invazie în osul maxilarului superior sau inferior. O scanare CT oferă informații mai precise privind dimensiunea și extensivitatea tumorii. Odată ce diagnosticul este confirmat, intervenția chirurgicală este următoarea etapă recomandată.

Tratament

Îndepărtarea chirurgicală este curativă. Tumorile mai mici pot fi îndepărtate rapid și cu risc minim pentru complicații. Chirurgia este mai complexă dacă tumoarea se întinde pe dinți mai mari. Pentru tumori mari și invazive, sesizarea la un chirurg veterinar certificat de consiliu sau dentist este cea mai bună opțiune. O scanare CT este esențială pentru planificarea rezecțiilor complicate.

Fibromele odongene periferice pot fi îndepărtate, de obicei, cu o intervenție chirurgicală superficială. Chirurgia este, de asemenea, tratamentul de alegere pentru ameloblastoamele acanthomatoase. Diferența este că aceste două tumori invadează osul, prin urmare excizia completă necesită mandibulectomie parțială (îndepărtarea maxilarului inferior) sau maxillectomia (îndepărtarea maxilarului superior). S-ar putea să vă simțiți în dificultate gândindu-vă la îndepărtarea unei porțiuni din maxilarul câinelui, totuși majoritatea animalelor de companie fac bine cu această intervenție chirurgicală. Odată ce blana câinelui crește înapoi, probabil că nu veți observa nici măcar o diferență în apariția câinelui tău. Dacă leziunea este mică sau intervenția chirurgicală originală a dus la o rezecție incompletă, radiația este o altă opțiune de tratament. În cazurile selectate, chimioterapia (bleomicină) este injectată direct în tumoare pentru a micșora masa. Aceasta este de obicei o opțiune de ultimă instanță, deoarece intervenția chirurgicală este foarte eficientă în vindecarea câinilor cu epulinale.

Îngrijire postoperatorie depinde de caracteristicile individuale ale fiecărui câine și de extensivitatea intervenției chirurgicale. Câinii cu tumori mici își reia rapid activitatea și atitudinea normală. Mai multe intervenții chirurgicale necesită o îngrijire mai intensă. Acest lucru ar putea implica mai puternic medicamente pentru durereS, modificări dietetice (E.G. numai pentru alimente pură sau moale) și / sau antibiotice Pentru câinele dvs.

Pentru fibromul odongenic periferic, fie tumorile ameloblastomului acanthomatous, dacă tumora este îndepărtată în întregime, șansa de regrowth este minimă. Acest lucru nu înseamnă că alte epulinale nu se pot dezvolta într-o locație diferită în gură.

Cum de a preveni epulizii

Epulidele nu pot fi prevenite. Monitorizarea dinților câinelui și sănătatea orală este importantă deoarece detectarea timpurie este esențială pentru cel mai bun rezultat. Asigurați-vă că țineți pasul cu regimul de sănătate orală al câinelui. Aceasta implică zilnic Periajul dinților câinelui Pentru a păstra tartrul și placa sub control și a permite observații frecvente ale cavității orale ale animalului dvs. de companie. Dacă observați ceva ce vă adresați imediat medicului veterinar imediat. Epulidele nu sunt contagioase, astfel încât acestea nu pot fi trecute de la câine la câine sau câine la om.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Tumorile orale la animale mici. Merck Manual veterinar

  2. Epulis. Colegiul Universității Purdue din Medicina Veterinară

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Epulidele la câini