Cancer la pisici: cauze, simptome și tratament

Cancer la CATS caracteristică

Cancerul este un cuvânt înfricoșător, indiferent dacă vorbesc despre cei dragi umani sau despre prietenii noștri felini. Dacă pisica dvs. a fost diagnosticată cu cancer, înțelegerea unor elemente de bază despre aceasta poate fi utilă în cunoașterea a ceea ce trebuie să faceți și ce să vă așteptați în timp ce navigați în acest diagnostic medical dificil.

Ce este cancerul?

Cancerul este creșterea excesivă a celulelor anormale în organism. Acest lucru are ca rezultat în mod obișnuit o colecție de celule anormale care împărtășesc necontrolat, rezultând o tumoare sau o creștere.

Aceste mase pot invada țesutul normal pentru a provoca boala. Tumorile sunt clasificate fie ca benigne, fie maligne. Tumorile benigne sunt creșteri care sunt mai puțin invazive, non-canceroase și nu se răspândesc la alte țesuturi.

Cancer de piele la pisici

Cancerul la pisici poate apărea în multe forme și în multe locuri din jurul corpului.

Tumorile maligne sunt cele care sunt invazive, agresive, în creștere rapidă, canceroase și tind să se răspândească în alte părți ale corpului. Metastazisul este răspândirea celulelor canceroase din localizarea tumorii primare într-o altă parte a corpului prin intermediul sistemelor de sânge sau limfatic.

Tipuri de cancer la pisici

Există multe tipuri diferite de cancer care afectează pisicile, unele mai rău decât altele și unele mai frecvente decât altele. În general, pisicile sunt afectate de cancer mai rar decât câinii, dar când o pisică este diagnosticată cu cancer, aceasta tinde să fie mai agresivă într-o pisică comparativ cu câinele.

Deoarece pisicile trăiesc mult mai mult decât obișnuiau, vedem cancer în tot mai multe pisici, pe măsură ce îmbătrânesc în anii lor geriatrici.

Chiar dacă pisicile pot obține multe tipuri diferite de cancer, există câteva care se văd mai frecvent în speciile feline.

Limfom

Limfomul este cancerul celulelor albe specifice numite limfocite. Limfocitele sunt circulate prin corp prin sânge și sistemele limfatice și se găsesc în multe țesuturi diferite pe tot corpul.

Limfomul este considerat un cancer sistemic, ceea ce înseamnă că nu este localizat într-o anumită zonă. Limfocitele se găsesc acumulate în ganglioni limfatici, dar pot fi găsiți în sânge, precum și în alte organe.

Limfomul este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer observate la pisici. Pisicile cu virusul leucemiei feline (FELV) sau virusul imunodeficienței feline (FIV) sunt la un risc mai mare de a dezvolta limfom, deși acest cancer poate fi găsit în orice sex, vârstă sau rasă de pisică.

Există diferite forme de limfom clasificate prin care sistemul corporal sau organul celulelor canceroase au fost găsite. Rețineți că acest cancer poate fi găsit în mai multe organe.

Citeste mai mult: Limfom în pisici: cauze, simptome și tratament

Lymphom gastrointestinal

Acest tip de limfom implică tractul intestinal, cum ar fi stomacul, intestinele mici și mari, și adesea unele dintre organele din jurul tractului intestinal. Pisicile cu limfom gastrointestinal arată semne de vărsături, diaree, anorexie și pierdere în greutate.

Limfom renal

Limfomul renal implică rinichii. Celulele canceroase invadează rinichii care cauzează simptome de insuficiență renală, cum ar fi anorexie, vărsături, pierdere în greutate, poliuria și polidipsia.

Limfom mediastinal

Acesta este limfomul cavității toracice, în mod specific, mediastinul, care conține organe limfatice, cum ar fi timusul și ganglionii limfatici.

Limfom nazal

Acest tip de limfom este singurul care tinde să fie mai localizat într-o anumită zonă - cavitatea nazală. Aceste pisici tind să aibă un nas umflat, descărcare nazală, strănut și congestie respiratorie superioară.

Lymphom multicentric

Acest limfom apare atunci când limfocitele canceroase se găsesc în ganglioni limfatici multipli și diverse organe.

Cancerul glandei mamare

Cancer de sân în pisici

Printre tipurile de cancer se poate dezvolta o pisică este cancerul de sân. Acest tip de cancer implică mase care se dezvoltă într-una sau mai multe dintre glandele mamare.

Cancerul de glandă mamar este cancerul de sân la pisici și este de obicei diagnosticat ca un carcinom mamar. Tumorile mamare pot fi găsite în una sau mai multe glande mamare și sunt o formă foarte agresivă de cancer. Tind să fie un tip mai malign de cancer la pisici comparativ cu câinii. Se vede în cea mai mare parte în pisicile de sex feminin intacte (neferoase).

Dacă acest cancer este diagnosticat devreme, excizia chirurgicală a masei mamare poate avea succes în îndepărtarea cancerului sau încetinirea progresiei bolii. Cu toate acestea, de multe ori, acest cancer se răspândește rapid la ganglionii limfatici din apropiere și la piept.

Citeste mai mult: Cancerul de sân la pisici: Cauze, simptome și tratament

Carcinomul celular scuamos

Carcinomul celular scuamos (SCC) este un tip de cancer care implică celule și celule ale pielii din cavitatea orală. Este cel mai frecvent cancer găsit în gura pisicilor. Acest cancer poate fi găsit și pe sau în nas, față sau urechi.

Pisicile cu SCC ar putea avea respirație mirositoare, descărcarea din nas sau gură, umflături sau leziuni pe față, nas, urechi sau gură.

Chirurgia poate fi utilă în îndepărtarea cancerului dacă se face mai devreme când leziunea este mică, totuși aceasta este o tumoare cu creștere rapidă și invazivă, care nu poate fi ușor îndepărtată.

Sarcoaș de țesut moale

Sarcoamele de țesut moale sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de sarcomas de injecție sau fibrosarcomas. Acest tip de cancer implică o masă agresivă la nivel local sub piele, dar este de obicei lentă să se răspândească în alte țesuturi.

Tratamentul implică îndepărtarea chirurgicală a masei și a radiației și / sau a chimioterapiei.

Osteosarcom

Acesta este un tip de cancer care afectează oasele. Celulele canceroase distrug țesutul osos care determină slăbirea oaselor și ușor de fracturat. Osteosarcomasul sunt cazuri dureroase, agresive care se răspândesc ușor și rapid.

Tratamentul implică amputarea membrelor afectate, uneori combinate cu radiații și chimioterapie.

Tumora celulară a celulelor

Celulele mastocite sunt celule sanguine care implică în sistemul imunitar. Tumorile celulelor de celule apar atunci când acele celule devin canceroase și încep să elibereze granule toxice. Uneori provocând reacții alergice.

Aceste tumori pot apărea pe piele sau pe plan intern pe diferite organe. Tumorile cutanate sunt găsite ca niște bucăți sau umflături care variază în funcție de dimensiune. Acestea pot fi în mod obișnuit eliminate chirurgicale. Tumorile celulelor viscerale ale organelor interne sunt mai dificil de diagnosticat și tratat și sunt mai grave.

Simptomele cancerului

Deoarece există atât de multe tipuri diferite de cancer la pisici care pot afecta orice organ sau sistem corporal, simptomele cancerului pot varia foarte mult. De cele mai multe ori, cancerul se găsește în pisicile superioare, pisicile geriatrice, cele predispuse la boli și pisici cu sisteme imunitare suprimate.

Există unele semne comune și simptome generale care ar trebui să ridice îngrijorarea și să justifice un lucru medicul veterinar.

  • Mase sau tumori de orice dimensiune sau formă
  • Anorexie (pierderea apetitului)
  • Pierdere în greutate
  • Vărsături
  • Diaree prelungită
  • Letargie
  • Rănile nealimentare

Diagnosticul cancerului la pisici

Diagnosticul cancerului la pisici

Medicul veterinar poate determina dacă pisica dvs. are cancer prin efectuarea unei serii de teste.

Când vă aduceți pisica la medicul veterinar suspectând cancer, ei vor începe prin efectuarea unui examen fizic, cântărind pisica și luând unele măsurători vitale de bază.

Dacă pisica are o rană de masă sau non-, atunci probele sunt luate pentru diagnosticare.

O modalitate neinvazivă de a lua eșantioane este o aspirație fină a acului, unde se ia o probă mică de celule pentru analiză. Acest lucru nu necesită în mod obișnuit sedare, anestezie sau chirurgie.

O altă modalitate de a lua eșantioane este printr-o biopsie, aici este o parte a tumorii, fie că întreaga tumoare este îndepărtată și trimisă pentru analiză.

Acest lucru este mai invaziv și de obicei necesită, sedare sau anestezie și chirurgie. Aceste eșantioane sunt trimise unui patolog pentru analiză pentru a determina ce tip de celule canceroase, dacă există, sunt prezente.

La pisicile în care o masă distinctă nu este prezentă sau în acele pisici care prezintă alte semne de boală generalizată, alte teste sunt efectuate pentru a îngusta ceea ce este greșit.

Sângele este o modalitate de a determina funcția de organ intern și sănătatea celulelor sanguine.

Sângele sunt utile în diagnosticarea bolii de rinichi, ficat și tiroidiene, anemie, infecție și alte anomalii interne. Testarea virușilor feline, cum ar fi virusul leucemiei feline și virusul imunodeficienței feline, se face și prin eșantioane de sânge.

Radiografiile sau razele X, reprezintă o formă de imagistică pentru a vedea dacă există anomalii în țesutul osos sau intern în piept sau abdomen.

Ultrasunete este o altă formă de imagistică pentru a evalua pieptul și abdomenul. Imagingul poate ajuta la găsirea unor mase sau alte modificări anormale în țesuturile de organe interne.

Imagistica mai avansată este de asemenea utilă în multe cazuri. Acest tip de imagistică implică RMN (imagini de rezonanță magnetică) sau scanări CT (scanări de tomografie axială calculată). Acestea sunt deosebit de utile în domeniul cancerului de diagnostic al sistemului neurologic.

Tratamentul cancerului la pisici

Diagnosticul de toxoplasmoză la pisici

Din fericire, cancerul este tratabil. În timp ce tratamentul nu vindecă întotdeauna cancerul complet, există opțiuni pentru a crește calitatea vieții pisicii cât mai mult timp posibil.

Doar pentru că o pisică este diagnosticată cu cancer, nu înseamnă că este o propoziție de moarte instantanee. Medicina și tehnologia modernă avansează nu numai pentru oameni, ci și pentru animalele de companie. Există adesea multe opțiuni de tratament disponibile pentru proprietarii de pisici.

Tratamentul nu vindecă întotdeauna cancerul complet. Uneori, scopul tratamentului este de a reduce simptomele clinice și de a prelungi o bună calitate a vieții cât mai mult posibil.

Este întotdeauna cel mai bine să discutați tratamentul cancerului în pisica dvs. cu medicul veterinar pentru a determina dacă tratamentul este cea mai bună opțiune și ce tip de tratament este adecvat.

De multe ori, medicul veterinar obișnuit vă va referi la dvs. și pisica dvs. pentru a vedea un specialist în cancer, numit un oncolog. Oncologii sunt medicii veterinari care au suferit o pregătire avansată specializată în domeniul tratamentului și cercetării cancerului. Acești specialiști de oncologie au de obicei acces la mai multe opțiuni de tratament decât la un medic generalist.

În general, tratamentul pentru cancer la pisici include:

  • Interventie chirurgicala- Chirurgia se face de obicei pentru a elimina tumorile canceroase. Este forma de tratament cel mai probabil să fie curativă.
  • Terapie cu radiatii- Aceasta implică un fascicul intens de radiații (mai puternice decât razele X) îndreptate spre cancer pentru a ucide celulele canceroase. Radiația este livrată de către mașină și personal cu experiență în mai multe tratamente. Este adesea folosit după operație și în combinație cu chimioterapia.
  • Chimioterapie- Chimioterapia implică administrarea de medicamente și medicamente anti-cancer. Aceste medicamente pot fi administrate oral, prin injectare și, uneori, topic.

Uneori, tratamentul nu poate fi cea mai bună opțiune pentru proprietarii de pisici sau pisici. În aceste cazuri, îngrijirea hospiceilor paliativă poate fi o opțiune pentru a asigura o bună calitate a vieții până când proprietarul pisicii decide să mămenească. Îngrijirea paliativă poate implica controlul durerii, stimulentele apetitului, medicamentele anti-greață, fluidele și alte medicamente și tratamente, după cum este necesar pentru a menține pisica confortabilă.

Prognoza cancerului la pisici

Pisicile diagnosticate cu cancer pot avea un prognostic diferit în funcție de tipul de cancer, locație și alte simptome asociate. Prognoza va depinde, de asemenea, de tratamentul disponibil și dacă acest tratament are succes.

Concluzie

Datorită diferitelor tipuri de cancere, tratamente și prognoze, vorbind cu medicul veterinar este cel mai bun mod de a obține informații exacte pentru pisica dvs. individuală.

întrebări frecvente

Care sunt semnele de cancer într-o pisică?

Mase sau tumori de orice dimensiune sau formă
Anorexie (pierderea apetitului)
Pierdere în greutate
Vărsături
Diaree prelungită
Letargie
Rănile nealimentare

Cât timp trăiesc pisicile după ce au fost diagnosticate cu cancer?

Durata de timp a timpilor supraviețuiesc după un diagnostic al cancerului depinde de tipul de cancer, de tratamentul, cum a progresat boala și dacă cancerul sa răspândit în alte organe.

Poate o pisică să fie vindecată de cancer?

Unele forme de cancer pot fi vindecate prin diferite metode de tratament cu un succes diferit. Alte forme de cancer sunt greu de tratat și pot fi gestionate numai prin tratarea semnelor clinice și întârzierea progresiei cancerului.

Ce fel de cancer pot obține pisicile?

Există numeroase tipuri de cancer pe care pisicile le pot implica doar despre orice organ sau sistem de corp.
Cele mai frecvente tipuri de cancer găsite în pisici sunt:
Limfom
Cancerul glandei mamare
Sarcoara de țesut moale
Carcinoame de celule scuamoase
Osteosarcomas
Tumorile celulelor de celule

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Cancer la pisici: cauze, simptome și tratament