Cancerul de ficat la pisici: cauze, simptome, & tratament

Cancerul pulmonar la caracteristica pisicilor

Un diagnostic de cancer de ficat sau chiar suspiciunea de cancer de ficat, este un moment înfricoșător pentru orice proprietar de animale de companie. Chiar dacă medicul veterinar colectează informații, mintea dvs. este probabil deja curse înainte "Ce urmează?"Și cât mai mult va supraviețui pisica mea?"

Din fericire, deși cancerul de ficat la pisici este o condiție gravă, nu este întotdeauna o condamnare la moarte. De fapt, unele tumori hepatice sunt mase benigne pentru care intervenția chirurgicală este curativă. O prelucrare detaliată a diagnosticului va permite medicului veterinar să determine cauza cancerului hepatic al pisicii dvs. și tratamente recomandate.

Ce este cancerul de ficat la pisici?

CÂȘTIGUL CAZULUI CAZULUI CU SCAN CT

Cancerul de ficat la pisici se referă la orice tumoare care se formează în ficat, fie că apare în țesutul hepatic, biliala vezică sau ductul biliar.

Termenul "cancer de ficat" (sau neoplazia hepatică) se referă la orice tumoare din ficat. Aceste mase pot apărea în interiorul țesutului hepatic, în vezica biliară sau în canalul biliar. Indiferent de locația lor, toate tumorile hepatice pot interfera cu funcția normală a ficatului, ceea ce duce la semne clinice de insuficiență hepatică.

Cancerul de ficat este clasificat pe baza a două criterii: distribuția și originea sa.

A solitar Masa hepatică este o singură tumoare discretă, care poate fi îndepărtată chirurgical. Nodular Cancerul de ficat constă din mai multe noduli mici, distribuite pe tot parcursul ficatului.

Difuz Cancerul de ficat afectează difuzul țesutului hepatic, în loc să se limiteze la noduli sau mase discrete. Masile solitare pot fi uneori îndepărtate chirurgical, în timp ce cancerul ficat nodular sau difuz este mai dificil de tratat.

Cancerul de ficat poate apărea în două moduri. Unele tumori hepatice, cunoscute ca Tumorile hepatice primare, apar direct din țesuturile hepatice. Alte tumori hepatice, cunoscute sub numele de ficat metastatic Tumorile, s-au răspândit dintr-o tumoare malignă care a provenit în altă parte a corpului. Tumorile hepatice primare sunt, în general, mai ușor de gestionat și de tratat decât tumorile hepatice metastatice.

Cauzele cancerului de ficat

Cauzele cancerului de ficat

Cancerul poate apărea din diferite părți ale ficatului, cu tumori fiind clasificate în mai multe moduri.

Tumorile hepatice primare apar direct din țesutul hepatic. Cea mai obișnuită tumoare hepatică primară la pisici este o adenom de canal biliar (cunoscut și ca cystadenom biliar). Această creștere benignă provine din conducta bilă.

Din fericire, aceste adenoame biliare pot fi în mod obișnuit vindecate prin îndepărtarea chirurgicală. Alte, tumorile hepatice primare mai puțin frecvente la pisici includ carcinomul ductului biliar, carcinomul hepatocelular, mieloipomul, fibrosarcomul, hemangiosarcomul și tumorile carcinoide. Aceste tumori nu pot fi în mod obișnuit vindecate cu o intervenție chirurgicală și sunt asociate cu un prognostic mai rău decât o adenom de duct biliar.

Mai frecvent, tumorile hepatice de feline sunt tumori hepatice metastatice. Aceste tumori s-au răspândit sau metastaze, dintr-o altă regiune a corpului.

La pisici, locurile comune de metastază includ intestinele, splina și pancreasul; Tumorile maligne care se dezvoltă în aceste locații se răspândesc adesea la ficat dacă nu sunt diagnosticate și tratate mai devreme. Tumorile metastatice care pot afecta ficatul includ ficatul este, de asemenea, frecvent implicat în limfomul felin, care este un cancer metastatic răspândit, care poate afecta organele din întreaga corp.

Simptomele cancerului de ficat

Simptomele cancerului hepatic la pisici

În timp ce unele pisici cu cancer la ficat prezintă deloc simptome, altele prezintă simptome de boală. Deoarece nu toate pisicile arată simptome de boală, cancerul este adesea detectat în timpul unei alte condiții.

Pisicile cu cancer de ficat pot demonstra o mare varietate de semne clinice de boală. Unele pisici sunt complet asimptomatice, iar cancerul lor de ficat este detectat ca o constatare incidentală în timpul unei alte condiții.

De exemplu, o pisică aparent sănătoasă poate prezenta pentru o curățare dentară de rutină, iar medicul veterinar poate observa creșterile de enzime hepatice severe asupra sângelui pre-anestezic.

Aceste creșteri ale enzimei hepatice pot sugera că prezența bolii hepatice și investigarea ulterioară poate duce la un diagnostic de cancer la ficat, chiar și într-o pisică fără semne de boală.

Unele pisici cu cancer de ficat demonstrează semne clinice evidente ale disfuncției hepatice, care pot varia de la ușoară la severă.

Semnele bolilor hepatice la pisici includ scăderea poftei de mâncare, pierderea în greutate și vărsăturile. Pisicile afectate pot avea, de asemenea, o mai mare sete și urinare. În cazuri severe, pisicile pot dezvolta îngălbenirea pielii, a ochilor și a gingiilor (cunoscute sub numele de icter sau icterus).

Se pot observa, de asemenea, semne neurologice, cum ar fi poticnița, dezorientarea și convulsii. Dacă o tumoare ficatului se rupe și sângerează în abdomen, pisica poate deveni acută slabă sau colaps, cu gingii palide din cauza pierderii de sânge.

Diagnosticarea cancerului de ficat la pisici

Cancerul de ficat la diagnosticul pisicilor

Deoarece simptomele cancerului de ficat seamănă cu cele din alte condiții, medicul veterinar va trebui să efectueze o preluare completă de diagnosticare pentru a identifica cauza disfuncției hepatice.

Semnele clinice ale cancerului de ficat sunt de obicei indistinguizabile de alte boli hepatice, cum ar fi infecția hepatică, hepatita inflamatorie și boala vezicii biliare. Prin urmare, medicul veterinar va trebui să efectueze o prelucrare detaliată a diagnosticului pentru a determina cauza disfuncției hepatice a pisicii dvs.

Primul pas în abordarea bolii hepatice potențiale este un examen fizic aprofundat.

Veterinarul dvs. va efectua un examen complet de cap-la-coadă al pisicii dvs., inclusiv palparea abdomenului. Dacă pisica dvs. are o tumoare de ficat mare, solitară, medicul veterinar poate fi capabil să simtă această masă în abdomen. Veterinarul dvs. va examina, de asemenea, pisica dvs. cu atenție pentru semne de icter, precum și alte semne de boală hepatică sau alte boli.

Testele de sânge, inclusiv un număr complet de celule sanguine și biochimie serică, vor fi de asemenea efectuate.

Elevații în enzimele hepatice ale pisicii dvs., inclusiv fosfatază alcalină (ALP), alanină transferază (ALT), ASPartam aminotransferază (AST) și gama glatamil transferază (GGT), sunt adesea primele indicații ale bolii hepatice. Pot fi observate și alte anomalii ale sângelui, în funcție de boala subiacentă.

Dacă testele de laborator sugerează că boala ficatului dvs. de pisică, imagistica este adesea următorul pas.

Radiografiile abdominale (raze X) sunt adesea folosite ca un prim pas pentru a evalua ficatul unei pisici. Radiografiile permit medicului veterinar să vadă dimensiunea ficatului pisicii dvs., precum și să caute tumori mari sau evidente.

Ultrasunetele abdominale pot fi, de asemenea, utilizate pentru a furniza imagini ulterioare a ficatului, deoarece oferă o vedere tridimensională a structurii interne a ficatului. Ultrasunetele pot fi folosite și pentru a localiza masele mici și pentru a căuta pietre în interiorul biliardului și conductei biliare.

Când sunt observate tumori hepatice suspectate pe ultrasunete, sunt adesea necesare diagnostice mai specifice.

În funcție de masă și de modul în care este accesibil, medicul veterinar poate recomanda o aspirație fină a acului (în care un număr mic de celule hepatice sunt îndepărtate folosind un ac subțire), o biopsie a acului (în care un dop mic de țesut este îndepărtat folosind a un ac de găurire mare) sau o biopsie chirurgicală (în care o bucată mai mare de țesut hepatic este îndepărtată chirurgical) a ficatului sau a ganglionilor limfatici adiacenți.

Fiecare dintre aceste teste este conceput pentru a îndepărta un mic eșantion de celule sau țesuturi din masa hepatică suspectată. Aceste celule sunt examinate de un patolog, folosind un microscop, pentru a ajunge la un diagnostic definitiv.

Un diagnostic precis este necesar pentru a înțelege prognosticul pisicii dvs. (rezultatul așteptat) și pentru a determina cel mai bun curs de tratament.

Cancerul de ficat la tratamentul pisicilor

Tratamentul cancerului de ficat la pisici

Tratamentul cancerului de ficat implică de obicei intervenția chirurgicală sau, ocazional, chimioterapie. Tipul tratamentului din cazul pisicii dvs. va depinde de tipul de tumoare pe care îl au.

Tratamentul cancerului de ficat depinde în mare măsură de tipul de tumoare care este prezent.

În cazul unei tumori hepatice primare solitare, cel mai bun tratament este chirurgia. Veterinarul va face o incizie în abdomenul animalului (buric), pentru a accesa ficatul.

Masa va fi apoi tăiată de țesutul hepatic sănătos. Defectul din ficatul pisicii dvs. va fi închis cu suturi sau capse chirurgicale. Incizia din peretele corpului pisicii dvs. va fi, de asemenea, închisă cu sutură sau capse.

Dacă tumora eliminată este de tip sensibil la chimioterapie, medicul veterinar poate recomanda tratamente de chimioterapie.

Dacă cancerul de ficat al pisicii dvs. a metastazat din altă parte, tratamentul va depinde de tipul de tumori metastatici.

Chirurgia nu este de obicei recomandată pentru tumorile care au avut deja metastazate, dar chimioterapia și / sau radioterapia poate fi benefică. Un oncolog veterinar vă va ajuta să determinați cel mai bun tratament pentru pisica dvs.

Concluzie

Cancerul de ficat este o boală gravă la pisici. Există multe cauze posibile ale cancerului de ficat felin, ceea ce face ca obținerea unui diagnostic precis esențial pentru a înțelege prognosticul pisicii dvs. și pentru a determina un plan de tratament adecvat.

Lucrați cu medicul veterinar pentru a determina ce teste și proceduri sunt necesare pentru a diagnostica cauza cancerului hepatic al pisicii dvs., pentru a pune în aplicare cel mai eficient plan de tratament posibil.

întrebări frecvente

Cât timp poate o pisică să trăiască cu cancer de ficat?

Prognoza pentru cancerul de ficat felin depinde de tipul de cancer. Unele cancere hepatice metastatice pot scurta dramatic durata de viață a animalului dvs. de companie, în timp ce tumorile hepatice primare, cum ar fi cystatenoamele biliare, sunt adesea benigne și pot fi vindecate chirurgicale.

Este cancerul de ficat comun în pisici?

Cancerul de ficat primar este mai puțin frecvent în pisici, reprezentând mai puțin de 5% din toate tipurile de cazuri feline. Tumorile din alte părți ale corpului pot metastaza la ficat; În timp ce aceste tumori sunt mai frecvente decât tumorile hepatice primare, ele sunt încă un eveniment relativ neobișnuit.

Sunt pisici în durere cu insuficiență hepatică?

Pisicile cu cancer de ficat pot prezenta o varietate de semne clinice. În timp ce unele pisici cu cancer de ficat sunt complet asimptomatice, altele arată semne grave de boală. Cancerul de ficat este cunoscut ca fiind dureros la om, deci este rezonabil să presupunem că poate fi dureros în pisici.

Ce hrăniți o pisică cu insuficiență hepatică?

Pisicile cu insuficiență hepatică beneficiază adesea de o dietă de prescripție formulată special pentru pacienții cu funcții hepatice scăzute. Aceste alimente au adesea antioxidanți (pentru a reduce inflamația hepatică), proteine ​​de înaltă calitate, grăsimi de înaltă calitate și carbohidrați foarte digerabili.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Cancerul de ficat la pisici: cauze, simptome, & tratament