Diagnosticul și tratamentul plasării extramedulare la câini

Câine la veterinar
  • Extramedularitate Plasmaytoma: În țesutul moale în afara măduvei osoase, de exemplu, în piele. Relativ comună la câini, dar rare la pisici.
  • Mielom multiplu: Neoplazia celulelor plasmatice în măduva osoasă. O boală complexă și gravă, deși destul de rară la câini și pisici.
  • Plasmacytomul unic de osos: Apărea din os. De asemenea rare la câinii din pisici. De multe ori progresează în eventual mielomul multiplu.

Printre plasmabilele extrameditate, există o altă variație în funcție de locul în care se găsesc aceste plasmacytomas. În ansamblu, plasmabilele extramedulare nu tind să fie tumori foarte agresive și, de obicei, au un prognostic bun.

Plasmacytomele extramedulare pot fi găsite în aceste locații:

  • Piele: De departe, cea mai comună locație pentru plasmabilele extramedulare. Studiile estimează că în piele se găsesc 75 până la 86% din plasmabilele extrameditate. Ele sunt adesea găsite pe cap, în special urechea, și extremitățile.
  • Cavitatea bucală: Studiile estimează că în gură sau pe buze aparținând 9-25% din plasmabilele extrameditate. Acestea pot fi oarecum invazive acolo unde apar, dar nu tind să se răspândească în alte locații.
  • Alte site-uri: Se estimează că aproximativ 4% din plasmabilele extramedulare apar în colon sau rect, în timp ce apar 1% în alte locații, cum ar fi stomacul, intestinul subțire, splina, organele genitale, ochiul etc. Aceste tipuri tind să fie un pic mai grave decât pielea sau formele orale, dar, de obicei, răspund destul de bine la tratament.

Factorii de risc ai anumitor rase

Plasmacytomele extramedulare sunt cele mai des văzute Animale mai vechi.

Cocker Spaniels, Adelare, Terriers scoțian, West Highland White White, Terrierii Yorkshire, boxeri, Retrieveri de Aur, Poodles standard pot avea un risc mai mare de a dezvolta plasmaytomas.

Semne și simptome ale plasmacytomelor la câini

Cu pielea și tipurile orale, nu există, de obicei, semne clinice, altele decât tumora în sine. Caracteristicile plasmytomelor includ:

  • Masura roz roz sau rosie
  • Mici, adesea doar 1-2 cm în diametru, dar uneori cresc mai mari
  • Uneori vor crește mai multe tumori, în special în cavitatea orală
  • Ocazional sângerat un pic și poate deveni ulcerat

Când plasmacesul apar în altă parte, ele pot produce uneori semne variabile legate de locația și dimensiunea lor (e.G., Străinând pentru a defeca pentru tumori în rect, dificultăți de respirație dacă într-o căi respiratorii etc.).

Diagnosticarea plasmacytomelor

Plasmacydomacetomele extramedulare pot fi diagnosticate prin examinarea microscopică a unui eșantion de celule luate din tumoare cu un ac (numit o aspirație fină a acului) sau biopsie (de obicei, a tumorii în sine după îndepărtare). După ce o tumoare este îndepărtată chirurgical, marginile tumorii pot fi, de asemenea, examinate microscopic pentru a determina dacă întreaga tumoare a fost îndepărtată cu succes.

Ganglionii limfatici din jurul tumorii pot fi de asemenea verificați pentru a se asigura că celulele tumorale nu se răspândesc. Foarte rar, plasmabilele extramedulare sunt asociate cu mielom multiplu, astfel încât VET dvs. poate executa teste pentru a exclude această boală mai gravă, mai ales atunci când câinii cu plasmacitom au semne clinice inexplicabile sau sunt, în general, rău.

Tratarea plasmacytomelor la câini

În general, prognosticul este bun pentru plasmabilele extramedulare. Ele pot provoca probleme la nivel local, dar, de obicei, nu se răspândesc în alte locații, cu câteva excepții.

Pentru pielea și plasmabilele orale, complet Eliminarea chirurgicală a tumorii este de obicei suficientă pentru a vindeca tumora. Ocazional, tumorile se vor regora - în aceste cazuri, intervenția chirurgicală poate fi repetată și radiația sau chimioterapia considerată și. Radiația și / sau chimioterapia pot fi luate în considerare și în cazurile în care este dificilă îndepărtarea chirurgicală, dacă sunt prezente mai multe tumori sau dacă există dovezi că celulele tumorale s-au răspândit dincolo de tumoare.

Deși plasmaydytomas în alte țesuturi moi - nu pielea sau gura - tind să fie mai agresivi și, uneori, acestea răspund, de asemenea, relativ bine la intervenții chirurgicale sau chirurgie cu un tratament suplimentar, cum ar fi chimioterapia.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Diagnosticul și tratamentul plasării extramedulare la câini