Tumora cerebrală la câini: prognoză, supraviețuire și tratament

Tumorile cerebrale sunt una din Multe tipuri de tumori care pot afecta câinii, cu excepția cazului în care este și unul dintre cele mai periculoase. În general, o tumoare cerebrală la câini progresează rapid și este dificil de descoperit în stadiile incipiente (1, 2).

Ce este o tumoare cerebrală la câini?

O tumoare este definită ca o creștere anormală a celulelor. Această creștere a celulelor poate fi fie benignă sau malignă (canceroasă). Din cauza locației specifice, chiar și tumorile creierului benigne pot fi extrem de periculoase, deoarece acestea sunt adesea inoperabile.

O tumoare cerebrală la câini poate fi fie primară sau secundară.

Tumorile cerebrale primare se dezvoltă din celule care se găsesc în mod normal în acea parte specifică a corpului. În acest caz particular, tumorile cerebrale primare provin din celulele creierului și membranele înconjurătoare. Unele dintre cele mai comune tipuri de tumori primare cerebrale sunt cele care se dezvoltă în celule care formează căptușeala suprafeței creierului (meningioma), tumoarea plexului coroid, căptușeala ventriculilor (ependimoma) și parenchimul creierului (Glioma).

Tumorile creierului secundar nu sunt niciodată benigne, deoarece provin dintr-o altă parte a corpului și apoi s-au răspândit (metastaze) la creierul câinelui. Acestea ar putea începe ca pulmonar, rinichi, piele sau alt cancer înainte de a se deplasa la creier.

Tumora nazală în câine răspândit în creier
Scanarea tumorii nazale ale câinelui răspândit în creier.

Care este în pericol?

În timp ce orice câine poate obține o tumoare cerebrală și nu există cauze specifice care să conducă la dezvoltarea tumorilor cerebrale la câini, unii canini sunt mai susceptibili de ao obține decât alții.

Problemele de vârstă și câinii mai în vârstă sunt mai susceptibili la tumori cerebrale: studiile arată că animalele Peste cinci ani de vârstă sunt la un risc mai mare, în timp ce vârsta medie a câinilor afectați este noua ani (3, 4).

Unele rase au mai multe șanse de a dezvolta și tumorile cerebrale primare. Acest lucru este valabil mai ales pentru meningioame, care sunt mai frecvente la câinii cu nas lung și capete, cum ar fi coloana de frontieră. Pe de altă parte, câinii cu nasturi scurte și plate (brahicefalice) sunt mai susceptibile de a suferi de tumori care provin din țesutul interstițial al sistemului nervos central al câinelui (Gliomas).

Simptomele tumorilor cerebrale la câini

Cel mai frecvent simptom al unei tumori cerebrale sunt Convulsii, Mai ales dacă pooch-ul dvs. nu le-a mai avut niciodată înainte și ei sunt mai în vârstă de cinci ani (5). Aceasta include răsucirea musculară, drooling, limbă de mestecat, spumă la gură, jerking, prăbușire și pierdere de conștiință.

Alte semne comune ale unei tumori cerebrale la câini includ un comportament neobișnuit, agresiunea, depresia sau pierderea comportamentului învățat, precum și pierderea vederii, schimbările în apa și consumul de alimente, anxietatea, greața, durerea în gât și capul (2).

Câinele dvs. poate, de asemenea, să prezinte semne care nu pot părea legate de problemele creierului, cum ar fi pierderea în greutate sau creșterea în greutate, răni care nu vor vindeca sau tuse persistentă.

Cum să diagnosticați o tumoare a creierului canin?

Singura metodă de diagnoză a unei tumori cerebrale la câini este Biopsia țesutului. În timp ce testele de imagistică cum ar fi razele de ultrasunete sau x pot fi utilizate pentru a exclude sau a localiza tumorile primare în alte părți ale corpului care s-ar fi putut răspândi în creier, o biopsie de țesut este, de obicei, primul lucru pe care VET îl va face în etapa de diagnosticare.

În unele cazuri, imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) sau tomografia calculată (CT) a creierului câinelui este necesară pentru a confirma diagnosticul de tumori cerebrale sau pot fi utilizate ca precursori pentru biopsia țesutului de către unii veterinari.

Cum să tratați o tumoare a creierului câinelui?

În funcție de dimensiunea sau stadiul tumorii, există câteva tratamente disponibile (1).

Terapie cu radiatii

Terapia tradițională de radiații merge adesea mână în mână cu chimioterapie. Acest tratament implică anestezia zilnică, de obicei timp de cinci zile pe săptămână, trei săptămâni la rând. Cu toate acestea, radioterapia este nu cel mai sigur tratament deoarece poate ucide, de asemenea, celule de țesut creierului sănătos, care pot duce la efecte secundare grave (6).

În unele cazuri, radioterapia poate duce la micșorarea tumorii pentru a face o operație viabilă în cazul în care anterior nu a fost posibilă (7).

Terapia cu radiații stereotactice (SRT)

SRT este un tip specializat de radioterapie care este mai precisă și mai precisă, dar nu este disponibilă pe scară largă (8). De fapt, doar câteva clinici veterinare pot efectua acest tratament pentru tumorile cerebrale de câine, ceea ce înseamnă, de asemenea, că este extrem de costisitor. Spre deosebire de radioterapia standard, SRT vizează numai celulele tumorale și nu celulele creierului sănătos.

Interventie chirurgicala

Din păcate, chirurgia creierului pentru câini nu este la fel de avansată ca și pentru oameni. În timpul acestei proceduri, câinele dvs. ar fi pus sub anestezie, în timp ce tumora, sau cel puțin o parte din ea, este scoasă.

Aceasta necesită tehnologia de ultimă oră și personalul foarte instruit, astfel încât intervenția chirurgicală a creierului pentru câini este de obicei foarte costisitoare și nu este disponibilă peste tot. În plus, ar putea exista efecte secundare care să includă crize de agravare, activitate mentală modificată și complicații chirurgicale.

Managementul medical

Acesta nu este un tratament, dar mai mult de gestionarea condiției care poate extinde doar viața unui câine pentru câteva luni suplimentare (9, 10). Acesta include utilizarea steroizilor cum ar fi prednisonul pentru a reduce umflarea creierului câinelui, precum și medicamentele anti-convulsive. Managementul medical este opțiunea cel mai puțin costisitoare, motiv pentru care rezultatele sunt doar mediocre în cele mai bune și nu garantează recuperarea completă.

Prognoză, viață și management

Prognosticul pentru câini cu tumori cerebrale variază foarte mult, în funcție de dimensiunea și tipul tumorii (2, 11). De exemplu, meningioamele au un prognostic mult mai bun decât tumorile creierului invaziv, cum ar fi glioblastomul sau glioma.

Timpurile de supraviețuire depind de tipul de tratament care a fost ales și de.

  • Numai managementul medical are un timp de supraviețuire de 2-4 luni.
  • Numai operația are un timp de supraviețuire de 6-12 luni
  • Numai terapia de radiații are un timp de supraviețuire de 6-24 luni
  • Combinația de intervenții chirurgicale și radioterapie vine cu o speranță de viață 6 luni până la 3 ani.

În timpul și după tratament, examenele fizice de rutină sunt necesare pentru a determina starea tumorii cerebrale într-un câine și statutul neurologic al animalului.

ConcluzieConcluzie privind tumorile cerebrale la câini

Tumora cerebrală la câini este o condiție periculoasă, amenințătoare, chiar și atunci când tumora nu este canceroasă. Locul de amplasare a tumorilor cerebrale este principala problemă deoarece acestea pot fi adesea inoperabile. Chiar și atunci când sunt, chirurgia este mult mai riscantă decât cu alte tipuri de tumori la câini și, de asemenea, foarte scump.

În funcție de tipul și dimensiunea tumorii, animalul dvs. poate supraviețui timp de câteva luni până la câțiva ani. Știind cum să recunoască semnele de câine Brain Tumora vă poate ajuta să faceți un diagnostic precoce și să vă îmbunătățiți șansa puilor de a trăi o viață mai lungă.

Referințe

Faceți clic pentru a extinde
  1. H. Hu, și colab. Revizuirea sistematică a tratamentului tumorilor cerebrale la câini. J Vet Intern Med. 2015 Nov-dec; 29 (6): 1456-1463.
  2. Heidner GL și colab. Analiza supraviețuirii într-un studiu retrospectiv de 86 de câini cu tumori cerebrale. J Vet Intern Med. 1991 Jul-Aug; 5 (4): 219-26.
  3. Foster Es, et al. Semnele clinice ale tumorilor care afectează cerebrala rostrană în 43 de câini. J Vet Intern Med. 1988 Apr-iunie; 2 (2): 71-4.
  4. Moore Mp, și colab. Tumorile intracraniene. VET CLIN CLIN AM MICAL MICAL. 1996 Jul; 26 (4): 759-77.
  5. Bagley Rs, și colab. Sechestre ca o complicație a tumorilor cerebrale la câini. Clin Tech mic practică. 1998 august; 13 (3): 179-84.
  6. Evans SM, și colab. Terapia de radiații a maselor creierului canin. J Vet Intern Med. 1993 Jul-Aug; 7 (4): 216-9.
  7. Bley cr, și colab. Iradierea tumorilor cerebrale la câinii cu boală neurologică. J Vet Intern Med. 2005 Nov-decembrie; 19 (6): 849-54.
  8. A.L. Zwingenberger și colab. Răspunsul perfuziei și volumului tumorilor cerebrale canine către radiochirurgie stereotactică și radioterapie. J Vet Intern Med. 2016 mai-iunie; 30 (3): 827-835.
  9. Moirano SJ și colab. Timpii de supraviețuire la câini cu glioame intracraniene prezumtive tratate cu lomustină orală: un studiu retrospectiv comparativ (2008-2017). VET COMP ONCOL. 2018 decembrie, 16 (4): 459-466. DOI: 10.1111 / VCO.12401. EPUB 2018 mai 24 mai.
  10. Hubbard me, et al. A aparut natural gliom ca model pentru terapeutica noi. Cancer Invest. 2018; 36 (8): 415-423. DOI: 10.1080/07357907.2018.1514622. EPUB 2018 Sep 20.
  11. Rossmeisl Jh Jr, și colab. Timp de supraviețuire după descărcarea spitalului la câinii cu tumori primare primare primare paliative. J am Vet Med Assoc. 2013 Jan 15; 242 (2): 193-8. DOI: 10.2460 / Java.242.2.193.

Doriți să împărtășiți acest lucru?

Tumora cerebrală la câini - prognoză, supraviețuire și tratament

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Tumora cerebrală la câini: prognoză, supraviețuire și tratament