De ce este câinele meu brusc agresiv față de mine?

Câine brusc agresiv

Când odată prietenos Fido se fixează brusc sau mârâie la tine, poate fi înfricoșător și înfricoșător.

De fapt, din toate cazurile de comportament canin, văd, Agresiunea direcționată proprietarului poate fi cea mai dificilă problemă provocatoare pe care oamenii de animale de companie se confruntă.

Dar nu vă faceți griji: Există lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta să rezolvați problema de agresiune bruscă a câinelui.

Vom explica tot ce trebuie să știți, inclusiv nu numai câteva dintre motivele pentru care se poate întâmpla acest lucru, dar ceea ce veți dori să faceți, mai jos.

De unde știi dacă câinele tău este agresiv în loc de doar grumpy?

Pentru a distinge între agresiune și agresiune, va trebui să începem prin definirea agresiunii.

Agresiunea este o amenințare sau un comportament dăunător îndreptat spre un alt individ (Fii un câine, uman sau un alt animal de companie).

Câteva exemple comune de amenințări și comportamente dăunătoare pot expune:

  • Hard Stares
  • Mârâind
  • Lătrat
  • Snarling
  • Lunging
  • Snapping
  • Biting

Pe de altă parte, câinii se pot simți cu ușurință copleșiți, obosiți, cum ar fi lăsați singuri, sau chiar se simt chiar rău și # 8212; ei se pot simți, pentru lipsa unui termen mai bun, groaznic.

Grumpția este într-adevăr doar un alt mod de a spune mai puțin tolerant decât normal. Orice câine care este pestrat sau împins dincolo de nivelul său de toleranță ar putea duce la un răspuns agresiv.

Grumptatea nu trebuie luată mai puțin serios, iar aceste semnale ar trebui respectate. Un răspuns groaznic ne-ar putea spune că există ceva mai mult, poate chiar din punct de vedere medical, mergând.

În astfel de cazuri, câinii pot face lucruri cum ar fi:

  • AVERTISMENT CLOWL
  • Îndepărtarea lor
  • Nip de avertizare sau snap
  • Yelp sau scoarță

În general, "Grumpiness" nu duce la mușcături decât dacă continuați să vă provocați poochia dvs. Dar De mai multe ori se găsesc provocați, cu atât este mai mare riscul ca o mușcătură să apară în viitor.

brusc câine agresiv

Abordarea agresiunii bruște a câinelui dvs .: Ce ar trebui să faceți?

Indiferent dacă este el mârâind la tine pentru că el este agresiv sau vă spune doar, Trebuie să vă ascultați întotdeauna avertismentele câinelui tău.

Pupul tău are tot dreptul să-ți spună că nu se simte ca cuddling, având părul pe periat sau împărtășind mâncarea lui.

În cele din urmă, trebuie să înțelegem cauza de bază din comportamentul său agresiv. Ce a făcut ca câinele dvs. să acționeze agresiv, și cum îl putem ajuta?

Adesea, proprietarii vor avea nevoie de asistență profesională de la un consultant de comportament calificat, formator pozitiv sau comportament veterinar pentru a determina motivul subiacent al comportamentului său agroalimentar.

De fapt, agresiunea este unul dintre motivele principale pe care oamenii le numesc un profesionist pentru ajutor.

Dar, din păcate, industria de formare a câinilor este nereglementată și nu toți formatorii sunt la fel de calificați sau educați.

Așa că faceți temele, Alegeți un antrenor de câini de reputație sau consultant de comportament cu un etos bazat pe dovezi solide, cine este certificată de o organizație cu un cod de etică bazat pe pozitiv. În plus, nu vă fie frică să puneți întrebări.

Este deosebit de important să se obțină sfaturi profesionale Dacă câinele tău te-a mușcat sau Câinele tău a mușcat pe altcineva & # 8212; Mai ales dacă mușcătura era suficient de severă pentru a solicita tratament medical.

Cu toate acestea, indiferent dacă încercați să tratați problemele de agresiune bruscă a câinelui cu asistență profesională (recomandată) sau pe cont propriu (nu o idee minunată), planul de bază al atacului va fi același.

Toate problemele legate de comportamentul câinilor sunt tratate prin abordarea uneia sau mai multora dintre cele trei componente similare:

  • Care exclude condițiile medicale sau evaluarea intervențiilor medicale.
  • Instruire (modificări de comportament).
  • Implementarea soluțiilor de management.

Vom vorbi despre fiecare dintre aceste trei fațete de mai jos.

1. Soluții medicale

Dacă agresiunea câinelui dvs. pare neobișnuită și în afara caracterului, este recomandabil să Vedeți-vă Veterinarul.

VET-ul dvs. poate face o verificare completă pentru a regula / scoate orice probleme medicale subiacente. Acesta este un pas pe care mulți oameni nu se gândesc, ci durerea sau sentimentul de rău poate fi un motiv comun pentru debutul brusc al comportamentului agresiv.

Chiar dacă nu există probleme medicale care cauzează agresiunea bruscă, Medii comportamentale (Disponibil prin veterinarul dvs.) poate reprezenta o opțiune de tratament.

Cu toate acestea, povestea de avertizare aici este, Medicamentele comportamentale ar trebui să fie întotdeauna utilizate împreună cu formarea comportamentului. În caz contrar, nu abordăm cauza principală a agresiunii; Tocmai tratăm simptomele.

Allviatul simptomelor poate fi, totuși, de ajutor pentru procesul de instruire, deoarece îl va ajuta să se simtă mai relaxat și mai puțin anxios, permițându-i astfel să învețe noi strategii de coping.

De exemplu, câinele meu este pornit medicație de anxietate canină deoarece are probleme de "periculozitate" (precum și anxietatea generalizată).

Am făcut progrese incredibile prin implementarea modificărilor comportamentale pentru a aborda problemele sale subiacente. Această combinație cu două persoane cu medicamente comportamentale și de formare comportamentală vă poate ajuta mai mult în siguranță socializați un câine agresiv.

În consecinţă, În curând vom putea începe să o înțămiți de aceste medicamente, știind că am ajutat la crearea unor strategii de coping mai bune și asociații mai pozitive cu declanșatoarele ei.

2. Soluții de instruire

Odată ce ați stabilit că câinele dvs. este în stare bună de sănătate (sau ați început să tratați orice probleme de sănătate care cauzează agresiunea), puteți începeți să utilizați proceduri de instruire pentru a vă ajuta câinele să-și depășească reacțiile sale agresive.

Deoarece reacția agresivă este un răspuns emoțional, trebuie să abordăm fundamentele emoționale. Aceasta implică în mod obișnuit una sau mai multe dintre următoarele tehnici:

Desensibilizare

Desensibilizarea implică lent, în mod consecvent și în mod repetat, expunându-vă câinele la declanșatorul său la o distanță sau o intensitate tolerabilă. Acest lucru este adesea făcut în "pași pentru copii" până când ajungeți la scopul final.

Dacă, de exemplu, mersul pe lângă castronul de alimente al câinelui tău îl declanșează, puteți încerca să stați sau să stați la o distanță destul de departe încât nu există nici un răspuns de la el. Apoi, în timp, puteți începe să vă apropiați mai aproape de castron la timpul de masă.

Nu sfătuiesc niciodată "lovind ursul", (ca să vorbească), sau în acest caz, lipiți mâna în castron în timp ce mănâncă. Dar tu poți, de-a lungul zilelor, săptămâni sau luni, să poți merge de câinele tău în timp ce mănâncă fără a solicita o reacție.

Contracondiționarea

Acesta este un cuvânt mare care înseamnă cu adevărat Schimbarea răspunsului emoțional al câinelui dvs. În acest fel, în loc de a gândi un stimulent dat este rău sau înfricoșător, câinele dvs. va începe să afle că este inofensiv și, prin urmare, nu este înfricoșător.

De exemplu, dacă se află aproape de câinele dvs. declanșează anxietatea și răspunsul agresiv, puteți încerca să-i trateze de fiecare dată când stați pe canapea cu el. Începeți destul de departe că nu acționează în mod reactiv și # 8212; acest lucru ar putea chiar să însemne că începeți pe podea.

Scopul este ca puii dvs. să vă echivaleze că stați lângă ea cu lucrurile preferate (cum ar fi brânza, untul de arahide sau cârnați delicios!). Asociațiile pe care le face cu tine așezate lângă ea se vor schimba în timp, pe măsură ce proximitatea dvs. începe să prezică lucruri bune.

Învățându-l comportamente alternative

Uneori Trebuie să oferim câinilor noștri o modalitate alternativă de a face față.

Dacă, de exemplu, câinele dvs. reacționează agresiv când te ridici să mergi la bucătărie, îl poți învăța că atunci când te ridici, înseamnă "du-te în patul tău" (și ai o bucată de carne pentru a face acest lucru).

De învățându-l să facă ceva în loc să reacționeze agresiv, Îi va da o direcție clară, un rezultat previzibil și va însemna că el este pe punctul de a se bucura de ceva gustos și pozitiv.

Protocolul de relaxare

Predarea câinilor anxioși de relaxare este unul dintre primele lucruri pe care le învăț pe noi clienți. Acest lucru poate ajuta pupa să facă față mediului său general și îl va ajuta, de asemenea, să se stabilească. Karen general`s Protocolul de relaxare este un instrument care să ajute la acest lucru, dar există și alții.

câine agresiv brusc

Dacă vă gândiți la asta, toate aceste soluții de formare lucrează împreună.

Când vom contura un câine, îl putem de asemenea desensibiliza în același timp. În mod similar, atunci când cerem un comportament alternativ, suntem de asemenea desensibilizând, iar recompensa pe care o câștigă pentru noul comportament este un exemplu de contracondiționare.

3. Soluții de management

Managementul este o componentă cheie pentru a vă ajuta câinele prin dificultățile pe care le întâmpină.

Managementul ajută la prevenirea reacțiilor agresive și, în unele cazuri, ar putea fi tot ce trebuie să faceți pentru a aborda situația.

De exemplu, dacă acționează agresiv atunci când castronul său alimentar este în jos, încercați să-l hrăniți într-un spațiu separat și să-l alegeți pe castron și să-l scoată după ce a mâncat.

Instrumentele de management pot, de asemenea, să contribuie la păstrarea tu sigur.

Dacă câinele dvs. este declanșat de situații înfricoșătoare, în timp ce vă plimbați și redirecționează acest lucru pe dvs., ați putea să-l condiționați purtați un bot (care este, de asemenea, un exemplu al unei soluții de management).

Dacă câinele dvs. este declanșat de străini sau de alți câini, acest lucru ar putea fi doar o soluție bună pentru a păstra pe toată lumea în siguranță, dar poate provoca, de asemenea, străini să se desprindă de voi, creând o mică anxietate pentru poochia ta.

Ce Nu să facă atunci când se confruntă cu agresiune bruscă a câinelui

O concepție greșită comună despre agresiune este că câinii noștri încearcă să ne domină. Aceasta conduce apoi oamenii să încerce să câștige mâna superioară prin utilizarea forței, intimidarea și pedeapsa.

Dar aici este lucrul:

  1. Câinele dvs. nu încearcă să fie dominant. Câinele dvs. nu încearcă să câștige rang prin afișarea semnelor de agresiune. Gândiți-vă la agresiune ca un mecanism de apărare, un răspuns emoțional la provocarea ceva înfricoșător sau anxietate.
  2. Dacă vă pedepsiți câinele pentru mârâie sau reacționați agresiv, Există o șansă bună că veți face această agresiune mai rău. Pedeapsa va duce adesea la stres și anxietate, ceea ce va face ca agresiunea să fie mai probabilă.
  3. Dacă vă pedepsiți câinele pentru mârâie, ei pot mușca fără avertizare data viitoare. Din nou, Mormirea este un avertisment, care este un lucru bun.

În cele din urmă, doriți să evitați pedeapsa sau corecțiile dacă câinele dvs. acționează agresiv. În schimb, încercați unele dintre strategiile discutate mai devreme.

câine agresiv dintr-o dată

De ce ar fi un câine agresiv față de proprietarul său?

Există o motivație în spatele fiecărui comportament. În multe cazuri, dacă o realizăm sau nu, agresiunea poate fi cauzată de frică sau anxietate.

De fapt, frică și anxietate sunt cele mai frecvente motive pe care le-am cerut pentru cazurile legate de agresiune, iar mulți dintre acești câini au reacționat agresiv cel puțin o dată în timpul vieții lor.

De multe ori, când un câine se simte anxios sau înfricoșător, sistemul nervos parasimpatic (care funcționează involuntar) începe, dumping hormonii în sângele Puppperului. Această grabă în hormoni declanșează lupta câinelui sau răspunsul de zbor.

De asemenea, în societatea noastră, câinii au o mulțime de restricții plasate pe ele; Leashes, bariere, iar amenințarea cu consecințele pot crește atât anxietatea și să declanșeze un răspuns agresiv, deoarece nu are nici o opțiune de a fugi.

Frica și agresiunea nu sunt singura motivație pentru ca un câine să acționeze agresiv față de tine, deși poate unul dintre cele mai frecvente motive.

Unele dintre celelalte motive comune care pot conduce un câine pentru a ataca proprietarul său includ:

Paza resurselor (agresiunea posesiei AKA)

Cauza principală a Paza resurselor este, de asemenea, anxietate & # 8212; El este preocupat de faptul că oamenii fiind aproape de posesiunile sale valoroase. Aceste posesiuni valoroase ar putea include alimente, jucării, paturi sau chiar oameni.

Uneori, agresiunea adusă de păzirea resurselor pare bruscă, când, de fapt, câinele dvs. a dat mai multe avertismente subtile că nu ați reușit să detectați.

Medical

Există multe motive pentru care câinele dvs. poate acționa agresiv care sunt cauzate de durere sau boală. Este o idee bună să discutați cu medicul veterinar și să aveți un examen complet de wellness, mai ales dacă agresiunea este o schimbare nouă sau bruscă a comportamentului lor normal.

Agresivitate redirecționată

Acesta este adesea un răspuns agresiv care este redirecționat pe cea mai apropiată persoană sau pe alt animal. De exemplu, dacă încercați să sparge o luptă între doi câini, Există o probabilitate ridicată ca această agresiune să poată fi redirecționată pe tine.

În mod similar, dacă câinele dvs. este plămânind și lătrat la capătul leșiei sale la un passery, el putea să-și întoarcă și să-și redirecționeze frustrarea pe tine.

Pedeapsă

Avem o vorbă în lumea formării câinilor: "Nu pedepsiți niciodată mârâul".

În primul rând, pedepsind un câine pentru a răspunde agresiv este un pic cam ca pedepsirea pe cineva care tocmai a fost încurcat pentru a fi supărat. În al doilea rând, pedepsirea mârâii ar putea însemna că în loc să vă avertizeze data viitoare, el poate sări peste acel pas și doar du-te direct la mușcătură.

Nu știu despre tine, dar prefer un avertisment! În al treilea rând, pedeapsa și instrumentele de formare aversive, cum ar fi gulerele de șoc s-au dovedit a crește agresiunea la câini.

Trigger stivuire

Spune ce? Stivuirea de declanșare se referă la efectul cumulativ al mai multor declanșatoare.

Imaginați-vă acest lucru: vă uitați la noul film IT 2. Dintr-o dată, există un zgomot mare de lovire și scârțâitul unei uși pe hol. Că zgomotul și ușa scârțâită, probabil, ți-au făcut să sară mult mai mare și inima ta să bată mult mai repede pentru că ai fost deja speriat să începi.

În mod similar, câinele dvs. poate fi capabil să se ocupe de unul sau poate doi dintre declanșatoarele sale cu tact, dar odată ce se întâmplă a treia, își pierde capacitatea de a rămâne compusă.

Vârsta legată de vârstă

Câinii care se confruntă cu Disfuncția cognitivă canină (Doggie demență), poate deveni adesea agresiv. Unii câini seniori pot deveni mai iritabili seara dacă au Dog Sundowners Sindromul. Similar cu oamenii, agresiunea este un simptom comun al CCD și se datorează parțial confuziei lor și pierderii memoriei.

Handicap fizic

Câinii care au probleme cu auzul sau văd pot reacționa defensiv dacă brusc surprins. Uneori se poate simți că acest lucru se întâmplă peste noapte dacă câinele dvs. devine în vârstă și simțurile sale încep să scadă.

Luați în considerare vorbirea cu un veterinar sau faceți câteva experimente în casă Determinați dacă câinele dvs. este orb sau surd.

Sindromul de furie

Deși acest termen a fost inventat în anii `70, Sindromul de furie În prezent este considerată agresiune idiopatică (idiopatică înseamnă pur și simplu cauza necunoscută).

Debutul acestui lucru este, în general, între vârsta de 1-3 ani și este mai răspândit în anumite rase, sugerând o posibilă componentă genetică.

Cocker și Spanioli Springer, Dobermans, Shepherds German și APSO-urile Lhasa par a fi cele mai sensibile. cu toate acestea, "Sindromul de rage" sau agresiunea idiopatică este destul de rară.

Un consultant de comportament sau comportament veterinar vă poate ajuta să ajungeți la fundul problemei.

Indiferent de cauză, amintiți-vă că agresiunea este produsul secundar al unui răspuns emoțional; Nu este o alegere conștientă.

Ce fel de lucruri declanșează în mod obișnuit agresiune față de oameni?

Agresiunea rar se întâmplă. Ceva de câine se simte, sau ceva în mediul său declanșează că lupta sau răspunsul de zbor.

În funcție de câinele dvs. și de situația sa unică, declanșatoarele ar putea varia foarte mult.

Unele dintre cele mai frecvente declanșatoare pe care le văd includ:

  • Fiind atins, mutat sau ridicat.
  • Întunericul poate exacerba mișcarea sau declanșatoarele legate de sunet
  • Cineva se ridică de pe canapea sau se mișcă în jurul casei. Aceasta ar putea fi o persoană în special sau oricine se mișcă.
  • Mutarea lângă osul câinelui, alimentația sau jucăria preferată.
  • Apropierea de străini sau de alți câini atunci când este pe lesa.
  • Având cineva să viziteze casa.

Există atât de multe scenarii și diferite declanșatoare, iar fiecare poate avea o altă cauză a rădăcinilor.

Câinele meu, Juno, este "Oamenii selectivi". Aceasta înseamnă că îi place anumiți oameni și nu-i place pe alții.

Oamenii pe care îi displace uite neobișnuit pentru ea, sunt face ceva neobișnuit sau încearcă să se apropie de ea.

Reacția ei rezultată tulpină de la anxietatea generală și teama de stimulente neobișnuite sau noi. Pentru că sunt conștient de declanșatoarele ei specifice, pot controla mai bine mediul ei și putem lucra la socializare pozitivă și controlată.

Vă sugerez să faceți o listă cu toate declanșatoarele câinelui tău. De asemenea, am oamenii să păstreze un jurnal. Uneori nu știm ce este declanșatorul (sau pe toți) până când începem să logjez situațiile în care se întâmplă. Dar prin jurnalizare, puteți începe să vedeți un model emerge.

Agresiunea bruscă a caninului este adesea surprinzătoare

O parte din problemă cu agresiune bruscă de canin este că vine vorba, bine, brusc. La urma urmei, dacă câinele dvs. este de obicei în mod obișnuit, nu ați fi luat în considerare afișările de agresiune să fie bruscă.

Destul de des, acestea Câinii care prezintă agresiuni bruște sunt în mod normal destul de fericite și ușor de mers. Sunt de obicei câini prietenosi, nu caninii de tip Cujo pe care i-am putea imagina ca ei să fie.

Dar asta nu înseamnă că acești câini nu-și încânte mâna, pentru că mulți dau indicii că există o problemă. De fapt, O concepție greșită comună despre comportamentul agresiv brusc este că se întâmplă "out-of-the-albastru."

Cu toate acestea, în realitate, Câinii noștri ne dau o mulțime de avertismente. Doar că aceste avertismente pot fi subtile și adesea merg neobservate sau nerealizate.

Vom vorbi despre unele dintre aceste semne de mai jos

Care sunt unele semne de avertizare că câinele dvs. poate deveni agresiv?

Câinii comunică cu trupurile lor. De multe ori nu reușim să învățăm limba, o mulțime de timp.

Noi aducem propriile noastre prejudecăți umane la masă și adesea interpretează greșit semnalele corpului nostru, presupunând că sunt sinonime comportamentului uman, care ar putea însemna că lipsesc în întregime ceea ce ne spun ei.

Videoclipul de mai jos prezintă mai multe semne de avertizare timpurie.

Agresiunea este ca o scară. În partea de jos a scării sunt comportamente de evitare, semnale de calmare, și semne subtile de stres cum ar fi căscarea și linia de buze.

Pe măsură ce urcăm pe scară, vedem că avertismentele devin din ce în ce mai evidente, cum ar fi rigidizarea corpului, înghețarea sau o stare tare. Odată ce am ajuns la treptele de vârf ale scării, ar fi prea târziu. Aici vedem locuința, snapping, mârâie și / sau mușcătură.

Cu cât începi mai mult Aflați despre limba corpului câinelui, Cu cât este mai ușor să fii pentru a gestiona agresivitatea câinelui prin recunoașterea semnelor de avertizare timpurie. Puteți atenua o problemă înainte de a deveni una.

De ce este câinele meu agresiv față de soțul meu, dar nu eu?

Există mai multe motive ca dvs câinele poate fi agresiv față de un anumit membru al familiei peste altul.

Ar putea fi că câinele tău se simte mai sigur cu tine, ești mai previzibil sau că nu faci nimic pentru a provoca agresiunea. Alți membri ai familiei pot fi în necunoștință de cauză, devenind un răspuns agresiv, devenind astfel un declanșator.

Câinele dvs. poate fi, de asemenea, paza resurselor tu. El se poate simți nerăbdător când alte persoane sunt aproape de omul său apreciat.

Fostul meu câine, Stewie, obișnuia să moară când soțul meu a venit la culcare. Acest lucru se datorează faptului că soțul meu nu era la fel de bun în citirea limbii corpului lui Stewie așa cum am fost și de multe ori l-am provocat până acum.

Eu, pe de altă parte, am reușit să evităm acest tip de reacție, acordând o atenție deosebită semnalelor lui Stewie. De-a lungul timpului, el a aflat că comportamentul meu a fost în mod previzibil în siguranță (nu i-am solicitat niciodată cuddles) și că soțul meu era în mod previzibil nesigur (el ar încerca să-l forțeze să se hrănească).

Creșterea și evitarea lui Stewie au fost toate cele care au fost transpirate și, în cele din urmă, ar fi înapoiat automat și va părăsi camera de îndată ce soțul meu a venit la culcare. Dar cu ușurință ar fi putut merge într-o direcție diferită și mai agresivă.

Cum puteți împiedica ca câinele să devină agresiv cu dvs?

Luați timp pentru a ști ce este normal și anormal pentru câinele dvs. individual. Prevenirea unei mușcături în primul rând este scopul nostru principal. Adesea, aceste mușcături par să vină fără avertizare sau când ne așteptăm cel mai puțin, dar aici sunt câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni o mușcătură:

  • Fi atenți. Adesea uităm de Conceptul de consimțământ Când vine vorba de animalele de companie și le pune în situații pe care le percep ca nefavorabile.
  • Câinele dvs. au examinat anual după veterinarul dvs. Pe măsură ce începe să îmbătrânească, poate doriți să vizitați VET la fiecare șase luni, inclusiv de muncă de rutină de sânge.
  • Observați schimbări subtile în comportamentul său sau rutina zilnică. Încercați să identificați ceea ce se întâmplă înainte ca această schimbare de comportament să aibă loc.
  • Păstrați mintea câinelui dvs. stimulată mental. Aceasta înseamnă furnizarea de o mulțime de îmbogățire, cum ar fi Jocuri de mers pe jos și Jucării puzzle, permițându-i să miște foarte mult în timpul plimbărilor și joacă Alte tipuri de jocuri cerebrale.
  • Evitați pedeapsa. Dacă câinele vostru se gândește la dvs. ca fiind înfricoșător, ei nu vă vor căuta pentru confort atunci când se simt îngrijorați sau îngrijorați și poate fi în detrimentul legăturii dvs.
  • Fii consistent. Dacă câinele dvs. este anxios, având o rutină consistentă. Când acționați predictibil, poate ajuta punga dvs. anxioasă să se simtă mai mult la ușurință.

***

Agresiunea nu este o decizie conștientă, este o reacție emoțională, adesea cu fundași complexe. Poate fi dificil și emoțional pentru toți cei implicați. Dar dacă poate fi adesea remediată prin utilizarea sfaturilor discutate mai sus sau prin consultarea unui formator certificat.

Aveți o poveste despre agresiunea câinelui dvs. pe care doriți să o împărtășiți? Ce instrumente de management au avut succes pentru dvs? Ne-ar plăcea să auzim despre experiențele dvs!

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » De ce este câinele meu brusc agresiv față de mine?