Febra de papagal (psittacoză)

Papal Paprot

Există câteva boli care sperie oamenii mai mult decât alții, când numele lor este vorbit și psittacoza este, din păcate, una dintre ele. De asemenea, cunoscut sub numele de febră papagal sau chlamydioză aviară, psittacoza este a boală zoonotică care pot fi găsite în multe tipuri diferite de păsări de companie, inclusiv macaws și parakeets și se răspândește ușor.

Ce este psittacoza?

Psittacoza este o boală care afectează peste 400 de specii de păsări și unele mamifere. Este cauzată de bacterie Chlamydophila psittaci, chlamydophila avium, sau Chlamydophila gallinacea (Dar alte bacterie sunt considerate a provoca această boală) și este transmisă de la păsări la păsări sau pasăre la unele mamifere (inclusiv oameni) de către păsările infectate. C. PSITTACI este bacteria care este de obicei văzută în psittacinele PET cum ar fi papagalii și este cel mai frecvent diagnosticat.

Cum primesc păsările psittacozei?

O pasăre nu trebuie să aibă contact cu o altă pasăre care a fost infectată cu unul dintre tipurile de bacterie care provoacă psittacoză pentru ao obține, dar este o modalitate ușoară pentru ei să o primească. Ele pot intra, de asemenea, în contact cu o persoană sau un articol care a fost în contact cu o pasăre infectată. Fomitele pe boluri de alimente și apă, particule de aer, pene, fecale și alte elemente care au fost în contact cu o pasăre cu psittacoză, toate infectează păsări sănătoase. Fiind în aceeași cameră cu ventilație slabă ca o pasăre infectată, poate provoca, de asemenea, dvs pasăre de companie pentru ao obține.

Care sunt simptomele de psittacoză la păsări?

La păsări, psittacoza provoacă o varietate de simptome, dar poate merge și neobservat și se așează în interiorul unei păsări. Păsările infectate cu psittacoză sunt asimptomatice (nu prezintă simptome) până când nu sunt stresate și apoi provoacă ochi umflați și umflați (conjunctivită), letargie, anorexie și pierdere în greutate, pene puftate, descărcare nazală și un ficat mărit. De asemenea, poate provoca diaree și probleme respiratorii în unele specii de păsări. Păsările care sunt infectate acut de la expunerea la bacterie (vin în contact cu o pasăre sau un element infectat) vor arăta simptome după aproximativ trei zile. Transportatorii bacteriei se pot îmbolnăvi în orice moment.

Care sunt simptomele de psittacoză la mamifere?

La mamifere, psittacoza provoacă în mod obișnuit probleme de reproducere, cum ar fi avorturi și placente inflamate și probleme respiratorii, cum ar fi pneumonia, tusea și o rată a respirației crescute. De asemenea, sa raportat că provoacă probleme asemănătoare ochilor așa cum se întâmplă în păsări, lamere, febră și descărcare nazală.

Psittacoza poate fi fatală la animale netratate care arată simptome, dar multe sunt asimptomatice. O varietate de simptome pot, de asemenea, să indice alte tipuri de boli, deci este greu de diagnosticat psittacoza, privindu-se singur la simptome.

Cum puteți diagnostica psittacoza în păsările dvs?

Deoarece simptomele de psittacoză pot arăta ca o serie de alte boli în păsările de companie, sunt necesare teste speciale pentru a diagnostica prezența C. PSITTACI. Histologia (uitându-se la țesuturile sub microscop), detectarea acizilor nucleici și a antigenelor, diverse teste serologice și culturi pot fi recomandate de un veterinar avian pentru a diagnostica păsările cu psittacoză. Uneori este nevoie de mai mult de un test.

Bacteria poate fi detectată într-un număr de locuri din pasăre, inclusiv fecalele, ficatul, plămânii, rinichii, splinele, excrețiile din ochi, choca, cloaca și chiar țesutul care acoperă inima numită pericardul. Păsările care se confruntă cu simptome de psittacoză sunt mai ușor de diagnosticat decât păsările care nu prezintă semne ale bolii. Uneori trebuie testate mai multe eșantioane fecale pentru a găsi bacteria, în special în păsările care sunt doar purtători și nu sunt bolnavi acut.

Ce specii de păsări sunt frecvent infectate cu psittacoză?

Cele mai frecvent infectate tipuri de păsări de companie sunt cele din familia de psittacină (adesea denumită papagali). Acestea includ macaw-uri, Budgerigarele (Parakeets), cockatiels, papagali Amazon, cockato, Lories, African Grays, Lovebirds și Conseu. Animal de companie porumbei sunt, de asemenea, adesea infectate cu psittacoză ca și rațele de companie. Sute de alte specii de păsări sunt, de asemenea, susceptibile la această boală, inclusiv păsări sălbatice.

Există un tratament pentru psittacoză?

Din fericire, există un tratament pentru psittacoză. Aproximativ 50% dintre păsări se spune că mor din această infecție dacă sunt lăsate netratate, dar antibioticele sunt de obicei reușite în tratarea acestuia. Deoarece păsările nu pot lua în siguranță toate aceleași tipuri de antibiotice ca alte animale, ele sunt de obicei prescrise Doxycicline, un antibiotic în clasa de medicamente de tetraciclină, timp de 45 de zile pentru a trata boala. Dacă pasărea ta nu are C. PSITTACI, Un alt tip de antibiotic în clasa de sulfonamidă poate fi de succes, dar această clasă de medicament nu are niciun efect asupra celui mai frecvent diagnosticat tip de bacterie pentru a provoca psittacoză.

Cum puteți preveni psittacoza în păsările voastre?

Anumite tipuri de dezinfectanți pot ucide tipurile de bacterii care provoacă psittacoză, astfel încât curățenia este importantă în prevenirea acestei boli. Dacă participați la un spectacol de păsări, asigurați-vă că vă spălați bine mâinile între manipularea păsărilor și înainte de a vă ocupa de propria pasăre. Chiar și obiecte de vânzare la spectacolul de păsări, cum ar fi mâncăruri alimentare, cuști, și jucării, pot porni fomitele de la păsările infectate și ar trebui spălate înainte de a fi adus acasă la pasărea ta.

Păsările sălbatice pot purta, de asemenea, psittacoză. Păsările de păsări care cad din cuib, păsările moarte și păsările rănite sunt frecvent tratate de oameni și pot purta psittacoză. Dacă vă ocupați de orice păsări sălbatice (în special păsări marine), asigurați-vă că vă spălați mâinile înainte de a vă ocupa pasărea de companie.

Dacă intenționați să adoptați sau să achiziționați o nouă pasăre de companie, asigurați-vă că ați carantină pasărea înainte de a le introduce la o altă pasăre de companie. Acest lucru vă va permite timpul să le monitorizați pentru orice semne de psittacoză. Asigurați-vă că practici o bună igienă în timpul acestei perioade de carantină sau purtați mănuși de unică folosință și o mască, mai ales dacă sursa păsării este sceptică.

Dacă aveți mai multe păsări și unul este diagnosticat cu psittacoză, trebuie să izolezi acea pasăre de la ceilalți pentru a minimiza riscul de a răspândi infecția. Ventilația bună, mediile curate și spălarea mâinilor sunt esențiale pentru răspândirea transmisiei de psittacoză la domiciliu.

Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Bolile bacteriene ale păsărilor de companieMerck Manual veterinar

  2.  Prezentare generală a chlamydiosisului. Merck Manual veterinar

  3. Avian Chlamydiosis. Merck Manual veterinar

  4. Cum să preveniți psittacozaCentre de control și prevenire a bolilor

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Febra de papagal (psittacoză)