Viziunea pisică: pisicile pot vedea în întuneric?

Kitty

Fiind veri pentru unii dintre cei mai înaintați prădători din lume în sălbăticie și descendenții direcți ai vânătorilor formidabili în mod egal, care au aruncat terenul de vânătoare noaptea, pisicile au această abilitate remarcabilă de a vedea în întuneric. Și în timp ce ei nu au capacitatea de a vedea în întuneric total, capacitățile lor de viziune de noapte sunt mult superioare celor ale oricărui om. Aici este tot ce trebuie să știți despre viziunea lui Feline și abilitatea lor uimitoare de a vedea în întuneric.

ochi de pisica

Fiziologia viziunii

Înainte de a intra în nitty-gritty de viziune de noapte felină, este important să avem o înțelegere corectă a modului în care se desfășoară procesul simplu de "vederi".

Ochii, fie cea a pisicilor, fie a oamenilor sau a oricărui alt organism viu cu acest corp, sunt în general considerate organele de viziune. Cu toate acestea, în realitate, este doar o componentă a unui sistem complex de organe care se termină în creier unde se efectuează toate prelucrarea și sinteza informațiilor. Într-un fel, se poate considera întotdeauna ochii ca organe principale responsabile de colectarea de informații care sunt transmise creierului, astfel încât creierul să poată interpreta ceea ce este "văzut".

Aceste informații sunt sub formă de lumină. Lumina intră prin cornee și trece prin umorul apos înainte de a fi transportat în lentilă prin elev. Gândiți-vă la elev ca fereastră la structurile interioare ale ochiului. Dacă fereastra este închisă, atunci lumina nu poate ajunge la spatele ochiului. Dacă elevul este larg deschis, mai multă lumină intră. Este, prin urmare, schimbările în diametrul elevului că cantitatea de lumină care intră în ochi este reglementată. În întuneric, elevii sunt deschise foarte largi pentru a găzdui mai multă lumină. În lumină puternică, elevii se strâng pentru a minimiza cantitatea de lumină care intră în ochi.

Odată ce lumina trece prin elevi, aceasta lovește lentila și este refractată spre partea din spate a ochiului. Funcția lentilei este de a transmite o lumină refractată în retină la partea din spate a ochiului în care sunt localizați fotoreceptorii. La fel ca elevii, obiectivul își poate schimba forma pentru a-și face mai precis puterea de focalizare. Această interacțiune dintre lentilă și elev care facilitează transmiterea luminii în retină.

Ca lumină refractată lovește retina, fotoreceptorii sunt activați. Aceasta este una dintre principalele diferențe dintre viziunea umană și viziunea pisicilor. Există două tipuri de fotoreceptori prezenți în retină. Conurile sunt fotoreceptoare care sunt mai sensibile la culorile din spectrul de lumină. În plus, ele sunt responsabile pentru a vedea în timpul zilei. Pe de altă parte, tijele sunt fotoreceptorii care sunt responsabili pentru a vedea în întuneric ca în condițiile de noapte. Acești fotoreceptori sunt mai sensibili la nivelurile de luminozitate, precum și nuanțe diferite de gri. Ele sunt, de asemenea, utile în viziunea periferică.

Acești fotoreceptori convertesc informații de lumină în semnale electrice care sunt transmise la talamusul creierului prin nervul optic. Din talamus, impulsurile electrice sunt trimise în zona vizuală a lobului occipital unde impulsurile sunt procesate în imagini. Acestea sunt apoi trimise la lobul parietal pentru interpretare.

pisica neagra

Diferențele dintre viziunea umană și viziunea felină

Pe baza înțelegerii fiziologiei viziunii, există câteva diferențe importante între viziunea umană și cea felină care merită remarcat. Acestea sunt importante deoarece pot oferi răspunsurile la întrebarea "pot pisicile să vadă în întuneric total?"

  • Pisicile au mai multe tije decât conurile

Am discutat mai sus că tijele și conurile sunt fotoreceptorii găsiți în retina ochiului. Pisicile au mai multe tije decât conurile, permițându-le să vadă mai bine în întuneric. De altfel, pisicile vor avea nevoie doar de o singură oară cantitatea de lumină ambientală pe care oamenii trebuie să o vadă în întuneric. De exemplu, dacă oamenii necesită 1 lumen pentru a vedea în întuneric, o pisică va avea nevoie doar de 1/6 din asta pentru a vedea.

Ca atare, să răspundă la întrebare: "pot pisicile să vadă în întuneric total?" Răspunsul este destul de evident. Deoarece cerința fundamentală de a "vedea" este prezența luminii, absența acesteia împiedică viziunea de la a avea loc vreodată.

Același lucru este valabil și cu pisoi. În timp ce au aceeași structură anatomică și funcționează ca pisici adulți, trebuie să înțelegeți că diferitele structuri din ochii lor tineri nu sunt încă pe deplin maturi. Pot pisoii să vadă în întuneric? Absolut! Cu toate acestea, nu vă așteptați ca acesta să fie la fel de eficient ca și capacitățile de viziune de noapte ale pisicilor adulți.

  • Pisicile au un câmp vizual mai larg

Deoarece pisicile au mai multe tije și deoarece acești fotoreceptori se găsesc mai ales în periferii retinei, pisicile au un câmp mai larg de viziune decât oamenii. Pe media, pisicile pot vedea un unghi mai larg de vedere despre aproximativ 300 de grade uimitoare, în timp ce oamenii pot vedea doar maximum 180 de grade. Fiecare ochi al pisicii este capabil să vadă 155 până la 208 de grade. Există o suprapunere de aproximativ 90 până la 130 de grade. Acest lucru poate contribui la îmbunătățirea capacităților de viziune de noapte ale pisicilor, deoarece li se acordă o viziune periferică extinsă necesară pentru scanarea mediilor lor atât pentru pradă, cât și pentru prădători.

În plus față de viziunea lor periferică uimitoare, ochii lor sunt, de asemenea, remarcabili pentru a putea detecta și a urmări obiectele în mișcare rapidă. Ele pot detecta exploziile rapide de până la 4 mm pe secundă, permițându-le să urmărească și să prindă șoarecii.

  • Pisicile au o viziune redusă

În timp ce pisicile au capacități de viziune de noapte superioară, acest lucru nu se traduce neapărat în acuitatea vizuală sau claritatea a ceea ce văd. O persoană sănătoasă normală poate avea o acuitate vizuală de 20/20, ceea ce înseamnă că, dacă ar fi să stea la aproximativ 20 de metri distanță de graficul Snellen, el va vedea clar cifrele pe care o persoană normală sănătoasă îl poate vedea la aceeași distanță.

Pisicile, pe de altă parte, s-au dovedit a avea o acuitate vizuală de 20/60 până la 20/100. Ceea ce înseamnă asta este că pot fi la 20 de metri distanță de ceva, dar ei nu vor putea să o vadă clar, deoarece o persoană sănătoasă normală o va vedea în mod clar la 60 sau chiar 100 de picioare. Cu alte cuvinte, imaginile pe care pisicile văd pot fi neclare.

În general, crescătorii de pisici spun că majoritatea pisicilor pot vedea obiecte de la 120 de metri distanță. Cu toate acestea, 2 din 5 pisici nu pot vedea obiecte care se află într-un picior de nasul lor felin.

  • Viziunea culorii pisicilor este aceeași cu cea a unei persoane color-orb

Pisicile au conuri, fotoreceptorii responsabili cu viziunea de culoare. Cu toate acestea, au mai puțin acest lucru în legătură cu tijele. Ca atare, ei pot fi în continuare capabili să perceapă culorile, dar nu în felul în care oamenii le văd. De exemplu, pot vedea diferite nuanțe de verde și albastru. Cu toate acestea, dacă sunt prezentate cu roșu sau roz, poate fi deosebit de confuz, deoarece vor arăta ca verde. Purpuriu, pe de altă parte, poate fi interpretat de creierul felinar ca un alt albastru. Același lucru este valabil și cu saturația culorii. Este ca și cum ați transforma saturația televizorului colorat la cele mai mici setări posibile.

  • Pisicile au tapetum lucidum

Pisicile, cum ar fi câinii, au o altă membrană importantă în ochii lor, care pot ajuta la îmbunătățirea capacității lor de a vedea în întuneric. Această membrană se numește tapetum lucidum. Se găsește în regiunea retinei și servește pentru a reflecta mai multă lumină în retină. Lumina pe care o adună este aceia care sunt dispersați în ochi în sine ca fiind ușurarea ușoară și se refracționează prin diferitele structuri ale ochiului. Cu alte cuvinte, tapetum lucidum colectează lumina din interior, astfel încât acest lucru nu merge la deșeuri. Aceasta reflectă această lumină în retină unde sunt amplasate tijele.

Se poate identifica cu ușurință tapetum lucidum la pisici. Aceasta este caracteristica "ochiului pisicii" văzută în întuneric. Oamenii o numesc ochiul, dar, în realitate, este tapetumul Lucidum încercând să colecteze cât mai multă lumină găsită în ochii înșiși și o transmite în retină.

  • Elevii pisicilor sunt orientați vertical

O altă diferență majoră între viziunea umană și cea felină este forma elevului. Știm că elevul este fereastra ochilor. La om, acest lucru ia o formă rotundă. La pisici, cu toate acestea, elevul este mai eliptic și orientat vertical. Când contractul intrinsec mușchii ochi, elevul deschide mult mai larg pentru a permite mai multă lumină să intre. Acest lucru îmbunătățește foarte mult capacitatea pisicilor de a vedea în condiții de lumină scăzută.

În medie, când elevii pisicilor sunt deschise pe deplin, acestea pot fi de 135 și 300 de ori mai mari decât un elev parțial închis sau constrictat. Elevii oamenilor se pot mări doar până la maximum de 15 ori dimensiunea constrictată. Această deschidere mare permite pisicilor să ia la fel de multă lumină, indiferent cât de slabă, cât mai posibilă și stimulează fotoreceptorii găsiți în ochi.

pisica cu ochi verzi

O capacitate remarcabilă a pisicii de a vedea în întuneric

Ar trebui să fie clar până acum cum pisicile pot vedea destul de clar în întuneric. Abilitatea lor remarcabilă de a vedea în întuneric este făcută de interacțiunea dintre o varietate de structuri în ochii lor, cum ar fi un elev eliptic, prezența stratului super-reflectorist cunoscut sub numele de tapetum lucidum și preponderența fotoreceptorilor de tip tijă în ei retină.

Într-un mediu întunecat, elevii eliptici ai pisicii dilate sau cresc în dimensiune pentru a permite mai multă lumină să intre. Deoarece lumina intră în diferitele structuri ale ochiului, este refractată de lentilă spre retină din spatele ochiului în care sunt fotoreceptorii. Deoarece este întuneric sau mediul are nivele foarte scăzute de lumină, tijele devin sensibili în mod special, permițând acelor fotoreceptori să transforme energia luminoasă în impulsurile nervoase electrice pe care le transmit creierului pisicii.

Acum, o parte din lumina care intră în ochi nu pot să aterizeze în mod direct pe retină. Aceste valuri ușoare sunt reflectate de tapetum lucidum înapoi spre retină, astfel încât nici o energie ușoară să fie vreodată pierdută. Deoarece tijele depășesc conurile în retina pisică, ei sunt capabili să adune mai mult din această energie ușoară pentru conversie în impulsuri electrice. Acest lucru duce la capacitatea pisicii de a vedea în întuneric.

Acum, pisicile pot vedea în întuneric total? Din pacate, nu. Sentimentul de viziune este predicat pe prezența luminii, indiferent de cât de slabă sau mică poate fi energia ușoară. În întunericul total, nu există lumină. Chiar dacă elevii pisicii ar fi deschise la fel de largi cum pot merge, pur și simplu nu este o energie ușoară care intră. Ca atare, în absența luminii, nici un organism nu poate vedea cu adevărat.

Pot pisoii să vadă în întuneric, atunci? Abilitatea pisoiului de a vedea în întuneric depinde de o serie de factori. Funcționarea adultă a ochilor pisoiului nu apare până când pisoiul a ajuns la vârsta de 10 săptămâni. Ca atare, pisoii care sunt mai tineri de 10 săptămâni sunt, în general, considerați că au aparate vizuale imature. Ei pot vedea în întuneric, dar este posibil ca acesta să nu fie la fel de clar sau la fel de eficient ca și capacitățile de viziune a nopții ale pisicii adulților.

Există o altă parte a acestei dezvoltări fiziologice. Creșterea și dezvoltarea sportului pisicilor apar la aproximativ 2 săptămâni la 7 săptămâni după naștere. Aceasta înseamnă că pisicile cu vârste cuprinse între 2 și 7 săptămâni pot avea deja ochi funcționari, dar nu la un nivel similar cu pisicile adulte. Pe cealaltă parte a ecuației sunt pisoi care sunt mai mici de 2 săptămâni. Ochii acestor pisoți sunt încă în procesul de a fi dezvoltați, astfel încât viziunea lor nu poate fi cea mai evidentă.

Pisicile pot vedea în întuneric din cauza structurii unice a ochilor lor. Este calea naturii de a vă asigura că ei sunt capabili să-și îndeplinească rolul fundamental în această lume - să vâneze.

Consultați ultimul nostru articol: Poate pisicile să vadă ecrane de telefon?

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Viziunea pisică: pisicile pot vedea în întuneric?