Cat diaree: cauze, simptome și tratamente

Diareea pisicii - cauze, simptome și tratamente

Diareea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni între animale de companie. Condiția se caracterizează prin mișcări de intestin vrac sau lichid, care se întâmplă mai frecvent decât de obicei. Prietenul tău felin ar putea să experimenteze un joc de diaree pentru o varietate de motive. Adesea, cu puțin timp și odihnă, pisica ta se va simți ca vechii lor sine într-o zi sau cam asa ceva, dar alte cazuri pot fi mai grave, deci este important să păstrați un ochi apropiat asupra lor.

Mai jos ne aruncăm o privire la modul de a observa un caz de diaree care ar putea avea nevoie de atenție veterinară, unele dintre cele mai frecvente cauze și cum ar putea fi tratată pisica dvs., atât la Vet, cât și la domiciliu.

pisica diaree

Cauzele Diaree la pisici

Diareea poate fi declanșată de o întreagă serie de cauze, atât benigne, cât și mai grave. Iată câteva dintre cele mai frecvente:

  • Schimbarea dietei

La fel ca oamenii, o schimbare bruscă a dietei poate da pisicilor un stomac deranjat. Dacă ați schimbat recent brandurile de produse alimentare, comutat de la a umed pentru dieta uscata (sau invers), sau adăugați suplimente noi la dieta pisicii dvs., ar putea să experimenteze un joc de diaree. În cazuri precum acestea, animalul dvs. de companie se va întoarce, de obicei, la normal în câteva zile, dar asigurați-vă că păstrați un ochi apropiat asupra lor.

  • Mâncarea alimentelor răsfățate

O altă cauză comună Probleme digestive la pisici este consumul de alimente mucegai. Dacă pisica dvs. a percheziționat coșul de gunoi, de exemplu, ar fi putut ingera un produs expirat, care ar putea declanșa vărsături, diaree sau ambele.

  • Intoleranță la mâncare

Oamenii nu sunt singurii care pot avea alergii alimentare. Pisicile pot fi, de asemenea, alergice la ingrediente, cum ar fi soia, grâu sau lapte. Dacă pisica dvs. suferă de o alergie alimentară, suferința lor digestivă este probabilă să fie însoțită de simptome precum strănutul sau tusea, zgârierea și umflarea - în special a labe și a gâtului. Dacă bănuiți că pisica dvs. are o alergie alimentară, consultați medicul veterinar cât mai curând posibil. Cu cât animalul dvs. este expus la alergenă, cu atât mai rău pot deveni simptomele lor.

În legătură cu o postare: Cele mai bune alimente hipoalergenice pisici

  • Infecţie

Atât infecțiile bacteriene, cât și cele virale pot provoca diaree în pisica ta. Dacă se confruntă brusc cu diaree, acesta ar putea fi rezultatul gripei sau al bug-ului de stomac. Acești agenți patogeni pot slăbi sistemul digestiv, ceea ce înseamnă că alimentele nu sunt defalcate ca de obicei. Acest lucru poate duce la scaun liber sau apoasă. Diareea asociată cu o răceală sau gripă se va clarifica, de obicei, în câteva zile, dar dacă pisica dvs. contractează o infecție bacteriană a unei părți a tractului lor digestiv, VET dvs. ar putea fi nevoie să prescrie antibiotice.

  • Paraziți

Anumiți paraziți interni, inclusiv Coccidia, Giardia și viermii rotunzi, pot induce diaree la pisici. VET dvs. va fi capabil să identifice paraziții printr-un test de frotiu fecal, să excludă alte cauze. Diareea declanșată de paraziți interni este probabil să fie însoțită de simptome, inclusiv pierderea poftei de mâncare, scaun sângeros sau un stomac umflat.

  • Boala intestinală inflamatorie

Boala intestinală inflamatorie (IBD) cauzează intestinele unei pisici să se umfle. Condiția nu are nici o cauză cunoscută, dar experții suspectează că alergiile alimentare și sensibilitatea extremă la bacterii sunt, de obicei, în spatele problemei. Atunci când o pisică suferă de IBD, diareea ar putea fi însoțită de simptome, inclusiv pierderea în greutate, oboseală, dureri abdominale și flatulență. Dacă bănuiți că pisica dvs. suferă de IBD, este mai bine să vă consultați cât mai curând posibil.

  • Boală de ficat

Diarrheea poate fi, de asemenea, un simptom al bolii hepatice. Acest lucru se întâmplă atunci când ficatul unei pisici este copleșită de grăsime, care se întâmplă cel mai frecvent atunci când nu mănâncă pentru perioade lungi de timp. Alte simptome ale bolii hepatice includ letargie, pierdere în greutate, o schimbare a apetitului și vărsături.

  • Boală de rinichi

Boala renală este cea mai frecventă la pisicile mai mari. Deteriorarea rinichilor poate fi rezultatul unor cauze multiple, de la cancer la infecție. Simptomele includ diaree, setea excesivă, apetitul redus și respiratie urat mirositoare. Din păcate, boala renală nu are un tratament, dar simptomele pot fi tratate pentru a vă extinde viața pisicii și pentru a-și îmbunătăți calitatea. Ca toate animalele, organele pisicilor încep să se deterioreze cu vârsta, rinichii sunt adesea primii care prezintă semne de deteriorare.

În legătură cu o postare: Cele mai bune alimente pentru pisici pentru boala renală

  • Tumorile În tractul digestiv

Tumorile de-a lungul tractului digestiv al unei pisici pot interfera cu procesul digestiv, care duce adesea la diaree. Aceste tumori pot fi sau nu pot fi canceroase, iar o biopsie efectuată de veterinarul dvs. va dezvălui acest lucru. Dacă pisica dvs. suferă de o tumoare în tractul lor digestiv, probabil vor avea pierderea în greutate și decolorarea scaunului alături de diaree. De asemenea, puteți să vă simțiți o bucată tare în stomacul sau abdomenul lor.

  • Medicament

Diareea poate fi, de asemenea, un efect secundar al anumitor medicamente. Vindirile comuni includ antibiotice și droguri de combatere a cancerului. Pentru cursuri scurte de droguri, pur și simplu ținând un ochi pe pisica ta și asigurându-se că au acces la o mulțime de apă ar trebui să fie suficientă, dar dacă trebuie să fie pe medicamente pe termen lung, probabil că ar trebui să vă consultați medicul veterinar. Acestea pot fi capabile să prescrie un medicament alternativ sau un tratament suplimentar pentru a reduce diareea.

  • Hipertiroidism

Hipertiroidism apare atunci când glanda tiroidă produce mai mulți hormoni decât de obicei. Acesta este rezultatul unei tiroide mărite, adesea cauzată de o tumoare non-canceroasă. Precum și diaree, simptomele hipertiroidismului includ pierderea în greutate, un strat neîngrădit și un consum crescut de apă și urinare.

  • Colita

Colita este o inflamație a intestinului sau a colonului. Acesta poate fi atribuit unei mari varietăți de cauze, inclusiv stres și infecție. Pisicile care suferă de colită pot prezenta simptome, inclusiv letargie, pierdere în greutate și diaree. Tratamentul colitei va depinde de cauza sa exactă, dar va include adesea administrarea unei diete bogate în fibre și a medicamentelor antiinflamatorii.

Cat bolnav cu diaree

Alte simptome pentru a urmări

Diareea este extrem de comună în ambele animale și proprietarii lor. În sine, starea este mai incomodă decât periculoasă, dar poate declanșa alte probleme mai grave și este însoțită de simptome mai severe. Mai jos sunt câteva simptome și probleme suplimentare pentru a urmări când pisica dvs. are diaree.

  • Deshidratare

Cea mai obișnuită complicație asociată cu diareea este deshidratarea. Pisici deshidratate va prezenta în general letargie, gingii uscate, refuzul de a mânca, și ochi scufundați. De asemenea, puteți verifica pisica pentru deshidratare cu testul de prindere a pielii. Strângeți ușor o mică parte a pielii între degetul mare este arătător; La pisici sănătoase, pielea se va întoarce imediat la poziția inițială. Dacă pisica dvs. este deshidratată, pielea se va întoarce în poziție mult mai lentă. Este o idee bună să efectuați testul de strângere a pielii atunci când pisica dvs. este sănătoasă pentru referință.

  • Sânge în scaun

Dacă diareea pisicii dvs. conține, de asemenea, sânge, acesta ar putea fi un semn al unei probleme fundamentale. Sângele din scaun sugerează sângerări interne, care poate fi cauzată de paraziți, iritarea în tractele digestive, tumorile sau alte probleme de sănătate. Daca gasesti Sânge în scaunul pisicii tale În orice situație, vorbiți cu veterinarul dvs.

  • Modificări ale apetitului

Dacă diareea pisicii dvs. este însoțită de un apetit crescut sau suprimat, acest lucru ar putea dezvălui problemele care stau la baza acestuia. Anumiți paraziți pot provoca un apetit crescut, deoarece ei deturnează unii dintre substanțele nutritive ingerate de pisică, de exemplu. Dacă pisica dvs. își stinge mâncarea, mai multe cauze ar putea fi la joc și ar trebui să consultați un profesionist veterinar cât mai curând posibil.

  • Oboseală

Dacă diareea pisicii dvs. este însoțită de o lipsă generală de energie, acest lucru sugerează că este prezentă o cauză de bază mai urgentă. Dacă pisica dvs. experimentează probleme digestive, țineți cont de modul în care acționează pisica dvs., observând orice modificări ale comportamentului lor normal.

  • Semne de durere

Dacă ale tale pisica pare a fi în durere, În special atunci când defectați, ar trebui să le duceți la veterinar cât mai curând posibil. Semnele de durere ar putea include mecirea în mod constant, plângând sau îngrijire excesivă.

Când să contactați medicul veterinar

În general, trebuie să consultați medicul veterinar dacă:

  • Diareea pisicii dvs. durează mai mult de două zile
  • Diarrheea este însoțită de febră
  • Observați că pisica dvs. prezintă simptome de durere
  • Observați o schimbare a comportamentului, cum ar fi letargia
  • Schimbările de mâncare ale pisicii tale
  • Pisica ta este vărsături
  • Pisica ta pare febrilă

Aceste simptome sugerează că rădăcina diareei este ceva mai grav decât gripa de stomac sau schimbarea dietei și ar trebui să solicitați sfatul unui profesionist veterinar cât mai curând posibil.

Ce veterinar va face

De obicei, când luați pisica dvs. la veterinar din cauza diareei, ei vor solicita o probă de scaun. Analiza acestui eșantion îi va ajuta să stabilească rădăcina problemei. Această probă va fi testată pentru paraziți și infecții bacteriene. O probă de sânge poate fi, de asemenea, luată, pentru a testa pentru alte cauze posibile. Dacă VET suspectează că o tumoare este cauza problemelor digestive, acestea vor efectua cel mai probabil o scanare cu ultrasunete sau endoscopie. Pentru a determina dacă o tumoare este sau nu, benignă sau malignă, o biopsie va fi de obicei luată.

Tratamente de diaree

Modul în care este tratat diareea pisicii dvs. va depinde de cauza problemei și de severitatea simptomelor.

Dacă medicul veterinar crede că declanșatorul este dietetic, vor recomanda schimbarea dietei pisicii tale. Acest lucru ar putea include introducerea lor la o dietă cu fibre bogate, sau evitarea unor ingrediente dacă este suspectată o alergie alimentară.

În cazul unei infecții bacteriene, antibioticele vor fi prescrise. Țineți cont de faptul că aceste medicamente pot provoca uneori diaree, astfel încât pisica dvs. poate dura mai mult pentru a se întoarce la normal decât se aștepta.

Dacă eșantionul scaunului dezvăluie prezența paraziților, medicamentele vor fi prescrise pentru a șterge infecția.

Diareea cauzată de condiții mai cronice poate fi tratată cu cursuri mai lungi de medicamente sau chirurgie în cazul tumorilor.

În toate cazurile, VET-ul dvs. ar putea sugera un medicament anti-diaree. Acest lucru va îmbunătăți confortul pisicii dvs. și va ajuta la reducerea riscului de deshidratare.

Privind o pisică cu un stomac deranjat la domiciliu

Cele mai multe cazuri de diaree nu sunt nimic de îngrijorat și se vor clarifica într-o zi sau cam așa ceva. Când pisica dvs. se confruntă cu prima dată diaree, există o mulțime pe care o puteți face pentru a le ajuta să se recupereze acasă.

  • Asigurați-vă că rămân hidratați

Deshidratarea poate provoca o plută întregi de sănătate și este un risc real pentru o pisică care suferă de diaree. Asigurați-vă că pisica dvs. are întotdeauna acces la o mulțime de apă curată pentru a preveni acest lucru.

În legătură cu o postare: Cea mai bună fântână de apă pisică

Dacă pisica dvs. este reticentă de a bea, încercați să porniți un robinet - pisicile preferă să bea apă curentă, deoarece acest lucru reflectă mai îndeaproape ceea ce ar face strămoșii lor sălbatici. La instinctele de supraviețuire a pisicilor, totuși, apa are potențialul de a stagna.

  • Rapid repede pisica ta

Postul dvs. pisica dvs. timp de 12 până la 24 de ore oferă sistemului lor digestiv o pauză și o șansă de a drepta în sine. Asigurați-vă că nu vă veți întoarce pisica pentru mai mult decât acest lucru, totuși. Dacă pisicile merg fără mâncare prea mult timp, ficatul lor este în pericol de a fi deteriorat. Dacă pisica dvs. continuă să experimenteze diaree după un scurt rapid, contactați medicul veterinar.

  • Încercați o schimbare de dietă

Dacă ați schimbat recent dieta pisicii dvs., încercați să reveniți la alimentele lor originale pentru a vedea dacă acest lucru rezolvă problema. Dacă pisica dvs. deferați rar, încercarea unei diete cu fibre reduse, ușor digerabile, poate ajuta. Dimpotrivă, dacă pisica vizitează foarte frecvent caseta de gunoi, introducerea mai multor fibre în dieta lor este adesea o idee bună. Dacă nu sunteți sigur de ce fel de dietă este cel mai bun pentru pisica dvs., veterinarul dvs. va fi capabil să vă sfătuiască.

În legătură cu o postare: Cea mai bună cutie de gunoi de pisică

  • Încercați probiotice

La fel ca oamenii, pisicile joacă gazdă comunităților de bacterii benefice în sistemele lor digestive. Oferind pisicii tale un probiotic va ajuta această bacterie bună să prospere, ceea ce ar putea rezolva problemele digestive.

Dacă aceste tratamente la domiciliu nu îmbunătățesc starea pisicii dvs. în câteva zile, consultați medicul veterinar cât mai curând posibil.

În legătură cu o postare: Probiotice pentru pisici

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Cat diaree: cauze, simptome și tratamente