Cat tuse: cauze și tratament

CARACTERISTICI CAT TUSHING

Tusea în pisici indică de obicei o problemă de sănătate. Dacă vă auziți tusea dvs. de pisică, este timpul să programați o vizită la medicul veterinar. Multe afecțiuni medicale diferite pot provoca tuse în pisici, dintre care unele pot fi grave sau contagioase pentru alte pisici.

Despre tuse de pisică

Deoarece tusea este oarecum mai puțin frecventă în pisici, s-ar putea să vă întrebați, ce fel de tuse de pisică? Care poate depinde de tipul de tuse pe care o are pisica ta. Tusea de pisică poate fi umedă (sunet umed și flegmei) sau uscat (care poate suna ca hacking). Tusea pisicilor s-ar putea suna ca fiind gagging sau vărsături, iar pisica tuse ar putea chiar să tuse o substanță spumoasă care arată ca vărsături.

Când o pisică "tusește" o minge de păr, ea este de fapt vărsături. Cu toate acestea, dacă un pilot se blochează pe drumul spre el în sus și din esofag, o pisică ar putea tusea și hack și yack în mod repetat într-o încercare de ao expulza. Dacă pisica dvs. produce un wad de păr, este probabil că tusea este legată de un pilot de păr, mai ales dacă pisica dvs. nu are alte simptome.

O vărsături de pisică poate uneori să sune ca tusea, mai ales dacă există o mulțime de gingii și hacking. Dacă găsiți o băltoacă de bilă sau de alimente (și nu doar spumă clară), este posibil ca pisica ta să fie vărsături mai degrabă decât tuse. Atât vărsăturile, cât și tusea justifică o vizită la medicul veterinar, mai ales dacă pisica acționează foarte bolnavă (fără a mânca, așezând în jur, care se confruntă cu diaree etc.).

De ce tusea mea de pisica?

De ce este pisica mea tuse Singapura pisica

Ca și oamenii, pisicile pot începe să tuse pentru o gamă largă de motive.

Cauzele tusei în pisici variază. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale tusei la pisici includ:

Alergii

Tusea în pisici se datorează frecvent alergiilor. Pisicile pot fi alergice la multe substanțe diferite, inclusiv odorners, iritanți sau substanțe chimice în casă, fum de țigară, praf de la gunoi de pisică, mucegai, parfum și polen, printre multe alte lucruri.

Infecția tractului respirator superior sau inferior

Infecțiile respiratorii virale sau bacteriene sunt destul de frecvente la pisici, în special cele adăpostite în locuri cu un număr mare de pisici cum ar fi adăposturile. Pisicile care tuseau din cauza unei infecții respiratorii superioare pot, de asemenea, să experimenteze congestionarea, strănutul, nasul curgător și scăderea apetitului.

Astm

Astmul de feline este o cauză comună de tuse la pisici. Astmul poate fi declanșat de multe dintre aceleași lucruri ca alergiile (vezi mai sus). Pisicile care au astm de obicei se întâmplă, în plus față de tuse și, eventual, gagging. Astmul este o afecțiune gravă deoarece inhibă respirația pisicii. De fapt, un atac de astm poate fi o urgență medicală. Dacă vă vedeți tusea dvs. de pisică, respirația cu gură sau respirația cu gura deschisă sau observați că gingiile sau limbii pisicii dvs. arată albastru sau gri, adu-ți pisica la un medic veterinar imediat. Pisicile care suferă de un atac de astm pot, de asemenea, să sufere la podea, întinzându-și capul și gâtul în timp ce încearcă să respire.

Bordetella

Feline Bordetelloza, cauzată de bacterii Bordetella Bronchiseptica, este o boală extrem de contagioasă care provoacă infecții respiratorii superioare. Infecția Bordetella este mai frecventă la pisicile adăpostite în adăposturi de animale, magazine de animale de companie sau facilități de reproducere. Pisicile foarte tinere sunt deosebit de susceptibile.

Deteriorarea vântului

Dacă gulerul pisicii tale este prea strâns sau suferă o rănire a traheei ei, poate provoca tuse.

Laringită

Laringita sau inflamația laringelui, poate provoca tuse la pisici. Pisicile care tuse după masă sau în timp ce mănâncă ar putea avea o boală a laringelui sau esofagului.

Corp străin în căile respiratorii

Pisicile uneori inhalează biți mici de iarbă sau semințe, care irită căile respiratorii, provocând tuse.

Boala de inima

Tusea datorată insuficienței cardiace congestive este mai frecventă la câini decât pisicile, dar pisicile pot, de asemenea, să tuse când funcția inimii lor este diminuată.

Lungorme

Lungii plănuiți sunt paraziți care se ocupă de reședință în plămâni, unde au nevoie de havoc. Viermii pulmonari sunt un tip de viermi rotunzi (Nematode). În plus față de tuse, simptomele Lungworm în pisici includ, de asemenea, dificultăți de respirație.

Heartworms

Deși viermele de inimă sunt mai puțin frecvente la pisici decât câinii, pisicile pot deveni infectate cu acest parazit. Heartworms se revin în inimă, unde cresc și construiesc inima. Boala de viermi la pisici este fatală, astfel încât utilizarea unui preventiv lunar de vierme de viermi este recomandat, în special pentru pisicile în aer liber sau pentru cei care trăiesc în Heartworm endemic

Cancer de plamani

Tusea este una dintre semnele de cancer pulmonar la pisici, deși multe pisici cu cancer pulmonar nu prezintă adesea simptome.

Pneumonie (infecție pulmonară)

Pneumonia este o infecție a plămânilor poate fi cauzată de un virus, bacterii sau ciuperci. Pisicile pot suferi de pneumonie dacă aspiră accidental (inhalați) lichid sau alimente în plămâni.

Ce trebuie să faceți dacă pisica dvs. începe să tusească

Ce trebuie să faceți dacă pisica dvs. începe să tusească

O tuse de pisică nu necesită întotdeauna o excursie la veterinar, dar, în unele cazuri, o vizită VET poate fi esențială. VET-ul dvs. vă poate ajuta să identificați și să rezolvați cauza subiacentă a tusei pisicii.

Dacă credeți că pisica dvs. tuse, acordați atenție atunci când tusea, cât de des a tusea și ce sună tusea. Veterinarul dvs. vă poate cere să descrieți sunetul tusei dacă pisica dvs. nu tuse în mod activ când o aduceți pentru un examen. Dacă puteți, încercați să faceți un videoclip al tusei de pisică pentru a arăta medicul veterinar.

Dacă pisica ta doar tuse o dată sau de două ori, și altfel pare bine, ai putea să o vezi și să vezi dacă tusea pleacă singură. Tusea continuă trebuie verificată de veterinarul dvs., chiar dacă pisica dvs. nu tuse toată ziua. Luați pisica dvs. imediat dacă pare să aibă dificultăți de respirație (gâfâind sau șuierătoare) sau acționează foarte bolnav (fără a mânca, letargic, experiența de descărcare din nas sau ochi, vărsături sau având diaree).

Veterinarul vă va pune multe întrebări despre tusea pisicii dvs. și va efectua un examen fizic complet. VET ar putea dori, de asemenea, să ruleze teste cum ar fi munca de sânge, urineză, raze X sau ultrasunete sau alte teste. Tratamentul pentru tusea de pisică depinde de cauza fundamentală a tusei, dar poate implica îngrijire, medicamente, modificări ale stilului de viață sau chirurgie.

Nu ignora tusea cat

Pisicile nu tusem de obicei, deci daca auziti tusea ta cat, nu lasati sa plece. În unele cazuri de tuse de pisică, este necesar un tratament rapid. Multe cauze de tuse la pisici pot fi rezolvate cu intervenție veterinară.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Cat tuse: cauze și tratament