Hipertiroidismul la pisici (tiroidă hiperactivă) - simptome și tratament

Hipertiroidismul la pisici (tiroidă hiperactivă) - simptome și tratament

Ați observat vreodată o creștere inexplicabilă a Cât de des bea pisica dvs. de apă? Sau poate că ați observat că prietenul dvs. Felin a dezvoltat o creștere bruscă a apetitului. Sau poate că ați observat că pisica dvs. de obicei foarte bine bine-păstrată începe să dezvolte o tunsoare slabă, cu o iritabilitate sporită și neliniște. Dacă totul a menționat până acum bifați cutiile, atunci prietenul tău felin ar putea suferi de hipertiroidismul felinar. Este important de remarcat faptul că informațiile furnizate în acest articol nu sunt destinate să înlocuiască vizita la VET. Dacă credeți că pisica dvs. poate suferi de hipertiroidism, vă rugăm să vizitați medicul veterinar imediat pentru ca diagnosticul corect să fie făcut. În acest articol, vom examina mai atent hipertiroidismul la pisici sau tiroide hiperactive, simptomele sale și tipurile de tratament disponibile.

Ce este tiroidul hiperactiv în pisici?

Tiroidianul hiperactiv în pisici, altfel cunoscut sub numele de hipertiroidismul felinar, este o tulburare comună care afectează pisicile atunci când ajung la vârsta adultă? Problemele tiroidiene la pisici, așa cum am menționat anterior, nu este un lucru neobișnuit, în special la pisicile adulte. Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să fie luată în serios. Tiroidul hiperactiv la pisici apare atunci când glandele tiroide care sunt situate în gât măresc producția de hormoni tiroidieni. Acesta este, de obicei, cazul în care glanda tiroidă devine mărită ca urmare a unei tumori cunoscută sub numele de adenoma. Adenoma, totuși, nu este o tumoare canceroasă. În unele cazuri rare, hipertiroidismul poate fi, de asemenea, cauzat de adenocarcinoame. Acestea sunt tumori maligne. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de tiroide hiperactive la pisici, cauzele nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, există anumiți factori care pot contribui la această condiție. Acești factori includ excese sau deficiențe ale anumitor compuși importanți într-o dietă a pisicii și o expunere prea mare la substanțele chimice în alimentele unei pisici care perturbă tiroidele. Deoarece hormonii tiroidieni au un efect asupra aproape toate organele din corpul unei pisici, problemele tiroidiene la pisici se încadrează de obicei în categoria problemei secundare. De asemenea, deoarece hormonii tiroidieni afectează și reglementează și rata metabolică a pisicii, pisicile care au condiția tind să folosească prea multă energie prea curând. Aceasta duce, de obicei, la o pierdere în greutate, în ciuda faptului că pisica ar putea avea o creștere a apetitului și a consumului de alimente. În majoritatea cazurilor raportate, hipertiroidismul felinar a fost cauzat de o singură boală sau alta care a condus la o extindere a glandelor tiroide. Dar vestea bună este că majoritatea pisicilor care dezvoltă tiroide sau hipertiroidism hiperficioase pot fi tratate. Rata de succes a hipertiroidismului în tratamentul pisicilor este foarte mare. Ca rezultat, majoritatea pisicilor tratați continuă să facă o recuperare completă sau completă. Așa cum am menționat mai devreme, când observați simptomele sau suspectați că pisica dvs. suferă de hipertiroidism, este mai bine să o duceți la veterinar cât mai curând posibil.

Acum, să aruncăm o privire la manifestările sau simptomele tiroidei hiperactive la pisici.

Simptomele hipertiroidismului la pisici

Așa cum am menționat mai devreme, hipertiroidismul felinar apare adesea la pisicile mai vechi și pisicile de vârstă mijlocie. Condiția este foarte rară la pisici care au vârsta de șapte ani și mai puțin. De asemenea, condiția afectează ambele pisici masculine și feminine in aceeasi masura. În timpul primelor etape ale stării, mai multe semne sau simptome devin vizibile. Dar aceste simptome apar doar subtil. Ei se înrăutățesc doar când boala devine mai severă cu timpul. Este important de menționat că, deoarece această condiție se găsește în cea mai mare parte la pisicile adulte, aceasta poate duce la alte complicații care ar putea să mascheze sau să ascundă simptomele hipertiroidismului.

Să aruncăm o privire la simptomele obișnuite ale acestei condiții.

  • Pierderea greutății: Veți observa brusc Pierderea inexplicabilă a greutății în pisica ta, Deși va fi însoțit de o creștere a apetitului.
  • A crescut setea: Prietenul tău felinar va consuma mai multă apă decât de obicei.
  • Neliniștea sau creșterea activității: Pisica dvs. delicată de obicei va avea dificultăți în a rămâne încă pentru o perioadă scurtă de timp. De asemenea, puteți observa o luptă constantă pentru a găsi o poziție de dormit confortabilă.
  • Tahicardia: Aceasta este pur și simplu o creștere inexplicabilă a bătăi inimii sau a ritmului cardiac al pisicii.
  • Un strat de păr neîngrijit sau o tunsoare slabă: Haina de păr a pisicii dvs. va arăta neclintit și prost îngrijorată.
  • Diaree: În unele cazuri, dvs pisica va experimenta diaree. Ar putea fi ușoară sau moderată, în funcție de severitatea stării.
  • Vărsături: În unele cazuri, în ciuda creșterii apetitului, pisica dvs. va lupta pentru a păstra ceva în jos.
  • Intoleranta la caldura: În unele cazuri, când starea atinge o etapă avansată, pisica dvs. va fi foarte intolerantă a căldurii. Puteți observa încercări regulate de a găsi un loc confortabil pentru a se răci. De asemenea, în unele etape avansate, pisica dvs. va începe să se umezească excesiv atunci când este stresată. Acest comportament este foarte rar la pisici.
  • Slăbiciune: În ciuda unei creșteri a apetitului, puteți observa o lipsă generală de energie în pisica voastră. Va expune o mulțime de slăbiciune și letargie.
  • Complicații: Dacă starea nu este diagnosticată și tratată prompt, aceasta ar putea duce la anumite complicații. De exemplu, ar putea duce la o schimbare a zidurilor musculare ale inimii. Acest lucru va duce la o creștere rapidă a ritmului cardiac și, dacă nu este tratată, o insuficiență cardiacă.

O altă complicație a acestei afecțiuni este hipertensiunea arterială sau hipertensiunea arterială. Acest lucru poate provoca probleme la vederea pisicii, creierului, inima și rinichiului.

O complicație a hipertiroidismului poate, de asemenea, să dau drumul la bolile cronice legate de rinichi.

O pisică de tabby așezată lângă o baiaj

Cum să tratați hipertiroidismul în pisici

După cum sa menționat mai devreme, hipertiroidismul se întâmplă de obicei atunci când glandele tiroide situate în gât au devenit mărite. Cu toate acestea, acest lucru nu este vizibil din exterior. Astfel, cel mai bun lucru de făcut atunci când bănuiți că un caz de tiroide hiperactive este să vă luați pisica la veterinar cât mai curând posibil. VET dvs. va conduce o examinare fizică urmată de o examinare a sângelui. Dacă starea este diagnosticată, tratamentul va urma imediat. Este important să rețineți că, în niciun caz, nu ar trebui să încercați să vă tratați pisica acasă. Starea lui necesită un tratament medical profesionist de către un veterinar calificat. Majoritatea pisicilor câștigă recuperarea deplină atunci când tratamentul este finalizat.

Există două forme principale de tratament - tratament ani-tiroidian și tiroidectomie chirurgicală.

Gestionarea medicamentului anti-tiroidian necesită utilizarea tioamidelor. Aceasta implică în principal medicamente, cum ar fi metoimazol și carbimazol. Aceste medicamente vin sub formă de comprimate. Când sunt administrate, acestea ajută la reducerea producției hormonilor tiroidieni, precum și eliberarea acestora. Așa cum sugerează și numele, managementul medicamentului anti-tiroidian nu oferă un remediu complet pentru această problemă. Acesta ajută numai la gestionarea acestuia pe o bază pe termen scurt sau chiar pe termen lung. Aceste medicamente sunt de obicei administrate zilnic (în cea mai mare parte de două ori pe zi). Pe măsură ce simptomele se îmbunătățesc, doza este redusă. Efectele secundare ale utilizării medicamentelor anti-tiroide includ letargie, apetitul sărac și vărsăturile.

Tiroidectomia chirurgicală implică îndepărtarea țesuturilor care au fost afectate de mijloace chirurgicale. Spre deosebire de tabletele de management, atunci când tiroidectomia chirurgicală are succes, înseamnă un remediu complet al stării. Cu toate acestea, există șanse ca țesuturile neafectate anterior să poată fi infectate după intervenția chirurgicală. Acest lucru poate duce la simptome ocazionale de resurfacing hipertiroidism. Un alt risc care poate fi cu tiroidectomie chirurgicală este deteriorarea posibile a glandelor paratiroide, deoarece acestea sunt situate în glandele tiroide sau se află aproape de ele.

Alte metode de tratament includ tratamentul și terapia alimentară utilizând iod radioactiv. Acesta din urmă este administrat într-o singură doză de injectare. Terapia de iod radioactivă are o rată foarte mare de succes și vine fără riscurile implicate în intervenția chirurgicală, deoarece radiația distruge în mod normal țesuturile afectate fără a afecta paratiroidele.

Tratamentul dietetic este un mod relativ nou și eficient de gestionare a stării. Aceasta implică hrănirea pisicii cu o dietă special formulată, care are nivele de iod controlate special. Glandele tiroidei folosesc iod pentru a produce hormonii. Astfel, dacă există suficientă iod disponibil, hormonii nu vor fi suprapusă.

Scottish Fold pisică așezată pe canapea în camera de zi

Cum de a preveni hipertiroidismul felinar

Nu există nici un mod simplu de a preveni hipertiroidismul felinar. Cu toate acestea, există anumite lucruri pe care le puteți face ca proprietar de pisici.

  • Asigurați-vă că dieta pisicii dvs. nu conține prea multă iod. De asemenea, asigurați-vă că pisica dvs. nu consumă prea multă proteină de soia.
  • Optați pentru pungi în locul cutiilor atunci când vă alimentați alimentele umede de pisică.
  • Evitați să vă dați apă demineralizată sau îmbuteliată.
  • Utilizare pisica de gunoi Fără deodorante. De asemenea, optați pentru așternutul de pisici biodegradabil.
  • Considera dându-ți o baie in fiecare luna.
  • Evitați utilizarea tratamentelor topice de purici adesea.

A rezuma

În concluzie, hipertiroidismul în pisici nu este neobișnuit la pisicile adulte. Odată ce observați oricare dintre simptomele menționate mai sus, luați-vă pisica la un medic veterinar cât mai curând posibil pentru a fi efectuat un diagnostic adecvat. Dacă pisica dvs. este confirmată că are condiția, va fi administrată cea mai bună formă de tratament disponibilă. Hipertiroidismul felinar poate fi tratat - și cu succes. Când starea este lăsată netratată, poate duce la anumite complicații care includ o eroare a inimii.

Mai multe recenzii pentru produse de companie

Șampon de purici pentru pisici
Guler de purici pentru pisici
Cat calming sprays
Vitamine pentru pisici
Probiotice pentru pisica ta
Tratamente de purici pentru pisici
Dewremers pentru pisici

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Hipertiroidismul la pisici (tiroidă hiperactivă) - simptome și tratament