Vaccinarea conundrum: ghidul dvs. Pentru protocoalele pentru vaccinurile cat

Vaccinarea pisică

Anii recenți au adus multă discuție între veterinari, crescători și proprietari de pisici cu privire la valoarea, siguranța și necesitatea unor vaccinuri. Zvonurile rezultate amestecate cu fapt au provocat îngrijorarea printre iubitorii de pisici: Pisica mea trebuie să fie vaccinată în fiecare an? Sunt vaccinuri mai dăunătoare decât utile?

Am fugit în acest tip de dilemă în 2015 când se confruntă cu o mișcare de 2.600 de mile de la California în Georgia, care necesită vaccinuri rabie la toți câinii și pisicile. Vaccinurile rabie sunt, de asemenea, necesare În multe dintre statele pe care le-am condus pe parcursul drumului. În acel exemplu, am consultat cu veterinarul nostru de încredere și pe baza contribuției sale, aveau șase dintre pisicile vaccinate pentru rabie.

Din păcate, nu există niciun răspuns care să fie aplicabil tuturor pisicilor, dar cu o mai bună înțelegere a faptelor, puteți lucra cu propriul dvs. medic veterinar pentru a lucra o schemă de vaccinare care va oferi cea mai sigură protecție pentru pisica dvs.

Cum vă protejează vaccinurile pisica?

Vaccinurile nu injectează un scut miraculos împotriva bolii. Ei lucrează prin păcălirea trupului în gândirea că este amenințată, stimulând astfel sistemul propriu de apărare al corpului în producerea de anticorpi pentru a lupta împotriva invadatorului. Vaccinurile sunt făcute fie din viruși uciși, fie din viruși vii care au fost modificați pentru a nu provoca boală (live modificată sau MLV) și pot fi administrate individual, deși unele seruri sunt adesea administrate ca grup (multivalent), e.G. "3-Way" sau FVRCP.

Vaccinurile sunt cele mai frecvent date prin injectare, deși au fost dezvoltate mai multe vaccinuri intranazale noi.

După inițial Prima vizită veterinică și "Shots Shots", Boosters sunt date pentru a stimula sistemul de apărare a pisicii. În mod tradițional, medicii veterinari au cerut proprietarilor să-și aducă pisicile pentru boostere anuale, împreună cu verificarea anuală a pisicilor, totuși, timpul se schimbă și mulți veterinari se îndreaptă spre un protocol de trei ani, cu câteva excepții.

Începând cu sfârșitul anilor `90, a existat îngrijorarea cu privire la vaccinurile din pisici care cauzează tumori la locurile de injectare. Acestea au fost denumite inițial "Sarcoame de țesuturi moi asociate cu vaccinuri."Deși rare, aceste tumori au fost serioase, deci a fost dezvoltată o forță de lucru pentru a cerceta cauza. În cele din urmă, sa descoperit că injecțiile de multe tipuri pot provoca aceste tumori, nu doar vaccinuri și au fost redenumite "Sarcoara de injectare Sarcoama."Nu au fost vaccinurile care au provocat problema, ci inflamația cauzată de stickul acului. Din acest motiv, a avut loc o mișcare spre utilizarea vaccinurilor de trei ani. Se recomandă, de asemenea, ca vaccinurile să fie date cât mai mici pe picior sau pe coadă, astfel încât aceste tumori să poată fi tratate mai ușor dacă acestea apar.

Vaccinuri vii vs ucise

Vaccinurile FVRCP sunt disponibile în ambele versiuni, iar medicul veterinar va fi capabil să selecteze cea potrivită pentru pisica dvs., pe baza istoriei sale de sănătate. MLV-urile sunt, în general, preferate în majoritatea cazurilor, dar veți dori să discutați cu atenție această problemă cu medicul veterinar.

Vaccinurile din rabie sunt disponibile numai ca virusuri ucise.

  • Vaccinuri vii modificate (MLV): MLV-urile fac, în principiu, propria lor "muncă murdară", în păcălirea corpului în crezând că are un invadator de outsider, încurajându-l astfel să creeze anticorpi împotriva antigenului. MLV-urile se crede că oferă un răspuns imun de calitate superioară decât cel disponibil de la virusurile ucise. Dezavantajul este că pisicile cu sisteme imune compromise (FIV sau pacienți cu FEL) pot suferi de boli induse de vaccin din MLV-uri.
  • Vaccinuri ucise: Vaccinurile ucise au nevoie de un ajutor pentru a stimula sistemul imunitar natural în pisică, astfel încât un adjuvant este adăugat pentru a irita sistemul imunitar, stimulând astfel crearea de anticorpi. Unele vaccinuri ucise neconjugate sunt acum disponibile (PureVax). Aceste vaccinuri atașează virusul ucis într-o virus complet separat, non-boală care provoacă. Din cauza riscurilor de infecție legate de MLV-uri, se recomandă ca pisicile imunocompromise să primească vaccinuri ucise. Două probleme apar cu vaccinuri ucise: (1) Nu sunt la fel de eficiente ca MLV-uri și vor trebui să fie "boostered" mai frecvent și (2) adjuvanții provoacă mai multă inflamație și pot juca un rol în formarea sarcomului de injectare.

Vaccinurile feline nu sunt recomandate în mod normal

Următoarele vaccinări sunt recomandate numai în anumite cazuri de către AAFP:

  • Chlamydiosis: Deoarece reacțiile adverse la Chlamydia vaccinul se întâmplă mai frecvent decât reacțiile adverse la boală și deoarece vaccinul nu împiedică infecția clinică, ci doar din simptome severe, acest vaccin nu este recomandat în mod obișnuit. Gospodării cu mai multe pisici, cazări sau alte medii în care infecțiile asociate cu chlamydioza sau Conjunctivită au fost confirmate, pot lua în considerare acest vaccin după consultare cu un medic veterinar. Dacă este considerat adecvat, se recomandă reevaluarea anuală.
  • Peritonita infecțioasă de felină (FIP): Feline peritonită infecțioasă este o boală îngrozitoare, însă nu toate pisicile care sunt expuse la aceasta vor fi infectate.Utilizarea vaccinului FIP a fost controversată. Orientările AAFP indică faptul că, deoarece în prezent, lipsesc o dovadă suficientă că vaccinul induce protecția clinică relevantă, utilizarea sa nu este recomandată.
  • Bordetella: Mai frecvent întâlnită la câini, Bordetella (tusea de la Kennel) se găsește în adăposturi și alte medii cu mai multe pisici. Utilitatea acestui vaccin în majoritatea cazurilor este minimă și nu este recomandată pentru utilizarea de rutină, deși pot fi făcute excepții pentru medii cu mai multe pisici.

Alte excepții de vaccinare

  • Pisici bolnave, pisici cu boli cronice, cum ar fi hipertiroidism, astm, Eșecul renal cronic, și / sau sistemele imune slabe nu ar trebui probabil vaccinate.
  • Consultați-vă cu medicul veterinar înainte de a vaccina o pisică care primește terapie cu steroizi.
  • Vaccinările nu sunt recomandate pentru pisoii sub șase săptămâni, cu excepția situațiilor extreme (pisoi orfani sau pisoi într-un mediu cu risc ridicat.)
  • Siguranța vaccinării la reginele gravide nu a fost complet evaluată. De obicei, nu este recomandat să vă vaccinați o regină gravidă, cu excepția cazului în care acestea prezintă un risc foarte mare de combatere a bolii contractante. Dacă o pisică gravidă trebuie să fie vaccinată, virușii modificați-live nu ar trebui să fie utilizați deoarece pot provoca probleme cu dezvoltarea creierului a pisicilor.

Vaccinul FELV

FELV este o boală foarte gravă și întotdeauna fatală, totuși necesită un contact direct cu un animal infectat care urmează să fie contractat. Boala este transmisă prin saliva și secrețiile nazale, prin mușcături, partajând mâncăruri alimentare și alte contacte apropiate. Toate pisicile ar trebui testate pentru această boală cel puțin o dată pe parcursul vieții lor și, în orice moment, când ar fi putut contacta cu o pisică infectată sau acționează bolnav. Pisicile noi la o gospodărie trebuie să fie întotdeauna testate înainte de introducerea mediului. Toate pisicile cu un test de screening ELISA pozitiv ar trebui să fie separate de alte pisici.

Se recomandă ca toate pisicile să fie vaccinate pentru FELV, astfel încât acestea să aibă o protecție dacă au intrat vreodată în contact cu o pisică infectată. După vaccinările inițiale de pisici, numai pisicile care petrec timp în aer liber sau sunt considerate altfel "la risc" trebuie să primească boosters. În aceste cazuri, ar trebui să se acorde la fiecare 1-2 ani, în conformitate cu orientările AAFP.

Datorită riscului de sarcomas de injectare, au fost emise orientări speciale de vaccinare pentru toate vaccinurile recomandate:

  • Rabies: În piciorul din spate dreapta sub genunchi
  • FELV: Piciorul din spate stâng sub genunchi
  • Panleukopenia, Feline Herpesvirus I, Calicivirus Feline (sau 3-Way): Piciorul din față sub cot.

Motivul din spatele acestui fapt, neplăcut, așa cum ar putea părea, este că un sarfor de injecție pe picior poate fi tratat prin amputare, permițând ca pisicile afectate să supraviețuiască. Pisicile sunt minunat adaptate și, de obicei, ajustați destul de repede la navigarea pe trei picioare.

Vaccinuri de pisici multivalente

În mod tradițional, pisoii au primit un "vaccin cu 3 căi", care conține agenți împotriva calicivirusului felinar, Herpesvirus și Feline Panleukopenia (FRCP), toate date într-o singură "."Acestea sunt considerate vaccinuri" core "și sunt esențiale pentru toate pisicile. Un vaccin cu 4 căi, adăugând Chlamydia este de asemenea disponibil, pentru pisicile cu risc de contractare a acestora din urmă (arată în primul rând pisici.)

Deoarece fiecare stick de ac pune o pisică la risc pentru sarcomas de injectare, este recomandat, în general, de către veterinari să utilizeze un vaccin multivalent în majoritatea cazurilor, mai degrabă decât vaccinarea separată.

CAT VACCINE DE CONSIDERE

Înainte de a lua orice decizie cu privire la reținerea vaccinărilor recomandate, vă sugeră să vă faceți temele. Nu utilizați acest articol sau niciun alt articol unic ca bază pentru o decizie, dar citiți cât mai multe opinii variabile, după cum puteți găsi. Acest articol nu este destinat să răspundă definitiv la nicio întrebare, ci să stimuleze cititorul să-și facă propriile cercetări. Mai sunt multe de învățat despre provincile de vaccinare și am atins doar vârful aisbergului.

Linia de jos, ca întotdeauna, este că acestea sunt probleme pe care ar trebui să le discutați cu medicul veterinar în a decide care vaccinări are nevoie de pisica și cât de des. Fiecare gospodărie variază, iar decizia este una foarte personală, care va fi făcută într-o manieră informată mai degrabă decât ca urmare a zvonurilor și a panicii. În orice caz, dacă dvs. și medicul veterinar sunteți de acord să renunțați la schema anuală de vaccinare, asigurați-vă că vă luați în continuare pisica dvs. cel puțin o dată pe an pentru o verificare a pisicilor și pentru curățarea dentară necesară, împreună cu verificarea titerului, Dacă este în plan.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.

Uita-te acum: Care este pisica ta spunând?

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Vaccinarea conundrum: ghidul dvs. Pentru protocoalele pentru vaccinurile cat