Anemie la pisici

Unghi mare vedere portret de pisică de ghimbir așezat pe stradă

Anemia apare atunci când numărul de sânge roșu al unui animal scade mai mic decât normal. Această scădere poate fi de la pierderea de sânge, o scădere a numărului de celule roșii din sânge produse sau o creștere a numărului de celule distruse de organism. Multe boli pot provoca o pisică să devină anemică. Dacă numărul de celule roșii din sânge scade rapid sau devine foarte scăzut, pisica poate avea nevoie de spitalizare, transfuzii de sânge și, în unele cazuri, anemia poate fi mortală.

Ce este anemia?

Anemia este simptom al unei alte boli. Se întâmplă atunci când nu există suficiente celule roșii roșii sănătoase sau hemoglobină în sânge. Hemoglobina este principala componentă a celulelor roșii din sânge și a locului de muncă este de a transporta oxigenul. Când nu există suficiente celule roșii din sânge sau hemoglobină, celulele corpului nu pot obține suficient oxigen, deci nu pot funcționa corect. Este această lipsă de oxigen care provoacă semnele observate în pisică.

Anemia este împărțită în două categorii: regenerative sau non-regenerative. Anemia regenerativă înseamnă că corpul face mai multe celule roșii din sânge. Anemia non-regenerativă apare atunci când corpul nu face celule roșii din sânge.

Semne de anemie la pisici

  • Gingii palide
  • Creșterea ratei cardiace
  • Creșterea ratei de respirație
  • Letargie (somnolență excesivă)
  • Slăbiciune
  • Scăderea apetitului
  • Creșterea aportului de apă
  • Colaps

La pisici, simptomele anemiei pot varia în funcție de cât de repede numărul de celule roșii din sânge a scăzut.

Gingiile pot fi palide datorită scăderii oxigenului în sânge. O ritm cardiac de pisică crește, de asemenea, într-un efort de a obține oxigen la celulele care au nevoie. Rata de respirație crește pentru a aduce mai multă oxigen în organism, iar o pisică poate, de asemenea, să experimenteze letargie, deoarece oxigenul scăzut în sânge înseamnă că există mai puțină energie pentru celule, astfel încât pisica este somnoroasă.

Când pisicile sunt anemice, mușchii lor nu sunt în măsură să obțină oxigenul de care trebuie să funcționeze în mod normal, astfel încât să nu fie capabili să ruleze, să sară sau să joace. Ei își pierd, de asemenea, apetitul atunci când sunt anemici și pot bea mai mult într-un efort de a înlocui volumul de sânge pierdut. În cazuri severe atunci când pisica a pierdut o mulțime de sânge, ei pot să nu se miște sau să nu răspundă din cauza lipsei de oxigen la creier.

Dacă pisica dvs. prezintă oricare dintre aceste simptome, acestea trebuie evaluate imediat de un medic veterinar.

Cauzele anemiei la pisici

Anemia nu este o boală, ci un simptom al multor alte boli. Diferitele cauze ale anemiei sunt grupate pe baza faptului dacă anemia este regenerativă sau nu.

Cauzele anemiei regenerative

Pierderi de sange: pot apărea extern sau intern. Pierderea de sânge poate fi cauzată de traume sau de o vătămare majoră (cum ar fi lovită de o mașină), paraziți (cum ar fi purici, păduchi și viermi), ulcere gastrice (de obicei asociate cu insuficiență renală) și tumorile. (Tumorile din splină sau tumorile de sângerare din tractul intestinal sunt cele mai frecvente.)

Hemoliza: Corpul distruge celulele roșii din sânge, deoarece acestea apar anormale într-un fel.

Toxine: Pisica mănâncă ceva accidental. Toxinele pot fi împărțite în mai multe grupuri: medicamente, plante cum ar fi stejar, arțar roșu sau ferigi bracken, alimente cum ar fi fasole și ceapă de fava și metale grele, cum ar fi cupru, plumb, seleniu sau zinc.

Bacsis

Dacă sunteți îngrijorat de faptul că pisica dvs. este anemică ca urmare a pisicii dvs. mănâncă ceva, aduceți acel mâncare specifică cu dvs. la veterinar, astfel încât medicul să poată vedea exact ceea ce au ingerat.

Infecții: Pisica este expusă unei bacterii sau virusului care poate provoca anemie. Bacteriile, cum ar fi Hemobartonella, pot provoca anemie, cum ar fi virusiul de leucemie felină (FELV) și virusul imunodeficienței feline (FIV). Paraziți precum cytauxzozo și hemotrofic mycoplasma pot provoca, de asemenea, anemie.

Bolile genetice: Anemia poate fi moștenită. Rasele abisiniene și somaleze sunt cunoscute pentru a dezvolta un tip specific de anemie datorită unei deficite enzimatice.

Cauzele anemiei neregenerative

Dieta slaba: O dietă slabă poate duce la deficiențe nutriționale care au ca rezultat anemie. Acest lucru nu este comun într-o pisică tipică.

Boli cronice: Boli ale glandelor hepatice, suprarenale sau tiroide, iar cancerele pot provoca anemie. Aceste boli provoacă inflamație, iar această inflamație poate reduce capacitatea organismului de a face mai multe celule roșii din sânge.

Boală de rinichi: Un hormon numit eritropoietină stimulează corpul pentru a face noi celule roșii din sânge. Acest hormon este realizat de rinichi. Boala renală scade cantitatea de eritropoietină pe care rinichii îl pot face.

Tulburări de măduvă osoasă: Măduva osoasă este locul unde se fac noi celule roșii din sânge. Orice boală care afectează măduva osoasă poate provoca anemie. Cele mai frecvente boli ale pisicilor care afectează măduva osoasă sunt cancer, virusul leucemiei feline și virusul imunodeficienței feline.

Cum de a diagnostica anemia

Medicul veterinar va colecta o probă de sânge pentru a rula un număr de sânge complet (CBC). Numărul total al celulelor sanguine va dezvălui câte celule roșii, hemoglobină, trombocite și celule albe din sânge pe care o are. Acest test le spune, de asemenea, medicului dacă anemia este regenerativă sau nu.

Odată ce medicul veterinar identifică anemia, vor fi recomandate alte teste pe baza simptomelor pisicilor pentru a determina ce este cauza anemiei.

Tratament

Din moment ce anemia este un simptom al multor alte boli, este important sa aflat ce boala provoaca ca pisica ta sa fie bolnav. Concentrați-vă pe tratarea bolii primare și a anemiei ar trebui să se îmbunătățească.

În cazurile în care anemia este severă sau datorită unei boli cronice, pot fi necesare spitalizare și transfuzii de sânge.

Cum de a preveni anemia

Anemia este un simptom al multor boli, astfel încât prevenirea anemiei nu este întotdeauna posibilă, dar există câteva lucruri specifice pe care le puteți face pentru a reduce riscul pentru pisica dvs.

  • Utilizați un produs lunar de prevenire a parazitului care ucide purici, căpușe, păduchi și paraziți intestinali.
  • Păstrați-vă pisica în interior, sau lăsați-le numai în afara supravegherii directe.
  • Hrăniți-le un aliment cu pisici echilibrat din punct de vedere nutrițional.
  • Le-au testat pentru leucemie felină și virusuri de imunodeficiență felină, conform recomandărilor medicului veterinar.
  • Preveniți accesul la toxine.
  • Luați pisica în examenele veterinare cel puțin o dată pe an și au teste de sânge efectuate la fiecare la trei ani pentru a determina valorile lor normale.
18 semne că pisica ta este bolnavă
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Anemie la pisici