Cum să identificați și să tratați infecțiile respiratorii superioare la pisici

Pisica bolnavă

Infecțiile respiratorii superioare sunt foarte frecvente la pisici, în special pisoi și pisici de adăpost. Aceste infecții răspund, de obicei, bine la tratament, deși unele pisici pot deveni destul de bolnavi, cu cazuri severe ocazional devenind pneumonie.

Ce este o infecție respiratorie superioară?

Termenul infecție respiratorie superioară descrie efectiv o varietate complexă de boli care pot apărea singură sau în combinație. În general, toate aceste boli produc un set similar de simptome care afectează în principal tractul respirator superior (i.E. în principal nasul și gâtul).

Simptome

Simptomele infecțiilor respiratorii superioare la pisici pot varia în funcție de severitate, dar includ în mod obișnuit oricare dintre următoarele:

  • Febră
  • Descărcarea nazală
  • Strănut
  • Ochii răniți
  • Ochii înroșite (conjunctivită)
  • Cruciş
  • Tuse
  • Voce ragusita
  • Răni în gură și / sau nas
  • Saliva
  • Gagging
  • Respirație rapidă
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Letargie

Cauze

Există numeroase organisme care cauzează infecții respiratorii superioare la pisici, dar vinovații comuni sunt:

  • Feline Herpesvirus 1, numit și virusul Rhinotracheitei
  • Calicivirusul felinar din care există mai multe tulpini
  • Chlamydophila Felis, o bacterie
  • MyCoplasma spp, un tip de bacterii

Majoritatea cazurilor se datorează infecțiilor virale cu herpesvirus și / sau calicivirus.

Factori de risc

Pisicile și adăposturile sunt la un risc ridicat. Infecțiile respiratorii superioare cele mai frecvente la pisicile care au în mod regulat contacte cu alte pisici în care pisicile sunt adăpostite în locuri precum adăposturile.

Pisici nevaccinate, pisici care sunt sub stres, și pisici care sunt imunosupresate din cauza condițiilor cum ar fi Virusul leucemiei feline (FELV) sau virusul imunodeficienței feline (FIV) sunt, de asemenea, la un risc mai mare. Pisicile cu fața în față, cum ar fi persanii, par deosebit de susceptibili la infecțiile respiratorii superioare.

Infecțiile respiratorii superioare sunt răspândite prin evacuarea din nas și ochi, fie prin contact direct cu pisicile infectate, contaminarea aerosolului, fie prin contactul cu obiecte precum feluri de mâncare sau așternut care au fost contaminate cu secreții de la pisicile infectate.

Diagnostic

Un diagnostic de infecție respiratorie superioară poate fi adesea realizat pe baza istoricului și a simptomelor. Se pot efectua teste suplimentare de diagnosticare asupra secrețiilor pentru a identifica organismele care cauzează boli.

Tratament

Pentru majoritatea pisicilor, tratamentul vizează gestionarea simptomelor. Deși majoritatea cazurilor sunt cauzate de viruși, antibioticele pot fi prescrise pentru combaterea infecțiilor bacteriene care apar adesea secundar infecțiilor virale. Un unguent ocular poate fi prescris, iar medicamentele pentru a ajuta la controlul congestiei nazale și descărcarea de gestiune pot fi, de asemenea, prescrise.

Multe infecții respiratorii superioare VET va oferi tratamente pentru tine de a face acasă, dar în cazurile în care pisicile nu vor mânca sau de a bea sau au dificultăți serioase de respirație, poate fi necesară spitalizare. Fluidele intravenoase pot fi administrate pentru a preveni deshidratarea, iar terapia cu oxigen poate fi utilizată dacă este necesar.

Cele mai multe cazuri clarifică într-o săptămână până la 10 zile, deși uneori infecțiile respiratorii superioare vor rămâne în câteva săptămâni. Pentru cazurile care nu răspund la tratamentul de susținere obișnuit, pot fi încercate medicamente antivirale. Pisicile care suferă de crize prelungite sau repetate de infecții respiratorii trebuie verificate pentru FELV și FIV Chiar dacă animalul de companie a fost testat negativ anterior.

Odată ce simptomele au fost rezolvate, pisicile infectate cu herpesvirus continuă să transporte virusul pentru totdeauna și pot avea izbucniri din când în când. Cu Herpesvirus, infecția este de obicei doar "activă" după orele de stres și poate avea o recidivă (arată din nou simptomele).

Prevenirea

Vaccinurile împotriva herpesvirusului și calicivirus fac parte din protocolul de vaccinare de rutină care va fi recomandat de medicii veterinari. Acestea sunt cele mai des administrate prin injectare, iar VET-ul dvs. poate discuta care vaccinul de utilizat și adecvat Program de vaccinare Pentru pisica ta. La pisoi tineri, vaccinurile nu sunt pe deplin protectoare până când se administrează o serie completă de vaccinuri.

Minimizarea stresului, precum și prevenirea contactului cu pisicile infectate, pot reduce, de asemenea, incidența infecțiilor respiratorii superioare.

Ingrijirea casei

Pisicile ar trebui să fie liniștite și confortabile pe parcursul unei infecții respiratorii superioare. Ștergeți cu atenție descărcarea din ochi și nas și administrați toate medicamentele așa cum este prescris de către VET dvs. Un umidificator poate ajuta adesea la gestionarea congestiei.

Deoarece pisicile ar putea pierde simțul lor de miros sau au răni dureroase în gură, apetitul lor pot suferi. Puteți încerca să vă alimentați alimentele preferate, extra-gustoase conserve sau chiar o dietă veterinară specială care oferă suport suplimentar nutrițional în cazul în care apetitul pisicii dvs. este diminuat. Cu toate acestea, dacă pisica dvs. nu va mânca sau nu va mai bea, consultați medicul veterinar.

În gospodăriile cu mai multe pisici, vorbiți cu veterinar despre orice măsuri de precauție pe care trebuie să le luați pentru a minimiza riscul pentru alte pisici susceptibile din casă, cum ar fi izolarea pisicilor bolnavi sau dezinfectarea bolurilor de alimente și așternuturile.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Infecție respiratorieColegiul Universitar din Cornell din Medicina Veterinară, 2020

  2. Complexul bolii respiratorii FelineManualul veterinar

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Cum să identificați și să tratați infecțiile respiratorii superioare la pisici