Feline initonită infecțioasă la pisici

Closeup de o pisică

Ce este FIP?

FIP este o boală complexă care este rezultatul infecţie cu coronavirusul felinar. În timp ce un număr mare de pisici sunt infectați cu coronavirus felină, puțini vor dezvolta vreodată FIP. FIP se consideră că rezultă dintr-o mutație a virusului în organism care combină cu răspunsul sistemului imunitar. Această combinație duce la inflamație în diferite sisteme de organe. Virusul mutat nu este vărsat de pisică, așa că în timp ce FIP nu este de fapt contagioasă, coronavirusul felinar mai benign este contagios pentru alte feline. Nu este contagioasă pentru câini sau oameni.

Semne și simptome ale FIP

Cele două categorii principale de FIP, forma umedă și forma uscată au caracteristici diferite. Aceste forme largi nu sunt neapărat complet distincte, iar unele pisici vor avea unele din ambele.

Simptomele comune ale formei umede ale FIP includ:

  • Distenția abdomenului din cauza construirii fluidelor
  • Dificultatea respirației din cauza implicării pulmonare
  • Febră (pe termen lung, nu răspunde la tratament)
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Pierdere în greutate
  • Depresie

Simptomele obișnuite ale formei uscate de FIP includ:

  • Febră (pe termen lung, nu răspunde la tratament)
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Depresie
  • Pierdere în greutate
  • Variabila alte semne legate de eșecul organelor, în funcție de organele implicate (implică în mod obișnuit rinichi, ficat, sistem nervos, ochi)

Cauzele FIP

FIP este cel mai adesea văzut în pisicile tinere, mai puțin de 12 luni, dar poate fi văzută la orice vârstă.Se crede că mutația din virus care duce la FIP este mai frecventă la pisicile cu sisteme imunitare imature sau slăbite. Cele mai multe pisici care dezvoltă FIP au fost recent expuse la un fel de experiență stresantă, cum ar fi îmbarcare, rețimeri sau chirurgie. Coronavirusul este răspândit prin contactul direct prin nas și gură cu fecale infectate. Partajare cutii de gunoi este o cale majoră de transmisie a coronavirusului între pisici. FIP se dezvoltă numai în unele pisici care sunt infectate cu coronavirusul, astfel încât expunerea nu înseamnă în mod automat pisicile vor primi FIP.

Cum este diagnosticat FIP?

Confirmarea unui diagnostic de FIP poate fi de fapt foarte dificilă. Cea mai bună metodă de confirmare a unui diagnostic de FIP necesită a medic veterinar luând o biopsie. Eșantioanele de țesut din biopsie sunt examinate microscopic și adesea includ teste speciale pentru a marca prezența virusului în probele de țesuturi. Dacă aceste teste nu sunt posibile, diagnosticul trebuie să fie efectuat pe o combinație de alți factori, inclusiv semne clinice și teste de laborator care pot include teste de sânge și analiza fluidului eșantionat de la abdomen dacă este prezentă forma umedă.

Testarea anticorpilor la coronavirus nu este utilă în diagnosticul FIP, dar este utilă în screeningul pisicilor sănătoase înainte de a le introduce într-o pisică sau grup fără coronavirus. Un rezultat pozitiv indică doar expunerea la coronavirus și posibilă vărsare a coronavirusului, dar nu înseamnă că o pisică are sau va dezvolta FIP.

Tratament

Nu există tratament pentru FIP. Unele măsuri de susținere, incluzând drenarea acumulărilor excesive de lichide, pot oferi o ușurare temporară. O varietate de medicamente concepute pentru a reduce răspunsul imun anormal la virus sau reduce capacitatea virusului de a reproduce au fost încercate și poate oferi o anumită ușurare de la boală și de supraviețuire prelungită. În general, pisicile cu forma umedă cedează pentru a fi mai devreme (în câteva zile până la săptămâni) decât cei cu forma uscată (până la câteva luni), deși supraviețuirea timp de câteva luni poate fi posibilă.

Cum de a preveni FIP

Prevenirea expunerii la coronavirus este cea mai bună modalitate de a preveni FIP, totuși acest lucru este foarte dificil de a face ca până la 80-90% din pisici sunt infectate cu virusul.

Este un vaccin disponibil, deși utilizarea sa este controversată. Vaccinul este dat în nas și este conceput pentru a produce doar un răspuns local pentru a împiedica accesiunea virusului la corp. Eficacitatea vaccinului este discutabilă și trebuie administrată înainte de expunerea naturală la coronavirus să fie eficientă. Deoarece FIP este destul de puțin frecventă în populația generală a pisicilor, necesitatea utilizării de rutină a vaccinurilor FIP nu este, în general, recomandată, deși uneori poate fi utilizată în adăposturile în care riscul este cel mai înalt. VET-ul dvs. poate discuta despre utilizarea vaccinurilor FIP pentru pisica dvs.

Gospodăria multi-pisică

Colegii de casă diagnosticați cu FIP nu au un risc mai mare de a dezvolta FIP dacă nu sunt colegi de gunoi care împărtășesc o predispoziție genetică. De asemenea, acestea au fost expuse deja la coronavirus, deci nu sunt de obicei precauții speciale. VET dvs. poate oferi consultanță suplimentară cu privire la îngrijirea la domiciliu.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Prezentare generală a peritonitei infecțioase felineManualul veterinar

  2. Feline peritonită infecțioasăColegiul Universitar din Cornell din Medicina Veterinară

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Feline initonită infecțioasă la pisici