Feline leucemia vaccin: ce trebuie să știți

Kitten obține vaccinat

Leucemia felină este, de asemenea, cunoscută ca leucemie de pisică, cu "leucemie" fiind scrisă ca "leucemie" în unele părți ale lumii. Aceasta este o boală virală gravă și amenințătoare de viață, iar vaccinarea pisicilor, în special, este o modalitate sensibilă de a proteja animalele vulnerabile din infecție.

Leucemia felină este una dintre cele mai frecvente boli infecțioase ale pisicilor din lume. Boala este cauzată de virusul leucemiei feline (FELV).

Virusul are un efect profund asupra sistemului imunitar, măduva osoasă și celulele sanguine ale pisicii și există până la șase etape de infecție: pisicile infectate pot fi purtători asimptomatici timp de mulți ani, dar semnele clinice și prognosticul pe termen lung este variabilă, în funcție de un număr de factori.

Semnele clinice pot include pierderea în greutate, gingivită (gingii inflamate), stomatită (inflamația căptușelii cavității orale) și o serie de alte posibilități. În timp ce unele pisici pot trăi o viață sănătoasă, cu o durată de viață normală, alte pisici pot avea o rată de mortalitate de aproximativ 50% în 2 ani și 80% în 3 ani.

Fotografie a unui grup de pisici cu potențial de transmisie de leucemie felină

Leucemia felină este transmisă de la pisică la Cat în timpul contactului social apropiat.

Transmisia FELV are loc în general în timpul contactului social apropiat între pisicile infectate și neinfectate, nevaccinate. Virusul este vărsat în principal în saliva, dar este prezent și în sânge, urină, fecale, lacrimi și secreții nazale, precum și în laptele mamei infectate. Virusul este trecut în primul rând prin expunerea orală sau nazală la particule virale, dar poate fi, de asemenea, răspândită prin răni musculare. Metodele comune de transmisie includ mâncăruri de alimente și apă, cutiile partajate și îngrijirea reciprocă între pisicile care sunt afectuoase unul față de celălalt.

Vaccinurile de leucemie de feline (FelV) sunt licențiate pentru a stimula imunitatea la felov în pisici. Sunt disponibile diverse formulări, incluzând vaccinuri inactivate, virusuri, vaccinuri de subunitate recombinante; și vaccinurile recombinante din punct de vedere genetic, legate de un virus vectorial de pox canar.

Vaccinul de leucemie feline este clasificat ca un vaccin non-core sub Asociația Veterinară de Animal Mondială (WSAVA) și Asociația Americană a Practicanților Feline Feline Ghiduri de vaccinare, ceea ce înseamnă că nevoia de vaccinare este dictată de localizarea geografică, stilul de viață și riscul de expunere.

Pisicile interioare care nu întâlnesc niciodată alte pisici nu ar trebui să fie în pericol de a ridica leucemia felină, astfel încât vaccinarea nu poate fi necesară. Cu toate acestea, pisicile care plutesc în aer liber, intră în contact cu alte pisici, sunt susceptibile de a fi în pericol, astfel încât vaccinarea poate fi recomandată. Fiecare proprietar de pisici ar trebui să discute acest subiect cu propriul lor medic veterinar, luând o decizie bazată pe riscul individual al pisicii.

Este important să se distingă FELV de la o altă infecție retrovirus, virusul de imunodeficiență felină (FIV) și de peritonita infecțioasă felină (FIP), un tip de infecție cu coronavirus. Aceste nume de boală pot suna similar cu un proprietar al pisicilor, dar ele sunt boli cu totul diferite și vor fi discutate în diferite articole.

Când pisicile ar trebui să obțină vaccinul de leucemie felină?

Pisicile ar trebui să primească un vaccin inițial la vârsta de 8 - 12 săptămâni, iar a doua doză este în mod normal dată de 3-4 săptămâni mai târziu. Sunt recomandate vaccinări anuale de rapel, dar nu sunt necesare pentru fiecare pisică.

Pisicile trebuie să primească un vaccin inițial la vârsta de 8-12 săptămâni, în funcție de produsul specific de vaccin; și oa doua doză se administrează în mod normal 3-4 săptămâni mai târziu. O vaccinare anuală de rapel este, în general, recomandată, dar trebuie discutată cu veterinarul dvs. anual.

Aceste vaccinări sunt adesea combinate cu vaccinuri de rutină de feline cunoscute sub numele de FVRCP împotriva infecțiilor respiratorii comune numite deseori și # 8220 Cat Gripa & # 8221; (rinotraheita virală felină și calicivirusul felinar) și feline panleukopenie (dezintegrare felină).

Vaccinul nu va proteja pisicile care sunt deja infectate cu FELV, astfel încât testarea FELV (de obicei folosind un test de sânge ELISA in-house sau un test IFA) înainte de administrarea vaccinului este recomandat.

Doar pisicile sănătoase și pisicile negative ale felinului ar trebui să fie vaccinate.

Costul depinde de locația dvs. și de alegerea dvs. de medic veterinar DVM: ar trebui să vă telefonați în jurul zonei locale pentru a descoperi gama de prețuri de pe piață. În general, taxa reprezintă o combinație a unei examinări clinice veterinare a animalului dvs. de companie (pentru a vă asigura că acestea sunt suficient de sănătoase pentru vaccinare), precum și costul vaccinului însuși.

Feline Leucemie Vaccine Efecte secundare Imaginea antetului

Printre unele pisici, un vaccin de leucemie felina este asociat cu efecte secundare minore.

Efectele secundare ale vaccinării FELV sunt rare și de obicei foarte mici, cum ar fi episoadele tranzitorii de plictiseală, cu pirexie ușoară. Ocazional, pot exista umflături minore și disconfort la locul injectării.

Din punct de vedere istoric, situsul de injectare (un tip de cancer) a fost legat de vaccinarea cu FELV, dar studiile mai recente au arătat că rabia care conține adjuvant (ucis) și vaccinurile FELV au un risc de zece ori mai mare de formare a tumorilor comparativ cu rabia recombinantă mai recent dezvoltată și vaccinurile FELV.

Este important să rețineți că toate vaccinurile vii recombinante și modificate acum vândute în SUA și Canada sunt adjuvante gratuite.

Ca și în cazul oricărui produs injectat, în mod excepțional rar, o reacție alergică anafilactică severă poate apărea după vaccinarea FELV. Ca un medic veterinar calificat de peste treizeci de ani, nu am fost niciodată asistat la acest lucru după o vaccinare a pisicilor.

întrebări frecvente

Este necesară vaccinul de leucemie felină?

Infecția cu leucemie a leucemiei (infecția FELV) nu poate fi transmisă indirect în același mod ca și alți viruși: contactul strâns cu alte pisici este necesar pentru transmisia virală. Din acest motiv, FELV este considerat un vaccin non-core de către autorități precum WSAVA și Asociația Americană a Practicanților Feline. Cu toate acestea, pentru a fi sigure, vaccinarea FELV este foarte recomandată pentru toți pisicile din Statele Unite în conformitate cu instrucțiunile de vaccinare AAFP, în timp ce inoculările de rapel sunt recomandate numai la pisicile adulte considerate a fi la risc crescut de expunere, cum ar fi pisicile în aer liber sau o pisică în aer liber intrarea într-o gospodărie de pisică care include pisici pozitive FELV.

Cât de des ar trebui să fie vaccinate pisicile pentru leucemie felină?

Durata imunității depinde de vaccinul precis utilizat și de răspunsul imun al pisicii dvs.: acest lucru poate varia de la 12 luni la doi sau trei ani. Revaccinarea (utilizând o singură doză de vaccin) depinde, de asemenea, de alți factori, cum ar fi riscul pisicii dvs. la expunerea la virus. Subiectul trebuie discutat cu propriul dvs. medic veterinar la verificarea veterinară a pisicii dvs. ca parte a îngrijirii lor de rutină a sănătății.

Poate o pisică să obțină leucemie felină după ce a fost vaccinat?

În timp ce este considerat ca fiind eficient, vaccinarea FELV nu protejează 100% din pisici să devină infectați. Singurul mod de a proteja pisicile de la felv este de a preveni expunerea lor la pisicile infectate cu FELV. Aceasta înseamnă menținerea pisicilor în interior sau într-o incintă în aer liber și înseamnă că toate pisicile trebuie testate pentru infecția FELV înainte de a le introduce într-o casă

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Feline leucemia vaccin: ce trebuie să știți