Programul de vaccinare cat

CAT CAST CARACTERMENTUL DE VACCINARE

Întrebându-vă care vă vaccină nevoile dvs. de pisică și cât de des ar trebui vaccinate? Am desființat programele de vaccin Cat, astfel încât să vă puteți păstra protejarea pisicii.

În Statele Unite, Asociația Americană a Practicanților Feline supraveghează un grup consultativ de vaccinare felină, care analizează periodic orientările și cercetarea vaccinării și oferă recomandări pentru vaccinuri pentru toate pisicile.

Panou consultativ de vaccinare AAFP Feline ultima revizuită vaccinare Orientări pentru pisici în 2013.

Planurile enumerate în acest articol se bazează pe orientările Grupului consultativ de vaccinare AAFP Feline, dacă nu se specifică altfel.

Vaccinurile sunt clasificate ca "core" (recomandate pentru toate pisicile și pisoii, inclusiv pisicile interioare) și "non-core" (recomandate pentru unele pisici bazate pe stilul de viață și starea de sănătate).

Veterinarul dvs. vă poate spune că vaccinurile non-core sunt recomandate pentru pisica sau pisoiul dvs. pe baza stilului de viață al pisicii, vârsta și starea de sănătate, care vă poate ajuta VET să determine riscul de expunere a pisicii.

Schemele de vaccinare variază în funcție de vârsta pisicii. Schemele de vaccinare a pisicilor implică, în general, mai multe vaccinuri decât programele de vaccinare pentru adulți (pentru pisicile care nu au fost vaccinate ca pisoi). Recomandările de rapel variază pe baza vaccinului și a riscului individual al pisicii de expunere.

Lista de vaccinuri de bază

Pisoiul fiind vaccinat

Vaccinările sunt grupate în două grupe principale - vaccinări de bază și non-core. Vaccinările de bază sunt considerate esențiale pentru toate pisicile, indiferent dacă trăiesc în interior sau în exterior.

Vaccinurile de bază pentru pisici includ Panleuokenia Feline (dezintegrare felină sau FPV), herpesvirus felină (rinotraheită virală felină), felină calicivirus (FCV) și rabie virus.

Pentru pisici, un vaccin combinat (FVRCP abreviat) acoperă rinotraheita, calicivirusul și panleuokenia. Pisica ta va primi doar o singură lovitură, dar va fi vaccinată împotriva tuturor celor trei viruși.

Virusul Feline Panleukopenia (FPV; Feline Distemper)

Feline panleukopenia virus este un tip de parvovirus felinar care atacă căptușeala intestinală a pisicii, măduvă osoasă și ganglioni limfatici. Adesea fatal, este extrem de contagioasă, în special pentru pisici.

Vaccinarea inițială a pisicilor: Începând cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 săptămâni, vaccinul de panleuokenia felină este administrat o dată la trei-patru săptămâni, până când pisoiul are 16 până la 20 de săptămâni.
Vaccinarea inițială a pisicii adulților: Pisicile adulte nevacinate ar trebui să primească două doze, distanțate de trei până la patru săptămâni.
Recomandarea de rapel: Pisica ar trebui să fie reevaluată la un an după vaccinarea inițială; Ulterior, pisicile ar trebui să primească o lovitură de rapel la fiecare trei ani.

Feline Herpesvirus (FHV-1; Rinotraheita virală felină)

Feline Herpesvirus provoacă infecții respiratorii superioare și infecții oculare. Este extrem de contagioasă între pisici și odată infectate, pisicile pot fi purtători asimptomatici pentru durata lor de viață.

Vaccinarea inițială a pisicilor: Începând cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 săptămâni, vaccinul de herpesvirus felină este administrat o dată la trei-patru săptămâni, până când pisoiul are 16-20 de săptămâni.
Vaccinarea inițială a pisicii adulților: Pisicile adulte nevacinate ar trebui să primească două doze, distanțate de trei până la patru săptămâni.
Recomandarea de rapel: Pisica ar trebui să fie reevaluată la un an după vaccinarea inițială; Ulterior, pisicile ar trebui să primească o lovitură de rapel la fiecare trei ani.

Feline Calicivirus (FCV)

Calicivirusul felinar provoacă infecții respiratorii și boală orală. Este extrem de contagioasă între pisici.

Vaccinarea inițială a pisicilor: Începând cu vârsta de 6 până la 8 săptămâni, vaccinul de calicivirus feline este administrat o dată la trei-patru săptămâni, până când pisoiul are 16 până la 20 de săptămâni.
Vaccinarea inițială a pisicii adulților: Pisicile adulte nevacinate ar trebui să primească două doze, distanțate de trei până la patru săptămâni.
Recomandarea rapelului: Pisica ar trebui să fie reevaluată la un an după vaccinarea inițială; Ulterior, pisicile ar trebui să primească o lovitură de rapel la fiecare trei ani.

Virusul rabiei

Rabies este un virus care infectează mamiferele, inclusiv pisicile, câinii, viața sălbatică și oamenii. Deoarece rabia este o boală zoonotică gravă (transmisibilă de la animale la oameni), majoritatea statelor au legi care necesită ca toate pisicile să primească vaccinuri și boostere din toată viața.

Vaccinarea inițială a pisicilor: O doză unică de vaccin rabie este dată atunci când pisoiul are 12 săptămâni sau mai mult.

Vaccinarea inițială a pisicii adulților: O singură doză de vaccinul rabiei.

Recomandarea de rapel: Pisica ar trebui să fie reevaluată la un an după vaccinarea inițială; Ulterior, pisicile ar trebui să primească o lovitură de rapel în fiecare dată sau trei ani, în funcție de vaccinul rabiei utilizate. Vaccinul rabiei are o frecvență recomandată diferită, în funcție de producătorul de vaccin (unele vaccinuri rabie sunt bune pentru doar un an, iar altele sunt bune timp de trei ani).

Lista de vaccinuri non-core

Pisica în aer liber așezată pe trotuar

În plus față de vaccinările de bază, unele pisici la risc pot avea nevoie, de asemenea, de vaccinări non-core.

Vaccinurile non-core pentru pisici includ virusul leucemiei feline (FELV), virusul imunodeficienței feline (FIV), Bordetella Bronchiseptica (tuse de canisa) și peritonita infecțioasă felină (FIP).

Virusul leucemiei feline (FELV)

Virusul leucemiei feline nu este leucemie, nici nu este cancer. Este un virus. Cu toate acestea, deoarece virusul suprimă un sistem imunitar al pisicii, poate provoca o pisică să dezvolte cancer, precum și alte infecții și boli.

Vaccinarea inițială a pisicilor: Începând cu vârsta de 8 săptămâni, sunt date două doze de vaccin de virus de leucemie felină, distanțate la fiecare trei-patru săptămâni.
Vaccinarea inițială a pisicii adulților: Pisicile adulte nevacinate ar trebui să primească două doze, distanțate de trei până la patru săptămâni.
Recomandarea de rapel: Pisica ar trebui să fie reevaluată la un an după seria inițială de vaccinare; Ulterior, pisicile ar trebui să primească o lovitură de rapel în fiecare dată sau doi ani, în funcție de faptul dacă pisica are un risc ridicat sau scăzut de infecție (medicul veterinar poate evalua nivelul de risc al fiecărei pisici).

Virusul imunodeficienței Feline (FIV)

Virusul de imunodeficiență felină determină slăbirea unui sistem imunitar al pisicii, ceea ce face ca pisica să fie mai susceptibilă la capturarea altor infecții.

Deși A Vaccin pentru FIV a fost o dată disponibilă, eficacitatea sa a fost discutabilă și vaccinul nu mai este produs, nici distribuit în America de Nord. Vaccinarea împotriva FIV nu mai este recomandată.

Vaccinarea inițială a pisicilor: Nu se recomandă.
Vaccinarea inițială a pisicii adulților: Nu se recomandă.
Recomandarea rapelului: Nu se recomandă.

Bordetella Bronchiseptica (tuse de canisa)

Bordetella Bronchiseptica poate provoca o boală severă a tractului respirator inferior, de obicei în pisoi. Potrivit Universității din California Davis Școala de Medicină Veterinară, Infecția Bordetella este rară la pisici, astfel încât acest vaccin este Nu se recomandă Pentru animalele de companie, deși poate fi utilizat în anumite medii cu risc cu risc ridicat.

Vaccinarea inițială a pisicilor: Nu se recomandă.
Vaccinarea inițială a pisicii adulților: Nu se recomandă.
Recomandarea de rapel: Nu se recomandă.

Peritonita infecțioasă de felină (FIP)

Peritonita infecțioasă a felinelor este cauzată de anumite tulpini ale coronavirusului felinar.

Cele mai multe pisici infectate cu coronavirus entericin (FECV) arată câteva simptome ale bolii, dar despre 10% de pisici infectate continuă să dezvolte simptome grave, de obicei fatale. Deși A Vaccin pentru FIP este disponibilă, eficacitatea sa este discutabilă. AAFP nu recomandă vaccinarea pentru FIP.

Vaccinarea inițială a pisicilor: Nu se recomandă.
Vaccinarea inițială a pisicii adulților: Nu se recomandă.
Recomandarea de rapel: Nu se recomandă.

Înțelegerea programelor de vaccinare a pisicilor pot fi confuze uneori.

Este întotdeauna cel mai bine să lucrați cu medicul veterinar pentru a determina care vă vaccinează nevoile de pisică și cât de des ar trebui să vă vaccinați pisica.

Vaccinări și programe rezumate

Tipul de vaccinareVaccinarea inițială a pisicilorVaccinarea inițială a adulțilorRecomandarea rapeluluiCore / nucleu
Virusul Feline Panleukopenia (FPV; Feline Distemper)Începând cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 săptămâni, vaccinul de panleuokenia felină este administrat o dată la trei-patru săptămâni, până când pisoiul are 16 până la 20 de săptămâni.Pisicile adulte nevacinate ar trebui să primească două doze, distanțate de trei până la patru săptămâni.Pisica ar trebui să fie reevaluată la un an după vaccinarea inițială; Ulterior, pisicile ar trebui să primească o lovitură de rapel la fiecare trei ani.Miez
Feline Herpesvirus (FHV-1; Rinotraheita virală felină)Începând cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 săptămâni, vaccinul de herpesvirus felină este administrat o dată la trei-patru săptămâni, până când pisoiul are 16-20 de săptămâni.Pisicile adulte nevacinate ar trebui să primească două doze, distanțate de trei până la patru săptămâni.Pisica ar trebui să fie reevaluată la un an după vaccinarea inițială; Ulterior, pisicile ar trebui să primească o lovitură de rapel la fiecare trei ani.Miez
Feline Calicivirus (FCV)Începând cu vârsta de 6 până la 8 săptămâni, vaccinul de calicivirus feline este administrat o dată la trei-patru săptămâni, până când pisoiul are 16 până la 20 de săptămâni.Pisicile adulte nevacinate ar trebui să primească două doze, distanțate de trei până la patru săptămâni.Pisica ar trebui să fie reevaluată la un an după vaccinarea inițială; Ulterior, pisicile ar trebui să primească o lovitură de rapel la fiecare trei ani.Miez
Virusul rabieiO doză unică de vaccin rabie este dată atunci când pisoiul are 12 săptămâni sau mai mult.O singură doză de vaccinul rabiei.Pisica ar trebui să fie reevaluată la un an după vaccinarea inițială; Ulterior, pisicile ar trebui să primească o lovitură de rapel în fiecare dată sau trei ani, în funcție de vaccinul rabiei utilizate.Miez
Virusul leucemiei feline (FELV)Începând cu vârsta de 8 săptămâni, sunt date două doze de vaccin de virus de leucemie felină, distanțate la fiecare trei-patru săptămâni.Pisicile adulte nevacinate ar trebui să primească două doze, distanțate de trei până la patru săptămâni.Pisica ar trebui să fie reevaluată la un an după seria inițială de vaccinare; Ulterior, pisicile ar trebui să primească o lovitură de rapel în fiecare dată sau doi ani.Non-core
Virusul imunodeficienței Feline (FIV) Nu se recomandă.Nu se recomandă.Nu se recomandă.Non-core
Bordetella Bronchiseptica (tuse de canisa)Nu se recomandă.Nu se recomandă.Nu se recomandă.Non-core
Peritonita infecțioasă de felină (FIP)Nu se recomandă.Nu se recomandă.Nu se recomandă.Non-core
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Programul de vaccinare cat