Profilul bolii limfomului felinei

Fotografie de Freida, o pisică tuxedo

De asemenea, cunoscut sub numele de limfosarcom, limfomul este un cancer malign al limfocitelor, celulelor care pot fi găsite în aproape fiecare organ din corp. O parte a sistemului limfoid, limfocitele joacă un rol important în sistemul imunitar. În mod surprinzător, limfomul este, de asemenea, cea mai comună formă de cancer găsit în pisici, reprezentând 33% din toate tumorile feline.

Tipuri de limfom felin

Deoarece limfocitele se găsesc aproape peste tot în organism, mai multe sisteme importante ale corpului sunt supuse limfomului felinei. Aceasta include:

  • Multicentric: Acest tip de limfom, cele mai frecvente în pisici, pot fi găsite oriunde sunt localizate ganglionii limfatici, inclusiv sub maxilar, în zona de îngroșare sau sub vârful piciorului din față. Deoarece aceste ganglioni limfatici sunt aproape de suprafață, loviturile pot fi ușor vizibile. Unele pisici pot avea mai multe tumori, prin urmare, denumirea "multicentrică". Este mai puțin frecvent decât celelalte forme de limfom.
  • Mediastinal: Tumorile glandei de timus pot deveni foarte mari, ceea ce provoacă dificultăți de respirație și tuse. Dacă crește suficient de mare pentru a apăsa pe esofag, poate provoca dificultăți în înghițire. Tumorile glandei de timus sunt cele mai frecvente la pisicile tinere - de obicei de doi ani sau mai tineri - și în mod obișnuit afectează siamez și pisicile orientale.
  • Alimentar: Tumorile apar în tractul gastro-intestinal, abdomen, ficat și țintă în mod obișnuit pisicile mai mari, variind de la 9 la 13 ani și mai în vârstă.
  • Renal: Limfomul acestui tip are loc în rinichi și este cea mai gravă formă de limfom care apare la pisici. Rata medie de supraviețuire este între trei și șase luni.
  • Solitar: Această frază de captură include sistemele corporale care nu sunt incluse în tipurile de limfom de mai sus. Acestea pot include cavitatea nazală (cea mai frecventă), pielea sau sistemul nervos central.

Simptomele limfomului felinar

Simptomele limfomului felin diferă între tipuri. Pisicile cu limfom mediastinal afișează de obicei respirația deschisă, tuse, o pierdere a apetitului și pierderea în greutate. Animalele cu limfom alimentar nu mănâncă adesea, par a fi letargic și voma sau au constipație sau diaree. În timp ce curățați cutia de gunoi, ați putea vedea scaune negre sau deteriorate sau scaune cu sânge în ele.

Pisicile cu limfom multicentric se confruntă în mod obișnuit ganglionilor limfatici umflați, o pierdere a apetitului, pierderea în greutate, pierderea în greutate sau depresia, în timp ce cei cu limfom felin renal vor afișa, de asemenea, pierderea apetitului, dar și vărsături, slăbiciune și sete sporite (cunoscute ca Poluria și Polyidsia, respectiv). Forma solitară de limfom se va manifesta într-o varietate de moduri, în funcție de locul în care se află.

Diagnosticarea limfomului felinei

Orice simptome neobișnuite sau combinații de simptome ar trebui să servească drept avertismente de pavilion roșu pe care o numire de urgență veterinară este solicitată. De aceea este vital să cunoașteți starea fizică normală a pisicii, astfel încât să puteți observa o variante importante imediat și să cunoașteți acest lucru timp pentru a apela medicul veterinar.

Veterinarul dvs. vă va oferi pisicii fizice profunde și pe baza constatărilor, plus descrierea dvs. a simptomelor pisicii, va comanda unul sau mai multe dintre următoarele teste de diagnosticare:

  • Numărul total de sânge (CBC)
  • Panou de biochimie serică
  • Urineză
  • X-RAYS
  • Ecografie
  • Endoscopia tractului gastrointestinal

Tratarea limfomului felinei

Tratamentele acordate oamenilor pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, sunt, de asemenea, administrate pisicilor cu limfom. Cu toate acestea, în cazul chimioterapiei, acesta este dat pisicilor, nu pentru a atinge un tratament, ci pentru a extinde viața pisicii cât mai mult posibil, menținând în același timp o calitate cât mai mare a vieții posibil.Este o chestiune de echilibru și adesea dozele sau combinațiile de chimioterapie se pot schimba după cum este necesar, pentru a atinge acest obiectiv final, minimizând efectele secundare. Tratamente alternative, în funcție de tipul și locația tumorilor, sunt intervenții chirurgicale sau radiații.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Limfom. Cornell Feline Health CenteR

  2. Limfomul felinei, NC Colegiul de Stat de Medicină Veterinară

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Profilul bolii limfomului felinei