Programul de vaccinare pentru pisici

Tânăr medic veterinar de sex feminin care arată pe pisoi drăguț

Noul dvs. Kitten merită cel mai bun început în viață. Aceasta înseamnă că a oferit tot ce are nevoie să crească și să rămână sănătos. Vaccinurile sunt o parte importantă a planului dvs. de îngrijire a sănătății pisicilor. Imunizările de bază sunt esențiale pentru a împiedica pisicile să se îmbolnăvească și să evite răspândirea bolii.

De ce vă vaccinați pisoiul?

Când sunt născuți pisoi, sistemele lor imunitare nu sunt pe deplin dezvoltate și nu sunt în măsură să lupte împotriva bolilor pe cont propriu. Din fericire, ei sunt capabili să obțină o protecție împotriva mamei lor. Mamele care alăptează asigură lapte bogat în anticorp numit Colostrum. Acești anticorpi materni oferă pisicilor cu imunitate temporară împotriva bolilor. Durata acestei imunități variază de la pisoi la pisoi. Protecția împotriva anticorpilor materni se estompează, în general, undeva între vârstele de opt și 18 săptămâni.

Nu există o modalitate ușoară de a ști exact când un pisoi este vulnerabil la o anumită boală. Într-un efort de a proteja strategic pisicile de la boli, veterinari administrează vaccinări la intervale strategice. A vaccin este conceput pentru a declanșa un răspuns imun și pentru a împiedica viitoarele infecții din această boală.

Toate pisicile au nevoie de anumite vaccinuri de bază, care asigură imunitate față de cele mai periculoase și răspândite boli. Vaccinurile de bază sunt considerate esențiale pentru pisoii din majoritatea locațiilor geografice. În funcție de locația dvs. și de mediul pisoiului dvs., pot fi de asemenea recomandate anumite vaccinuri non-core. Discutați cu medicul veterinar cu privire la riscul de expunere al pisoiului dvs. la aceste boli.

Cum funcționează vaccinări ale pisicilor

Pisicile primesc o serie de vaccinuri pe o perioadă de 12 până la 16 săptămâni, începând cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 săptămâni. Unele vaccinuri ar putea fi administrate împreună într-o singură injecție care se numește vaccin combinat. La tine Primul examen veterinar al pisicilor, VET dvs. va discuta despre un program de vaccinare, precum și alte tratamente, cum ar fi prevenirea parazitului de întârziere și de început.

Injecția de vaccin în sine nu este de obicei dureroasă. Pisoiul dvs. poate să se simtă puțin ciudat sau înțepător, dar mulți nu reacționează deloc.

La prima vizită de vaccin, medicul veterinar va face un examinare Înainte de vaccinarea pisoiului. Vaccinurile nu trebuie administrate niciodată unui pisoi cu febră sau o boală, deoarece vaccinul nu va fi eficient. Dând un vaccin unui pisoi bolnav poate face ca ea să se simtă mai rău.

După administrarea unui vaccin, imunitatea nu este imediată. Este nevoie de aproximativ cinci până la 10 zile pentru a deveni eficient. Cu toate acestea, pisoi cu anticorpi materni rămași pentru această boală nu vor fi afectați de vaccin. Nu există nici o modalitate de a fi sigur dacă un pisoi are încă anticorpi materni, astfel încât sunt necesare boostere. Adevărata imunitate este incertă până la vârsta de 16 până la 18 săptămâni, sau până când toate boosterele de pisoi sunt finalizate. Evitați expunerea pisoiului la animale necunoscute până când toate vaccinările au fost date.

Tipuri de vaccinuri pentru pisoi

  • Rabies este un virus fatal care poate afecta pisicile, precum și oamenii. Acesta este un vaccin de bază care este, în general, cerut de lege din cauza modului în care este gravă această boală. Toate pisicile și pisicile adulte ar trebui să fie vaccinate împotriva Rabies.
  • FVRCP înseamnă rinotraheită virală felină, calicivirus și panleukopenia. Acesta este un vaccin de bază considerat esențial pentru toate pisicile. Calicivirusul și rinotraheita sunt viruși felini obișnuiți știu să provoace Infecții respiratorii superioare la pisici. Panleukopenia, De obicei, denumită dezintegrarea felină, este o boală extrem de contagioasă și adesea fatală care atacă rapid și împărțirea celulelor ca cele din intestine, măduva osoasă și fătul în curs de dezvoltare.
  • Felv sau virusul leucemiei feline este un vaccin care este considerat non-core în pisici. Cu toate acestea, este foarte recomandat tuturor pisicilor. Pisicile adulte care vor petrece timp în aer liber ar trebui să obțină acest vaccin booster anual. Leucemia felină este una dintre cele mai frecvente boli infecțioase din pisici. Se răspândește cel mai frecvent prin răni de mușcătură sau prin contactul strâns prelungit cu pisicile infectate. FELV poate provoca o varietate de probleme de sănătate la pisici, inclusiv tulburări ale cancerului și al sistemului imunitar.
  • FIV înseamnă Virusul de imunodeficiență felină, Un virus de felin comune se răspândește cel mai frecvent prin răni musculare. Acest vaccin este non-miez și recomandat numai pentru pisici la un risc foarte mare de expunere la FIV. Deși multe pisici FIV pozitive pot trăi vieți normale, cei afectați negativ vor suferi de diferite boli datorate disfuncției sistemului imunitar.

Programul de vaccin de probă de probă

VârstăVaccinuri de bazăVaccinuri non-coreAlte proceduri posibile
6-8 săptămâniExaminarea medicului FVRCPTestul FELV / FIVDeworm
9-11 săptămâniFVRCP Booster* FELV, FIV BoostersDeworm, începeți prevenirea inimii / puricii
12-14 săptămâniFVRCP Booster* FELV, FIV BoostersDeworm
15-17 săptămâniFVRCP Final Booster, RabiesTestul FELV / FIVexamenul fecal

* Recomandarea vaccinurilor non-core depinde de locația dvs. geografică și de mediul pisoiului dvs. Discutați cu medicul veterinar despre expunerea potențială a pisoiului.

Fiecare medic veterinar are anumite preferințe despre ordinea și frecvența procedurilor suplimentare, cum ar fi examinările, dezworming-ul și testarea. Discutați cu medicul veterinar despre cel mai bun program pentru pisoi

Riscurile de vaccinare

Deși există unele riscuri asociate cu vaccinările, ele sunt relativ mai puțin frecvente. Reacțiile vaccinului și efectele secundare sunt de obicei minore și adesea disparându-le pe cont propriu. Acestea pot include durerea și umflarea la locul injectării, letargie sau febră ușoară. Reacțiile alergice severe sunt mai puțin frecvente, dar pot fi fatale dacă sunt lăsate netratate. Dacă pisoiul dvs. dezvoltă stupi, umflarea facială sau dificultatea de respirație, mergeți la cel mai apropiat veterinar deschis imediat.

Deoarece vaccinările stimulează sistemul imunitar, există un risc ușor de a dezvolta o tulburare autoimună. Acest lucru este extrem de neobișnuit când luați în considerare numărul de animale de companie afectate față de toate animalele vaccinate. Cu toate acestea, tulburările autoimune pot fi grave și dificil de tratat. Bolile care pot apărea includ tulburări de sânge, probleme neuromusculare și chiar probleme cu pielea.

Majoritatea experților veterinari și animale de companie sunt de acord că beneficiile depășesc riscurile când vine vorba de vaccinuri, în special pentru animalele tinere. Când vine vorba de boostere pentru adulți, mulți veterici sunt cuprinzând protocoale care vaccină mai rar. Odată administrată anual, multe vaccinări adulte sunt acum mai probabil să fie recomandate la fiecare trei ani.

Probleme comune de sănătate în pisoi
Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.

Urmăriți acum: cum să știți dacă pisica dvs. este bolnavă

Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Vaccinuri de feline: beneficii și riscuri. Cornell Feline Health Center, 2020

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Programul de vaccinare pentru pisici