Leucemia felină: cauze, simptome și tratament

Cat maro și albă așezată pe platforma albă

Mulți proprietari de pisici vor auzi despre leucemia felină, o boală comună cauzată de o infecție de virus de leucemie felină. Dar mulți îngrijitorii nu pot fi clar despre ceea ce este, cum poate reprezenta o amenințare la adresa animalelor de companie sau de ceea ce pot face pentru a se asigura că animalul lor este protejat.

Ceea ce este leucemia felină?

Leucemia felină este o formă de cancer în cazul în care măduva osoasă și alte organe formare a sângelui produc un număr crescut de celule albe imature sau anormale, precum și afectarea altor organe în moduri diferite.

Boala afectează numai pisicile și este cauzată de un virus infecțios numit virusul leucemiei feline (FELV). FELV este un așa-numit retrovirus, un grup de viruși care pot provoca cancer și alte boli în mai multe specii diferite, inclusiv oameni.

Cât de comună este leucemia felină?

Incidența leucemiei feline variază în funcție de locație, dar în general, aproximativ 1-2% de pisici sănătoase sunt infectate. Infecția este mai frecventă în gospodăriile cu mai multe pisici, pisicile bolnave, pisicile care trăiesc în aer liber și se văd mai des la bărbați decât la femele.

Cum pisicile devin leucemie felina?

Virusul este transmis de la pisică la pisică prin contactul social apropiat, inclusiv îngrijirea reciprocă, partajarea bolurilor de alimente și cutiile de gunoi sau tăvile și contactul fizic apropiat, cum ar fi dormit împreună.

Virusul este prezent în saliva și secrețiile nazale ale pisicilor infectate, precum și fecalele și urina. Virusul nu poate supraviețui mult timp în mediul, motiv pentru care infecția este transmisă în primul rând de pisica directă la contactul cu pisica. Virusul poate fi, de asemenea, trecut la pisoi din uter sau prin lapte în primele săptămâni de viață.

Ce se întâmplă atunci când o pisică ridică infecția de leucemie felină?

Expunerea la FELV nu provoacă neapărat probleme serioase. Există trei tipuri principale de reacții la virus.

  • Unele pisici sunt capabile să Eliminați efectiv virusul prin propria lor reacție imună și va fi ulterior imună față de boală.
  • Alte pisici sunt capabile conțin infecția, Dar nu să-l eliminați complet: aceste pisici rămân sănătoase și nu vărsau virusul.
  • Alte pisici sunt Imposibil de rezolvat cu virusul eficient, Dezvoltarea unei infecții persistente, cu virusul care circulă în mod constant în sângele (și saliva) și sunt foarte susceptibili să continue să dezvolte boala legată de FELV. Acesta este grupul principal de îngrijorare. 

Un număr mic de pisici se dezvoltă între răspunsurile imune, care nu se potrivesc perfect în nici una din cele trei categorii de mai sus.

Feline Leucemie Semne și simptome

Pisica situată pe fundal alb feline leucemie

Pisicile cu leucemie felină devin imunocompromise, ceea ce poate duce la o serie de probleme secundare de sănătate.

Efectul principal al infecției persistente a FELV este suprimarea sistemului imunitar al pisicii. Acest lucru are o serie de efecte asupra corpului pisicii.

Leucemia felină poate provoca următoarele:

  • Infecții secundare cronice, recurente, cum ar fi gingivita sau stomatita, cistita, boala pielii, conditiile respiratorii si tulburarile gastrointestinale.
  • Semnele clinice tipice Văzută de un proprietar poate fi o pisică plictisitoare, cu un strat uscat, sărac, o temperatură ridicată, un apetit slab și o pierdere în greutate.
  • Celelalte efecte principale sunt Anemia severă și cancer multi-focal care afectează ganglionii limfatici și alte organe interne, provocând o serie de alte semne de boală.

Testul leucemiei feline

Majoritatea veterinarilor oferă o așa-numită "Test de sânge ELISA", care detectează o proteină care se găsește în mod constant în sângele pisicilor infectate cu virusul.

Aceste teste sunt rapide, fiabile și rentabile. Este disponibil un test combinat, inclusiv virusul imunodeficienței feline (FIV), un virus diferit care adesea trebuie să fie exclus la investigarea pisicilor bolnavi.

Acest test instantaneu este o procedură utilă de screening, dar există o incidență scăzută a pozitivelor false și negative false (i.E. Unele pisici testează pozitiv pe test atunci când nu sunt infectate, iar alte pisici testează negative atunci când au de fapt, au virusul FELV.)

Din acest motiv, dacă se obține un rezultat neașteptat, iar în alte cazuri, un test suplimentar trebuie trimis la un laborator extern. Alte, mai specializate, mai precise, testele sunt apoi făcute pentru a confirma absolut starea pisicii, fie testarea pentru virusul în sine, testul IFA pentru a identifica proteine ​​virale specifice în celulele sanguine ale pisicii sau un test PCR pentru a identifica geneticul specific Material din virusul FELV.

Rezultate pozitive nu sunt întotdeauna cuvântul final. Uneori este nevoie de un test de urmărire, 3 - 4 luni mai târziu, pentru a confirma statutul pe termen lung al pisicii.

Cât costă un cost de testare a leucemiei feline?

Costul testului FELV variază în funcție de locul în care locuiți și ce tip de testare alegeți. La capătul scăzut, testul poate costa $ 25 la $ 50, cu teste mai complexe costă $ 50 la 100 $ sau mai mult.

Tratamentul de leucemie feline

FELV nu poate fi complet vindecat, astfel încât tratamentul este de susținere și paliativ.

Următoarele măsuri vă pot ajuta să vă păstrați cât mai sănătoasă pisica pozitivă a felului:

  • Prevenirea eficientă a viermilor, a puricilor și a altor boli virale, Deoarece pisicile pozitive Felv vor fi mai predispuse la probleme din cauza sistemului lor imunitar compromis.
  • Nutriție de bună calitate, evitând alimentele crude Din cauza riscului crescut de expunere la bacterii.
  • Vizite regulate la veterinar Pentru a se asigura că nu există semne ascunse de probleme subiacente.
  • O transfuzie de sânge pot fi recomandate în unele cazuri.
  • Dacă o pisică dezvoltă creșteri canceroase datorită virusului FELV, Chimioterapia poate fi dată.
  • Medicamente uneori utilizate pentru a trata pisicile infectate includ interferonul, AZT (azidothymidină) și raltegravir, dar impactul terapeutic pare a fi marginal.
  • Felv pisici pozitive ar trebui să fie ținute în interior, departe de orice pisicile care nu sunt vaccinate împotriva virusului.

Control al Infecția FELV - vaccinul de leucemie felină

Vaccine de leucemie feline

Vaccinul de leucemie felin poate ajuta la prevenirea pisicilor să prindă și să transmită virusul.

Este disponibil un vaccin eficient de FELV. Pisicii sunt cei mai vulnerabili pentru a ridica virusul, astfel încât, în mod ideal, toți pisicile ar trebui vaccinate, cu excepția cazului în care îngrijitorii lor sunt siguri că nu vor întâlni pisici care transportă virusul (e.G. Pisici numai pentru interior).

Vaccinările repetate pentru pisicile adulte trebuie administrate după o revizuire a riscului pisicii E.G. Pisicile numai în interior vor fi un risc foarte scăzut, în timp ce pisicile care merg în aer liber și socializează cu alte pisici vor avea un risc relativ ridicat.

Feline Leucemia Vaccine Efecte secundare

Majoritatea pisicilor nu prezintă efecte secundare vizibile după vaccinarea împotriva leucemiei feline, dar ca orice vaccin, există o incidență scăzută a complicațiilor care pot include umflarea la locul vaccinului și rareori, cancer la locul vaccinării, luni sau ani mai târziu. 

Din acest motiv, veterinari pot da vaccinul pe membre, mai degrabă decât în ​​locația obișnuită a spatelui gâtului. Acest lucru este în cazul eventualității rare a cancerului care se dezvoltă la locul vaccinului, deoarece în astfel de cazuri, o locație membre poate fi tratată mai cu succes decât o locație din spate a gâtului.

Etapele finale ale leucemiei feline

În cele din urmă, FELV este o boală fatală. Pentru o pisică infectată persistent, prognoza este foarte păzită. Într-un studiu, pisicile infectate cu FELV au supraviețuit în medie în jur de 2.5 ani de la diagnosticarea infecției lor, comparativ cu aproximativ 6 ani.5 ani pentru pisici neinfectate similare.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Leucemia felină: cauze, simptome și tratament