Shunt ficat la câini

Yorkie pe o masă de examen la spitalul veterinar

Shuts-urile hepatice pot merge neobservate într-un câine, dar pot provoca probleme serioase dacă sunt lăsate nealimentate sau netratate. Sunele grave hepatice pot provoca probleme grave, deci este benefic pentru ca un proprietar de câine să înțeleagă ce este un șunt de ficat și cum să recunoască semnele unuia. Acest lucru poate ajuta la prevenirea complicațiilor grave și a daune unui câine cu această problemă internă.

Ce sunt șuntele hepatice la câini?

Shunturile portosistemice congenitale sunt denumite în mod obișnuit șunte de ficat și sunt probleme cu vasele de sânge care ar trebui să intre în ficat. În mod normal, vasele de sânge transportă sânge prin ficat, astfel încât ficatul să poată filtra sângele pentru a îndepărta toxinele, medicamentele și deșeurile din corp, alături de nutrienții absorbanți din alimente. Dacă vasele de sânge ocolește ficatul, atunci aceste lucruri nu apar. Acest lucru lasă toxinele și deșeurile pentru a intra în corp și nutrienți pentru a nu fi absorbite corespunzător. Unii câini au mai multe șunt, în timp ce alții au doar unul și câinii pot avea, de asemenea, intrahepatică (în interiorul ficatului) sau extrahepatic (în afara ficatului) shunts.

Semne de șunte hepatice la câini

  • Anormal de mici dimensiuni
  • Uitându-se la pereți
  • Ataxia / stingerea
  • Convulsii
  • Urinare excesivă
  • Miscare de rotatie
  • Presa de presare
  • Vărsături
  • Diaree
  • Setea excesivă

Cel mai frecvent semn că un câine are o șuncă de ficat este crescută. Runturile gunoiului sunt adesea diagnosticate cu șunte hepatice, deoarece această problemă provoacă probleme cu descompunerea nutrienților din alimente. Aceste pui mici pot fi, de asemenea, mai liniștite sau mai puțin rezervate decât omologii lor din cauza problemelor cu reglementarea energetică.

Șunțele hepatice cronice sau cazurile severe pot provoca un câine la presă, se uită la pereți și uși, se poticnește în jur ca și cum ar fi beat, cerc și chiar au convulsii. Aceste simptome înfricoșătoare sunt, de obicei, mai evidente pentru un proprietar de câine decât să fie pur și simplu un catelus mic și liniștit.

Ocazional vărsături și diaree pot apărea la câinii cu șunte hepatice și dacă rinichii și vezica urinară sunt afectate de o acumulare de toxine în organism, se poate vedea și setea excesivă și urinarea.

Cauze de șunte hepatice la câini

Shunturile portosistemice congenitale sunt prezente la naștere și sunt un rezultat al uneia dintre cele două lucruri care au avut loc în organism.

  • Ductus venosus rămâne deschisă: Ductul Venosus din placenta care ocolește ficatul rămâne deschis și intact chiar și după ce fătul în curs de dezvoltare nu mai are nevoie de ea în utero.
  • Dezvoltarea vasului sanguin anormal: Un vas de sânge anormal se dezvoltă în organismul care rămâne deschis după ce Ductus Venosus se închide în utero.

Un alt tip de șuntă ficat poate să apară la câini datorită unei boli hepatice severe, dar acest lucru nu este prezent la naștere și se numește un șunt portosistemic achiziționat. Acest tip de șunt nu este văzut în puii, ci mai degrabă la câinii mai în vârstă care au luptat cu problemele hepatice.

Rase la risc pentru dezvoltarea unui șuncă ficat

Nu există nici un test genetic pentru șuntele portosistemice la câini, dar multe rase sunt frecvent afectate și includ:

Diagnosticarea șuntelor hepatice la câini

După o examinare fizică completă, medicul veterinar va conduce unele teste de sânge pentru a verifica sănătatea ficatului și a sângelui. Un număr de sânge complet, analiza enzimei hepatice și un test de acid biliar sunt punctele de plecare pentru diagnosticarea unui șunt. O purificie este, de asemenea, efectuată în mod regulat pentru a evalua sănătatea vezicii urinare, urină și rinichi. Uneori se recomandă o testare de diagnosticare suplimentară și poate include o ultrasunete, raze X, scanări CT, un RMN sau chiar o intervenție chirurgicală pentru a vizualiza ficatul și vasele de sânge.

Tratamentul șuntelor hepatice la câini

Chirurgia este adesea necesară pentru a corecta și a închide șuntul. Acest tip de intervenție chirurgicală este de obicei foarte reușită la câini cu doar o singură șuncă extrahepatică, dar mai multe șunturi sau șunturi intrahepatice pot fi prezente la câinii care nu pot face o operație curativă.

Dacă operația nu este o opțiune financiar, un câine are mai multe șunturi, sau șunturile sunt intrahepatice, atunci medicamentele și dieta pot ajuta la gestionarea simptomelor. Diete speciale care sunt scăzute în proteine ​​și medicamente pentru a ajuta un câine tolerați proteina este adesea folosită, deoarece câinii cu șunte hepatice nu pot metaboliza bine. Sursa de proteine ​​alături de cantitatea unui câine cu un șunt de ficat poate varia de la câine la câine, astfel încât Nutritionistul veterinar pot fi implicate în crearea planului de tratament ideal pentru câinele dvs. specific.

Dacă sunt prezente simptome neurologice, cum ar fi apăsarea capului și convulsii, acest lucru se datorează, de obicei, deșeurilor de proteine ​​care nu sunt excretate de la organism datorită șuntului ficat. Medicamentele pot ajuta la ameliorarea acestor simptome, dar în cazuri extreme, eutanasia este aleasă dacă simptomele nu pot fi gestionate.

Cum de a trata boala hepatică la câini
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Shunt ficat la câini