Boala hepatică grasă la pisici

Pisica obezelor se află pe pat

Boala hepatică grasă, cunoscută și sub numele de lipidoză hepatică sau sindrom ficat gras, este o boală care afectează ficatul pisicii. Este cea mai frecventă boală hepatică dobândită la pisici și poate fi amenințarea vieții. În majoritatea cazurilor, este consecința anorexiei și scăderea dramatică în greutate în pisicile supraponderale. Știind cum să recunoască semnele acestei boli grave, precum și cum să o preveniți și când să căutați îngrijire medicală veterinară, poate ajuta la salvarea vieții unei pisici.

Ceea ce este boala ficatului gras la pisici?

Boala hepatică grasă apare în mod obișnuit în pisicile supraponderale care sunt stresate și nu mănâncă bine. Se vede în mod obișnuit la pisici, dar a fost raportat la o ocazie rară la câini.

Ficatul este un organ care efectuează o varietate de funcții, inclusiv prelucrarea grăsimilor pentru a face energie. Dacă ficatul și celulele sale se copleșesc de încercarea de a descompune grăsimea pentru a face energie, nu este în măsură să proceseze grăsimea destul de repede. Acest lucru are ca rezultat extinderea celulelor hepatice cu grăsime și insuficiență a funcției hepatice. Dacă boala ficatului gras este lăsată netratată, este fatală datorită incapacității ficatului de a funcționa. Semnele clinice variază, dar pot include pierderea în greutate, anorexie, letargie, vărsături, diaree, salivare, icter și slăbiciune.

Semne de boală ficat grasă la pisici

  • Letargie
  • Anorexie
  • Pierdere în greutate
  • Slăbiciune generală
  • Îngălbenirea pielii și a ochilor
  • Vărsături
  • Diaree

Cauzele bolii hepatice grase la pisici

Orice tip de boală sau situație care poate provoca o pisică să nu mai mănânce poate provoca boală ficat grasă. Motive pentru care o pisică poate înceta să mănânce includerea unei alimente noi, stres de mediu, diverse boli care cauzează pierderea apetitului și mai mult. Atunci când o pisică nu mai mănâncă, corpul său caută surse de grăsime din interior și ficatul încearcă să proceseze această grăsime pentru energie. La pisici, în special cele care sunt supraponderale, această grăsime poate copleși ficatul care nu poate funcționa corect.

Diagnosticarea bolii hepatice grase la pisici

Dacă bănuiți că pisica dvs. are o boală ficat grasă sau a încetat să mănânce, ar trebui să fie văzută de un medic veterinar cât mai repede posibil. Un medic veterinar va efectua o examinare fizică completă, va lua o istorie completă și va obține o probă de sânge pentru a efectua un număr complet de sânge și a verifica funcția de organe. Enzimele specifice din sânge oferă informații că o medic veterinar utilizează pentru a le ajuta să determine dacă ficatul funcționează bine sau nu. Aceste enzime pot oferi o indicație că pisica dvs. are o boală ficat grasă sau o altă problemă care provoacă aceleași simptome.

Pentru a diagnostica definitiv o pisică cu boală hepatică grasă, o ultrasunete și biopsie a ficatului pot fi necesare pentru a verifica prezența grăsimilor în celulele hepatice. Ocazional, chirurgia este necesară pentru a inspecta vizual ficatul și a obține o probă pentru testare.

Cum de a preveni boala ficatului gras la pisici

Pentru a preveni dezvoltarea bolii hepatice grase din pisica dvs., asigurați-vă că pisica dvs. nu este supraponderală, ci mănâncă în mod regulat. Limitarea consumului de alimente și creșterea activității va ajuta o pisică să piardă în greutate, dar niciodată nu doriți ca pisica dvs. să înceteze să mănânce cu totul sau o boală hepatică grasă este probabil să rezulte.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Boala hepatică grasă la pisici