Ceea ce este lipidoza hepatic felină?

Portret de pisică

Boala hepatică grasă, denumită uneori sindromul ficat gras (FLS), este o acumulare de grăsimi (lipide) în țesutul hepatic. Deși boala este considerată în prezent idiopatică (fără cauză cunoscută), se crede că ar putea rezulta din modul în care pisicile metabolizează proteinele și grăsimile.

Simptome de boală și progresie

  • O pisică supraponderală nu mai mănâncă din orice motiv
  • Lipsa de alimente, organismul începe să trimită celulele grase la ficat pentru a procesa în lipoproteine ​​pentru combustibil.
  • Ficaturile pisicilor nu sunt teribil de eficiente la prelucrarea grăsimilor și o mare parte din grăsimea este stocată în celulele hepatice.
  • Stânga netratată, în cele din urmă, ficatul nu reușește și pisica moare.

Simptomele bolii hepatice grase sunt similare cu cele ale altor boli feline:

  • O supraponderală anterior, pisica devine brusc anorexică (renunță la mâncare) și pierde greutate;
  • Pisica poate saliva excesiv sau voma.
  • Pisica poate deveni foarte letargică și poate arăta icter (îngălbenirea pielii) și Icterus.

Anorexia și pierderea în greutate pot fi, de asemenea, simptome ale altor boli, cum ar fi cancerul de ficat sau Boala pancreatică. Boala hepatică grasă poate fi diagnosticată cu exactitate numai în mod concludent prin teste. Un profil complet de sânge poate indica enzime hepatice crescute, iar diagnosticul poate fi confirmat cu o biopsie hepatică ghidată cu ultrasunete, făcută sub anestezie, cu un ac mare prin piele.

Deși FL-urile primare pot fi tratate imediat dacă sunt prinse devreme, când sunt lăsate netratate, boala se mișcă rapid și este întotdeauna fatală.

Boala hepatică grasă este reversibilă dacă este prinsă în timp

Tratamentul pentru boala hepatică grasă este dietetic și funcționează destul de bine în inversarea stării dacă este diagnosticată devreme.

Ideea este de a hrăni suficiente produse nutritive de pisică pentru a inversa defecțiunea metabolică care a provocat condiția în primul rând. Acest lucru se face de obicei cu un tub de alimentare care este introdus în esofag sau stomac de către un medic veterinar. În funcție de tipul și dimensiunea tubului plasat, o formulă cu lichid echilibrat din punct de vedere nutrițional sau o alimentație conservată este seringă hrănită în tub de mai multe ori pe zi. Acest lucru necesită, în general, spitalizare la început, deoarece multe dintre aceste pisici sunt deshidratate și pot avea dezechilibre de electroliți care trebuie, de asemenea, să fie abordate. În plus, atunci când pisicile care au fost în afara alimentelor pentru o perioadă de timp încep să se hrănească din nou, ele sunt expuse riscului de a dezvolta sindromul de remediere care poate exacerba dezechilibrele electroliților și să fie fatale. După deshidratare și anomalitățile electroliților sunt suficient de gestionate, multe pisici pot continua să obțină hrănirea tuburilor la domiciliu. După câteva săptămâni de dietă forțată, pisica poate fi oferită în mod normal pentru a-și testa apetitul, deși hrănirea tubală poate fi necesară pentru câteva săptămâni până când apetitul pisicii sa revenit pe deplin la normal.

Deși se face uneori ca o ultimă soluție, seringă hrănirea alimentelor direct într-o gură de pisică fără un tub de alimentare nu este recomandată. În plus față de punerea pisicii în pericol de aspirație (inhalarea alimentelor în plămâni) Forța hrănirea unui animal care este greață și nu vrea să mănânce, poate duce la aversiunea alimentară. Acest lucru poate împiedica pisica să înceapă vreodată să mănânce din nou pe ea.

Boala hepatică grasă poate fi secundară la alte condiții

Nu este neobișnuit să vedeți că boala hepatică grasă urmează într-o pisică care este tratată pentru cancer, FIV, Felv, sau alte condiții grave. Acest lucru este probabil să se întâmple deoarece o pisică bolnavă pur și simplu nu se simte ca să mănânce, deși pot exista alți factori implicați.

Cazurile avansate au nevoie de un tratament suplimentar

Pisicile care prezintă simptome avansate (icter, convulsii) vor necesita spitalizare. Pot fi necesare fluide pentru a fi injectate pentru a inversa deshidratarea și dacă este prezentă hepatică, toxinele care urmează vor trebui să fie dispersate. Alte condiții care necesită intervenție veterinară pot fi, de asemenea, prezenți.

Vestea bună este că, cu tratament nutrițional agresiv, o pisică se poate recupera complet. Unele rapoarte de studii mai mari de 80% rata de recuperare dacă o pisică cu FLS este tratată în mod agresiv și suficient de devreme.

Chiar dacă o pisică nu a dezvoltat încă FLS, o pierdere bruscă și gravă în greutate ar trebui privită în serios, iar pisica ar trebui încurajată (dar nu forțată) să mănânce. Încercând să tente o pisică anorexică să mănânce poate fi o experiență frustrantă, mai ales cu o pisică mai mare, care ar putea fi ușor de stresat. Trebuie să vă consultați întotdeauna cu veterinarul dvs. Dacă pisica dvs. nu mănâncă, totuși mai jos sunt câteva sfaturi care vă pot ajuta să vă încurajați pisica să mănânce.

Păstrați-le bine hidratați

Pisicile deshidratate își pierd rapid apetitul. De fapt, pisicile anorexice sunt mai des decât cele dehidratate. Încercați să aruncați aromarea apei cu o cantitate mică de bulion de pui fără sodiu sau chiar să oferim bulion de pui udat într-o mică linguriță la un moment dat. Un Dispenser automat de apă poate, de asemenea, să-l ispitească să bea mai multă apă, ceea ce va ajuta, de asemenea, protecția împotriva problemelor tractului urinar. Dacă pisica dvs. refuză în mod constant să bea fluide, fluidele subcutanate pot fi prescrise de medicul veterinar pentru a da acasă.

Încălziți mâncarea conservată

Simțurile olfactive ale pisicilor mai vechi se pot deteriora până la punctul în care nu își pot mirosi mâncarea. Încercați încălzirea unei cantități mici de alimente conservate într-un cuptor cu microunde. Dacă este prea cald, adăugați mai multe alimente chiar din cutie până când este un pic mai cald decât temperatura camerei. Apoi țineți vasul chiar sub nas și lăsați-l să ia un miros bun. Alternativ, amestecați o cantitate mică de apă caldă în alimente și amestecați până când acesta formează un fel de "gruel."Uneori un senior dinții de pisici și / sau gura poate fi dureroasă și ar prefera o mâncare mult mai moale pe care o pot linge, mai degrabă decât "mestecați."

Alimente pentru copii umane

Carnea simplă este preferabilă și asigurați-vă că nu conține ceapa sau usturoiul. Încercați un număr de arome până când l-ați lovit pe o pisică îi place.

Încearcă o nouă mâncare

  • Chiar dacă pisica dvs. a fost într-o dietă de calitate premium, uitați etichetele pentru moment și căutați alimente "Stinky" care ar putea să se spele apetitul bolnav.

Utilizați "add-on-uri" pentru a îmbunătăți aroma

  • Încercați suc de ton: Deși tonul nu este recomandat în general în cantitate pentru pisici, încercați să adăugați un suc de ton alimentelor sale obișnuite pentru a împrăștia gustul. Utilizați apa din tonul albacore, mai degrabă decât soiurile roz.
  • Suc de sclama
  • Sardine, amendă tocată
  • Kitty Kaviar: Acest lucru este disponibil din cele mai mari magazine de produse alimentare pentru animale de companie. Este fabricat din bonito uscat sau ton și este irezistibil pentru pisici. Fulgi bonito uscate sunt, de asemenea, comercializate sub seagate PET Gold uscat Bonito Flakes. De asemenea, puteți cumpăra fulgi de bonito uscate în vrac la unele magazine de hrană pentru sănătate sau piețe asiatice care sunt mai economice.
  • Tun Dash: tonul uscat prin pulbere.
  • Jack Maccheral: fie tăiați peste mâncarea sau oferta separată.
  • Oregano poate imita mirosul și aroma de catnip și atrage o pisică să mănânce.

Punctul este că "vremurile disperate solicită mijloace disperate" și chiar acum, considerația dvs. principală nu este în ce pisica ta mănâncă, atât de mult ca de fapt să-l mănânce ceva.

Orice pisică, în special una mai veche, care oprește mâncarea și pierde greutatea rapidă ar trebui să fie luată imediat medicului veterinar, deoarece anorexia și pierderea în greutate pot fi simptome ale unui număr de alte boli. Discutați aceste sugestii cu medicul veterinar, deoarece fiecare pisică are o altă istorie de sănătate. Veterinarul dvs. poate, de asemenea, să prescrie stimulente de apetit și medicamente antinauza, dacă este necesar.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.

Uita-te acum: Cât timp trăiesc pisicile?

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Ceea ce este lipidoza hepatic felină?