Boala lui addison la câini: ghidul pentru proprietarii de animale de companie

Boala lui Addison a fost numită după medic Thomas Addison Definirea acestei disfuncții a glandei suprarenale în secolul al XIX-lea. Această boală este bine cunoscută sub numele de insuficiență suprarenală (hippoadrenocorticism). Poate fi fatală câinilor fără un tratament adecvat, deoarece glandele nu pot produce hormoni, cortizol și aldosteron, în cantitatea necesară.

Istoria acestei boli spune că a fost diagnosticat la câini în anii 1950. Nu este rară, dar adesea sub-diagnosticată, deoarece nu este posibilă găsirea acesteia fără a căuta simptome specifice. Unele date arată că boala lui Addison este de 100 de ori mai frecventă în canini decât la om.

Boala Addison la câine
Un câine letargic poate fi un simptom al bolii de addisare

Ce este boala Addison?

Glandele suprarenale situate lângă rinichi reglează câteva funcții corporale, producând doi hormoni.

Odată ce aceste glande încep cu o producție mai mică de hormoni, câinele primește unul din cele două tipuri de boală ADDISON:

Boala Addison primar - Este boala care apare fie în formă tipică sau atipică, după ce sistemul imunitar al câinelui distruge propria glandă suprarenală. Motivul pentru aceasta este încă idiopatic (necunoscut). Aproximativ 90% din canini suferind ADDISON`s au acest tip de boală.

Boala secundară a Addisonului - Se întâmplă ca o complicație a tumorii în glanda pituitară. De asemenea, cauza poate fi glanda pituitară care nu produce suficienți hormoni necesari pentru stimularea glandei suprarenale din anumite motive. În unele cazuri, câinele poate dezvolta această boală după oprirea bruscă a terapiei cu steroizi.

Cauzele bolii Addison la câini

În majoritatea cazurilor, este imposibilă determinarea motivului apariției bolii lui Addison în canini. Cu toate acestea, există indicii că poate apărea ca rezultat al unui Procesul autoimun împotriva glandelor suprarenale.

Cauzele posibile includ, de asemenea,:

  • Deteriorarea glandei suprarenale
  • Infarct
  • Hemoragie
  • Medicament antifungic ketoconazol
  • Medicamente adrenolitice, cum ar fi mitotan și trilostan
  • O întrerupere bruscă a tratamentului prednison
  • Boală granulomatoasă
  • Tumora metastatică

Orice rase de câine poate dezvolta boala Addison, dar unele dintre ele sunt mai predispuse, inclusiv:

  • Pudeli standard
  • Coliciile barbă
  • Springer Spaniels
  • Basset Hound
  • Marele Danes
  • Rottweilers
  • Saint Bernards
  • Labrador și Retrieverss
  • Păstoriștii germani
  • Grâie de grâu, teritorii Airedale și West Highland White White
  • Câini de apă portugheză

Aproximativ 70% dintre câinii care suferă de Addison sunt femei. De obicei sunt de la 4 până la 6 ani.

Simptomele bolii Addison la câini

Este destul de complicat să diagnostichezi boala progresivă a lui Addison, deoarece gama de simptome este largă. Suferința câinelui Această boală poate experimenta punctele de glonț mai jos, puteți urmări fiecare câte unul pentru a obține informații mai detaliate despre fiecare simptom:

Diagnosticarea bolii Addison la câini

Boala lui Addison este adesea destul de dificilă pentru a diagnostica, deoarece primele simptome apar atunci când 80 până la 90% din glanda suprarenală exterioară nu reușește.

Reducerea producției de aldosteron va provoca adesea modificări ale nivelurilor serice de calciu, sodiu, potasiu și clorură. Cu toate acestea, în multe cazuri, aceste rezultate se află în limitele fiziologice.

Pe de altă parte, reducerea producției de cortizol va afecta nivelul glucozei în sânge, formarea de celule roșii din sânge, metabolism, tensiune arterială și defalcarea proteinelor și a grăsimilor.

Dacă VET suspectează boala Addison după un test de sânge și examen fizic complet, următorul pas este de a include următoarele teste:

Teste de chimie - Ele evaluează funcția de rinichi, pancreas și ficat.

ECG - Ajută VET să verifice un ritm cardiac care să indice existența unei stări de inimă subiacente.

Teste de anticorpi - Ei vor ajuta VET să definească dacă câinele a fost expus la infecții.

Electrolyte Teste - Acestea vor confirma dacă câinele este deshidratat sau suferă de un dezechilibru electrolitic.

Teste de urină - Acestea vor arăta dacă există o infecție a tractului urinar și va confirma dacă rinichii se concentrează în mod corespunzător.

TESTUL TIROID - Rezultatul va arăta nivelul hormonilor care produce glanda tiroidă.

Test de stimulare ACTH - Este testul care arată dacă glandele suprarenale răspund la ACTH (hormon adrenocorticotropic). Este modul de monitorizare a funcției glandelor suprarenale după adăugarea ACTH-ului sintetic. Punctul acestui test este măsurat concentrația de cortizol înainte și după adăugarea ACTH, care va arăta dacă glandele suprarenale funcționează în mod obișnuit.

Tratarea bolii Addison la câini

Primul lucru trebuie să facă VET este să rezolve criza. Deoarece este o urgență medicală acută, câinele trebuie să rămână în spital pentru a obține terapie intensivă.

câine la veterinar

Odată ce animalul este în afara zonei periculoase, VET va prescrie medicamente hormonale de înlocuire, inclusiv prednisonul steroidului zilnic și injectabil mineralocorticoid o dată pe lună.

Doza fiziologică de prednison este 0.05 la 0.2 mg pe kilogram de greutate corporală. Înlocuiește cantitatea regulată de cortizol organismul produce în timpul zilei.

În plus, caninele cu boala tipică a Addison vor avea nevoie de suplimente de mineralicorticoid. Există două dintre ele, Florainf (Fludrocortison Acetat) și Percorten-V (Docp sau Desoxicorticosteron Pivalat).

Din păcate, boala lui Addison nu este curabilă, iar câinele trebuie să ia terapie hormonală pentru restul vieții sale. Problema este că găsirea dozei corecte a medicamentelor va dura timpul și măsurarea multiplă a nivelului hormonului.

Prevenirea bolii Addison la câini

Este practic imposibil să se prevină boala lui Addison, cu excepția cazului în care o criză adioniană indusă de medicamente.

Prognoza bolii Addison la câini

Odată ce diagnosticul corect se face, prognosticul bolii este excelent dacă câinele își primește în mod regulat medicamentele.

Criza Addisonian

Criza Addisonian este cel mai dramatic simptom al acestei boli, care are loc odată ce câinele merge în șoc. Este rezultatul unui nivel complet dezechilibrat de hormoni și colapsul circulator. Poate fi dramatic, deoarece majoritatea proprietarilor nu știu că câinii lor au o problemă de sănătate în acel moment.

De fapt, la 30-35% din câini, primul diagnostic al bolii lui Addison este după ce apare criza. După ce a dat steroizii glucocorticoidului câinelui și soluția salină intravenoasă, se va recupera în aproximativ două ore.

Citiți următorul: 11 cele mai morți bolile câinilor

Boala addisons la câini

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Boala lui addison la câini: ghidul pentru proprietarii de animale de companie