Hipoglicemia felină: cauze, simptome și tratament

Finalizarea hipoglicemiei felineAcest articol vizează explicarea detaliilor hipoglicemiei feline (cunoscută și sub denumirea de scăderea zahărului din sânge), o afecțiune care se poate întâmpla în pisici din mai multe motive. Acest articol urmărește să ofere o explicație simplă și clară a hipoglicemiei pentru proprietarii de pisici.

Ce este hipoglicemia?

În mod normal, sistemele de control intern ale pisicii asigură că glucoza din sânge (nivelurile de zahăr din sânge) rămâne la nivelul corect, care este între 60 și 150 mg / dl (3.3 - 8.3mmol / l)

Hipoglicemia, prin definiție, înseamnă "glucoză scăzută a sângelui", ceea ce înseamnă mai puțin decât <60 mg / dl (<3.3 mmol / l).

(Notă: SUA și alte țări tind să utilizeze modul de măsurare "mg / dl", în timp ce Marea Britanie, Europa și alte țări utilizează metoda "MMOL / L".

"Hypo" este derivat din cuvântul grecesc pentru "sub" sau "de mai jos". Are sensul opus "hiper", ceea ce înseamnă "peste" sau "deasupra".

  • "Gly" înseamnă "glucoză"
  • "EMIA" înseamnă "în sânge"
  • Deci "hipoglicemia" înseamnă "nivel scăzut de glucoză în sânge"

În contrast, "hiperglicemia" înseamnă "nivel ridicat de glucoză în sânge", așa cum este de obicei văzut în diabetul zaharat.

Citeste mai mult: Diabet în pisici: Cauze, simptome și tratament

Cât de comună este hipoglicemia felină?

Cât de comună este hipoglicemia

Hipoglicemia este văzută la pisicile care nu pot regla glucoza din sânge datorită anumitor condiții sau, în cazul pisicilor diabetice, prea multă insulină injectabilă.

Aceasta este o problemă neobișnuită, văzută numai în anumite condiții specifice.

Cum pisicile devin hipoglicemie?

Nivelurile de glucoză din sânge sunt menținute în mod normal între 60 și 150 mg / dl (3.3 - 8.3mmol / l) în organism printr-o interacțiune complexă a secreției hormonilor.

  • Când o pisică mănâncă, deoarece carbohidratul din alimente este absorbit în sânge, glucoza din sânge începe să crească.
  • Pe măsură ce organismul detectează acest lucru, celulele beta ale pancreasului încep să producă mai mult un hormon numit insulină, care scade glucoza din sânge înapoi la normal.
  • Dacă se produce prea multă insulină, împingând glucoza din sânge în jos spre 60 mg / dl (3.3mmol / l), organismul nu mai produce atât de multă insulină și începe să producă hormoni care împing la glucoza din sânge.
  • Principalul & # 8220; Upwards & # 8221; Hormonul este glucagon, dar alți hormoni cum ar fi adrenalina (cunoscută și sub numele de epinefrină), cortizolul și hormonul de creștere au, de asemenea, acest efect.
  • Este prin echilibrul acestor "în jos și # 8221; Hormoni (insulină) și & # 8220; UP & # 8221; hormoni (în principal glucagon) că glucoza din sânge este ținută în limitele normale.
  • Când echilibrul hormonilor este supărat (e.G. prea multă insulină sau nivel scăzut de glucagon, adrenalină / epinefrină, cortizol sau hormon de creștere), atunci glucoza din sânge poate cădea prea scăzută, ducând la hipoglicemie.
  • Hipoglicemia poate apărea, de asemenea, dacă există o lipsă simplă de glucoză în corpul E.G. la pisicile tinere care nu primesc suficiente alimente și nu au carbohidrați sau magazine de grăsime în organism pentru a crea o nouă glucoză.

Cauzele hipoglicemiei la pisici

Cele mai frecvente cauze sunt:

  • Administrarea excesivă a insulinei (e.G. Vestersulin) la o pisică cu diabet zaharat felină
  • O tumoare a pancreasului (insulinom)
  • Boală intercurentă severă, cum ar fi sepsisul
  • Boala generală, lipsa de alimente, și lipsa de căldură de mediu într-un pisoi nou născut sau foarte tânăr
  • Cauzele mai rare pot include boala Addison, boala hepatică, pancreatită, șunturile portosistemice, infecțiile tractului urinar și boala tiroidiană.

Simptomele hipoglicemiei la pisici

Simptome de zahăr din sânge scăzut

Pisicile cu zahăr din sânge scăzut prezintă simptome diferite, în funcție de severitatea hipoglicemiei. Pisicile cu hipoglicemie moderată pot arăta dezorientarea și slăbiciunea, în timp ce cazurile severe ar putea duce la prăbușirea și pierderea conștiinței.

Semnele clinice asociate cu hipoglicemia sunt, de obicei, cauzate de efectul unui deficit de glucoză pe creier.

  • În cazuri ușoare, nu pot exista semne exterioare că glucoza din sânge este scăzută.
  • Mai frecvent, semnele includ slăbiciune, dezorientare, ataxie, orbire, plictiseală sau somnolență, inappetență, vărsături, tahipnee (respirație rapidă), bradicardie (ritm cardiac lent).
  • În cazuri severe, prăbușirea și pierderea conștiinței și chiar moartea, pot urma.

Diagnosticarea hipoglicemiei feline

Dacă medicul veterinar DVM suspectează că pisica dvs. poate avea hipoglicemie, pot fi luate următorii pași.

1. Istoricul detaliat

Veterinarul dvs. va discuta fiecare aspect al vieții și îngrijirii sănătății pisicii dvs. Există și alte cauze ale acelorași tipuri de semne ca hipoglicemie, iar această istorie va contribui la diferențierea diferitelor cauze posibile. De exemplu, una dintre cauzele comune ale hipoglicemiei este atunci când dozele excesive de insulină sunt date de către un proprietar unei pisici diabetice, deci detalii cu precizie cât de multă insulină a fost dată este o parte importantă din punct de vedere critic.

2. Examinare fizică

Veterinarul dvs. vă va verifica cu atenție pisica dvs., observând semne fizice de boală, decizând alte cauze ale semnelor care sunt prezentate (e.G. boli de inimă, otrăvire etc.).

3. Teste de rutină de sânge

Un test de sânge simplu, rapid pentru a măsura glucoza din sânge este modul definitiv în care este confirmat diagnosticul hipoglicemiei.

Este posibil ca medicul veterinar să poată efectua alte lucrări de sânge, inclusiv grupul obișnuit de teste de diagnosticare, cum ar fi hematologia (numărul de sânge) și profilele de biochimie, pentru a confirma că nu există altă cauză de bază care să vă îmbolnăvească pisica.

O curbă de glucoză din sânge poate fi efectuată: aceasta este pur și simplu o serie de citiri de glucoză din sânge peste până la 12 ore, pentru a obține o evaluare completă a ceea ce se întâmplă cu glucoza din sânge.

Notă: După ce a fost luată o probă de sânge, glucoza din sânge cade în mod natural într-o perioadă de timp, deoarece glucoza din sânge este consumată de celulele sanguine. Din acest motiv, pentru măsurarea cu precizie, este important ca eșantionul să fie procesat imediat sau dacă există o întârziere, serul trebuie să fie separat cu promptitudine de celulele sanguine după ce proba sa coagulat.

4. Teste de sânge specializate

  • Un test specific pentru o substanță numită fructosamină poate fi efectuat ca o modalitate de verificare dublă a naturii pe termen lung a glucozei scăzute din sânge. Dacă nivelul de fructozamină seric este mai mic de 62.7 mg / l (350 μmol / l) Aceasta confirmă hipoglicemia.
  • Testele suplimentare, cum ar fi un test de stimulare a ACTH sau măsurarea insulinei de sânge, pot fi efectuate pentru a investiga cauza detaliată a hipoglicemiei.

5. Alte teste:

Radiografia (raze X) și ultrasunetele pot fi efectuate și pot fi sugerate biopsii dacă se găsește țesutul anormal (e.G. o tumoare producătoare de insulină pe pancreas cunoscută sub numele de insulinom). Se poate efectua și urineză. Veterinarul dvs. vă va sfătui dacă sunt indicate sau nu astfel de investigații detaliate.

Cât costă să trateze o pisică cu hipoglicemie?

Este imposibil să se estimeze acest cost, deoarece există atât de mulți factori posibili care se desfășoară în contextul cazurilor individuale. Ar trebui să întrebați medicul veterinar pentru o estimare detaliată înainte de a fi de acord să procedați cu tratamentul.

Tratamentul pentru hipoglicemia felină

Tratamentul hipoglicemiei

Glucoza intravenoasă este de obicei cel mai bun tratament pentru hipoglicemie.

Soluția de glucoză intravenoasă (dextroză) este cel mai eficient tratament. Acest lucru este adesea disponibil la concentrații ridicate (e.G. până la 50%), dar trebuie diluat la mai puțin de 10% dacă este administrat intravenos, deoarece concentrațiile mai mari pot provoca iritarea țesuturilor din jurul venei, precum și deteriorarea celulelor roșii din sânge în circulație.

Protocolul obișnuit este de a da 5 ml / kg greutate corporală ca un bolus inițial intravenos de 10% glucoză sau dextroză. După aceasta, poate fi administrată o perfuzie de rată continuă (CRI) utilizând 2.5-5% dextroză până când cauza exactă a hipoglicemiei este identificată și tratată.

În majoritatea cazurilor, semnele de hipoglicemie încep să rezolve aproape imediat după ce injecția intravenoasă este dată.

Dacă un proprietar este acasă și semnele de hipoglicemie combinate cu istoria (de exemplu, supradozajul insulinei sau un pisoi nou-născut care a devenit refrigerat), atunci siropul de porumb sau miere pot fi aplicate direct la căptușeala gurii în timp ce animalul este fiind adus la veterinar. Acest lucru nu este la fel de eficient ca glucoza intravenoasă, dar poate fi salvarea în unele cazuri.

Pentru pisicile cu cauze mai complexe de hipoglicemie (cum ar fi insulinoamele), pot fi necesare tratamente mai complexe, inclusiv hormonul glucagon. Episoadele hipoglicemice sunt mai susceptibile de a fi recurente, au nevoie de o abordare diferită a altor situații unice.

Odată ce criza hipoglicemică inițială a fost rezolvată, trebuie să se confirme un diagnostic precis al cauzei, iar tratamentul adecvat este apoi dat pentru a remedia această problemă primară.

Monitorizare și prognoză

Nivelul de glucoză din sânge va fi monitorizat îndeaproape, în timp ce glucoza intravenoasă este dată, astfel încât mai mult sau mai puțin poate fi administrat după cum este necesar.

Prognoza este bună pentru persoanele care răspund rapid la terapia de urgență, atâta timp cât problema subiacentă este identificată prompt și tratată. Cu toate acestea, dacă există o întârziere în tratament, daunele creierului permanent este posibilă dacă perioada de hipoglicemie este prelungită.

Pentru cazurile care au condiții mai complexe (cum ar fi insulinomul), prognosticul este mai puțin sigur și este necesară o discuție detaliată cu medicul veterinar.

Concluzie

Hipoglicemia este o urgență medicală care se vede atunci când glucoza din sânge a pisicii scade sub nivelul normal, provocând ca pisica să devină somnoroasă, plictisitoare și uluitoare, precum și alte semne. Tratamentul de urgență este necesar pentru a face față acestui lucru, deci este important să contactați imediat medicul veterinar dacă pisica dvs. arată aceste semne.

Întrebări frecvente

Ce poate provoca hipoglicemie la pisici?

Cea mai frecventă cauză este administrarea excesivă a injecției cu insulină de către proprietarii de pisici diabetice, iar hipoglicemia neonatală (la pisicile tinere) este următoarea cea mai comună.

Hipoglicemia este, de asemenea, văzută ca o problemă secundară într-o serie de boli, inclusiv sepsis și insulinom.

Care sunt simptomele prea multor insuline în pisici?

Semnul principal al prea multă insulină în pisici este hipoglicemia, unde semnele observate sunt enumerate mai sus, inclusiv somnolență, plictiseală, slăbiciune, uimire, inappetență și vărsături.

Cum pot ridica zahărul din sângele meu?

Trebuie să vă aduceți pisica la un medic veterinar cât mai curând posibil, dar între timp, administrarea de sirop de porumb sau miere la limbă și gingii poate ajuta pe termen scurt.

Cât de mult miere ar trebui să aibă o pisică hipoglicemică?

Ar trebui să dați aproximativ două linguri de lingurițe, aplicate la gingii și limba, dar trebuie, de asemenea, să obțineți pisica dvs. la medicul veterinar local de urgență cât mai curând posibil.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Hipoglicemia felină: cauze, simptome și tratament