Hipertiroidismul în pisici

Pisica portocalie așezată pe o masă cu un veterinar în timpul unui examen VET

Hipertiroidism, De asemenea, cunoscut sub numele de "boală hiperthiroid", apare atunci când glanda tiroidă mărește și începe să producă cantități excesive de hormon tiroidian (tirotoxicoză). La pisici, tirotoxicoza este cauzată de obicei de o tumoare benignă pe una sau ambele glande tiroide. Deși tumorile tiroide pot fi canceroase, șansele sunt mai mici de 5% în pisici. Majoritatea pisicilor diagnosticate cu hipertiroidism sunt de 10 ani sau mai mult.

Semne de hipertiroidism în pisici

Lucrurile de a privi includ:

  • Creșterea apetitului
  • Pierdere în greutate inexplicabilă
  • Iritabilitate sau nervozitate
  • Vărsături frecvente
  • Haină nevăzută
  • Diaree
  • Sete excesivă (Polyidsia) și urinare (Poluria)
  • Ritmul cardiac rapid
  • Vocalizarea

Nu toate următoarele semne vor fi văzute în fiecare pisică cu hipertiroidism, dar prezența unuia sau mai multor indicii pentru ca tu să aveți pisica voastră văzută de medicul veterinar

Diagnostic

  • Examenul fizic: Veterinarul va palpa zona gâtului pisicii, verificând extinderea glandei (e). Ritmul cardiac și ritmul sunt, de asemenea, evaluate ca unele pisici cu hipertiroidism, dezvoltă probleme cardiace secundare. Veterinarul dvs. va întreba, de asemenea, despre apetitul pisicii dvs. și notă dacă există o pierdere în greutate și cât de repede a avut loc.
  • Muncă de laborator: Hipertiroidismul este diagnosticat prin măsurarea nivelului de hormon tiroidian crescat, în mod specific thryoxină sau t4. Cu toate acestea, pisicile mai mari pot avea valori T4 în intervalul normal, dar au încă hipertiroidism. În aceste cazuri, se face o lucrare de sânge mai cuprinzătoare a tiroidei. Hipertiroidismul poate imita semnele altor boli, cum ar fi boala renala cronica (CKD) sau boală de ficat. Un număr complet de sânge, panoul chimiei sângelui și analiza urinei pot prezenta anomalii legate de aceste procese de boală și fac parte din prelucrarea diagnosticului.
  • Alte teste: Ca boala hipertiroidie poate predispune la alte conditii, cum ar fi cardiomiopatie hipertropica (HCM) sau hipertensiune arterială, sunt recomandate diagnostice suplimentare, cum ar fi raze X, o ecocardiogramă, EKG și tensiune arterială.
  • Rezultatele fiecăreia dintre aceste teste influențează recomandările de tratament (vezi mai jos)

Tratamentul hipertiroidismului

Există trei opțiuni principale de tratament pentru pisicile hipertiroide: terapie medicală, chirurgie sau tratament de iod radioactiv. Fiecare oferă o posibilitate puternică de returnare a nivelului hormonului tiroidian la valorile normale, iar prognosticul pentru pisici cu hipertiroidism necomplicat este bun. Fiecare plan de tratament transportă pro și contra și din fericire, un îngrijitor nu trebuie de obicei să ia o decizie imediată.

Medicamente anti-tiroide

Cel mai frecvent prescris medicament este metoimazol oral, care controlează producția de hormoni tiroidieni din glanda afectată (e).

Majoritatea pisicilor tolerează bine metoimazolul, dar va trebui să fie administrat o dată sau de două ori în fiecare zi pentru viață și necesită teste de rutină de sânge pentru a monitoriza nivelurile hormonului tiroidian. Doza poate fi necesară ajustată în timp. Inițial, aceasta este cea mai mică opțiune de tratament, cu toate acestea, costurile se adaugă în timp. Dacă medicamentele orale nu sunt o opțiune, acest medicament poate fi administrat sub formă de gel absorbit prin piele, de obicei de-a lungul interiorului urechii pisicii.

Avantaje

  • Neinvaziv
  • Relativ ieftin. Poate fi scump pe termen lung.
  • Doar opțiunea de tratament pentru pisici cu boală renală sau cardiomiopatie hipertrofică

Dezavantaje

  • Efectele secundare apar în unele pisici, inclusiv vărsături, anorexie, febră, anemie și letargie. Un efect secundar rar este o alergie la medicament, prezentând ca o erupție cutanată, adesea pe urechi și față. Efectele secundare mai grave de la utilizarea pe termen lung includ leziuni hepatice și suprimarea măduvei osoase, deși acestea sunt rare.
  • Monitorizarea veterinară continuă este necesară.
  • Medicamentul nu afectează tumora, care poate continua să crească.
  • Unele pisici (și / sau proprietari) nu se pot descurca de două ori pe zi, iar stresul însoțitor poate exacerba alte probleme fizice.

Interventie chirurgicala

Chirurgia (tiroidectomia) este un tratament eficient, dar nu toți veterinari sunt experimentați cu această opțiune, iar pisica dvs. poate fi nevoită de un chirurg certificat de consiliu. O scanare de radionuclid este indicată înainte de intervenția chirurgicală pentru a determina amploarea țesutului tiroidian bolnav și pentru a localiza orice țesut tiroidian străin care crește în altă parte a gâtului (sau pieptului) pisicii, care poate contraindica chirurgia dacă nu poate fi înlăturată în întregime.

Deoarece HCM este uneori prezent la pisicile cu hipertiroidsim, este necesară o prelucrare cardiacă completă înainte de intervenția chirurgicală pentru a evita complicațiile legate de anestezie și recuperare. De asemenea, pisicile trebuie tratate cu medicamente anti-tiroide timp de cel puțin 15 zile înainte de intervenția chirurgicală, astfel încât funcția renală poate fi evaluată cu precizie alături de un nivel normal de hormon tiroidian. Hipertiroidismul poate masca boala de rinichi subiacenta, deoarece hormonul tiroidian crescat creste fluxul sanguin la rinichi. Pisicile hipertiroide netratate cu boală renală pot avea, prin urmare, valori de rinichi normale asupra muncii de sânge. Când sunt tratați cu metimazol, nivelurile lor de hormon tiroidian să cadă la normal, iar fluxul sanguin la rinichi este redus. Pisicile cu boală renală vor arăta înălțimi în valorile renale, odată ce nivelul hormonului tiroidian normalizează. O pisică cu HCM sau boală renală nu este un candidat la intervenție chirurgicală.

Avantaje

  • Elimină necesitatea unui medicament pe termen lung.
  • Favorit unde nu este disponibilă terapia cu iod radioactivă.

Dezavantaje

  • Chirurgia poate deteriora glandele paratiroide adiacente și poate afecta metabolismul de calciu
  • Dacă ambele glande sunt afectate simultan, pisica poate avea nevoie de două intervenții chirurgicale separate. De asemenea, dacă o glandă este inițial afectată și îndepărtată, iar cealaltă glandă devine afectată în viitor, este necesară oa doua intervenție chirurgicală.
  • Există normal Riscuri de anestezie.
  • Recurența / regrowth-ul țesutului tiroidian este posibil.
  • Dezvoltarea posibilă a hipotiroidismului (poate fi tratată cu suplimente de hormon tiroidian.)
  • Este mai scump decât tratamentul medical.

Terapie radioactivă de iod

Acest lucru devine rapid tratamentul de alegere în zonele în care este disponibil și unde îngrijitorii își pot permite. O singură injecție de iod radioactiv (I-131) este administrată subcutanat. Substanța "găsește" și distruge toate țesutul bolnav, incluzând orice ectopic (în afara zonei normale) celule tiroidiene fără a afecta nici un țesut normal. Pisica trebuie să rămână în spitalul veterinar timp de trei până la cinci zile până când nivelurile sale radioactive sunt considerate acceptabile. Îngrijitorii pot fi capabili să viziteze în acel moment, dar va putea doar să-și vadă pisicile printr-o fereastră specială.

Pisica este, de asemenea, administrată medicamente anti-tiroide timp de cel puțin 15 zile înainte de tratamentul cu I-131. Ca și în cazul opțiunii chirurgicale, o pisică cu cardiomiopatie hipertrofică, boală renală, Diabet, sau orice altă afecțiune gravă nu este un candidat pentru terapia cu iod radioactiv.

Avantaje

  • Acesta oferă un tratament permanent în 95% din cazuri.
  • Minimizează stresul la pisică.
  • Nu există efecte secundare grave, iar procedura este foarte sigură.

Dezavantaje

  • Este scump deoarece costă aproximativ la intervenția chirurgicală.
  • Pisica trebuie să fie în stare bună de sănătate înainte de tratament.
  • Dezvoltarea ulterioară a hipotiroidismului este o posibilitate (poate fi tratată cu suplimente tiroide.)

Avertizare

Fecurile și urina de pisică sunt considerate a fi radioactive după tratamentul cu iod radioactiv. Diferite legi de stat și federale dictează eliminarea gunoiului de pisică În această perioadă, proprietarii ar trebui să-și ceară veterinarilor despre îngrijirea ulterioară.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.

Uita-te acum: Cât timp trăiesc pisicile?

Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Hipertiroidismul la animale. Merck Manual veterinar

  2. Hipertiroidismul felinar. Colegiul Universitar din Cornell din Medicina Veterinară

  3. Hipertiroidismul în pisici. Cornell Feline Health Center

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Hipertiroidismul în pisici