Este ok pentru a vaccina un animal de companie însărcinat sau de îngrijire medicală?

Pisica care se supune pe un covor

În general, vaccinările nu sunt recomandate pentru animalele însărcinate. Discutând când să vă vaccinați un animal de companie pe care intenționați să-l reproduceți cu medicul veterinar, este esențial pentru a vă ajuta să vă păstrați în siguranță animalul de companie și în viitor.

Există câteva puncte fine care trebuie luate în considerare, deoarece nu toate vaccinurile sunt create egale. Timpul de la concepție (cât de departe în perioada de gestație este animalul) se referă, de asemenea, la siguranța vaccinurilor și a animalelor însărcinate.

Sarcina în pisici și câini

Feline Sarcina (gestația) este de aproximativ 58 până la 65 de zile și canin sarcină este de aproximativ 61 până la 64 de zile. Cu alte cuvinte, durata sarcinii este de aproximativ două luni pentru câini și pisici.

Vaccinarea în timpul sarcinii

Prima jumătate a sarcinii este cel mai vulnerabil timpul pentru dezvoltarea fetală. Vaccinurile care sunt modificate live (versus ucise) nu sunt, în general, considerate în siguranță în orice moment al sarcinii. Vaccinuri ucise, cum ar fi Vaccinuri antirabic, pot fi administrate în timpul sarcinii (mai ales în ultima jumătate de gestație), dar nu sunt recomandate.

Pot exista situații în care vaccinarea poate fi sfătuită să protejeze sănătatea mamei. Veterinarul dvs. va fi capabil să vă ajute și să vă ghideze în acea alegere, dacă este necesar.

Cum și când vaccinurile funcționează

Vaccinurile protejează animalele prin stimularea corpului pentru a produce anticorpi pentru a lupta împotriva bolii. Vaccinurile durează aproximativ o săptămână până la o lună pentru a stimula eficient organismul și a produce anticorpi, în funcție de vârsta animalelor și de istoria precedentă a vaccinului.

Anticorpii sunt trecuți prin laptele mamei. O mamă bine vaccinată va oferi protecție nou-născuților ei prin colostru (primul lapte). Cu toate acestea, animalele nou-născute pot absorbi numai acești anticorpi prin intestinul lor pentru o perioadă scurtă de timp după naștere.

Vaccinarea în timp ce alăptează

În timp ce vaccinarea unui animal mamă care alăptează cu un vaccin ucis nu va răni copiii - nu le va proteja nici de faptul că vaccinul durează cel puțin o săptămână pentru a stimula producția de anticorpi și fereastra de absorbție în nou-născuți este mai scurtă decât aceea. Discutați cu medicul veterinar dacă vaccinarea în acest timp este încă recomandată.

Planificarea înainte pentru cea mai bună protecție

Cea mai sigură modalitate de a vaccina animalele și de a oferi o protecție optimă pentru descendenții este de a vaccina mama câteva săptămâni inainte de Ea este crescută. Acest lucru ajută la nivelele de anticorpi să fie la niveluri bune (cu privire la orice problemă de sănătate neprevăzută a mamei) și să ofere cea mai bună șansă de absorbție a anticorpilor de către nou-născuți. Ca întotdeauna, consultați-vă cu medicul veterinar cu privire la programul de vaccinare recomandat pentru animalul dvs. de companie și asigurați-vă că menționați statutul de reproducere sau sarcină.

Ce vaccinuri are nevoie de pisoi și când?
Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.

Uita-te acum: 9 moduri simple de a-ți iubi animalul de companie

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Este ok pentru a vaccina un animal de companie însărcinat sau de îngrijire medicală?